مقایسه تاثیر کودهای زیستی و دامی برخصوصیات زراعی گیاه دارویی بادرنجبویه
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویررضا طهماسبی عمران 1 , هرمز فلاح آملی 2 , یوسف نیکنژاد 3 , جابر مهدینیا افرا 4
1 - دانشآموخته کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل ایران
2 - استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، آمل ایران.
3 - استادیار و مدیر قطب گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
کلید واژه: عملکرد اسانس, ریشه, باکتریهای محرک رشد, بادرنجبویه, کودگوسفندی,
چکیده مقاله :
به منظور مطالعه اثر کود های آلی و بیولوژیکی بر ویژگی های رشد، عملکرد و خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بادرنجبویه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1393 در استان مازندران شهرستان محمود آباد انجام شد. عامل اول در سه سطح شامل کاربرد کود گوسفندی به مقدار 5 و 10 تن در هکتار و عدم مصرف یا شاهد، عامل دوم در چهار سطح شامل باکتری ازتوباکتر و باسیلوس به ترتیب از سویه های ( chrococcumو pobilis)، ترکیب دو باکتری و عدم مصرف می باشند. نتایج نشان داد، کاربرد کود های دامی و بیولوژیک منجر به افزایش طول ریشه، وزن ریشه، حجم ریشه، وزن خشک ریشه، درصد اسانس، عملکرد اسانس و همچنین وزن خشک بوته نسبت به شاهد گردید و تیمار های تلفیقی کود گوسفندی و باکتری ها بیش ترین تاثیر را در افزایش صفات مورد مطالعه داشتند. اثرات متقابل کود گوسفندی و باکتری نشان داد که بیش ترین مقدار طول ریشه از تیمار 10 تن و تلفیق مصرف باکتری با میانگین 66/43 سانتی متر و کم ترین آن با میانگین 24 سانتی متر در تیمار عدم مصرف کود گوسفندی و باکتری حاصل شد. استفاده از ترکیب تیمار کود زیستی و دامی، منجر به افزایش 55 درصدی وزن خشک کل گیاه نسبت به سایر تیمار شاهد شد.
In order to study the effects of organic fertilizers and biological growth characteristics, and quantitative and qualitative performance lemon balm herbs factorial experiment in a randomized complete block design with 12 treatments and 3 replications has done in the 1393 crop year in Mahmud Abad city in the Mazandaran province .The first factor in the 3 levels of use of sheep manure at 5 and 10 tonnes per hectare and the use, or control, of the second factor at four levels of bacteria Azotobacter and B. respectively from the strains (chrococcum and pobilis), combining bacteria and consumption respectively.The results showed that the use of biological fertilizers and manure to Root length, root Weight, root volume, root dry weight, essential oil, Oil yield and Total dry weight than the control treatment and the most effective combination of sheep manure and bacteria to increase yield were studied. Sheep manure and bacteria interactions revealed that the highest elevation in the treatment of bacteria with an average consumption of 10 tons and the combination of the average 43.66 cm and the lowest average 24 cm in the treatment of non-use of sheep manure and bacteria,respectively.Using a combination of bio-fertilizer and animal treatment, leads to an increase of 55 percent compared to other control, that is total dry weight of the plant.
_||_