تاثیر پوشش خوراکی ژلاتین - اسانس پوست لیموترش بر خصوصیات کیفی فیله ماهی کپور نقره ای (molitrix Hypophthalmichthys)
سیدجواد ابوالقاسمی
1
(
گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش، ایران
)
الناز نامی خسمخی
2
(
حق التدریس در دانشگاه پیام نور مشهد
همکار پروژه در پژوهشکده علوم فناوری جهاد دانشگاهی مشهد
)
محمدرضا رضایی ارده
3
(
گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش، ایران
)
رحیم شفقتی
4
(
گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش، ایران
)
کلید واژه: پوشش خوراکی, ژلاتین, اسانس پوست لیمو ترش, خصوصیات کیفی,
چکیده مقاله :
فیلمها و پوششهای خوراکی یکی از روشهای نگهداری آبزیان میباشد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر پوشش خوراکی ژلاتین به همراه اسانس پوست لیمو ترش بر ارزش غذایی، فساد شیمیایی و ارزیابی حسی فیله ماهی کپور نقرهای طی نگهداری در یخچال (C˚4) میباشد. بدین منظور ماهیها پس از آمادهسازی اولیه، با دو محلول ژلاتین و ترکیب ژلاتین واسانس پوست لیمو ترش پوششدهی شدند و به مدت 20 روز، در بازهی زمانی 5 روزه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای تحقیق شامل: تیمار 1 یا شاهد (محلول ژلاتین)، تیمار 2 (محلول ژلاتین حاوی 5/0% اسانس پوست لیمو ترش) و تیمار 3 (محلول ژلاتین حاوی 1% اسانس پوست لیمو ترش). شاخصهای فساد (pH و TVB-N)، ارزیابی میکروبی (TVC) و ارزیابی حسی (رنگ، بو، طعم، مزه و بافت) طی دوره نگهداری اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد میزان شاخص های pH و TVB-N در تیمارهای پوششدهی شده به طور معنی-داری کمتر از تیمار شاهد بود (05/0p<). نتایج میکروبی تایید کرد که میزان شمارش کلی باکتریها (TVC)، در تیمار 2 و 3 نسبت به تیمار شاهد کاهش معنیداری داشت (05/0p<). نتایج ارزیابی حسی نشان داد که تیمارهای با پوشش در ابتدای دوره نمرات حسی بالاتر و سپس در انتهای دوره نمرات حسی پایینتری کسب کردند. بر طبق نتایج تیمارهای پوششدهی شده نسبت به تیمار شاهد طی نگهداری در یخچال از کیفیت بهتری برخوردار بوده و تیمار 3 از فساد کمتر و کیفیت بهتری برخوردار بود.
چکیده انگلیسی :