این پژوهش با هدف بررسی مواد موثره موجود در عصاره و اسانس گیاه زینتی-دارویی سداب و بررسی اثر ضد میکروبی آنها انجام شد. بدینمنظور در آبان ماه 1398 اندام هوایی سداب از زیستگاه طبیعی آن در ارتفاعات چابکسر-استان گیلان جمعآوری شد. برگها و ساقه گیاه در آون الکتریکی با دمای 75 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت خشک و سپس توسط کلونجر عصاره و اسانس گیاه استخراج شد. جهت شناسایی ترکیبات موثره عصاره و اسانس از GC-MS استفاده شد. نتایج نشان داد که Hexadecanoic acid، Isomaturnin، 2-Ethyl-1,3,4,5,6,7,8-heptamethy و12-methoxy-19-norpodocarpa بهترتیب بیشترین ترکیب موجود در اسانس برگ، اسانس ساقه، عصاره برگ و عصاره ساقه سداب است. نتایج تست میکروبی به روش دیسک دیفیوژن روی سویههای Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii and Escherichia coli نشان داد که عصاره برگ و ساقه سداب بیشترین اثر را در برابر مهار باکتری A. baumannii دارد. بررسی نتایج MIC و MBC نشان داد که باکتری S. aureus با کمترین MIC و MBC حساسترین باکتری در برابر اسانس برگ و ساقه سداب است درحالیکه A. baumannii با کمترین MBC بیشترین حساسیت را به عصاره برگ سداب نشان داد. بنابراین میتوان از عصاره و اسانس گیاه سداب به-عنوان یک ماده ضد میکروبی علیه باکتریهای بیماریزای انسانی استفاده نمود.
Manuscript profile