کاربست ارزش های اخلاقی در کشاورزی ارگانیک
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمحمد میرزایی حیدری 1 , محمدرضا نادری درباغشاهی 2
1 - دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان، ایران
2 - دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان، ایران
کلید واژه: کشاورزی, تولیدات ارگانیک, انسان, اسلام, اخلاق,
چکیده مقاله :
اهمیت کشت و زرع در آیات متعدد قران و روایات دینی مورد تأکید فراوان گرفته است. بر طبق آیات و روایات کشاورزی، یک تلاش مستمر، برای انسان به شمار می رود. از سویی، انسان با تلاش و کار، بهصورت مستقیم و غیرمستقیم موجبات آسایش خود را فراهم آورده است؛ و همچنین آرامش را هم با کسب و کار حلال میتوان به دست آورد. مسائل اخلاقی برآمده از کشاورزی همانند، مداخله انسان در مسیر طبیعت، تأثیرات پارهای از اعمال کشاورزی به مثابه یک فعالیت ذاتی انسان، وظایف عملی انسانها در برابر طبیعت و محصولات کشاورزی، شامل مواردی چون مصرف بهینه و حفظ و نگهداری آبوهوای سالم و زمین حاصلخیز می گردد. به دلیل نگرانی عمومی از ناسالم بودن غذا، تهدید سلامت افراد و تخریب منابع طبیعی، کشاورزی ارگانیک که بر تولید محصولات سبز تأکید دارد، کانون توجه قرار گرفته است. در اسلام تأکید بر غذای پاک و طیب و تولید کشاورزی، با احترام به طبیعت و حفظ کامل تمامیت طبیعت، درواقع همان کشاورزی ارگانیک است که با ملاحظات اخلاق زیستی و سلامت انسان و دام در سال های اخیر مطرح گردیده است. لذا احیا و انجام کشاورزی ارگانیک، ضرورتی اخلاقی و انسانی برای کل دنیا و بشریت می باشد.
The Quran and religious teachings underscore the significance of agriculture and farming as a continuous human endeavor. Through effort and work, humans have been granted the means of comfort and sustenance, with halal business promoting peace. Ethical considerations in agriculture encompass human intervention in nature, the impact of agricultural practices, and the responsibility towards maintaining a healthy environment and fertile land for sustainable production and consumption. With growing public awareness of health risks associated with conventional food production and environmental degradation, organic agriculture has garnered significant attention for its focus on sustainable and eco-friendly practices. In Islam, the importance of clean and Halal food production aligns with the principles of organic agriculture, emphasizing ethical considerations for human and animal health as well as environmental preservation. Therefore, the revival and promotion of organic agriculture is not only an ethical imperative but also a crucial necessity for global sustainability and the well-being of humanity.