Fourth Dimensional Model for Boosting Electronic Marketing of Future Conversational Industries at 1404 Horizon (Focusing on Electronic Marketing Mix of Zanjan Province)
Subject Areas : Futurologybabak molaei 1 , Afsaneh Zamanimaghadam 2 , Firozeh HajialiAkbari 3
1 - Azad University of Zanjan Branch
2 - Assistant Professor, Department of Educational Management, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran.
3 - Assistant Professor, Department of Business Management, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran.
Keywords: Electronic Marketing Blend, Electronic Recovery, Conversion Industries, Future Conversion Electronics Electronics Marketing, Future transformation industries,
Abstract :
AbstractThe purpose of this study was to provide a four-dimensional model for strengthening the electronic marketing of the future transformative industries at the 1404 horizons (focusing on the electronic marketing mix of Zanjan province). The method of this research is based on the type of purpose, mixed, applied and exploratory method in a survey method. The validity of the research is based on the construct validity and reliability of the questionnaire by the Cronbach's alpha method (0.735).The statistical population of this study was 600 people in the qualitative section of the academic experts and managers and experts of the Jihad-e-Agriculture Organization of Zanjan Province, and in the quantitative section, experts of Jihad-e-Agriculture Organization of Zanjan Province, 600 people. Using simple random sampling method, a statistical sample was used. The Cochran formula was used to determine its volume and distributed and collected based on 234 questionnaires. Also, descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the data. Independent T-test was used to identify the effective components and compare the existing and desired status, and Friedman's test was used to rank the identified components with the help of Excel and SPSS software. Is.Dimensions, components and indicators of electronic marketing in the transformation industry focused on the electronic marketing mix: price (payment method, discount, price based on value, auction and advertising); in the end, according to the results of the research, applied proposals for presentation Has been.
_||_
ارائه مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)
چکیده
این پژوهش با هدف ارائه مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان) انجام گرفته است. روش این پژوهش، بر حسب نوع هدف،آمیخته، کاربردي و برحسب روش اکتشافی به شیوه پیمایشی است که روایی آن به شکل روایی سازه و پایایی پرسشنامه نیز از طریق روش آلفای کرونباخ به میزان (735/0) به تأیید رسیده است.
جامعه آماری در این پژوهش در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی و مدیران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان به تعداد 16 نفر و در بخش کمی، کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان به تعداد 600 نفر است و از روش تصادفی ساده جهت جمعآوری نمونه آماری بهره گرفته شده، و برای تعیین حجم آن نیز از فرمول کوکران استفاده شده است که بر اساس محاسبه 234 پرسشنامه توزیع و جمعآوری گردید. همچنین در تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون تی تک نمونه مستقل جهت شناسایی مولفه های موثر و مقایسه وضعیت موجود و مطلوب و از آزمون فریدمن جهت رتبه بندی مولفه های شناسایی شده با کمک نرمافزارهای اکسل و spss کمک گرفته شده است.
ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای بازاریابی الکترونیکی در صنایع تبدیلی با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیک عبارت بودند از: قیمت (روش پرداخت، تخفیفات، قیمت بر مبنای ارزش تمام شده، مزایده و تبلیغات)، ترفیع (ارتباطات مورد حمایت مالی، نامه الکترونیکی، بازاریابی گفتاری، معرفی نامه، روابط عمومی، پیشبرد فروش، رسانه و طراحی سایت)، خدمات به مشتری (توانایی جستجو و مقایسه، پیگیری وضعیت سفارش، امکانات چت، سیستم پاسخگویی به نامههای الکترونیکی پشتیبانی، ضمانت نامه و خرید قسطی) و شخصی سازی (خدمات سفارشی، حفظ حریم خصوصی، سفارش پیوسته، تعامل با مشتری و اعتماد). در پایان با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.
واژگان كليدی:
بازایابی الکترونیکی، صنایع تبدیلی آینده، آمیخته بازاریابی الکترونیک، بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی
1. مقدمه
انسان از صدها و شايد هزاران سال پيش به اهميت فرآوري و تبديل در مواد غذايي بهمنظور استفاده راحتتر از آن و يا نگهداري غذا براي مدت طولاني جهت ايجاد امنيت غذايي پي برده است: استفاده از آتش براي پختن و نرم كردن مواد غذايي براي سهولت جويدن و هضم غذا و يا خشك كردن سبزیها، ميوه جات و گوشت براي افزايش ماندگاري آنها. اين موضوع در عصر جديد كه با پیشرفتهای سريع علمي باعث افزايش بهداشت عمومي و كاهش مرگ و مير و در نتيجه افزايش انفجاري جمعيت همراه بوده اهميتي دو چندان يافته است. با ورود علوم و تکنولوژیهای جديد به عرصه غذا شاهد بوجودآمدن روشهای نويني در فرآوري و نگهداري محصولات غذايي بودهایم. انسان هم اكنون میتواند شير توليد شده را كه در حالت عادي بيش از يك روز امكان نگهداري آن وجود نداشت ميكروب زدايي (استریلیزه) كرده و چندين ماه بعد و در محلي هزاران كيلومتر دورتر مورد استفاده قرار دهد يا با تبديل مواد گوشتي و زراعي و باغي به خوراکیهای كنسروي و آماده در جاهايي كه امكان پخت سريع وجود ندارد دسترسي به مواد غذايي را سهولت بخشد. به دليل استفاده از تکنیکهای جديد در تغيير و تبديل مواد خام كشاورزي خصوصاً در ابعاد صنعتي سالانه از هدر رفتن میلیونها تن محصول كشاورزي توليد شده جلوگيري میگردد. در واقع جلوگيري از ضايع شدن محصولات كشاورزي پس از برداشت رسالت بزرگ ديگري است كه بر عهده صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي قرار دارد (کارگروه اقتصادی بسیج شهرستان زنجان، 1396، 2).
صنايع تبديلی کشاورزی محل هم افزايی صنعت و کشاورزی است. اين صنعت نقش مهمي در تأمین امنيت غذايي، اشتغالزایی، عمران و توسعه مناطق بهویژه مناطق روستايي دارد. اين موضوع باعث توزيع بهتر درآمد و رفاه و در نتيجه برقراري عدالت اجتماعي میشود. بنابراين، توسعه صنايع تبديلی کشاورزی يکی از محورهای اولويت دار زنجیره تولید محصولات كشاورزي است. به دليل استفاده از تکنیکهای جديد در تغيير و تبديل مواد خام كشاورزي خصوصاً در ابعاد صنعتي سالانه از هدر رفتن میلیونها تن محصول كشاورزي توليد شده جلوگيري میگردد. در واقع جلوگيري از ضايع شدن محصولات كشاورزي پس از برداشت رسالت بزرگ ديگري است كه بر عهده صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي قرار دارد (کارگروه اقتصادی بسیج شهرستان زنجان، 1396، 2).
در اين فصل بهعنوان کلیات پژوهش به بیان مسئله، اهمیت و ضرورت پژوهش پرداخته میشود و هدفها، سؤالها و فرضیههای پژوهش دسته بندی و متغیرهای پژوهش مشخص خواهد شد. نوع و روش پژوهش، ابزار گردآوری دادهها، جامعه آماری و حجم نمونه و روش تجزیه و تحلیل دادهها از دیگر مواردی است که در خلال این فصل به آن پرداخته میشود.
در اين مقاله به ارائه مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)، پرداخته شده است.
2. بیان مساله
بخش كشاورزي يكي از بخشهای مهم و تواناي اقتصاد كشور است كه تأمين کننده بيش از يك چهارم از توليد ناخالص داخلي، يك چهارم از اشتغال، 85% از نيازهاي غذايي، حدود 27 درصد از صادرات غيرنفتي و بيش از 90% از مواد خام مرتبط با كشاورزي است. توسعه كشاورزي بهعنوان كانون و محور اصلي توسعه كشور، از نقش و جايگاه خاصي برخوردار است و بازاریابی محصولات كشاورزي را میتوان شرط لازم و موتور محرك توسعه اين بخش محسوب كرد. با توجه به اينكه حدود يك چهارم از توليدات كشاورزي، درنتیجه نبود صنعت و امكانات تبديل و نگهداري ضايع میشوند. صنایع فراروی كشاورزي میتوانند درراستاي جلوگيري از ضايعات محصولات كشاورزي، ايجاد ارزش افزوده در بخش كشاورزي، افزايش سطح درآمد روستاييان، بالا بردن بهرهوری بخش كشاورزي و افزايش سهم اشتغال صنعتي در مناطق روستايي و نيز بهعنوان جزئي از فرایند توسعه روستايي ايفاي نقش كنند. در اثر ايجاد اين گونه صنايع همگام با توسعه صنايع فراوري غذايي و ارتقاي فناوري در فرايند صنعتي شدن، فرصتهای بيشتري براي ساير بخشها ازجمله حملونقل و گروههایی از بخشهای خدمات به وجود خواهد آمد. با توجه به اين موضوع، در مناطق محروم روستايي، صنايع فراوري مهمترین راهكار پويا براي فقرزدايي و توسعه روستايي و حتي ملي هستند توجه بيشتر به اين موضوع، بدون شك سرعت در رشد و توسعه كشاورزي و اقتصادي كشور را در پی خواهد داشت (احمدیان و همکاران، 1392، 126).
