Clustering and mapping the 40-year trend of foresight research
Subject Areas : Futurologymohammad yousefi khoraem 1 , hakem gasemi 2 , farhad se talani 3 , Einollah Keshavarz Turk 4 , Morteza Mousakhani 5
1 - futures studies, Faculty of Social Sciences, Imam Khomeini International University
2 - Associate Professor, Imam Khomeini International University
3 - Associate Professor, Imam Khomeini International University
4 - Assistant Professor, Imam Khomeini International University
5 - Professor, Islamic Azad University of Qazvin
Keywords: Forsight, Trend analysis, Scientometric analysis, Clustering,
Abstract :
Abstract foresight are considered as an effective tool to reduce the complexity of complex and dynamic systems. Defeating the business environment can be very dangerous for organizations, prospecting provides a structured opportunity to look at the future. Therefore, due to the diversity and variety of issues related to futurism, organizations and researchers have conducted numerous research in this field. purpose: Considering the large volume of researches as a challenge for identifying research trends and emerging areas, in this research, using scientific methods, the research process of researchers in the field of foresight analysis And analyzed. Methods: In this research 3883 articles published between 1979 and June 2019 in the field of foresight in the WOS database were analyzed using VOSviewer software. The article's network of referrals, both the occurrence of keywords, the co-authorship of the authors And references to magazines analyzed and identified by leading authors, journals and fields of research. Findings: According to the results, futures, technological forecasting and social change, journal of political economy, were recognized as the most influential magazines in the field of futures studies. Also, Suddendorf, T, Saritas, O, Sarpong, D, and Rohrbeck, r were recognized as authors with the highest share in science production. Among the keywords used in all reviewed articles, the words decision-making, corporate foresight, climate-change have been the highest rank among repetitions between articles in the field of foresight. And economics, regional urban planning, business, as the research area with the highest number of papers.
_||_
خوشه بندی و نگاشت روند 40 ساله پژوهشهای حوزه آینده نگاری
چکیده
زمینه: توسعه روشهایی اثربخش به منظور کاستن از پیچیدگیها و عدمقطعیتهای آینده و مواجهه با تغییرات سریع و گسسته یک ضرورت در عصر حاضر میباشد. آیندهنگاری به عنوان یک ابزار موثر برای کاستن از پیچیدگی سیستمهای پیچیده و پویا مورد توجه میباشد. شکست در ییشبینی محیط کسب و کار می تواند برای سازمان ها بسیار خطرناک باشد، آینده نگاري یک فرصت ساختاریافته را براي نگاه به آینده فراهم می آورد. از اینرو با توجه به تعدد و گوناگونی مسالههای مرتبط با آیندهنگاری، سازمانها و پژوهشگران، پژوهشهای متعددی را در این حوزه انجام دادهاند.
هدف: با توجه به اینکه حجم زیاد پژوهشها به عنوان چالشی برای شناسایی روندهای تحقیقاتی و حوزههای نوظهور محسوب میشود، در این پژوهش با استفاده از تکنیکهای علمسنجی، روند تحقیقات پژوهشگران در حوزه آیندهنگاری تجزیه و تحلیل گردیده است.
روشها: در این پژوهش 3883 مقاله منتشر شده بین سالهای 1979 تا ژوئن 2019 در حوزه آیندهنگاری در پایگاه 1WOS با استفاده از نرمافزار VOSviewer تجزیه و تحلیل گردید و شبکه ارجاعات مقالات، هم رخدادی کلمات کلیدی، همکاری نویسندگان و ارجاعات مجلات تجزیه و تحلیل شده و نویسندگان، مجلات و حوزه های پژوهشی برجسته شناسایی شدند.
یافتهها: بر اساس نتایج به دست آمده نشریات futures ، technological forecasting and social change ، journal of political economy ، به عنوان تاثیرگذارترین مجلات در حوزه آیندهنگاری شناخته شدند. همچنین Suddendorf, T، Saritas, O، Sarpong, D وRohrbeck, R به عنوان نویسندگانی با بیشترین سهم در تولید علم شناخته شدند. از میان کلمات کلیدی استفاده شده در کل مقالات بررسی شده نیز، کلمات decision-making، corporate foresight، climate-change حایز بالاترین رتبه در تکرار بین مقالات حوزه آیندهنگاری بودهاند. و economics، regional urban planning ، business، به عنوان حوزه تحقیقاتی با بیشترین تعداد مقالات شناخته شدند.
