بررسی میزان آنتی بیوتیک تتراسایکلین در شیر خام با استفاده از طیف تبدیل فوریه مادون قرمز
الموضوعات :علی قنبری 1 , افشین آخوندزاده بستی 2
1 - کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: شیر خام, تتراسایکلین, تبدیل فوریه مادون قرمز,
ملخص المقالة :
با توجه به مصرف شیر در برنامه غذایی روزانه انسان به عنوان یکی از گروههای اصلی غذایی، بهداشت و سلامت این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه از مادون قرمر نزدیک (FTNIR) و مادون قرمز دور (FTMID) برای بررسی میزان تتراسایکلین در شیر خام و مقایسه با روش مرجع HPLC استفاده شد. تعداد 40 نمونه شیر (هر غلظت با 10 نمونه تکرار) با غلظتهای مختلف تتراسایکلین 0، 50، 100 و 150 ppb آماده گردیدند. همچنین با مقایسه نمونه شاهد با نمونه های حاوی تتراسایکلین، بیشترین تغییرات طیف مادون قرمز نزدیک در محدوده عدد موجی5200 تا 5000 cm-1 و 7000 تا 6800 cm-1 و تغییرات طیف مادون قرمز میانه در محدوده عدد موجی 700 تا 600، 1700 تا 1500 و 3400 تا 3200 cm-1 رخ می دهد. با استفاده از این پیشگوییها میزان تتراسایکلین به کمک روش NIR و MIR به ترتیب با ضریب همبستگی 99/0 و 90/0 و میزان خطای RMSEP 60/18 و 06/20 پیشگویی شد. با اینکه ضریب همبستگی هر دو روش بالا می باشد، اما میزان خطای روش پیشگویی برای هر دو روش مخصوصا روش MIR بالا میباشد. اما نتایج طیف NIR به روش مرجع (HPLC) نزدیک تر است و میتواند جایگزین این روش شود. با توجه به میزان خطای کمتر NIR و مزایای این روش شناسایی نسبت به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، می توان این روش را جایگزین مناسبی برای روش های زمانبر و پرهزینه اندازه گیری تتراسایکلین در شیر معرفی نمود.
_||_