بررسی میزان آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شیر خام با استفاده از طیف تبدیل فوریه مادون قرمز
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیعلی قنبری 1 , افشین آخوندزاده بستی 2
1 - کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
کلید واژه: شیر خام, تتراسایکلین, تبدیل فوریه مادون قرمز,
چکیده مقاله :
با توجه به مصرف شیر در برنامه غذایی روزانه انسان به عنوان یکی از گروههای اصلی غذایی، بهداشت و سلامت این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه از مادون قرمر نزدیک (FTNIR) و مادون قرمز دور (FTMID) برای بررسی میزان تتراسایکلین در شیر خام و مقایسه با روش مرجع HPLC استفاده شد. تعداد 40 نمونه شیر (هر غلظت با 10 نمونه تکرار) با غلظتهای مختلف تتراسایکلین 0، 50، 100 و 150 ppb آماده گردیدند. همچنین با مقایسه نمونه شاهد با نمونه های حاوی تتراسایکلین، بیشترین تغییرات طیف مادون قرمز نزدیک در محدوده عدد موجی5200 تا 5000 cm-1 و 7000 تا 6800 cm-1 و تغییرات طیف مادون قرمز میانه در محدوده عدد موجی 700 تا 600، 1700 تا 1500 و 3400 تا 3200 cm-1 رخ می دهد. با استفاده از این پیشگوییها میزان تتراسایکلین به کمک روش NIR و MIR به ترتیب با ضریب همبستگی 99/0 و 90/0 و میزان خطای RMSEP 60/18 و 06/20 پیشگویی شد. با اینکه ضریب همبستگی هر دو روش بالا می باشد، اما میزان خطای روش پیشگویی برای هر دو روش مخصوصا روش MIR بالا میباشد. اما نتایج طیف NIR به روش مرجع (HPLC) نزدیک تر است و میتواند جایگزین این روش شود. با توجه به میزان خطای کمتر NIR و مزایای این روش شناسایی نسبت به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، می توان این روش را جایگزین مناسبی برای روش های زمانبر و پرهزینه اندازه گیری تتراسایکلین در شیر معرفی نمود.
Due to the consumption of milk in the daily diet of humans as one of the main food groups, the health of this product is of particular importance. In this study, FTNIR and FTMID were used to evaluate the amount of tetracycline in raw milk and compared with the reference HPLC method. Forty milk samples were prepared with different concentrations of tetracycline 0, 50, 100 and 150 ppb. Also, by comparing the control sample with the samples containing tetracycline, the most changes in the near-infrared spectrum occur in the wavelength range of 5200 to 5000 and 7000 to 6800 and the changes of the middle infrared spectrum occur in the wavelength range of 700 to 600, 1700 to 1500 and 3400 to 3200 cm-1. Using these predictions, the amount of tetracycline was predicted by NIR and MIR methods with correlation coefficients of 0.99 and 0.90 and RMSEP error rates of 18.60 and 20.06, respectively. Although the correlation coefficient of both methods is high, but the error rate of the prediction method is high for both methods, especially the MIR method. But the results of the NIR spectrum are closer to the reference method (HPLC) and can replace this method. Due to the lower error rate of NIR and the advantages of this identification method compared to High Performance Liquid Chromatography, this method can be introduced as a suitable alternative to destructive methods of measuring tetracycline in milk.
_||_