پیشگویی فعالیت رادیکالگیرندگی، شمارش آغازگرها و خواص حسی ماست پروبیوتیک حاوی عصارههای هیدروالکلی اسپیرولینا پلاتنسیس و گیاه چویل با شبکه عصبی مصنوعی
محورهای موضوعی : فراورده های شیر و صنایع لبنیعبد الرضا آقاجانی 1 , سید علی مرتضوی 2 , فریده طباطبایی یزدی 3
1 - گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2 - استاد،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ،ایران
3 - استاد،گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ،ایران
کلید واژه: " اسپیرولینا پلاتنسیس", " چویل", " شبکه عصبی مصنوعی", " ماست فراسودمند",
چکیده مقاله :
هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی فعالیترادیکالگیرندگی، شمارش آغازگرهای ماست و خواص حسی ماست پروبیوتیک کم چرب غنیسازی شده با سطوح صفر تا 1 درصد عصاره گیاه چویل و ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس طی 21 روز نگهداری در دمای یخچال و پیشبینی نتایج آزمایشات با شبکه عصبی مصنوعی بود. به منظور پیشگویی نتایج، شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با دو ورودی (غلظت عصاره، زمان نگهداری) و یک خروجی با نرم افزار MATLABR2013a استفاده گردید. مطابق نتایج حاصل، ضریبهمبستگی فعالیت رادیکال گیرندگی نمونههای ماست پروبیوتیک 989/0 تعیین گردید و عصاره چویل تأثیر بیشتری بر افزایش این فعالیت داشت. ضریب همبستگی تعداد لاکتوباسیلوس بولگاریکوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس به ترتیب993/0 و 975/0 تعیین گردید، در عین حال، تعداد باکتریها در روز پایانی، بیش از حداقل تعداد آنها در ماست پروبیوتیک تعیین گردید (107 cfu/ml). ضریب همبستگی برای رنگ، طعم، قوام و پذیرش کلی به ترتیب برابر با 937/0، 984/0، 983/0و 978/0 ارزیابی شد و تیمارهای حاوی عصاره اسپیرولینا، امتیازات حسی بالاتری را در مقایسه با عصاره چویل نشان دادند. نتایج نشان داد که به کمک شبکهای با تعداد 10 نرون در لایه پنهان و با کمک تابع فعال سیگموئیدی هیبربولیکی و درصد دادههای مورد استفاده برای آموزش/آزمون/ارزیابی برابر با60 / 15/ 25 میتوان خواص کیفی ماست پروبیوتیک را پیشگویی نمود. آنالیز حساسیت شبکه عصبی بهینه به خوبی اهمیّت پیشگوییکنندگی پارامترهای غلظت دو عصاره و زمان نگهداری را بر تغییرات مورد بررسی ماست پروبیوتیک نشان داد. میتوان گفت شبکه عصبی مصنوعی ابزار توانمندی در پیشگویی خصوصیات کیفی ماست پروبیوتیک بوده است.
