بررسی اثر روش خشک کردن بر مقدار و ترکیب اسانس آویشن کوهی در منطقه پلور، شهرستان آمل (مطالعه موردی)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویربهزاد غلامحسینزاده 1 , یوسف نیکنژاد 2 , هرمز فلاح آملی 3 , جابر مهدینیا افرا 4
1 - گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل - ایران.
2 - گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل - ایران.
3 - گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل - ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
کلید واژه: اسانس, آویشن کوهی, خشک کردن, تیمول, کارواکرول,
چکیده مقاله :
آوﻳﺸﻦ L.) Thymus kotschyanus) ﺑﻪ دﻟﻴﻞ دارا ﺑﻮدن ﺧﻮاص داروﻳﻲ و ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﻳﻚ گیاه ﻛﺎملا شناخته شده است.ﻳﻜﻲ از ﮔﻮﻧﻪ ﻫﺎی آﻧﺪﻣﻴﻚ اﻳﻦ ﺟﻨﺲ در اﻳﺮان اﺳﺖ. اﺳﺎﻧﺲ اﻳﻦﮔﻮﻧﻪ ﻳﻚ ﻣﻨﺒﻊ ﻏﻨﻲ از ﺗﻴﻤﻮل اﺳﺖ. در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﺮای ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ روش ﺧﺸﻚ ﻛﺮدن ﺑﺮ ﻣﻴﺰان اﺳﺎﻧﺲ و ﻧﻮع و درﺻﺪ اﺟﺰای ﺗﺸﻜﻴﻞ دﻫﻨﺪه آوﻳﺸﻦ اﻧﺪام ﻫﺎی ﻫﻮاﻳﻲ اﻳﻦ ﮔﻮﻧﻪ از روستای پلور واقع در شهرستان آمل در ﻣﺮﺣﻠﻪ گل دهی ﻛﺎﻣﻞ ﺑﺮداﺷﺖ ﺷﺪ. جهت بررسی تاثیر چهار روش مختلف خشک کردن (نور مستقیم خورشید، سایه، ماکروویو با توان 900 و 360 وات) و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونه هایی از گیاه مذکور در زمان 100 درصد گل دهی با ارتفاع 10 سانتی متر از سطح زمین برداشت و در شرایط آزمایشگاهی میزان اسانس با دستگاه کلونجر و نوع ترکیبات اسانس به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات نشان داد که بیش ترین وزن تر با (36/667) گرم و میزان رطوبت با (39/118) هر چند اختلاف داشتند اما از نظر آماری معنی دار نبود و بالا ترین میزان اسانس با (39/1) و درصد اسانس با (23/1) از روش سایه خشک حاصل شد که از نظر آماری در سطح یک درصـد معنی دار بود، در بررسی اثر روش های مختلف خشک کردن بر مقدار اسانس آویشن کوهی نشان داد که بیش ترین اسانس ها از جمله تیمول (56/16%)، کارواکرول (39/32%)، کاریوفیلن (55/11%) از تیمار روش خشک کردن ماکروویو با توان 900، آلفا ترپینن (05/1%)، پی سیمن (90/12%)، گاما ترپینن (44/9 %) از روش سایه خشک، بورنئول (06/4%)، دلتا کادینن (22/3%) از روش خشک کردن با نور مستقیم خورشید به دست آمد که از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار بود. کم ترین میزان اسانس تیمول، پی سیمن از تیمار روش خشک کردن ماکروویو با توان 360، کارواکرول از روش خشک کردن با نـور مستقیـم خورشیـد، کاریوفیلن از روش سایه خشک و آلفـا ترپینن، گـاما ترپینن، بورنئـول و دلتا کادینن از تیمار روش خشک کردن ماکروویو با توان 900 حاصل شد
Thyme is known to be one in nature due to its medicinal and biological properties. One of the endemic species of this genus is in Iran. The essential oil is a thymol rich source. In this research, in order to investigate the effect of drying method on the amount of essential oil and type and percentage of Thyme components, these organs were harvested from the village of Pleur in Amol city at the flowering stage. In vestigate the effect of four different drying methods (direct sunlight, shadow, microwaves with 900 and 360 watts) and genetic and ecological conditions on the essential oil content of this plant, samples of the plant were 100% flowering at a height of 10 cm above the surface soil was harvested, and laboratory conditions was examined by a Klevenger apparatus and essential oil combinations by gas mass spectrometry (GC-MS) gas chromatography. According to the results of analysis of variance, traits showed that the highest fresh weight (667.66) and moisture content (11.39) were different, but these differences were not statistically significant. And the highest essential oil content (1.39) and essential oil content (1.23) were obtained from the shade method, which was statistically significant at 1% level, In the study of the effect of different drying methods on the amount of essential oil of thyme, the most essential oils were Thymol (16.56%), Carvacrol (32.39%), Caryophylline (11.55%) of the treatment Microwave drying method with power of 900, Alpha piperone (1.05%), P.symene (12.9%), Gamperpinene (% 44.9), Dry shade method, Borneol (06.06%), Delta-Cadinen (22.3% ) Was obtained by drying with direct sunlight, which was statistically significant at 1% level. The least amount of thymol essential oil, pixeman from microwave drying treatment with 360 volts, carvacrol by drying with direct sunlight, karyophyllin using dry shade and alpha piperone, gamma pepinene, boraneol and deltacadinone from treatment method The microwave was dried up at 900.
_||_