در حال حاضر، 16500 واحد صنایع تبدیلی غذایی داراي مجوز از وزارتخانههای جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت با ظرفیت اسمی در حدود 100 میلیون تن و سرمايه گذاري 185350 ميليارد ريال مشغول به فعالیت میباشند که ظرفیت عملی آنها در حدود 50 میلیون تن است. تعداد اشتغال در اين صنايع در حدود 430 هزار نفر است. ظرفیتهای ايجاد شده براي فراوري برخي از محصولات كشاورزي از جمله شير، گوجه فرنگي، فراوردههای شيلاتي و... بسيار بيش از ظرفيت ماده خام توليدي آنها است و بهعکس براي برخي از محصولات كشاورزي از جمله خرما، انگور، انواع ميوه، سيب زميني، پياز، سبزي و صيفي جات و همچنين واحدهاي درجه بندی و بسته بندی، سردخانه و انبار ظرفيت ايجاد شده كمتر از ماده خام كشاورزي است. پراكنش نامناسب واحدهای صنايع تبديلي كشاورزي در خارج از قطبهای توليد كشاورزي به دليل عدم وجود تمرکز در سياست گذاری براي استقرار اين واحدها در گذشته باعث آن گرديده كه اين واحدها از نظر فني و اقتصادي داراي مشكلاتي باشند. بنابراین در دفتر امور صنایع كشاورزي، تصمیم گرفته شد در فرصت ایجاد شده بین برنامه چهارم و پنجم (سالهای 89 و 1388) بامطالعه دقیقتر به جمع آوری اطلاعات لازم پرداخته و برنامه جامعتری تهیه گردد لذا برنامه توسعه و گسترش واحدهاي صنايع تبديلي كشاورزي در برنامه توسعه پنجم با توجه به اولويت استانی و منطقهای در توليد محصولات كشاورزي و ميزان مصرف در صنعت و سرانه تازه خوري تهيه شده است. یکی از راهکارهایی که در این مورد نتیجه بخش بوده و تأثیر به سزایی دارد، استفاده از روشهای مناسب و بهینه برای نگهداری مواد غذایی است که صنایع تبدیلی بهطور متنوع میتواند این عمل را از سطح مصرف داخلی تا سطح تجاری توسعه داده که موجب افزایش کیفیت و دوره زمانی بیشتر نگهداری مواد غذایی میگردد. بنابراین، ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی میتواند راهکاری مناسب برای جلوگیری از ضایعات و افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی باشد(زنگی آبادی و همکاران، 1390، 5).
بااینوجود، صنایع تبدیلی و تکمیلی علیرغم اهمیت آن، در ایران مقوله نسبتاً جدیدی است که هنوز آنگونه که شایسته بخش کشاورزی و اقتصاد ملی است مورد حمایت و هدایت قرار نگرفته است (بلالی و همکاران، 1394، 150). همگام با گسترش خدمات بازاريابي، سهم توليد كننده از قيمت مصرف كننده با كاهش بيشتري مواجه گرديده و عوامل بازاريابي سهم بيشتري از منافع را نصيب خود میسازند. اين جريان سبب شده است كه در بسياري از كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه به سمت بازاریابی الکترونیک روی آورند (نجفی و همکاران، 1389، 2-3).
بازاریابی الکترونیک، استفاده از اینترنت و دیگر فناوریهای ارتباطی بهعنوان واسط، برای ارتباط بین فروشنده و مشتریان تعریف میشود و به مؤسسات این فرصت را میدهد تا به نیازهای متفاوت مشتریان در مکانهای گوناگون بهصورت همزمان پاسخ گویند و همینطور به توسعهی شیوههای فروش کمک میکند (لینگ و همکاران، 2016، 81). بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی، به حذف واسطه، کاهش هزینه و یافتن مشتری کمک مؤثری مینماید. (وون، 2007). آمیخته بازاریابی یکی از ابزارهاي مهم در برنامه ریزي و سیاست گذاري در حوزه بازاریابی است. به عبارت دیگر آمیخته بازاریابی دربرگیرنده همه فعالیتهایی است که بنگاه یا صنعت میکوشد با انجام آنها در میزان تقاضاي محصولاتش اثر گذارد (قدوسی و همکاران، 1394، 286).
با توجه به چالشهای پیش روی کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، بهویژه در استان زنجان، بازاریابی الکترونیک میتواند فاصله مراکز روستایی تا بازار را با معاملات الکترونیکی بهراحتی حل کند و اطلاعات بازار را در اختیار آنها قرار دهد و با حذف واسطهها، حضور تولیدکنندگان محصولات کشاورزی بهعنوان فروشنده میسر خواهد شد. علاوه بر این، در ایران بهرغم وجود تحقیقاتی درزمینه بازاریابی الکترونیک و آمیخته بازاریابی الکترونیکی، تاکنون مدل جامع و بومی در خصوص بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی ارائه نشده است. در این تحقیق تلاش میشود تا بهصورت چند جانبه، پویا، متوازن و جامع به این موضوع پرداختهشده.
3. اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
تجربه کشورهای در حال توسعه نشان میدهد که توسعه و حمایت از این صنایع میتواند نقش حیاتی در توسعه بخش کشاورزی داشته باشد. پیوند بین بخش صنعت و کشاورزی در کشورهای در حال توسعه در مقایسه با کشورهای توسعه یافته ضعیفتر است، این در حالی است که گذار از کشاورزی سنتی به اقتصادی پویا در کشو رهای در حال توسعه ارتباط متقابل بین کشاورزی و صنعت را طلب کرده و از اهداف کلیدی توسعه اقتصادی محسوب میشود. بخش مهمی از بازاریابی محصولات کشاورزی تشکیل و توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی است اما این صنایع هنوز در زیر بخشهای مختلف توسعه نیافته است در صورتی که توسعه آن مزایای بسیاری از جمله افزایش تولید، گسترش بازارها و متنوع شدن محصولات و... را به همراه خواهد داشت. توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی زنجیره بازاریابی در بخش کشاورزی را کامل میکند و همچنین باعث اشتغال فارغالتحصیلان و مجریان بخشهای مرتبط با کشاورزی میشود و از طرف دیگر کیفیت محصولات کشاورزی و زمینه انتخاب مصرف کننده را گسترش میدهد. با توجه به تنوع محصولات کشاورزی و گستردگی بازارهای هدف ضرورت برنامه ریزی برای ایجاد زمینهای مناسب برای سیستمهای مدرن، تولید، نگهداری، بازاریابی و فروش بهوضوح احساس میگردد (کارگروه اقتصادی بسیج شهرستان زنجان، 1396، 4).
با توجه به نقش و اهمیت صنایع تبدیلی و تکمیلی در جلوگیری از ضایعات محصولات بخش کشاورزی، تأسیس این صنایع را میتوان یکی از راهکارهای مناسب در جهت توسعه کشاورزی دانست (اباذری و همکاران، 1393، 175). از طرفی امروزه بازاریابی الکترونیکی عامل مهمی برای موفقیت شرکتها در عرصه بازارهای جهانی و برتری بر رقبا است که باعث ایجاد اشتغال، تولید و بهینه سازی آن و افزایش درآمدهای ارزی کشور میشود. استفاده از فناوری اطلاعات، علاوه بر تأثیر روی طبیعت کار و محیط کار، نحوه رقابت سازمانها را نیز تغییر داده است. (رحیم نیا و همکاران، 1391، 83).
بازاریابی رویکردی جهت برآورده سازی نیازهای مشتریان و یک فرآیند گسترده اجتماعی و مدیریتی است که بهوسیله آن مؤسسات تجاری و صنعتی میتوانند با شناخت نیازها و علائق مشتریان و از طریق ارائه کالا و خدمات، قیمت گذاری مناسب و نیز با ترویج و تبلیغ محصولاتشان باعث گسترش نفوذ خود در بازارهای هدف شوند (کایباسی و همکاران، 2016، 4). بازاریابی الکترونیک، به مؤسسات این فرصت را میدهد تا به نیازهای متفاوت مشتریان در مکانهای گوناگون بهصورت همزمان پاسخ گویند و همینطور به توسعهی شیوههای فروش کمک میکند (لینگ و همکاران، 2016، 81). بنابراین موضوع مهم این است که چه سیستمی طراحی شود تا به کشاورزان برای فروش الکترونیکی محصول تولید آنها کمک شود (وون، 2007). آمیخته بازاریابی اینترنتی، بهعنوان یک عامل کلیدی برای نیل به موفقیت سازمان کمک میکند (کاستنر و همکاران،2016، 2). کاستنر و همکاران (2016)، استدلال میکنند که آمیخته بازاریابی اینترنتی در میان ساختار و محیط پیچیده منجر به افزایش کارایی شرکت میشود (کاستنر و همکاران،2016، 4).
با توجه به اهمیت موارد یاد شده، در این تحقیق به ارائه مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)، میپردازیم.
