• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • List of Articles


      • Open Access Article

        1 - واکنش گل صدفی (Gypsophila paniculata) تحت تاثیر آمیزه ها و مقادیر مختلف کودهای غیرآلی
        انریکه ای بیناس جی آر نوآ دی مارویا الن ال تنداسینگ
        گل صدفی در گلکاری ارزش خاصی دارد و برای صادرات به چندین کشور مدنظر است. برای حفظ عملکرد گل صدفی در سطح مطلوب می­ بایست مدیریت تغذیه مطلوبی با کاربرد منابع تغذیه ­ای مطلوب در راستای گلدهی گیاهان زینتی گلدار، انجام شود. بنابراین این مطالعه برای دستیابی به رشد، عمل More
        گل صدفی در گلکاری ارزش خاصی دارد و برای صادرات به چندین کشور مدنظر است. برای حفظ عملکرد گل صدفی در سطح مطلوب می­ بایست مدیریت تغذیه مطلوبی با کاربرد منابع تغذیه ­ای مطلوب در راستای گلدهی گیاهان زینتی گلدار، انجام شود. بنابراین این مطالعه برای دستیابی به رشد، عملکرد و بازگشت سرمایه در گل صدفی با استفاده از آمیزه­ ها و مقادیر کودهای غیرآلی انجام شد. مساحت 100/8 مترمربع به 5 بلوک 4×4 متر برای اجرای آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح RCBD آماده شد. تیمارها به قرار زیر بودند: فاکتور A (آمیزه ­های کودی) شامل: C0: بدون آمیزه کودی؛ C1: عصاره گیاهی تخمیر شده به نسبت 2 درصد حجمی؛ C2: عصاره تخمیر شده میوه به نسبت 2 درصد حجمی و C3: فسفات کلسیم به نسبت 5 درصد حجمی. فاکتور B (کود غیرآلی) شامل: F0: بدون کود؛ F1: 60-60-90 (N-P2O5-K2O) در هکتار؛ F2: 30-30-45 (N-P2O5-K2O) در هکتار؛ F3: 15-15-25 (N-P2O5-K2O) در هکتار. آمیزه و مقدار کودی 15-15-25 از نظر ارتفاع بوته 28 روز بعد از کاشت برتری معنی ­داری داشت. فسفات کلسیم به نسبت 5 % حجمی و 15-15-25 (T15) بهترین ترکیب تیماری برای افزایش ارتفاع گل صدفی 28 روز پس از کاشت بودند، البته همه کودها نسبت به شاهد از نظر تولید پاجوش، گل و گل­ های بازارپسند به مدت 3 ماه شبیه شاهد بودند. بنابراین می­ توان گفت از نظر بازگشت سرمایه، بیلان منفی بود. Manuscript profile
      • Open Access Article