واژه های کلیدی: آیندهنگاری، تحلیل روند، تجزیه و تحلیل علم سنجی، خوشهبندی
مقدمه
دوره زمانی بلندمدت و شدت پیچیدگی و عدم قطعیتهای محیطی ناشی از آن، چالشهایی را در مسیر شکلدهی به آینده مطلوبی که برای خلق آن سرمایهگذاری شده است پدید آورده و همواره موجب نگرانیهایی در رهبران، مدیران ارشد، سرمایهگذاران و سایر ذی نفعان گردیده است(Phaal, Farrukh, & Probert, 2011:5). این در حالی است که تحقق چشمانداز مطلوب موضوعی است که مورد انتظار میباشد و تلاشها و سرمایهگذاریها را برای آن معنادار میکند. متعادلسازی سرمایهگذاریها در اقدامات جاری در زمان آغاز تلاشها در مسیر فناوری نوین کمک میکند تا جریان نقدینگی مورد نیاز برای تامین مالی کار آینده فراهم گردد(de Alcantara & Martens, 2019:127). همچنین برای تغییر فرآیند توسعه راهبردی، نیاز به روشهای نوینی در مدیریت سرمایهگذاری در توسعه فناوری و محصول میباشد(Kim, Beckman, & Agogino, 2018:64). لذا جامعه علمی به شدت علاقمند به توسعه روشهایی اثربخش به منظور کاستن از پیچیدگیها و عدمقطعیتهای آینده و مواجهه با تغییرات سریع و گسسته میباشد و در این راستا به توسعه ابزارهای آیندهپژوهانه متعددی نظیر آیندهنگاری راهبردی و رهنگاشت پرداختهاست(Adams et al., 2018; Coelho et al., 2012; Phaal, Farrukh, & Probert, 2011; Reger, 2001; Vishnevskiy, Karasev, and, & 2015; Willyard & McClees, 1987).
آینده نگاري، یک پاسخ و به نظر مارتین و ایروین تنها پاسخ قابل قبول براي برطرف نمودن تعارضات ناشی از اولویتگذاري است، تعارضاتی که بوسیلۀ افزایش تدریجی هزینههاي آزمایشات، منابع محدود، پیچیدگی تصمیم گیري هاي علمی و اعمال فشار هاي مختلف جهت دستیابی به ارزش واقعی پول و در نظر گرفتن جنبه هاي اقتصادي اجتماعی، ایجاد می شود. آیندهنگاري، حداقل در مبانی و اصول خود، یک مکانیسم سیستماتیک به منظور فایق آمدن بر پیچیدگیها و وابستگیهاي متقابل تصمیمها ارایه میکند. آینده نگاري این عمل را از طریق تحت تأثیر قراردادن تصمیمگیري هاي بلندمدت درخصوص تحقیقات و به خصوص تسهیل نمودن فرآیند سیاست گذاري هنگامی که یکپارچگی و هماهنگی فعالیتها در چندین بخش مختلف امري حیاتی است، به انجام می رساند(Keenan، 2003)
آینده نگاري دارای وجوه بسیار متفاوتی است و تمامی اهداف آن میتوانند در سطوح سازمانی، محلی، منطقهاي، ملی یا فراملی دنبال شوند. مقیاس زمانی آیندهنگاري نیز دامنهاي از آینده نزدیک تا افق دور را در بر میگیرد. گستره بازیگران درگیر، فرآیندها و روشهاي مورد استفاده و حتی وضعیت فعالیتها به طور قابل ملاحظهاي متفاوت است. دامنهي آیندهنگاري از تدابیر روش شناختی تا اقداماتی با انگیزه سیاسی مهم گسترده است(یونیدو، 2005:11). مهمترین کارکردهای آیندهنگاری را میتوان تعیین جهت، شناسایی روندهای نوآیند، سازگارسازی اهداف با نیازهای شناخته شده، حمایت و ارتقای تصمیم ها و خطمشیهای هماهنگ با ترجیحات ذینفعان، ارتقای ارتباطات خارجی با کاربران پژوهش و آموزش و سرانجام، تعیین اولویتها دانست(گودرزی و همکاران، 1395). ارزش آینده نگاري در آن است که یک فرصت ساختاریافته را براي نگاه به آینده و بررسی نقش علم و تکنولوژي در آینده، فراهم می آورد شکست در ییش بینی محیط کسب و کار می تواند برای سازمان ها بسیار خطرناک باشد به همین دلیل بسیاری از سازمان های جهانی فعالیت روی آینده نگاری را آغاز کرده اند(احمدی و همکاران، 1386:4).