4. اهداف تحقیق
1-4. هدف اصلی تحقیق
· ارائه مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)،
2-4. اهداف فرعی تحقیق
· تعیین ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای بازاریابی الکترونیکی در صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیک
· وزن دهی و اولویت بندی ابعاد، مؤلفهها و شاخصها
· تعیین وضعیت موجود ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای بازاریابی الکترونیکی در صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیک
· ارائه راهکار اجرایی مناسب جهت کاهش فاصله وضعیت موجود و مطلوب
5. سوالات تحقیق
1-5. سوال اصلی تحقیق
· مدل مناسب چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)، چیست؟
2-5. سوالات فرعی تحقیق
· ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای بازاریابی الکترونیکی در صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی چیست؟
· اولویت بندی ابعاد، مؤلفهها و شاخصها به چه صورت است؟
· وضعیت موجود ابعاد، مؤلفهها و شاخصهای بازاریابی الکترونیکی در صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیک به چه صورت است؟
· راهکار اجرایی مناسب جهت کاهش فاصله وضعیت موجود و مطلوب چیست؟
6. مبانی نظری و پیشینه تحقیق
در ادامه خلاصه ای پیشینه داخلی و خارجی آمده است:
1-6. پیشینه داخلی
راحی و همکاران (1395) «شناسایی موانع و مشکلات صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی شهرستان ساری» | نتایج این مطالعه نشان دادکه گویه های، نبود نظارت کافی (810/0)، شرایط سخت پرداخت وام و نیاز به ضمانتهای بالاتر (79/0)، مشکل تعمیر قطعات متناسب با این صنایع (790/0) بیشترین نقش و تأثیر را در عدم رشد و توسعه مطلوب در صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی شهرستان ساری داشتهاند. همچنین گویههای، بالا بودن قیمت مواد اولیه (372/0)، کمبود مواد اولیه مصرفی درصنایع تبدیلی و تکمیلی (414/0) و آسیب پذیر بودن این صنایع در برابر مشکلات و بحرانهای اقتصادی و رویارویی با تورم و مشکل تأمین مواد اولیه (428/0) به ترتیب کمترین نقش و تأثیر را در توسعه نیافتن صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی داشته است. |
احمدی زاده و همکاران (1395) «عوامل تأثیرگذار بر پذیرش و بهکارگیری بازاریابی الکترونیک در صنعت گردشگری (مورد مطالعه: کارکنان آژانسها و مراکز جهانگردی و ایرانگردی استان کردستان)» | نتایج نشان داد که عوامل سازمانی، عوامل محیطی، عوامل فناورانه و سهولت استفاده درک شده بر پذیرش و بهکارگیری بازاریابی الکترونیک اثر مثبت و معنادار داشته و سهولت استفاده درک شده بیشترین اثر و عوامل فناورانه نیز کمترین اثر را دارد. همچنین عوامل سازمانی و عوامل محیطی بر سهولت استفاده درک شده، سازگاری درک شده و مزیت نسبی درک شده اثر معنادار دارند و عوامل فناورانه نیز بر سهولت استفاده درک شده و سازگاری درک شده اثر معنادار دارد. |
نوروزی و همکاران (1395) «بررسی تاثیرات بازاریابی الکترونیک درافزایش فروش صنایع دستی (مطالعه موردی: صنایع دستی شهر اصفهان)» | در این تحقیق به این سوال پاسخ دادند که: بازاریابی الکترونیک که تغییری ملموس در روند تجارت ایجاد کرده و قطعاً اثرات مثبت فراوانی در تجارت داشته در همه رشتهها و زمینهها اثری مشابه گذاشته. بهعنوان نمونه فروش صنایع دستی، قطعاً نقش صنایع دستی بهعنوان نماد هنری، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر همگان آشکار است، اما آیا این صنعت که به خودی خود پرمایه ولی بی ادعاست و هنوز هم به روشهای سنتی (بهصورت فروش مستقیم، عرضه به فروشگاههای مرتبط، فروش به واسطه جهت صادرات به کشورهای دیگر) فروخته میشود، در عصر رقابتی امروز که بازاریابی الکترونیک بهعنوان مزیت رقابتی شناخته میشود و در رشد افزایش سهم بازار داخلی و خارجی نقش اساسی بازی میکند بدون ورود به این عرصه جدید دوام میآورد و یا کم کم رنگ میبازد و از صفحه تجارت خارج میشود. |
پاشازاده و همکاران (1394)، «بررسی تأثیر عوامل محیطی و مدیریتی بر توسعه صادرات، محصولات صنایع تبدیلی کشاورزی استان آذربایجان غربی (آبمیوه و کنسانتره)» | نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه حاکی از آن است که با توجه به اینکه در این آزمون در سطح معنی داری 0.000 کمتر از 5 درصد است، بنابراین نشان دهنده این است که متغیر مستقل و مقدار ثابت بر متغیر وابسته تاثیرگذار است. یعنی متغیرمستقل عوامل محیطی و مدیریت برصادارت مؤثر است. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون چند متغیری رتبه بندی عوامل محیطی بر میزان صادارت، شدت رقابت نیرومندترین متغیر در پیش بینی و تبیین صادارت و پس از ان متغیر قوانین و مقرارات و بعد شبکه ارتباطات و فن آوری قرار دارد. |
جهانیان و همکاران (1394) «استخراج مولفههاي آميخته بازاريابي اينترنتي: يك طرح پژوهش تركيبي» | نتايج پژوهش نشان داد كه عناصر آميخته بازاريابي اينترنتي در دو بعد آميخته مشترك و آميخته اينترنتي دستهبندي ميشود. نتيجه مرحله كيفي با توجه به بار عاملي و ضريب تعيين هر عامل مشخص شد كه اهميت عناصر آمیخته اينترنتي نسبت به عناصر آميخته مشترك بيشتر ميباشد. خروجي مرحله كيفي تحقيق، مدل مفهومي آميخته بازاريابي اينترنتي است كه همه ابعاد، شاخصها و عوامل آميخته بازاريابي اينترنتي را شامل ميشود. در پايان مرحله كيفي پرسشنامهاي برمبناي مدل تحقيق استخراج و مبناي گردآوري دادههاي كمي واقع شد. خروجي مرحله كمي، مدل آميخته بازاريابي اينترنتي است كه شامل ابعاد، عاملها و مولفههاي مدل به همراه بار عاملي آنها است. اين مدل با استفاده از آزمونهاي معتبر آماري، آزمون شده و روايي عاملي و شاخصهاي برازش قابل قبول دارد. |
سیاوشی و همکاران (1394) «سنجش وضعیت بازاریابی الکترونیکی و ارائه راهکارهایی جهت بهبود آن در بندر شهید رجایی» | بررسی فرضیههای تحقیق حاکی از این است که استراتژی بازاریابی رابطهای بهعنوان استراتژی غالب بندر شهید رجایی و شرکتهای استقراریافته قلمداد میشود. بااینحال به علت اینکه شاخصهای مرتبط با این استراتژی، با وضعیت مطلوب فاصلهدارند، کلیه شاخصهای استراتژی بازاریابی رابطهای باید بهعنوان ورودی مدل QFD در نظر گرفته شوند. |
مانیان و همکاران (1394)، «چارچوب پیاده سازی بازاریابی اینترنتی با استفاده از رویکرد تفسیری در صنعت نوشیدنی» | نتایج نشان داد راهبردهای کسبوکار، برنامه ریزی بازاریابی اینترنتی و تفسیر مصرف کنندگان از جمله عوامل مؤثر در پیاده سازی بازاریابی اینترنتی در صنعت نوشیدنی است. در نهایت چارچوب نهایی و تعدیل شده بر اساس تفسیر ذینفعان مختلف ارائه میگردد. |
آرایش (2015) «بررسی مالی و حقوقی - امنیت زیرساخت مؤثر بر بازاریابی الکترونیکی محصولات کشاورزی در استان ایلام» | نتایج حاصل از مطالعه نشان داد به نظر میرسد که به یک رابطه معنی دار بین مالی و حقوقی وجود دارد - متغیرهای امنیت با متغیر بازاریابی الکترونیکی محصولات کشاورزی در استان ایلام بهطوری که سه متغیر مستقل قادر به توضیح 48 درصد از واریانس مربوط به بازاریابی الکترونیکی از محصولات کشاورزی در استان ایلام بود. |
2-6. پیشینه خارجی
استرزبیچی، (2015)، مقالهای با عنوان «توسعه تجارت الکترونیک در کشاورزی – تحقیق صورت گرفته در لهستان» انجام دادند. | توسعه فن آوری اطلاعات و اینترنت باعث شده که از آنها بهطور فزایندهای در تجارت محصولات کشاورزی استفاده شود. تجارت الکترونیک تأثیر ملموسی بر روش کسب و کار انجام شده و ساختار بازار داشته است. هدف از این تحقیق بررسی توسعه تجارت الکترونیکی در تجارت محصولات کشاورزی است. آنالیز و بررسی بر روی کشور لهستان انجام شده است، لهستان کشوری است که بازار کشاورزی آن ساختار خاصی دارد. نشان داده شده که توسعه تجارت الکترونیکی در تجارت محصولات کشاورزی لهستانی در مراحل اولیه توسعه قرار دارد و همزمان در حال تغییرات تکاملی است. در این مقاله همچنین به نمونههایی از مناطقی که در حال حاضر از تجارت الکترونیکی در تجارت محصولات کشاورزی لهستانی استفاده می کننده اشاره شده و پتانسیل توسعه آن آینده نیز بیان شده است. |
کومار1 و همکاران (2010) به مطالعهی 200 کشاورز در 40 روستای فقیر و دورافتادهی هند پرداختند | به این نتیجه رسیدند که سه عامل مهم در پذیرش ICT تاثیرگذار است که عبارتاند از: محل زندگی روستایی، اختلاف سواد و اختلاف درآمد. در ادامهی تحقیق موانع اصلی برای بهکارگیری ICT در کشاورزی بررسی شده است که نتایج نشان میدهد عواملی مانند فقدان دانش در مورد تکنولوژی مورد نظر، عدم اطمینان در مورد بازار برای تولیدات کشاورزی، فقدان زیرساختها در سطح روستا و فقدان تسهیلات اعتباری، مهمترین موانع بهکارگیری فناوری اطلاعات در بخش کشاورزی هند در مناطق مورد مطالعه میباشند. |
ون2 (2007) سیستمی تجاری برای فروش الکترونیک محصولات کشاورزی مطرح کرد که به فروش، تحلیل مالی و پیش بینی بازار میپردازد | سیستمی تجاری برای فروش الکترونیک محصولات کشاورزی مطرح کرد که به فروش، تحلیل مالی و پیش بینی بازار میپردازد و از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: 1. بخش مالی 2. بخش سفارش که وظیفهی جمع آوری اطلاعات محصولات و تحلیل وضعیت را به عهده دارد و 3. بخش مدیریت که به فرایند خرید و فروش نظارت میکند. همچنین بخشی به نام پایگاه داده در نظر گرفته شده که اطلاعات اساسی مانند میزان فروش، هزینههای فروش، سفارشات، قیمت بازار و غیره در آن ثبت میشود. |
مارتین و جاگادیش3 (2006) در مطالعهای در مورد محصولات تازه در گینه نو و با استفاده از مدل زنجیرهی عرضه به بررسی دامنهی بازاریابی و کارایی سیستم بازاریابی پرداختند. | نتایج حاصل، پویایی سیستم بازاریابی را تأیید نموده که خود به مفهوم توسعهی بازار گینهی نو در شرایط فعلی است. خدمات بازاریابی توسط بخش خصوصی انجام شده و فعالان بازار بهصورت رقابتی به نوآوری در توسعهی این خدمات روی آورده و نیازهای مشتریان را مدنظر قرار میدهند. ضعف زیرساختها باعث محدودیت خدمات و افزایش هزینههای مربوط میشود. در پایان آنها نتیجه میگیرند که استفاده از چارچوب عرضه میتواند درک و فهم عظیمی از کارایی سیستم بازاریابی کشاورزی در اقتصادهای در حال توسعه ایجاد نماید. |
