بررسی اثر متقابل ارتفاع و روش خشک کردن بر مقدار و ترکیب اسانس آویشن کوهی در منطقه پلور، شهرستان آمل (مطالعه موردی)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویربهزاد غلامحسینزاده 1 , یوسف نیکنژاد 2 , هرمز فلاحآملی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحدآیتاله آملی، آمل- ایران
2 - - استادیار و مدیر قطب گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحدآیتاله آملی، آمل- ایران
3 - - استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدآیت اله آملی، آمل- ایران
کلید واژه: اسانس, آویشن کوهی, خشک کردن, تیمول, ارتفاع, کارواکرول,
چکیده مقاله :
از جمله مهم ترین و ارزشمند ترین گونه های دارویی که عمدتاً در مناطق کوهستانی و نقاط مرتفع می روید گیاهی از خانواده لابیاته به نام آویشن کوهی یا Thymuskotschyanus است. جهت بررسی تاثیر ارتفاع رویش و چهار روش مختلف خشک کردن (نور مستقیم خورشید، سایه، ماکروویو با توان 900 و 360 وات) و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونه هایی از گیاه مذکور در سه ناحیه ارتفاعی(2100، 2700 و 3300) در زمان 100 % گل دهی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات بر ارتفاع و روش های مختلف خشک کردن نشان داد تغییرات میزان اسانس ها از جمله تیمول، کارواکرول، آلفا ترپینن، پی سیمن، گاما ترپینن، بورنئول، کاریوفیلن، دلتاکادینن و کاریوفیلن اکسید در سطح آماری یک درصد معنی دار شدند. بیش ترین میزان تیمول از تیمار خشک کردن ماکرویوو با توان 900 وات و ارتفاع 3300 متر با متوسط 22/41 درصد حاصل شد.
Among the most important and most valuable medicinal species that grows mainly in mountainous areas and areas of high botanical family as thyme or Thymus kotschyanusLabyath is, different species belonging to the dark HaY though almost all over the world PrakndhAnd but specifically in the areas of climate and geographical distribution of species MdytranhAy more accumulation in Turkey, Iran, Iraq and the Caucasus have been reported. To evaluate the effect of growth in height and four different drying method (direct sunlight, shade, 900 and 360 watt microwave) and genetic and ecological conditions on the plant are examples of plants at three altitude regions (2100, 2700 and 3300) at 100% flowering with a height of 10 cm from the ground up and in vitro, in essence Klvnjrv essential oil with gas chromatography connected to mass spectrometry (GC-MS) were examined. According to the results of analysis of variance on height and different drying methods showed that SfHayVznTr with (36.667) and the humidity with (39.118) and essential oils (71.1) and oil percentage (26.0) was statistically significant at the one percent level, as well as the drying of essential oils (07.0) at the level of a statistical percentage and oil percentage (03.0) at the level of five percent were statistically significant. The effect of height and different drying methods on the amount of essential oil of thyme showed that most of thymol, carvacrol, alpha-terpinene, followed by Seaman, terpinene, borneol, caryophyllene, and caryophyllene oxide Dltakadynn and at one percent were statistically significant.
_||_