مقایسه فعالیت ضد میکروبی نانوذرات اکسید روی بیوسنتز شده با عصاره گیاه بن سرخ و سنتز شده شیمیایی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی
سیده معصومه میرنوراللهی
1
,
رامین محمدی آلوچه
2
,
پریا علیزاده عوری
3
1 - استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، ایران
2 - استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، ایران
3 - کارشناسی ارشد،گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی
کلید واژه: سنتز سبز, نانوذرات اکسید روی, عصاره برگ گیاه بن سرخ, استرپتوکوکوس اینیه, آئروموناس هیدروفیلا ,
چکیده مقاله :
مقدمه: بیوسنتز نانوذرات به دليل استفاده از واکنشگرها وعوامل طبيعی نظير عصاره گياهان و مواد شيميایی غيرسمی، ریسک خطرپذیری برای انسان و اکوسيستم را به طور قابل توجهی کاهش می دهند. لذا در این پژوهش، عصاره آبی گیاه بن سرخ به عنوان عامل کاهنده و پایدار کننده جهت سنتز نانوذرات اکسید روی مورد استفاده قرار گرفت و سنتز شیمیایی نیز با هدف مقایسه فعالیت ضد میکروبی آنها بر ضد استرپتوکوکوس اینیه و آئروموناس هیدروفیلا انجام شد.
مواد و روش ها: پس از عصاره گیری، با افزودن غلظت 1 به 5 و 1 به 10 عصاره در برابر محلول اکسید روی mmol1، نانوذرات تشکیل شدند. آنالیز نانوذرات سنتز شده شیمیایی و گیاهی با دستگاه های UV-vis، XRD، TEM، FESEM، FTIR و Edax انجام و فعالیت ضد میکروبی آنها با روش انتشار از دیسک و چاهک وMIC بررسی شد.
نتایج: توليد نانوذرات سنتز شده با ثبت تغيير رنگ با اسپكتوفتومتر در محدودهnm 700-300 بررسی شد. بررسی با TEM نشان داد که شکل ذرات کروی و اندازه آنها nm 115-45 و دارای فعالیت ضد میکروبی بر ضد استرپتوکوکوس اینیه و آئروموناس هیدروفیلا بودند.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد این گیاه تاثیر ضد میکروبی بر استرپتوکوکوس اینیه دارد. نانوذرات شیمیایی گر چه اثر بهتری نشان دادند اما تفاوت اثر بسیار ناچیز بوده و از آنجا که بیوسنتز نانومواد اثرات زیست محیطی بهتر و عوارض کمتری دارند، می توان گفت نانوذرات گیاهی می توانند جایگزین مطلوب برای نانوذرات شیمیایی و کاندید مناسبی برای جایگزینی آنتی بیوتیک درمانی در صنعت پرورش ماهی باشند.
Itroduction: Biosynthesis of nanoparticles due to the use of natural agents such as plant extracts and non-toxic chemicals significantly reduce the risk of danger to humans and the ecosystem. Therefore, in this research, the aqueous extract of the Allium jesdianum Extract was used as a reducing and stabilizing agent for the synthesis of zinc oxide nanoparticles, and the chemical synthesis was also carried out with the aim of comparing their antimicrobial activity against Streptococcus Iniae and Aeromonas Hydrophila. Materials and methods: After extracting, nanoparticles were formed by adding 1 to 5 and 1 to 10 concentrations of extracts against 1 mmol zinc oxide solution. Chemical and green synthesized were analyzed with UV-vis, XRD, TEM, FESEM, FTIR and Edax devices and their antimicrobial activity was investigated by disk, well diffusion method and MIC. Results: The production of synthesized nanoparticles was checked by recording the color change with a spectrophotometer in the range of 300-700 nm. Examination with TEM showed that the shape of the spherical particles and their size were 45-115 nm and they had antimicrobial activity against S. Iniae and A. Hydrophila. Conclusion: The results showed that this plant has an antimicrobial effect on Streptococcus iniae. Although chemical nanoparticles showed a better effect, the difference in effect is very small, and since the biosynthesis of nanomaterials has better environmental effects and fewer side effects, green nanoparticles can be a good substitute for chemical nanoparticles and a good candidate for replacing antibiotic therapy.