3-6. پیش بینی مولفه های تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)، مستخرج از مبانی نظری
پشتوانه نظری | مولفه ها | شاخص ها |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | قیمت | روش پرداخت |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | تخفیفات | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | قیمت بر مبنای ارزش ادراکی | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | قیمت بر مبنای ارزش تمام شده | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | مزایده | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | مزایده معکوس |
جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | ترفیع | ارتباطات مورد حمایت مالی |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | نامه الکترونیکی | |
جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | بازاریابی گفتاری | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | معرفی نامه | |
جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | روابط عمومی | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | پیشبرد فروش | |
جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | رسانه | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | کوپن های الکترونیکی |
| خدمات به مشتری | توانایی جستجو و مقایسه |
آموت و همکاران (2002)، سندیپ و همکاران(2005)، سندلوسکی و همکاران (2007)، تئو و همکاران(2002)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | پیگیری وضعیت سفارش | |
جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | امکانات چت | |
آموت و همکاران (2002)، سندیپ و همکاران(2005)، سندلوسکی و همکاران (2007)، تئو و همکاران(2002)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | سیستم پاسخگویی به نامه های الکترونیکی | |
جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | پشتیبانی | |
آموت و همکاران (2002)، سندیپ و همکاران(2005)، سندلوسکی و همکاران (2007)، تئو و همکاران(2002)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، | ضمانت نامه | |
آموت و همکاران (2002)، اوتلاکان و همکاران (2006)، سندیپ و همکاران(2005)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران (2005)، لاورنسو همکاران (2000)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | خرید قسطی |
آموت و همکاران (2002)، اسپالتر (1996)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران(2005)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | شخصی سازی | خدمات سفارشی |
آموت و همکاران (2002)، اسپالتر (1996)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران(2005)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | حفظ حریم خصوصی | |
آموت و همکاران (2002)، اسپالتر (1996)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران(2005)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | سفارش پیوسته | |
آموت و همکاران (2002)، اسپالتر (1996)، تئو و همکاران (2002)، باقری و همکاران(2005)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | تعامل با مشتری | |
آموت و همکاران (2002)، سندلوسکی و همکاران (2007)، تئو و همکاران(2002)، کالینام و همکاران(2002)، دی گروت(2002)، آرنوت و همکاران (2002)، جهانیان و همکاران (1394) ، باقری کنی و همکاران (1384) | اعتماد |
7. مدل مفهومی تحقیق
بر اساس آنچه گفته شد مدل مفهومی تحقیق در ذیل آمده است:
شکل 1- مدل مفهومی محقق، پس از بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق
8. روش تحقیق
تحقیق از لحاظ هدف کاربردی _ اکتشافی بوده و از حیث نوع، پیمایشی است. در تحقیق پیشرو، بهمنظور یافتن شاخصهای کلیدی مؤثر جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی در ایران و بالأخص قلمرو پژوهش، نهایتاً رویکرد کیفی بهعنوان رویکرد پژوهشی و روش دلفی بهعنوان روش تحقیق برگزیده شدند. همچنین این تحقیق از حیث هدف و نتایج حاصله، از جمله پژوهشهای کاربردی محسوب شده و بر اساس طرح تحقیق و از حیث نحوه گردآوری دادهها، یک تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی) است. بنابراین رویکرد این مطالعه ماهیتاً توصیفی و کیفی بوده و به روش دلفی انجام میگردد. از این رو، برای انجام این پژوهش ابتدا به شیوه کتابخانهای و بررسی اسناد (مطالعه کتب، سوابق مطالعات داخلی و خارجی پیشین، قوانین و برنامهها و اسناد موجود) شناخت نسبتاً جامعی از مطالعات موجود در این زمینه حاصل شد. سپس از طریق روش دلفی تلاش گردید تا عوامل تأثیر گذار بر تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان) شناسایی گردد.
9. جامعه آماري و روش نمونهگیری
جامعه آماري عبارت است از کليه عناصر و افرادي که در يک مقياس جغرافيايي مشخص داراي يک يا چند صفت مشترک باشند. هرچه جامعه آماري کوچکتر باشد ميتوان آن را دقيقتر از يک جامعه آماري بزرگتر مطالعه نمود (حافظ نیا، 1389، 143). در بخش کیفی، جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان است. و همچنین در اين پژوهش جامعه آماري، در بخش کمی، کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان ميباشند.
10. حجم نمونه
تعداد نمونه آماری در این تحقیق 16 نفر خبره است. و در مرحله دوم تعداد جامعه 600 است که با فرمول کوکران حجم نمونه به 234 نفر تقلیل پیدا کرد.
n =/ (1+ ( – 1)) = / (1+ ( -1)) = 234
با توجه به تعداد جامعه آماری، حجم نمونه با استفاده از فرمول كوكران 234 نفر در نظر گرفته شد.
11. روایی4 و پایایی5 ابزارهای پژوهش
برای سنجش روایی پرسشنامه تحقیق حاضر از دو روش روایی محتوا و روایی سازه استفاده شده است. در اين تحقيق، پس از تنظیم پرسشنامه، این ابزار گردآوری دادهها در اختیار اساتید متخصص قرار گرفت تا از این طریق نظرات آنها جمع آوری و اعمال شود. پس از اعمال اصلاحات لازم، در نهایت پرسشنامه در میان 16 نفر از مدیران و کارشناسان توزیع گردید.
شیوهای که در این پژوهش برای محاسبه قابلیت اعتماد (پایایی) ابزار اندازهگیری بکار بردهایم، روش آلفای کرونباخ است.
12. روش جمع آوری داده ها، ابزار اندازه گیری و تجزیه و تحلیل دادهها
در این تحقیق از روشهای مطالعه کتابخانه ای و بررسی متون و محتوای مطالب و نیز روشهای میدانی نظیر پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد. به منظور جمعآوری داده ها و پاسخ به سئوالات تحقیق، استفاده از: منابع کتابخانه ای، بکارگیری روش دلفی، تحلیل مقایسه زوجی. جهت پاسخ به سئوالهای پژوهشی و طراحی مدل ساختاری از روش تحلیل ساختاری و نرم افزار میک مک استفاده شده است.
13. یافتههای تحقیق
داده های جمع آوری شده از خبرگان تجزیه و تحلیل شد، نهایتاً با استفاده از نرم افزار داده ها تجزیه و تحلیل شد، ابتدا متغیرهای جمعیت شناختی پاسخگویان تجزیه و تحلیل توصیفی شد. در ادامه با استفاده تحلیل ساختاری، در ابتدا ماتریس دادهها و تاثیرات متقاطع تحلیل شد. نتایج نشان داد که ماتريس بر اساس شاخصهای آماری با 2 بار چرخش داده ای از مطلوبيت و بهينه شدگی 100 درصد برخوردار بوده كه حاكی از روايی بالای پرسشنامه و پاسخهای آن است. سپس پراکندگی متغیرها تحلیل شد. نتایج نشان داد که سیستم ناپایدار است. در ادامه انواع متغیرها با توجه به موقعیت آنها در نمودار تفسیر شد. سپس اثرات مستقیم متغیرها تحلیل شد. همچنین متغیرها رتبه بندی و در نهایت پلان های تاثیر گذاری متغیرها ارائه شد.
1-13. بررسی چهار بعد جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404
1-13-1. قیمت
در این قسمت به بررسی بعد قیمت پرداخته میشود که از پنج مؤلفه روش پرداخت، تخفیفات، قیمت بر مبنای ارزش تمام شده، مزایده و تبلیغات تشکیل شده است. در جدول زیر آمارههای توصیفی این مؤلفه بعد از محاسبه اطلاعات جمع آوری شدهی پرسشنامهها ارائه شده است.
جدول 1- آماره توصیفی مؤلفه قیمت در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
روش پرداخت | موجود | 234 | 5043/2 | 1 | 5 | 74711/0 |
مطلوب | 234 | 594/2 | 1 | 5 | 13173/1 | |
تخفیفات | موجود | 234 | 547/2 | 1 | 5 | 22559/0 |
مطلوب | 234 | 3846/3 | 1 | 5 | 40719/1 | |
قیمت بر مبنای ارزش تمام شده | موجود | 234 | 4231/2 | 1 | 5 | 2567/0 |
مطلوب | 234 | 3419/3 | 1 | 5 | 26126/1 | |
مزایده | موجود | 234 | 3718/2 | 1 | 5 | 95534/0 |
مطلوب | 234 | 9188/2 | 1 | 5 | 02638/1 | |
تبلیغات | موجود | 234 | 3846/2 | 1 | 5 | 95698/0 |
مطلوب | 234 | 9188/2 | 1 | 5 | 00526/1 |
با توجه به جدول فوق ملاحظه میشود که میانگین همگی مؤلفههای قیمت در سطح مطلوب به طرز قابل توجهی بالاتر از سطح موجود هستند، بطوری که میانگین تمامی مؤلفههای وضعیت موجود زیر متوسط (3) و میانگین وضعیت مطلوب بالاتر از وضعیت موجود است. این امر نشان دهنده مهم بودن مؤلفههای قیمت در ارائه مدلی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی و اختلاف سطح آنها با سطح مطلوب در جامعه مورد مطالعه از دیدگاه افراد پاسخگو است. در این میان مؤلفهی تخفیفات دارای بیشترن میانگین مطلوب در میان سایر مؤلفهها است. در ادامه نمودار مقایسهای مؤلفههای قیمت به نمایش درآمده که امکان مشاهده نتایج فوق را به سادگی میسر میسازد.
شکل 2- نمودار مقایسهای مؤلفههای قیمت
در ادامه به بررسی امتیازات نسبت داده شده به بعد قیمت توسط پاسخگویان حاضر در نمونه پرداخته میشود. امتیازات بعد از محاسبه در جدول زیر ارائه شده است.