        2 - شناسایی مواد موثره موجود در عصاره و اسانس گیاه زینتی-دارویی سداب (Ruta graveolens L) و بررسی اثر ضد میکروبی آن‌ها
        فاطمه ترابی داود هاشم آبادی بهزاد کاویانی لیلا اسدپور
        این پژوهش با هدف بررسی مواد موثره موجود در عصاره و اسانس گیاه زینتی-دارویی سداب و بررسی اثر ضد میکروبی آن‌ها انجام شد. بدین‌منظور در آبان ماه 1398 اندام هوایی سداب از زیستگاه طبیعی آن در ارتفاعات چابکسر-استان گیلان جمع‌آوری شد. برگ‌ها و ساقه گیاه در آون الکتریکی با دمای More
        این پژوهش با هدف بررسی مواد موثره موجود در عصاره و اسانس گیاه زینتی-دارویی سداب و بررسی اثر ضد میکروبی آن‌ها انجام شد. بدین‌منظور در آبان ماه 1398 اندام هوایی سداب از زیستگاه طبیعی آن در ارتفاعات چابکسر-استان گیلان جمع‌آوری شد. برگ‌ها و ساقه گیاه در آون الکتریکی با دمای 75 درجه سانتی‌گراد به مدت 24 ساعت خشک و سپس توسط کلونجر عصاره‌ و اسانس گیاه استخراج شد. جهت شناسایی ترکیبات موثره عصاره و اسانس از GC-MS استفاده شد. نتایج نشان داد که Hexadecanoic acid، Isomaturnin، 2-Ethyl-1,3,4,5,6,7,8-heptamethy و12-methoxy-19-norpodocarpa به‌ترتیب بیشترین ترکیب موجود در اسانس برگ، اسانس ساقه، عصاره برگ و عصاره ساقه سداب است. نتایج تست میکروبی به روش دیسک دیفیوژن روی سویه‌های Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii and Escherichia coli نشان داد که عصاره برگ و ساقه سداب بیشترین اثر را در برابر مهار باکتری‌ A. baumannii دارد. بررسی نتایج MIC و MBC نشان داد که باکتری S. aureus با کمترین MIC و MBC حساس‌ترین باکتری در برابر اسانس برگ و ساقه سداب است درحالی‌که A. baumannii با کمترین MBC بیشترین حساسیت را به عصاره برگ سداب نشان داد. بنابراین می‌توان از عصاره و اسانس گیاه سداب به-عنوان یک ماده ضد میکروبی علیه باکتری‌های بیماری‌زای انسانی استفاده نمود. Manuscript profile
      • Open Access Article

        3 - اثر کمپوست آزولا، پوسته بادام زمینی و ضایعات چای روی رشد و جذب عناصر غذایی گیاه زینتی-دارویی پاپیتال (Hedera helix)
        علی واحدی
        به منظور بررسی اثر بسترهای کاشت مختلف روی رشد گیاه پاپیتال آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی مرکز ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 5 نوع بستر کاشت بودند که ترکیبات تشکیل دهنده آن ها More
        به منظور بررسی اثر بسترهای کاشت مختلف روی رشد گیاه پاپیتال آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی مرکز ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 5 نوع بستر کاشت بودند که ترکیبات تشکیل دهنده آن ها عبارت است از: B1: 50% کمپوست آزولا + 40% کمپوست پوسته بادام زمینی + 10% پرلیت، B2: 50% کمپوست آزولا + 40% کمپوست پوسته بادام زمینی + 10% زئولیت، B3: 30% کمپوست آزولا + 30% کمپوست پوسته بادام زمینی + 30% کمپوست ضایعات چای + 10% پرلیت، B4: 30% کمپوست آزولا + 30% کمپوست پوسته بادام زمینی + 30% کمپوست ضایعات چای + 10% زئولیت و B5: 80% پیت + 20% پرلیت (شاهد بین المللی). نتایج حاصل نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد و قطر ساقه جانبی, تعداد گره و مقدار کلروفیل برگ که از صفات زینتی یک گیاه همیشه سبز بالارونده مثل پاپیتال است در بستر B3 بیشترین مقدار است. بیشترین درصد ماده خشک ریشه و شاخساره، نیتروژن، پتاسیم و روی نیز متعلق به گیاهان رشد یافته در بستر B3 بود. بیشترین مقدار کاروتنوئید برگ و بلندترین ریشه در بستر B5 اندازه گیری شد. بستر B1 نیز موفق ترین بستر در افزایش آهن برگ بود. بدین ترتیب بستر B3 به عنوان مناسب ترین بستر برای رشد پاپیتال معرفی می شود.  Manuscript profile
      • Open Access Article