آیندهنگاری به عنوان یک ابزار موثر برای کاستن از پیچیدگی سیستمهای پیچیده و پویا مورد توجه آیندهپژوهان میباشد و پژوهشگران این حوزه چارچوبهای آیندهنگاری متعددی را ایجاد و توسعه دادهاند(Godet & Durance, 2011; Horton, 1999; Martin, 1995; Rohrbeck & Kum, 2018; Saritas, Taymaz, & Tumer, 2007; Konstantin Vishnevskiy, Karasev, & Meissner, 2015; Voros, 2003). (Rohrbeck & Kum, 2018; Konstantin Vishnevskiy et al., 2015).
وروس) 2 2003 )، در مقاله خود تحت عنوان « یک چارچوب عام براي فرآیند آینده نگاری» چارچوبی را برای فرایندهای آینده نگاری ارائه داد که دارای چهار عنصر کلیدی ورودی ها، آینده نگاری، خروجی ها و استراتژی است او خروجیهاي آیندهنگاري را به عنوان وروديهایی ارزشمند جهت توسعه استراتژي و برنامهریزي استراتژیک مطرح میکند(Voros, 2003:15).
انجمن اطلاعات و تحقیقات صنعت ساخت انگلستان3، در گزارش خود تحت عنوان «هدایت بسوي آینده» براي فعالیت آینده نگاري پنج بعد یا عنصر اساسی مشتمل بر ایجاد تعهد، متعهد کردن ذینفعان و تعیین اهدافی واضح و مرتبط، یکی کردن فهم و درك ذینفعان از وضعیت فعلی، روندها و تهدیدات و فرصت هاي نوظهور، توسعه و بسط مفهوم و روندهاي جایگزین، ایجاد ممکن ها و انتخاب کردن برشمرده است(Tolfree, 2000). لاوریچ4 وهمکارانش(2001)، در مقالۀ «تجربه برنامه هاي آینده نگاري ملی- یک چارچوب تحلیلی جدید» به معرفی یک چارچوب براي پروژه هاي آینده نگاري پرداخته اند به گونهاي که بتوان با استفاده از این چارچوب پروژههاي آینده نگاري ملی را با یکدیگر مقایسه نمود. این چارچوب داراي سه بخش اصلی زیر می باشد(Loveridge, Cuhls, Keenan, & Nedeva, 2001).
بخش اول – عناصر و ابعاد آینده نگاري که 10 بعد یا عنصر در هر برنامه آینده نگاري را معرفی می کند.
بخش دوم- محور زمانی که به تحلیل عناصر ده گانه در سه دامنه زمانی آغاز پروژه، ادارة پروژه و پیاده سازي نتایج پروژه می پردازد.
بخش سوم- محور ساختاري که به جایگاه ساختاري گروه هاي ذینفع / بازیگر در پروژه و انواع روابط بین آنها می پردازد.