جدول 2- آمارههای توصیفی بعد قیمت در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
قیمت | موجود | 234 | 54/2 | 1 | 5 | 81173/0 |
مطلوب | 234 | 30/3 | 1 | 5 | 93904/0 |
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، میانگین قیمت در وضعیت مطلوب دارای مقدار 30/3 است که دارای اختلاف زیادی با وضعیت موجود آن یعنی میانگین 54/2 است. کمترین مقدار قیمت در حالت مطلوب و موجود برابر با یک شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای این بعد امتیاز 1 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. بیشترین مقدار قیمت در حالت مطلوب و موجود برابر با 5 شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای تین بعد امتیاز 5 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. انحراف معیارهای هر دو وضعیت نیز کمتر از 9/0 شده که نشان دهندهی دیدگاههای تقریباً یکسان افراد حاضر در نمونه است. برای بررسی تصویری نتایج نمودار زیر رسم شده است.
2-13-1. خدمات به مشتری
در این قسمت به بررسی یعد خدمات به مشتری پرداخته میشود که از چهار مؤلفهی توانایی جستجو و مقایسه، پیگیری وضعیت سفارش، سیستم پاسخگویی به نامههای الکترونیکی و پشتیبانی تشکیل شده است. در جدول زیر آمارههای توصیفی این مؤلفه بعد از محاسبه اطلاعات جمع آوری شدهی پرسشنامهها ارائه شده است.
جدول 3- آماره توصیفی مؤلفه خدمات به مشتری در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
توانایی جستجو و مقایسه | موجود | 234 | 9915/2 | 1 | 5 | 13845/1 |
مطلوب | 234 | 2692/3 | 1 | 5 | 98058/0 | |
پیگیری وضعیت سفارش | موجود | 234 | 8547/2 | 1 | 5 | 12913/1 |
مطلوب | 234 | 2436/3 | 1 | 5 | 01304/1 | |
سیستم پاسخگویی به نامههای الکترونیکی | موجود | 234 | 8034/2 | 1 | 5 | 16633/1 |
مطلوب | 234 | 5513/3 | 1 | 5 | 18264/1 | |
پشتیبانی | موجود | 234 | 8547/2 | 1 | 5 | 14798/1 |
مطلوب | 234 | 7137/3 | 1 | 5 | 07611/1 |
با توجه به جدول فوق ملاحظه میشود که میانگین همگی مؤلفههای خدمات به مشتری در سطح مطلوب به طرز قابل توجهی بالاتر از سطح موجود هستند، بطوری که میانگین تمامی مؤلفههای وضعیت موجود زیر متوسط (3) و میانگین وضعیت مطلوب بالاتر از متوسط است. این امر نشان دهنده مهم بودن مؤلفههای خدمات به مشتری در ارائه مدلی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی و اختلاف سطح آنها با سطح مطلوب در جامعه مورد مطالعه از دیدگاه افراد پاسخگو است. در این میان مؤلفهی پشتیبانی دارای بیشترن میانگین مطلوب در میان سایر مؤلفهها است. در ادامه نمودار مقایسهای مؤلفههای خدمات به مشتری به نمایش درآمده که امکان مشاهده نتایج فوق را به سادگی میسر میسازد.
شکل 3- نمودار مقایسهای مؤلفههای خدمات به مشتری
در ادامه به بررسی امتیازات نسبت داده شده به بعد خدمات به مشتری توسط پاسخگویان حاضر در نمونه پرداخته میشود. امتیازات بعد از محاسبه در جدول زیر ارائه شده است.
جدول 4- آمارههای توصیفی بعد خدمات به مشتری در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
خدمات به مشتری | موجود | 234 | 75/2 | 1 | 5 | 7348/0 |
مطلوب | 234 | 3483/3 | 1 | 5 | 92733/0 |
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، میانگین خدمات به مشتری در وضعیت مطلوب دارای مقدار 34/3 است که دارای اختلاف زیادی با وضعیت موجود آن یعنی میانگین 75/2 است. کمترین مقدار خدمات به مشتری در حالت مطلوب و موجود برابر با یک شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای این بعد امتیاز 1 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. بیشترین مقدار خدمات به مشتری در حالت مطلوب و موجود برابر با 5 شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای تین بعد امتیاز 5 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. انحراف معیارهای هر دو وضعیت نیز کمتر از 1 شده که نشان دهندهی دیدگاههای تقریباً یکسان افراد حاضر در نمونه است. برای بررسی تصویری نتایج نمودار زیر رسم شده است.
3-13-1. ترفیع
در این قسمت به بررسی یعد ترفیع پرداخته میشود که از سه مؤلفهی روابط عمومی، رسانه و طراحی سایت تشکیل شده است. در جدول زیر آمارههای توصیفی این مؤلفه بعد از محاسبه اطلاعات جمع آوری شدهی پرسشنامهها ارائه شده است.
جدول 5- آماره توصیفی مؤلفه ترفیع در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
روابط عمومی | موجود | 234 | 3846/2 | 1 | 5 | 94797/0 |
مطلوب | 234 | 0726/3 | 1 | 5 | 9968/0 | |
رسانه | موجود | 234 | 4701/2 | 1 | 5 | 7535/0 |
مطلوب | 234 | 4017/3 | 1 | 5 | 37859/0 | |
طراحی سایت | موجود | 234 | 7906/2 | 1 | 5 | 1361/0 |
مطلوب | 234 | 5556/3 | 1 | 5 | 94886/0 |
با توجه به جدول فوق ملاحظه میشود که میانگین همگی مؤلفههای ترفیع در سطح مطلوب به طرز قابل توجهی بالاتر از سطح موجود هستند، بطوری که میانگین تمامی مؤلفههای وضعیت موجود زیر متوسط (3) و میانگین وضعیت مطلوب بالاتر از متوسط است. این امر نشان دهنده مهم بودن مؤلفههای ترفیع در ارائه مدلی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی و اختلاف سطح آنها با سطح مطلوب در جامعه مورد مطالعه از دیدگاه افراد پاسخگو است. در این میان مؤلفه طراحی سایت دارای بیشترن میانگین مطلوب در میان سایر مؤلفهها است. در ادامه نمودار مقایسهای مؤلفههای ترفیع به نمایش درآمده که امکان مشاهده نتایج فوق را به سادگی میسر میسازد.
شکل 4- نمودار مقایسهای مؤلفههای ترفیع
در ادامه به بررسی امتیازات نسبت داده شده به بعد ترفیع توسط پاسخگویان حاضر در نمونه پرداخته میشود. امتیازات بعد از محاسبه در جدول زیر ارائه شده است.
جدول 6- آمارههای توصیفی بعد ترفیع در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
ترفیع | موجود | 234 | 74/2 | 1 | 5 | 96061/0 |
مطلوب | 234 | 34/3 | 1 | 5 | 92733/0 |
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، میانگین ترفیع در وضعیت مطلوب دارای مقدار 34/3 است که دارای اختلاف زیادی با وضعیت موجود آن یعنی میانگین 74/2 است. کمترین مقدار ترفیع در حالت مطلوب و موجود برابر با یک شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای این بعد امتیاز 1 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. بیشترین مقدار ترفیع در حالت مطلوب و موجود برابر با 5 شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای تین بعد امتیاز 5 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. انحراف معیارهای هر دو وضعیت نیز کمتر از 1 شده که نشان دهندهی دیدگاههای تقریباً یکسان افراد حاضر در نمونه است. برای بررسی تصویری نتایج نمودار زیر رسم شده است.
4-13-1. شخصی سازی
در این قسمت به بررسی یعد شخصی سازی پرداخته میشود که از چهار مؤلفهی خدمات سفارشی، حفظ حریم خصوصی، تعامل با مشتری و اعتماد تشکیل شده است. در جدول زیر آمارههای توصیفی این مؤلفه بعد از محاسبه اطلاعات جمع آوری شدهی پرسشنامهها ارائه شده است.
جدول 7- آماره توصیفی مؤلفه شخصی سازی در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
خدمات سفارشی | موجود | 234 | 8419/2 | 1 | 5 | 16669/0 |
مطلوب | 234 | 735/3 | 1 | 5 | 13767/0 | |
حفظ حریم خصوصی | موجود | 234 | 906/2 | 1 | 5 | 16812/0 |
مطلوب | 234 | 4701/3 | 1 | 5 | 95453/0 | |
تعامل با مشتری | موجود | 234 | 8632/2 | 1 | 5 | 23195/0 |
مطلوب | 234 | 6026/3 | 1 | 5 | 21514/0 | |
اعتماد | موجود | 234 | 8077/2 | 1 | 5 | 21568/0 |
مطلوب | 234 | 4231/3 | 1 | 5 | 25181/0 |
با توجه به جدول فوق ملاحظه میشود که میانگین همگی مؤلفههای شخصی سازی در سطح مطلوب به طرز قابل توجهی بالاتر از سطح موجود هستند، بطوری که میانگین تمامی مؤلفههای وضعیت موجود زیر متوسط (3) و میانگین وضعیت مطلوب بالاتر از متوسط است. این امر نشان دهنده مهم بودن مؤلفههای شخصی سازی در ارائه مدلی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی و اختلاف سطح آنها با سطح مطلوب در جامعه مورد مطالعه از دیدگاه افراد پاسخگو است. در این میان مؤلفهی خدمات سفارشی دارای بیشترن میانگین مطلوب در میان سایر مؤلفهها است. در ادامه نمودار مقایسهای مؤلفههای شخصی سازی به نمایش درآمده که امکان مشاهده نتایج فوق را به سادگی میسر میسازد.
شکل 5- نمودار مقایسهای مؤلفههای شخصی سازی
در ادامه به بررسی امتیازات نسبت داده شده به بعد شخصی سازی توسط پاسخگویان حاضر در نمونه پرداخته میشود. امتیازات بعد از محاسبه در جدول زیر ارائه شده است.
جدول 8- آمارههای توصیفی بعد شخصی سازی در دو وضعیت فعلی و مطلوب
مؤلفه | وضعیت | تعداد | میانگین | کمترین | بیشترین | انحراف معیار |
شخصی سازی | موجود | 234 | 79/2 | 1 | 5 | 94786/0 |
مطلوب | 234 | 54/3 | 1 | 5 | 9321/0 |
همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود، میانگین شخصی سازی در وضعیت مطلوب دارای مقدار 54/3 است که دارای اختلاف زیادی با وضعیت موجود آن یعنی میانگین 79/2 است. کمترین مقدار شخصی سازی در حالت مطلوب و موجود برابر با یک شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای این بعد امتیاز 1 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. بیشترین مقدار شخصی سازی در حالت مطلوب و موجود برابر با 5 شده که نشان میدهد در میان افراد پاسخگو فرد یا افرادی وجود داشتهاند که به همهی شاخصهای تین بعد امتیاز 5 را در حالت مطلوب و موجود اختصاص دادهاند. انحراف معیارهای هر دو وضعیت نیز کمتر از 1 شده که نشان دهندهی دیدگاههای تقریباً یکسان افراد حاضر در نمونه است. برای بررسی تصویری نتایج نمودار زیر رسم شده است.
