تهیه نانو لیپوزوم های حاوی اسانس روغنی پرتقال با استفاده از روش حرارتی
محورهای موضوعی : ریز پوشانی - نانو تکنولوژیمحمدحسین نشاسته گیر 1 , محبت محبی 2 , محمدحسین حداد خداپرست 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
کلید واژه: نانو لیپوزوم, روش حرارتی, اسانس روغنی, حاملهای لیپیدی,
چکیده مقاله :
مهمترین چالش در زمینه استفاده از اسانسها در مواد غذایی، بهبود و افزایش پایداری آنها در مراحل فرآوری و همچنین کنترل آزاد شدن تا زمان مصرف میباشد. نانو لیپوزومهای حاوی اسانس روغنی پرتقال میتواند جهت ریزپوشانی و به دامانداختن ترکیبات زیست فعال در زمینه نانو حاملها به عنوان اجزا عملگرا در حوزه غذاهای فراسودمند استفاده گردد. لیپوزومها با روش حرارتی و بدون استفاده از حلالهای آلی تهیه شدند. در این پژوهش، ویژگی های فیزیکوشیمیایی لیپوزومها از قبیل اندازه ذرات، پتانسیل زتا و راندمان ریزپوشانی اندازهگیری شد. قطر متوسط کلیه نانو حاملها کمتر از 100 نانومتر و شاخص چندبس پاشیدگی کمتر از 2/0 بود. پتانسیل زتا در لیپوزومهای بدون پوشش منفی گزارش شد. راندمان ریزپوشانی اسانس روغنی در نانو لیپوزومهای بدون پوشش 89-72 درصد بود. راندمان ریزپوشانی در نانوحاملهای تولید شده با نسبت هسته به پوسته 1 : 3 بالاتر بود. تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی اتمی تشکیل نانو لیپوزومها را تأیید کرد.
- جایمند، ک. و رضایی، م. ب. 1385. اسانس، دستگاههای تقطیر، روشهای آزمون و شاخصهای بازداری در تجزیه اسانس. انجمن گیاهان دارویی، چاپ اول.
- Colas, J.-C., Shi, W., Rao, V. S. N. M., Omri, A., Mozafari, M. R., Singh, H. 2007. Microscopical investigations of nisin-loaded nanoliposomes prepared by Mozafari method and their bacterial targeting. Micron, 38(8): 841-847.
- Fathi, M., Mozafari, M. R., Mohebbi, M. 2012. Nanoencapsulation of food ingredients using lipid based delivery systems. Trends in food science & technology, 23(8): 13-27.
- Feller, S. E., Garwrish, K., MacKerell, Jr. 2002. Polyunsaturated fatty acids in lipid bilayers intrinsic and environmental contributions to their unique physical properties. Journal of American Oil Chemists’ Society, 124(2), 318–326.
- Freitas, C., Müller, R. H. 1998. Effect of light and temperature on zeta potential and physical stability in solid lipid nanoparticle (SLN™) dispersions. International
- Journal of Pharmaceutics, 168(2): 221-221.
- Heurtault, B., Saulnier, P., Pech, B., Proust, J. E., Benoit, J. P. 2003. Physicochemical stability of colloidal lipid particles. Biomaterials, 24(23), 4283–4300.
- Jahadi, M., Khosravi-Darani, K., Saboury, A.A., Ehsani, M.R., Seydahmadian, F., Mozafari, M.R., Vafabakhsh, Z. 2012. Evaluating the effects of process variables on protease-loaded nano-liposome production by plackett-burman design for utilizing in cheese ripening acceleration. Asian Journal of Chemistry, 24(9): 3891-3894.
- Laridi, R., Kheadr, E. E., Benech, R. O., Vuillemard, J. C., Lacroix, C., Fliss, I. 2003. Liposome encapsulated nisin Z: optimization, stability and release during milk fermentation. International Dairy Journal, 13(4): 325-336.
- Liu, N., Park, H.-J. 2009. Chitosan-coated nanoliposome as vitamin E carrier. Journal of Microencapsulation, 26(3): 235-242.
- McClements, D. J. 2005. Food emulsions. principles, practices and techniques. CRC Press, Boca Raton.
- Mortazavi, S. M., Mohammadabadi, M. R., Khosravi-Darani, K., Mozafari, M. R. 2007. Preparation of liposomal gene therapy vectors by a scalable method without using volatile solvents or detergents. Journal of Biotechnology, 129(4): 604-613.
- Mozafari, R. M., Mortazavi, S. M. 2005. Nanoliposomes: From Fundamentals to Recent Developments, Trafford Publishing, Ltd, Oxford, UK. ISBN 1-4120-5545-8.
- Mozafari, M. R., and Khosravi-Darani, K. 2007. An Overview Of Liposome-Derived Nanocarrier Technologies. Nanomaterials And Nanosystems For Biomedical Applications. Dordrecht, Springer: 113-123.
- Ortan, A., CÂmpeanu, Gh., Dinu – PÎrvu, C., Popescu, L. 2009. Studies concerning the entrapment of anethum graveolens essential oil in liposomes. Roumanian Biotechnological Letters, 14(3): 4411-4417.
- Rasti, B., Jinap, S., Mozafari, M. R., and Yazid, A. M. 2012. Comparative study of the oxidative and physical stability of liposomal and nanoliposomal polyunsaturated fatty acids prepared with conventional and Mozafari methods. Food Chemistry, 135(4): 2761-2770.
- Sebaaly, C., Jraij, A., Fessi, H., Charcosset, C., Greige-Gerges, H. 2015. Preparation and characterization of clove essential oil-loaded liposomes. Food Chemistry, 178: 52-62.
- Sebaaly, C., Greige-Gerges, H., Agusti, G., Fessi, H., Charcosset, C. 2016. Large-scale preparation of clove essential oil and eugenol-loaded liposomes using a membrane contactor and a pilot plant. Journal of Liposome Research, 26(2):126-38.
- Tamjidi, F., Shahedi, M., Varshosaz, J., and Nasirpour, A. 2013. Nanostructured lipid
- carriers (NLC): A potential delivery system for bioactive food molecules. Innovative
- Food Science and Emerging Technologies, 87: 21-43.
- Tamjidi, F., Shahedi, M., Varshosaz, J., and Nasirpour, A. 2014. Design and characterization of astaxanthin-loaded nanostructured lipid carriers. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 21: 366-374.
- Valenti, D., De Logu, A., Loy, G., Sinico, C., Bonsignore, L., Cottiglia, F., Garau, D. and Fadda, A. M. 2001. Liposome-incorporated santolina insularis essential oil: preparation, characterization and in vitro antiviral activity. Journal of Liposome Research, 11(1): 73-90.
- Varona, S., Martín, A. n., and Cocero, M. a. J. 2011. Liposomal incorporation of lavandin essential oil by a thin-film hydration method and by particles from gas-saturated solutions. Industrial & Engineering Chemistry Research, 50(4): 2088-2097.
- Yoshida, P. A., Yokota, D., Foglio, M. A., Rodrigues, R. A. F., Pinho, S. C. 2010. Liposomes incorporating essential oil of brazilian cherry (eugenia uniflora l.): characterization of aqueous dispersions and lyophilized formulations. Journal of Microencapsulation, 27(5):