ساریتاس5، تایماز6 و تامر7(2006)، مدلی سیستمی را برای آینده نگاری ارائه کرده اندکه مبتنی بر آن در آیندهنگاری سیستماتیک بین بافت، محتوا و فرایند ایجاد فعالیت آینده نگاری در یک سازمان ارتباط وجود دارد. آینده نگاری در بافت داخلی طراحی، سازماندهی و گسترش مییابد. بافت داخلی ترکیبی از ساختارها(مانند فرایندهای داخلی، رویهها، تجهیزات و فناوریها) و رفتارها(مانند فرهنگ، سیاست، تعاملات اجتماعی، مهارت ها، انگیزش، توان و شیوه مدیریت) است. همچنین آینده نگاری در بافت خارجی و سیستم های پیرامون آنها قرار می گیرد. سیستم های اجتماعی، فنآوری، اقتصادی، اکولوژی و سیاسی بافت خارجی را بیان میکنند(Saritas et al., 2007:11).
مایلز8وکینان9 (2002)چارچوبی برای آیندهنگاری ارائه داد که بر خلاف اکثر مدل ها که از روندی سلسله مراتبی پیروی میکنند، دارای فرایندی تکراری است که در هر تکرار نتایج و فرایندهای تکرار قبل به روز میشوند. عناصر آینده نگاری در این مدل عبارتند از:پیش آینده نگاری، به کارگماری، ایجاد تصویری از آینده، اجرا، تجدید(Miles & Keenan, 2002). هورتون10(1999)، در مدل خود آینده نگاری را فرایندی برای گسترش طیفی از راهکارهای ممکن در توسعه آینده معرفی می کند که درك مؤثر آن به چگونگی اتخاذ تصمیم های کنونی برای ساختن و ایجاد آینده ای بهتر کمک میکند. این فرایند متشکل از سه مرحله است که بنابر عقیده هورتون در انتهای هر مرحله ارزش بیشتری نسبت به مرحله قبل ایجاد شده و نتایج هر مرحله در قالب یک زنجیره ارزش اطلاعات کامل میشوند(Horton, 1999). ریجر11 (2002)، مدل هفت مرحلهای برای فرآیند آینده نگاری ارائه کرده که این مراحل عبارتند از: تعیین نیازهای اطلاعاتی و انتخاب حوزه پژوهش، جمع آوری داده ها، غربالسازی، تحلیل و تفسیر اطلاعات، آماده سازی تصمیمات، ارزیابی و تصمیم گیری،پیاده سازی و اجرا(Reger, 2001) (Reger, 2001:538). فرآیند آینده نگاری در چارچوب مارتین12 شامل سه مرحله پیش آینده نگاری؛ شامل گامهای تصمیم برای شروع آینده نگاری و فعالیتهای آماده سازی. مرحله آیندهنگاری:دراین مرحله,گام های طراحی فرآیند آینده نگاری، تحلیل راهبردی، توافق بر گزینه های محتمل و انتشار نتایج حاصل از فرآِیند آینده نگاری انجام می شود. مرحله پسا آیندهنگاری: در این مرحله, گام هایی نظیر تعریف برنامه و تعیین جهت انجام میشود تا سلسله مراتبی از اهداف برای برنامه ریزی و سپس اتخاذ راهبرد برای دستیابی به اهداف و ایجاد سیستم مدیریتی موثر بوجود آید(Martin, 1995:141). بیشاپ و همکاران(2007)، در خلال پژوهش خود در خصوص سناریو به یک چارچوب کلی از آیندهنگاری مشتمل بر گامهای چارچوببندی، پویش، پیشبینی، چشماندازسازی، طرحریزی و اجرا می پردازد(Bishop, Hines, & Collins, 2007). سارپونگ13 و همکاران(2013)، به سازماندهی آیندهنگاری راهبردی پرداخته و چارچوب یکپارچهای را در این خصوص ارایه دادند، چارچوب مذکور در راستای یافتن راهی برای ساختن آینده به بیان ارتباط منطقی راهبردی بین گفتگوهای راهبردی و بازاندیشی در عمل می پردازد که از طریق مکانیزم بازخورد به حفظ طبیعت آیندهنگاری راهبردی میپردازد. چارچوب مذکرو شامل چهار فاز عمده به نام ادراک چشم انداز، مشارکت چند جانبه، گاربست روشهای آینده پژوهانه و در نهایت همکاری و داوری عملیاتی میباشد(Sarpong, Maclean, & Alexander, 2013). کوک14 و همکاران(2014) در پژوهش خود از آیندهنگاری راهبردی به عنوان ابزاری مناسب برنامهریزی برای شرایط غیرقابل پیشبینی یاد میکند و به ارایه یک چارچوب کلی برای آن میپردازد. چارچوب مذکور مشتمل بر شش گام عمده تنظیم محدوده، جمعاوری ورودیها، تحلیل سیگنالها، تفسیر اطلاعات، تعیین نحوه اقدام و اقدام میباشد(Cook,et al, 2014).