2-13. تحلیل ساختاری در پاسخ به سؤال تحقیق
در تحلیل ساختاری با استفاده از ماتریس تاثیرات مستقیم، مستخرج از روش دلفی و مقایسه زوجی متغيرهای كليدی شناسايی شد، و ابعاد ماتريس اثرات متقاطع طراحی گردید.
در توضیح تحلیل پراکندگی متغیرها، می توان گفت: در ماتریس، اثرهاي متقابل جمع اعداد سطرهاي هر متغیر به عنوان میزان تاثیرگذاري، و جمع ستونی هر متغیر میزان تاثیرپذیري آن را از متغیرهاي دیگر نشان میدهد. نحوة توزیع و پراکنش متغیرها در صفحۀ پراکندگی، حاکی از میزان پایداري یا ناپایداري سیستم است. در شکل زیر موقعیت و پراکندگی متغیرها نشان داده شده است همانگونه که ملاحظه میشود توزیع متغیرها بصورت پراکنده است. از وضعیت صفحۀ پراکندگی متغیرهاي موثر بر تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی، مشاهده میشودکه سیستم ناپایدار است. اکثر متغیرها در نیمه بالایی صفحه، پراکنده هستند. متغیرها از وضعیت به طورتقریبی مشابهی نسبت به همدیگر برخوردارند که فقط شدت و ضعف آنها با هم متفاوت است.
شکل 6- موقعیت و پراکندگی متغیرها درپلان
3-13. تفسیر انواع متغیرها با توجه به موقعیت آنها در نمودار
هر کدام از متغیرها با توجه میزان تاثیر گذاري و پذیري در مکان خاصی در نمودار قرار می گیرند. موقعیت متغیرها در نمودار بیانگر وضعیت آنها در سیستم و نقش آنها در پویایی و تحولات سیستم در آینده است. بطور کلی این متغیرها در چهار دسته طبقه بندي می شوند که در شکل زیر توزیع انها نشان داده شده است:
متغیرهای دو وجهی | متغیرهای تاثیر گذار | تاثیر گذاری |
متغیرهای وابسته | متغیرهای مستقل | |
تاثیر پذیری |
|
شکل 7- پلان تاثیر گذاری و تاثیر پذیری (ربانی 1391 به نقل از گودت 2006)
4-13. تحلیل اثرت مستقیم
در جدول 4-26 اثرات مستقیم تقویت کننده بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده بر اساس رتبه بدست آمده نشان داده شده اند. در ماتریس متقاطع ، جمع اعداد سطرهای هر ستون میزان اثر گذاری و جمع ستونی هر متغیر نیز میزان اثر پذیری آن متغیر را از متغیرهای دیگر نشان میدهد، بر اساس نتایج تحلیل این ماتریس، متغیرهایی که بیشترین تاثیر گذاری مستقیم را دارند به ترتیب عبارتند از :
تعهد رتبه اول را در تقویت کننده بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده دارد و سپس متغیر ضمانت نامه در رتبه دوم و متغیر حفاظت از تعاملات (شماره کارتها و اطلاعات اعتباري)، در رتبه سوم اهمیت و خدمات سفارشي در رتبه چهارم اهمیت، و تعامل با مشتري در رتبه پنجم اهمیت قرار دارند و متغیر اعتماد در رتبه ششم اهمیت قرار دارند. بنابراین از نظر خبرگان و پاسخگویان شرکت کننده در تحقیق، متغیرهای مذکور به عنوان مهمترین متغیرهاي تاثیرگذار، بیشترین تاثیر مستقیم را در تقویت کننده بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده را دارند.
5-13. پلان های تاثیر گذاری متغیرها
در شکل 4-24 مهمترین اثرات مستقیم متغیرها بصورت خلاصه نشان داده شده است. همانگونه که ملاحظه میشود، ضمانت نامه بر معرفی نامه و خدمات سفارشی و اعتماد تاثیر می گذارد از سویی در سیستم تقویت کننده بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده تعهد بر ضمانت نامه اثر گذار است و همچنین بر خدمات پس از فروش و پشتیبانی موثر است. نتایج مدل نشان میدهد، اعتماد بر پشتیبانی و حفاظت از تعاملات( شماره کارتها و اطلاعات اعتباري)تاثیر گذار است، همچنین روابط مبتنی بر قانون هم بر حفاظت از تعاملات( شماره کارتها و اطلاعات اعتباري) تاثیر گذار است. همچنین در شکل 6-4 همه روابط موجود در مدل نشان داده شده است.
| تاثیر بسیار ضعیف |
| تاثیر ضعیف |
| تاثیر متوسط |
| تاثیر نسبتا قوی |
| قویترین تاثیر |
شکل 8- پلان خلاصه روابط غیر مستقیم متغیرها ( منبع محاسبات محقق)
| تاثیر بسیار ضعیف |
| تاثیر ضعیف |
| تاثیر متوسط |
| تاثیر نسبتا قوی |
| قویترین تاثیر |
شکل 9- پلان همه روابط غیر مستقیم متغیرها ( منبع محاسبات محقق)
14. نتیجه گیری و پیشنهادات کاربردی
با توجه به توضیحات فوق مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)، مستخرج از تحقیق در ذیل آمده است.
شکل 10- مدل چهار بعدی جهت تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده در افق چشمانداز 1404 (با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان)- منبع محاسبات محقق
1-9. عوامل قیمت
با توجه به یافته های تحقیق، مشخص شد که قیمت (روش پرداخت، تخفیفات، قیمت بر مبنای ارزش تمام شده، مزایده و تبلیغات) بر تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان موثر می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد:
1. در نظر گرفتن هدایا و مزایای ویژه برای مشتریان در راستای تشویق و ایجاد حس اعتماد به مشتریان.
2. اختصاص تخفیفات ویژه به مشتریانی که در جهت بهره مندی از بازاریابی الکترونیکی نسبت به سایر مشتریان فعالیت بیشتری می نمایند.
3. تخصیص منابع کافی برای اجرای بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی
2-9. عوامل ترفیع
با توجه به یافته های تحقیق، مشخص شد که ترفیع ( روابط عمومی، رسانه و طراحی سایت) بر تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان موثر می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد:
1. محیط سایت بازاریابی الکترونیکی را طوری طراحی کنند (بواسطه رنگ بندی جذاب، دسته بندی انواع خدمات و بیان شیوا و رسا) که سبب جلب توجه بیشتر مشتریان برای بکارگیری بازاریابی الکترونیکی شود.
2. فضای بازاریابی الکترونیکی را بگونه ای طرح ریزی کنند که دارای محیط بسیار ساده و قابلیت دسترسی سریع باشد و همچنین دارای آیتم های متنوع و پر کاربرد به نحوی که کاربر سرعت عمل همراه با لذت کار خود را به اتمام برساند تا علاوه بر خاص بودن، سبب افزایش رغبت برای استفاده از سایت را هم در مشتریان ایجاد کند.
3-9. عوامل خدمات به مشتری
با توجه به یافته های تحقیق، مشخص شد که خدمات به مشتری ( توانایی جستجو و مقایسه، پیگیری وضعیت سفارش، سیستم پاسخگویی به نامه های الکترونیکی، پشتیبانی) بر تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان موثر می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد:
1. کاهش زمان مصرفی برای انجام مبادلات از طریق سامانه های اینترنتی به منظور کسب رضایت مشتریان.
2. پیشنهاد می گردد در زمان طراحی وب سايت ها، كاربردهايی نظير پرداخت سريع، بهينه سازی فعاليت های مالی در نظر گرفته شود.
3. تا حد امکان سریعترین روش ارائه خدمات با بکار گیری سایت های به روز و استفاده از سیستم عامل های مناسب و زیرساختهاي موجود در اختیار مشتریان قرار گیرد، به گونه اي که باعث صرفه جویی قابل ملاحظه و ملموسی در وقت مشتریان گردد.
4. پیشنهاد می شود که با ارائه سایتهای آموزشی با قراردادن در وب سایت بازاریابی الکترونیکی که آموزش لازم را به مشتريان بدهند به گونه اي كه آنها براحتي بتوانند عمليات سایتي خود را از طريق اينترنت انجام دهند.
4-9. عوامل شخصیسازی
با توجه به یافته های تحقیق، مشخص شد که شخصیسازی (خدمات سفارشی، حفظ حریم خصوصی، تعامل با مشتری و اعتماد) بر تقویت بازاریابی الکترونیکی صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی استان زنجان موثر می باشد، بنابراین پیشنهاد می گردد:
1. به منظور افزایش اعتماد مشتریان، آگاهی و اطمینان کافی در زمینه ایمنی رمز و کلمه عبور و پروتکلها و سازوکارهاي مورد اعمال ارائه شود.
2. تلاش برای افزایش اعتماد در کاربران با بکارگیری معرفی خدمات و سوابق بازاریابی الکترونیکی و آشنایی افراد با انواع بازاریابی الکترونیکی و مباحث مرتبط با آنان. چون سهم قابل ملاحظه ای در شکل گیری باور افراد نسبت به مزایا، احساس کاربردی بودن و اطمینان از حریم خصوصی در بازاریابی الکترونیکی دارد.
3. ایجاد حس اعتماد در مشتری، به واسطه قرار دادن خدمات متنوع و مفید و روزآمد و کامل در فضای بازاریابی الکترونیکی که استفاده از بازاریابی الکترونیکی امتیازات منحصر بفردی نسبت به سایر بازاریابی الکترونیکی، به او می دهد.
