شیوع، الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و فراوانی ژنهای کد کننده انتروتوکسین در ایزولههای MRSA جدا شده از برخی غذاهای آماده مصرف
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیمنوچهر مومنی شهرکی 1 , سید سیاوش ساعی دهکردی 2 , زهرا همتی 3
1 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایران
2 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایران
3 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: مقاومت آنتیبیوتیکی, انتروتوکسین, غذاهای آماده مصرف, استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین,
چکیده مقاله :
استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین یکی از اصلیترین عوامل نوظهور ایجاد کننده مسمومیتهای غذایی مقاوم به آنتی-بیوتیک در انسان است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان شیوع، الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و فراوانی ژنهای کد کننده انتروتوکسین در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین جدا شده از غذا های آماده مصرف در شهرستان شهرکرد انجام پذیرفت. در این مطالعه تعداد 125 نمونه غذای آماده مصرف جمع آوری و بهمنظور جداسازی استافیلوکوکوس اورئوس از کشت میکروبی استفاده و ایزولههای مقاوم به متی سیلین با استفاده از دیسک های سفوکسیتین و اگزاسیلین تایید شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی و فراوانی ژنهای کد کننده انتروتوکسین به ترتیب با استفاده از روشهای انتشار دیسک و PCR ارزیابی شدند. میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین در نمونههای کبابکوبیده، جوجهکباب، همبرگردستی و سوسیس به ترتیب 42/68، 66/66، 5/62 و 57/28 درصد بود. ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین، بیشترین میزان مقاومت آنتیبیوتیکی را نسبت به آنتیبیوتیکهای پنیسیلین (100 درصد(، داکسی سیکلین) 64/80 درصد(، تتراسیکلین) 41/77 درصد( و اریترومایسین) 96/70 درصد( داشتند. کمترین مقاومت نسبت به ونکومایسین و ریفامپین) 58/22درصد) گزارش گردید. فراوانی ژنهای انتروتوکسین SEG,SEA به ترتیب 06/58 و 29/61 درصد گزارش شد. حضور همزمان چند ژن کد کننده انتروتوکسین و مقاومت چندگانه نسبت به چندین آنتیبیوتیک در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین جدا شده از نمونه-های غذاهای آماده مصرف نشان دهنده بروز یک مشکل بهداشتی عمده در این دسته از مواد غذایی است. با جلوگیری از تجویز بی رویه آنتیبیوتیکها میتوان خطر استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین انتروتوکسین زا را در غذاهای آماده مصرف کاهش داد,
Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) has emerged as a significant pathogen to induce food poisoning in humans. This bacterium possesses the ability to produce heat-resistant enterotoxins. This investigation examined the prevalence, antibiotic resistance patterns, and frequency of enterotoxin coding genes in MRSAisolates obtained from ready-to-eat foods. One hundred and twenty-five samples of ready-to-eat food were collected and transported to the laboratory on ice. Staphylococcus aureus was isolated using microbial culture, and MRSAisolates were confirmed using cefoxitin and oxacillin discs. The antibiotic resistance patterns and frequency of enterotoxin coding genes were determined through disc diffusion and PCR methods, respectively. The prevalence of MRSAwas 68.42%, 66.66%, 62.5%, and 28.57% in pounded kebab, grilled chicken, hamburger, and sausage samples, respectively. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus strains exhibited the highest resistance to penicillin (100%), doxycycline (80.64%), tetracycline (77.41%), and erythromycin (70.96%). The isolates exhibited the lowest resistance against vancomycin and rifampin (22.58%). The prevalence of enterotoxin genes, SEA and SEG, was reported as 58.06% and 61.29%, respectively. The simultaneous presence of multiple enterotoxin coding genes and resistance to various antibiotics in MRSAstrains isolated from ready-to-eat food samples highlights a significant health concern within this food category. Preventing the indiscriminate use of antibiotics can mitigate the risk of methicillin-resistant enterotoxin-producing Staphylococcus aureus in ready-to-eat foods.
_||_