کشاورز و نکویه(1395)، در مقاله خود با عنوان «ارائه مدل یکپارچه ارزیابی و مدیریت پروژههاي آیندهنگاري راهبردي در سطوح ملی و سازمانی» نشان دادند که کنترل راهبردي آیندهنگاري، ارزیابی آینده نگاري و مدیریت پروژه بر موفقیت عملکرد پروژه هاي آیندهنگاري موثر میباشند(کشاورز ترک و نیکویه, 1395). اسچوارتز15 و همکاران(2017) در پژوهش خود به معرفی چارچوبهای رایج پشتیبان تصمیم پرداختند و آیندهنگاری راهبردی را به عنوان یک سیستم پشتیبان تصمیم برشمردند که به ذینفعان در مواجهه با عدمقطعیتهای بحرانی در انتخاب های تصمیم گیری کمک میکند(Schwartz et al., 2017). شیروانی ناقانی و همکاران(1397)، در پژوهش خود به ارایه یک مدل فرآیندی از آینده نگاری راهبردی برای شرکتهای ایرانی پرداختند چارچوب مذکور به بافتار داخلی و بافتار خارجی توجه ویژهای دارد و بین بافتار داخلی و خارجی امکان تعامل برقرار نموده و فاقد یک مرز مشخص بین بافتار درون و بیرون میباشد. این چارچوب همچنین مشتمل بر سه مرحله پیشآینده نگاری، آیندهنگاری و پسا آیندهنگاری میباشد(شیروانی ناغانی, فضلی و کشاورزترک, 1397). نمث16 و همکارانش(2018)، در راستای شناخت چالش ها و مشکلاتی در فرآیند آیندهنگاری راهبردی وزارت دفاع مجارستان را مورد مطالعه قرار داده و یک روش تشخیصی سه مرحلهای را برای فرآیند آیندهنگاری راهبردی پیشنهاد دادهاند. و اظهار داشتند که یک فرآیند آیندهنگاری راهبردی به یک حلقه نیاز دارد که در آن فرهنگ سازمانی و رویههای سازمانی باید در نظر گرفته شود(Nemeth, Dew, & Augier, 2018).
با توجه به تعدد و گوناگونی مسالههای مرتبط با آیندهنگاری، سازمانها و پژوهشگران، پژوهشهای متعددی را در این حوزه انجام دادهاند. لذا حجم زیاد پژوهشها به عنوان چالشی برای شناسایی جهتگیری روندهای تحقیقاتی، حوزههای نوظهور، موسسات و پژوهشگران فعال در این حوزه محسوب میشود، هدف از این پژوهش، تجزیه و تحلیل علمسنجی پژوهشهای منتشر شده در خصوص آیندهنگاری است. در این پژوهش 3883 مقاله منتشر شده در حوزه آیندهنگاری بررسی گردیده است. بدین منظور با تحلیل شبکه ارجاعات مجلات، ارجاعات مقالات، هم رخدادی17 کلمات کلیدی و همکاری نویسندگان، مجلات، نویسندگان و حوزههای پژوهشی برجسته در این حوزه شناسایی شدهاند.