4. ایجاد اعتماد برای شهروندان با استفاده از معرفی دانش، مهارت، متخصصان و کارشناسان به کار گرفته شده برای استقرار سیستم های بازاریابی الکترونیکی در بروشورها، وب سایت بازاریابی الکترونیکی و رسانه های جمعی.
وجود مشکلات و محدودیتهای بسیار همیشه راه را برای انجام تحقیق دشوار و ناهموار میسازد. وجود این محدودیتها مطمئنأ بر روی روند پژوهش، نتایج حاصله و تفاسیر مشتق از آن تأثیر بسیاری میگذارد که پژوهشگر را ملزم به رعایت دقت و فراست بیشتری دراین زمینه مینماید. در این پژوهش نیز محدودیتهای زیادی وجود داشت که در زیر به چند عنوان از آنها اشاره خواهد شد.
1. استفاده از ابزار پرسشنامه، خود محدوديتهايي ذاتي به همراه دارد که صرف زمان زیاد جهت دریافت پاسخنامه از سوی خبرگان صورت گرفت.
2. با توجه به اینکه این پژوهش در یک بازهی زمانی محدود انجام گرفته است، بنابراین ارائه مدلی جهت تقویت بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی از سوی آنها و رتبه بندی و تعیین وضعیت جامعه هدف نیز در همان محدوده مورد ارزیابی قرار گرفته است. ولی برای ارزیابی بهتر، بهتر است این ارزیابی برای چند دوره و بازه زمانی طولانیتری انجام میشد تا اثرات و شرایط متفاوت محیطی بیشتر در نظر گرفته میشد.
3. از آنجا که پژوهش حاضر بر روی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان انجام گردیده است، محدودیت تعمیم نتایج به سایر سازمانها وجود دارد.
4. عدم کنترل بر مسائل تاثیرگذار بر پاسخگویان از قبیل خستگی، عجله و بیدقتی.
16. پیشنهادهایی براي پژوهشهاي آتی
1. آسیبشناسی مؤلفههای بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی در سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان.
2. شناسایی نقاط ضعف مؤلفههای بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی
3. طراحی مدل بومی بازاریابی الکترونیک صنایع تبدیلی آینده با تمرکز بر آمیخته بازاریابی الکترونیکی در سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان.
4. بهمنظور احصاء کامل مؤلفهها در مدلی که ارائه شده است پیشنهاد میشود از روشهای دیگر مثل گروه کانونی نیز استقاده شود.
منابع داخلی
1. ابراهیمی عبدالمجید، دهدشتی شاهرخ زهره، مهدیه امید، (1389)، بررسی عوامل موثر و مشکلات شرکت ها در بهکارگیری تجارت الکترونیک، دوماهنامه علمی-پژوهشی، دانشگاه شاهد، سال هفدهم، دوره جدید، شماره 44
2. احمدی، ع(1382). بررسی موانع و مشکلات پیشبرد یکپارچه سازی اراضی در شهرستان کرمانشاه و منطقه ی لنجات اصفهان. پایان نامه ی کارشناسی ارشد رشته ی توسعه ی روستایی، دانشگاه صنعتی اصفهان.
3. اذر ، عادل (1383) . آمار و کاربرد آن در مدیریت ، انتشارات سمت ، چاپ سوم ، تهران .
4. اردستانی، م؛ طوسی، م؛ و خالدی، ک(1389). بررسی بازاریابی داخلی پرتقال شمال ایران. اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال هیجدهم. شماره ی 71.
5. اکبری، م؛ و کربلایی، ا(1384). موانع عمده ی توسعه ی تجارت الکترونیکی در بنگاه ها (مجموعه مقالات تجارت الکترونیکی). تهران: موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی.
6. امیرنژاد، م(1389). بررسی حاشیه و کارایی بازار برنج در استان مازندران. نشریه ی اقتصاد و توسعه ی کشاورزی، جلد 24، شماره2، صفحات 200-218.
7. آبیار، ن.م؛ و زاد، م(1386). بررسی اقتصادی مسایل بازار رسانی پنبه در استان گلستان. ششمین کنفرانس اقتصاد کشاورزی ایران، دانشگاه فردوسی مشهد.
8. آرایش باقر، موسایی محسن، رحیمی رضاف (1392)، امکان سنجی بازاریابی الکترونیکی محصولات کشاورزی از دیدگاه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام، پایان نامه ی کارشناسی ارشد رشته ی کشاورزی "M.Sc"، گرایش ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام
9. بابایی، م.ع؛ غریب نواز، ن(1390). طراحی و تبیین اهداف بازاریابی در سطح کسب و کار در شرکت های مواد غذایی، چشم انداز مدیریت بازرگانی، شماره ی 5، پیاپی 38. صفحات 110-97.
10. بی نام(1387). تحلیل بر عوامل رشد تجارت الکترونیکی در کشورها. پردازشگر، سال هفتم، شماره ی 57، صص 40-39.
11. بیات فاطمه، نعمتی زاده سینا، ابراهیمی محمدحسن، (1392)، تاثیر استراتژی بازاریابی الکترونیک بر عملکرد مالی در صنعت بانکداری، (مطالعه موردی: شعب بانک دی و صادرات در شهر تهران)، پایاننامه . غیر دولتی - دانشگاه آزاد اسلامی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی - دانشکده مدیریت و حسابداری
12. پور مقدم، ح؛ صدرالاشرافی، س.م(1375). بررسی مسایل بازاریابی برنج در استان گیلان. مجله ی علوم کشاورزی ایران، سال 27، شماره ی 1، صفحات 9-1.
13. تقوي شوازي الهه ، احمدي پرویز ، سید حمید خداداد حسینی، (1393)، الگوي توسعه تجارت الکترونیک بر وضعیت شرکت هاي تولید کننده لوازم خانگی، دو فصلنامۀ علمی پژوهشی کاوش هاي مدیریت بازرگانی، سال شم، شماره 11.
14. ثریایی علی، باقری محمد، فاضلی کبریا رقیه، (1393)، شناسایی موانع و راهکار های بهکارگیری تجارت الکترونیکی [(مطالعه موردی:شرکت کاله آمل)]، پایاننامه . دولتی - دانشگاه پیام نور (وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری) - دانشگاه پیام نور استان تهران - مرکز پیام نور تهران - دانشکده ادبیات و علوم انسانی
15. حقیقی، م؛ حسینی طولی، ف(1383). ارایه ی روشی برای اندازه گیری توانمندی شرکت های تجاری برای گذار از بازاریابی سنتی به بازاریابی الکترونیکی: مطالعه ی موردی یک شرکت انفورماتیکی. دانش مدیریت، شماره ی 67، صص 45-19.
16. حنفی زاده، پ(1387). تعاریف و موانع و راهکارهای تجارت الکترونیک. چاپ اول، انتشارات جهاد دانشگاهی، تهران.
17. خاکی غلام رضا، (1390)، روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه نویسی، نشر بازتاب
18. خاكي، غلامرضا (1387)، روش تحقيق با رويكرد پايان نامه نويسي، چاپ سوم ، انتشارات بازتاب – تهران
19. خلعتبري ، محمد جواد (1393) ، آمار و روش تحقيق ، انتشارات پردازش ، چاپ اول تهران
20. دانش پسند، د(1388). بازایابی الکترونیکی در سیستم بانکداری ایران. پایان نامه ی کارشناسی ارشد دانشکده ی اقتصاد، دانشگاه تهران.
21. دهقان، ن(1383). بررسی تغیرات مورد نیاز در فرایند بازاریابی شرکت های تولید کننده ی مواد غذایی در جهت استفاده از بازاریابی الکترونیکی و ارایه ی الگوی مناسب برای صنایع غذایی. پایان نامه ی کارشناسی ارشد رشته ی مدیریت بازاریابی، دانشگاه تهران.
22. راسخی، ب(1382). قابلیت های کاربرد فناوری های اطلاعات و ارتباطات بهمنظور توسعه ی نیروی انسانی در بخش روستایی. مجموعه مقالات همایش کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در روستا، تهران: دانشگاه علم و صنعت.
23. رستمی، م؛ اکبری، م.ر؛ و اصغری، ع(1387). بررسی موانع تجارت الکترونیک و تبیین راهکارهای پیاده سازی آن در استان مرکزی. فصلنامه ی بصیرت، سال شانزدهم، شماره ی 43، صفحات 127-109.
24. رضایی، ا.ح(1383). بازاریابی الکترونیکی. ماهنامه ی تخصصی بازاریابی، شماره ی 34، صفحات 36-34
25. رضایی، ت(1387). عوامل موثر بر پذیرش تجارت الکترونیک از نظر مدیران بنگاه های کوچک و متوسط منطقه ی آزاد تجاری انزلی. پایان نامه ی کارشناسی ارشد، دانشگاه اصفهان.
26. رضاییان احسان، ابراهیمی عبدالحمید ، دهدشتی شاهرخ زهره، (1390)، عوامل موثر بر موفقیت تجارت الکترونیک B2B (مورد مطالعه: شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران)، پایاننامه . دولتی - وزارت علوم، تحقیقات، و فناوری - دانشگاه علامه طباطبایی - دانشکده مدیریت و حسابداری
27. رنجبركي علي ، اسكندريان غلامرضا، (1393)، عوامل مؤثر برتوسعة كاربرد تجارت الكترونيك در شركت هاي نساجي و توليد پوشاك استان اصفهان، مدیریت فناوری اطلاعات، دوره 6، شماره 3
28. سجادی، ف(1378). راهکارهای عملی اشاعه ی فرهنگ بیمه ی کشاورزی. مجموعه مقالات دومین همایش سراسری مسئولین و کارشناسان صندوق بیمه ی محصولات کشاورزی، تهران: صندوق بیمه ی محصولات کشاورزی.
29. سرمد زهره، بازرگان عباس، حجازی الهه، (1387)، روش های تحقیق در علوم رفتاری، تهران، انتشارات آگاه، سال چهارم / شماره 14
30. سرمد، زهره، بازرگان، عباس و حجازی، الهه.( 1391) روش تحقیق در علوم رفتاری، انتشارات آگاه.
