Optimization of ultrasonic-assisted extraction of sesame oil
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییحسن غزالی وردنجانی 1 , سمیه تقیان 2 , مهدی عمو حیدری 3
1 - گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، ایران
2 - گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، ایران
3 - گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، ایران
کلید واژه: Sesame, Recovery, Fatty acid profile, Ultrasound, Response surface methodology,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Sesame is one of the oldest cultivated plants in the world and is one of the oldest oily products used by humans. Sesame oil is an important industrial, oral and medicinal oil. Today, the use of ultrasound has grown significantly due to its effects on food storage and processing. Experimental: In this research, the response level model was used to study the effects of two variables of grain to solvent ratio and extraction time by fractional irradiation on dependent variables of extraction efficiency, peroxide number, 2- tiobarbituric acid, L, a, and b colorparameters and type and amount of fatty acids. Results & Discussion: The results of variance analysis showed that the increase in solvent to seed and extraction time by ultrasound had a significant effect (P≤0.01) on extraction efficiency. Optimum operating conditions for maximum efficiency were extraction time of 55 min and solvent to seed ratio of 0.25. Industrial/ practical recommendations: It is important to mention that the ultrasonic extraction process with less processing time resulted in more efficiency than the Soxhlet method. It was also shown that ultrasound did not have an inappropriate effect on the extracted oil color and in some cases, it even improved the color of the extracted oil.
مقدمه و هدف: کنجد یکی از قدیمیترین گیاهان کشت شده در جهان و یکی از قدیمیترین محصولات روغنی مورد استفاده بشر است. روغن کنجد به عنوان یک روغن صنعتی،خوراکی و دارویی دارای اهمیت ویژهای است. امروزه استفاده از امواج فراصوت با توجه به اثرات مؤثر آن در نگهداری و فرآیند مواد غذایی گسترش قابل توجهای یافته است. روش تحقیق: در این تحقیق از مدل آماری سطح پاسخ به منظور بررسی اثرات دو متغیر نسبت دانه به حلال و زمان استخراج باامواج فراصوت بر متغیرهای وابسته شامل راندمان استخراج، عدد پراکسید، عدد 2-تیوباربیتوریک اسید، فاکتورهای رنگ سنجی و نوع و میزان اسیدهای چرب موجود در روغن استحصالی استفاده شد. نتایج و بحث: نتایج تجزیه واریانس نشان داد افزایش نسبت حلال به دانه و زمان استخراج با امواج فراصوت دارای اثر آماری معنیداری (01/0 P ≤)بر افزایش راندمان استخراج بودند. شرایط عملیاتی بهینه برای فرآیند استخراج جهت حصول بیشینه راندمان شامل زمان استخراج 55 دقیقه و نسبت دانه به حلال 25/0 تعیین شد. توصیه کاربردی/ صنعتی: نتایج این مقاله نشان داد که فرایند استخراج اولتراسونیک نسبت به زمان مشابه استخراج با روش سوکسله، بازده بیشتری حاصل نمود. همچنین نتایج حاکی از آن بود که امواج فراصوت تأثیر نامطلوبی روی رنگ روغن استخراج شده نداشت و در شرایطی حتی باعث بهبود رنگ روغن استحصالی نیز شد.