        4 - اثر بسترهای کشت مختلف روی گیاه شیپوری (Zantedeschia
        spp)
        محمدعلی خلج محمد حسین عظیمی پگاه صیادامین
        گل شیپوری (Zantedeschia spp.) از تیره شیپوری یک گیاه چند ساله علفی است و استفاده تجاری از این گیاه برای گل­ های شاخه بریده، فضای سبز و محوطه سازی می باشد. هیچ مرجعی برای مطالعه اثرهای بسترهای مختلف رشد بر روی این گیاه وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی بسترهای مختل More
        گل شیپوری (Zantedeschia spp.) از تیره شیپوری یک گیاه چند ساله علفی است و استفاده تجاری از این گیاه برای گل­ های شاخه بریده، فضای سبز و محوطه سازی می باشد. هیچ مرجعی برای مطالعه اثرهای بسترهای مختلف رشد بر روی این گیاه وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی بسترهای مختلف رشد بر پارامترهای رشد و وضعیت تغذیه­ ای گل شیپوری می ­باشد. آزمایش در گلخانه با رطوبت نسبی 5 ±70 و دمای 4 ± 24 در سال 1398 تا 1399 در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارها شامل 13 محیط رشد با نسبت‌های 80:20، 60:60، 40:60 و 20:80 پرلیت به کوکوپیت، 80:20، 60:40، 40:60 و 20:80 پرلیت به پیت ماس، 25:75، 50:50 و 75:25 پرلیت ریزدانه به پرلیت، پرلیت ریزدانه و پرلیت به­ تنهایی بودند. تغییر نسبت پرلیت به کوکوپیت از 80:20 به 20:80 باعث افزایش وزن اندام هوایی در مقایسه با پرلیت به ­تنهایی شد. تغییر از 80:20 تا 40:60 پرلیت به کوکوپیت، طول، عرض و تعداد برگ را افزایش داد. افزایش کوکوپیت یا پیت ماس به پرلیت منجر به افزایش قطر سوخ شد، اما این افزایش در نسبت‌های بالاتر آن­ ها کمتر بود. نسبت­ های 80:20، 60:40 و 40:60 پرلیت به پیت ماس سبب افزایش نیتروژن، فسفر و پتاسیم در برگ شد. به ­دلیل جذب بهتر عناصر غذایی ضروری ترکیبات محیط رشدی به­ کار رفته در این آزمایش مفید بوده است. Manuscript profile
      • Open Access Article

        5 - بررسی تغییر خصوصیات فیزیولوژیکی و عمر پس از برداشت ژربرا (Gerbera jamesonii) با محلولپاشی ال-گلوتامیک اسید، نیتروژن وپتاسیم
        سعید رضا فرهمندی سعید سماوات مصطفی مصطفوی علی محمدی ترکاشوند سپیده کلاته جاری
        عمر پس از برداشت گل شاخه بریده ژربرا به دلیل خمیدگی ساقه شاخه گل‌دهنده به طور کلی کوتاه است. بنابراین خمیدگی ساقه ژربرا مشکل اصلی این گل در دوره پس از برداشت است. محلول‌پاشی با اسیدهای آمینه و کودهای معدنی از روش‌های مفید در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی و باغبانی است. More
        عمر پس از برداشت گل شاخه بریده ژربرا به دلیل خمیدگی ساقه شاخه گل‌دهنده به طور کلی کوتاه است. بنابراین خمیدگی ساقه ژربرا مشکل اصلی این گل در دوره پس از برداشت است. محلول‌پاشی با اسیدهای آمینه و کودهای معدنی از روش‌های مفید در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی و باغبانی است. تحقیق حاضر به منظور بهبود عمر پس از برداشت گل ژربرا با بررسی تغییرات وزن تر نسبی، محتوای آنتوسیانین گلبرگ، نشت یونی، و درجه خمیدگی ساقه انجام شد. گلوتامیک اسید با 4 و 8 گرم در لیتر و کودهای نیتروژن و پتاسیم با 5 و 10 گرم در لیتر به صورت محلول‌پاشی اعمال شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار وزن تر نسبی با 86/7 درصد در تیمار 4 گرم در لیتر گلوتامیک اسید، 5 گرم در لیتر نیتروژن و 5 گرم در لیتر پتاسیم مشاهده شد. کاهش 20 درصدی نشت یونی در گل‌های تیمار شده با 8 گرم در لیتر گلوتامیک اسید، 10 گرم در لیتر نیتروژن و 5 گرم در لیتر پتاسیم در مقایسه با کنترل گزارش شد. افزایش اصلی غلظت آنتوسیانین مربوط به تیمارهای حاوی گلوتامیک اسید بود. خمیدگی ساقه گل از 63/1 درجه در تیمار عدم کاربرد گلوتامیک اسید، 5 گرم در لیتر نیتروژن و 5 گرم در لیتر پتاسیم تا 73/9 درجه در تیمار کنترل (عدم محلول‌پاشی) متغییر بود. نتیجه کلی تحقیق نشان داد که 8 گرم در لیتر گلوتامیک اسید، 5 گرم در لیتر نیتروژن و 5 گرم در لیتر پتاسیم مناسب‌ترین تیمار جهت افزایش عمر پس از برداشت و کاهش خمیدگی ساقه گل ژربرا می‌باشد. Manuscript profile
      • Open Access Article