31. سید جوادین، س.ر؛ اسفیدانی، م.ر؛ و آقازاده، ه(1386). بررسی استراتژی های بازاریابی در بازارهای الکترونیکی مورد مطالعه: شرکت تولیدی برتر ایران. فصلنامه ی پژوهش های بازرگانی، شماره ی 42، صفحات 117-83.
32. شاکری، ع(1383). جایگاه کشاورزی در فرایند اقتصادی کشور. فصلنامه ی اقتصادی و کشاورزی، شماره ی 48.
33. شاهرخی یگانه، م. ر(1380). امکان سنجی کاربرد تکنولوژی اطلاع رسانی (اینترنت) بر کاهش مشکلات حمل و نقل و آلودگی کلان شهرها (نمونه ی موردی تهران). پایان نامه ی کارشناسی ارشد رشته ی شهرسازی دانشکده ی هنر دانشگاه تربیت مدرس، تهران.
34. شعبانعلی فمی، ح؛ علی بیگی، ا.ح؛ و شریف زاده، ا(1383). رهیافت ها و فنون مشارکت در ترویج کشاورزی و توسعه ی روستایی. تهران، انتشارات موسسه توسعه ی روستایی ایران.
35. شکوری، ع(1384). سیاست های توسعه ی کشاورزی در ایران. انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول. صفحات 7-16. تهران.
36. صالحی طالقانی، ا(1387). مدیریت بازاریابی الکترونیک. انتشارات هستان، تهران.
37. صداقت، ر(1379). بررسی اقتصادی بازاریابی پسته در استان فارس. مجله ی اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال هشتم، شماره ی 32، صفحات 289-273.
38. صنایعی، ع(1390). تجارت الکترونیک با نگرش مدیریتی. چاپ اول، انتشارات موسسه فرهنگی و هنری دیباگران، تهران، صفحات 26-25.
39. عباس زاده، ن؛ الهی، س(1388). نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در کاهش فقر. فصلنامه ی اقتصاد و تجارت نوین، شماره ی 9، صفحات 142-112.
40. عبدالرضا زاده، ح(1391). شناسایی و رتبه بندی موانع بهکارگیری تجارت الکترونیکی با استفاده از روش های فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تاپسپس فازی (مطالعه ی موردی صنعت کاشی و سرامیک استان یزد). پایان نامه ی کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی، دانشگاه اصفهان.
41. عزیزی، ج(1385). بازاریابی اقتصادی راهبردهای بازاریابی برنج در استان گیلان. مجله ی علوم کشاورزی، سال 12، شماره ی 4، صفحات 728-715.
42. علویان، س.ج؛ منهاج، م.ح؛ و اللهیاری، م.ص(1391) امکان سنجی بازاریابی الکترونیک برنج در شهرستان رشت. پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، سال پنجم، شماره ی 1، صفحات 69-83.
1. Adamides, E.D., Karacapilidis, N., 2006. Information technology support for the knowledge and social processes of innovation management. Technovation 26 (1), 50–59.
2. Kerstin Cuhls, “Delphi method”(2001), Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research, Germany.
3. Akhisar Ilas, Batu Tunayb, Necla Tunay, (2015), The Effects of Innovations on Bank Performance: The Case of Electronic Banking Services , Procedia - Social and Behavioral Sciences 195 ( 2015 ) 369 – 375
4. Arayesh Mohammad Bagher, (2015), Investigating the Relationship between Technical and Legal Factors with Tendency of Villagers to Use E-Banking Services (Case:AgriculturalBank Branches in Ilam), Procedia - Social and Behavioral Sciences 529 – 535
5. Arbore, A.,Soscia,I.,Bagozzi,R.P.,2014.The role of signaling identity in the adoption of personal technologies.J.Assoc.Inf.Syst.15(2),86–110.
6. Bakos, Y., (1991). Information Links and Electronic Marketplaces: The Role of Interorganizational Information Systems in Vertical Markets. Journal of Management Information Systems, Vol. 8, Issue 2, September 1991, 31–52.
7. Bharadwaj, A.S., 2000. A resource-based perspective on information technology capability and firm performance: an empirical investigation. MIS Q. 24 (1), 169–196.
8. Bhatt, G.D., Grover, V., 2005. Types of information technology capabilities and their role in competitive advantage: an empirical study. J. Manag. Inf. Syst. 22 (2), 253–277.
9. Boateng Henry, Diyawu Rahman Adam, Abednego Feehi Okoe ,Thomas Anning-Dorson(2016), Assessing the determinants of internet banking adoption intentions: A social cognitive theory perspective, Computers in Human Behavior 65 (2016) 468e478.
10. Brush, G., McIntosh, D., (2010). Factors influencing e-marketplace adoption in agricultural micro-enterprizes. International Journal of Electronic Business, 8 (5.4), 405-432.
11. Camisón, C. and Villar-López, A(2014). Organizational innovation as an enabler of technological innovation capabilities and firm performance. Journal of Business Research, 67, pp. 2891- 2902.
12. Chaffey, D., Mayer, R., Johnston, K., Ellis-Chadwick, F., (2000). Internet Marketing. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, 5-10.
13. Chaouali, W .Ben Yahia,Imene . Souiden, Nizar, (2016) , “The interplay of counter-conformity motivation, social influence, and trust in customers' intention to adopt Internet banking services: The case of an emerging country “Journal of Retailing and Consumer Services 28 209–218,2016.
14. Christianse, E., Markus, L., (2003). Participation in Collaboration Electronic Marketplaces. Proceedings of 36th Hawaii International Conference on System Science (HICSS’03), IEEE, pp. 3-4.
15. DariuszStrzębicki, (2015), The Development of Electronic Commerce in Agribusiness – The Polish Example, Procedia Economics and Finance, Volume 23, 2015, Pages 1314-1320
16. Del Giudice,M., Della Peruta, M.R., 2016. The impact of IT-based knowledgemanagement systems on internal venturing and innovation: a structural equation modeling approach to corporate performance. J. Knowl. Manag. 20 (3), 484–498.
17. Del Giudice,M., Della Peruta, M.R.,Maggioni, V., 2015. Amodel for the diffusion of knowledge sharing technologies inside private transport companies. J. Knowl. Manag. 19 (3), 611–625.
18. Devaraj, S., Kohli, R., 2003. Performance impacts of information technology: is actual usage the missing link? Manag. Sci. 49 (3), 273–289.
19. Devaraj, S., Krajewski, L.,Wei, J.C., 2007. Impact of eBusiness technologies on operational performance: the role of production information integration in the supply chain. J. Oper. Manag. 25 (6), 1199–1216.
20. Eurostat (a), 2013. Individuals having ordered/bought goods or services for private use over the Internet in the last three months, Code: tin00067, http://epp.eurostat.ec.europa.eu.
21. Fritz, M., Hausen, T., Schiefer, G., (2004). Developments and Development Directions of Electronic Trade Platforms in US and European Agri- Food Markets: Impact on Sector Organization. Internetional Food and Agribusiness Review, Vol. 7, No. 1, pp. 8.
22. Gołębiewski, J., (2010). Efektywność systemów marketingowych w gospodarce żywnościowej. SGGW, Warsaw, pp.117-130.
23. Gu, V.C., Cao, Q., Duan, W., 2012. Unifiedmodeling language (UML) IT adoption - a holistic model of organizational capabilities perspective.Decis. Support. Syst. 54 (1), 257–269.
24. Hernández, B., Jiménez, J., Martín, M.J., 2010. Customer behavior in electronic commerce: the moderating effect of e-purchasing experience. J. Bus. Res. 63 (9), 964–971.
25. INE, 2014. Encuesta de uso de TIC y comercio electrónico en las empresas.
26. J. Manag. Inf. Syst. 21 (1), 167–202.
27. Kaplan, S., Sawhney, M., (2000). E-Hubs: The new B2B Marketplaces. Harvard Business Review, Vol. 78, No. 3, 102-103.
28. Kongaut, C., Bohlin, E., 2016. Investigating mobile broadband adoption and usage: a case of smartphones in Sweden. Telematics Inform. 33 (3), 742–752.
29. Lee, S., Xiang, J.Y., Kim, J.K., 2011. Information technology and productivity: empirical evidencen from the Chinese electronics industry. Inf. Manag. 48 (2), 79–87.
Fourth Dimensional Model for Boosting Electronic Marketing of Future Conversational Industries at 1404 Horizon (Focusing on Electronic Marketing Mix of Zanjan Province)
Abstract
In this research, it has been tried to provide a model for strengthening the electronic retrieval of conversion industries focusing on electronic marketing mix. The method of this research, in terms of target type, is applied in a survey method in terms of exploration method. A library method has been used to formulate theoretical foundations and a questionnaire has been used in a survey survey. The validity of the questionnaire has been confirmed by the Cronbach's alpha method (0.735) in terms of face validity and reliability of the questionnaire.
The statistical population in this research is the Kimy experts in the field of academic experts and managers and experts of Jihad-e-Agriculture Organization of Zanjan Province, numbering 16, and in the quantitative part, experts of Jihad-e-Agriculture Organization of Zanjan Province, 600 people. Using simple random sampling method, statistical sample was used. The Cochran formula was used to determine its volume, which was calculated and calculated according to 234 questionnaires. Also, descriptive statistics and inferential statistics including independent t-test and Friedman test for ranking using Excel and SPSS software were used to analyze the data.
Dimensions, components and indicators of electronic marketing in the transformation industry focused on the electronic marketing mix: price (payment method, Discounts, prices based on value, auction and promotions), promotion (sponsored communications, e-mail, spoken marketing, letter of introduction, public relations, sales promotion, media and website design), and response to customer request), customer service (ability to c Personalization (custom services, privacy, online ordering, customer engagement and trust). In the end, according to the results of the research, applied proposals are presented.
Key words:
Electronic Recovery, Conversion Industries, Electronic Marketing Blend, Future Conversion Electronics Electronics Marketing, Future transformation industries
[1] Kumar-Patel
[2] Wen
[3] Martin & Jagadish
[4] - Validity
[5] -Reliability
-
Providing a model for the market of selling new goods by one-to-one marketing method
Print Date : 2021-05-22 -
-
Conceptualization of business excellence model: Based on future study approach
Print Date : 2021-02-19