        6 - اثر محلول‌پاشی اسید آسکوربیک بر ویژگی‌های اکوفیزیولوژیکی پریوش (Catharanthus roseus) تحت تنش کمبود آب
        علی حسینی
        آب یکی از مهم‌ترین عوامل محیطی تنظیم کننده رشد و نمو گیاهان است و کمبود آب مهمترین عامل محدودکننده تولیدات گیاهی به‌شمار می‌رود، به­ طوری که از چندین ماده شیمیایی برای کاهش اثرات مضر کمبود آب استفاده شده است. یکی از این ترکیبات  اسید آسکوربیک است و دارای اثرات More
        آب یکی از مهم‌ترین عوامل محیطی تنظیم کننده رشد و نمو گیاهان است و کمبود آب مهمترین عامل محدودکننده تولیدات گیاهی به‌شمار می‌رود، به­ طوری که از چندین ماده شیمیایی برای کاهش اثرات مضر کمبود آب استفاده شده است. یکی از این ترکیبات  اسید آسکوربیک است و دارای اثرات آنتی­ اکسیدانی در گیاهان می‌باشد. به­ همین منظور یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاَ تصادفی با سه تکرار جهت بررسی اثر کمبود آب بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک پریوش تحت محلول‌پاشی اسید آسکوربیک، در سال 1399 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل: تنش کمبود آب در چهار سطح (1: بدون تنش آبیاری در100 درصد ظرفیت مزرعه؛ 2: تنش ملایم آبیاری در 75 درصد ظرفیت مزرعه؛ 3: تنش متوسط آبیاری در 50 درصد ظرفیت مزرعه و 4: تنش شدید آبیاری در 25 درصد ظرفیت مزرعه) و محلول‌پاشی اسید آسکوربیک در چهار سطح (صفر، ۲۵، ۵۰، 100 میلی‌مولار) بودند. نتایج به‌دست آمده نشان داد که غلظت کلروفیل a و کاروتنوئید، قند محلول برگ، مقدار پرولین و فعالیت آنزیم کاتالاز با افزایش شدت کمبود آب افزایش یافت ولی صفات وزن خشک ریشه و بیومس کل کاهش یافتند. کاربرد اسید آسکوربیک منجر به بهبود صفات اندازه‌گیری شد و سطوح کاربرد اسید آسکوربیک نسبت به عدم کاربرد آن برتری معنی‌دار داشت و سطح 50 میلی‌مولار نسبت به سایر سطوح، تاثیر بیشتری، در اغلب صفات، داشت. با توجه به نتایج بدست آمده، کاربرد اسید آسکوربیک برای بهبود رشد گیاهانی مانند پریوش تحت تنش خشکی قابل توصیه می‌باشد. Manuscript profile