روش شناسی پژوهش
در این پژوهش، از یک روش نقشه برداری علمی کیفی استفاده شده است. در واقع، نقشهبرداری علمی ابزار مناسبی است که می توان از آن برای محاسبه و تحلیل مجموعه های بزرگ دادههای کتابشناختی برای اهداف مختلف استفاده کرد (Cobo, López‐Herrera, Herrera‐Viedma, & Herrera, 2011). این رویکرد به چالش های مرتبط با مرور ادبیات دستی برای تحلیل شبکه ارتباطات کاری محققان، کلمات کلیدی، کشورها و مراکز تحقیقاتی می پردازد (Su & Lee, 2010). گرچه نقشه برداری علمی به طور گستردهای به سه تکنیک اصلی شامل تجزیه و تحلیل اطلاعاتی، کتابشناختی و علمسنجی تقسیم می شود، رویکرد سوم، اهداف و قواعد مطالعه فعلی را برآورده میکند (Hosseini et al., 2018). با وجود اینکه این تکنیکها همپوشانی دارند، اما میتوانند بصورت مستقل هم بکار روند. هرچند تجزیه و تحلیل کتابشناختی ادبیات را به صورت علمی نشان میدهد، تجزیه و تحلیل علم سنجی، تجزیه و تحلیل کتابشناختی را گسترش داده و اندازهگیری و تجزیه و تحلیل شبکه پژوهشگران، موسسات و کشورها را نیز مورد بررسی قرار میدهد (Hood & Wilson, 2001). Scopus و Web of Science دو پایگاه داده مشترک هستند که تحقیقات در زمینههای مختلف از جمله آیندهنگاری را نمایه میکنند (Hong & WM Chan, 2014). هر چند که این دو پایگاه بستر مناسبی را برای استخراج اطلاعات کتابشناختی ارائه میدهند، تعداد اسناد نمایه شده در این دو پایگاه داده در یک حوزه تحقیقاتی متفاوت هستند. در این تحقیق پایگاه داده Web of Science برای استخراج دادههای مورد نیاز انتخاب شد. با توجه به هدف این تحقیق که تجزیه و تحلیل علمسنجی تحقیقات منتشر شده در حوزه آیندهنگاری است، تحقیقات با کلید واژه «آیندهنگاری18» در پایگاه داده Web of Science جستجو شدند. جستجوی این کلیدواژه در عنوان بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی، تعداد 3883 نتیجه از سال 1979 تا ژوئن 2019 تولید کرد. همچنین دادههای استخراج شده از پایگاه19WOS با استفاده از نرم افزار VOSviewer تحلیل گردیدهاند.
یافتههای پژوهش
گرچه تحقیقات در حوزه آیندهنگاری در طول چندین دهه پیشرفت کرده است، اما به نظر می رسد در طول دو دهه اخیر محققان بیشتر به این حوزه پرداختهاند. این پژوهش درمجموع 3883 مقاله منتشر شده در بازه زمانی بین سال 1979 تا 2019 را مورد بررسی قرار داده است. شکل (1) توزیع مقالات منتشر شده در حوزه آیندهنگاری را نشان می دهد. از زمان ظهور اولین مقالات، دو نقطه عطف در توسعه مقالات منتشر شده دیده می شود. اولین نقطه عطف در سال 2005-2006 بوده است که روند تولید سالانه مقالات افزایش یافته و به 105مقاله در سال رسیده است. این روند نشان میدهد که علاقه محققان به این حوزه افزایش یافته است. نقطه عطف دوم بین سال های 2014-2015 است که روند تولید مقاله به بیش از 300 مقاله در سال رسیده است.. با توجه به الگوی پیشرفت مشاهده شده، میتوان نتیجه گرفت این روند افزایشی ادامه خواهد یافت.
شکل 1. توزیع مقالات منتشر شده در حوزه آیندهنگاری
شبکه نشریات برتر حوزه آیندهنگاری و الگوی ارجاعات آنها
مجلات علمی یکی از بسترهای اصلی برای انتشار توسعه ها و نوآوری های آکادمیک هستند. این مجلات، مقالات مربوط به یک حوزه مشخص با مرزها و مفاهیم تعریف شده را منتشر می کنند. شناسایی مجلات کلیدی در حوزه آیندهنگاری، یک نقطه شروع خوب برای ترسیم نقشه علمی و شناسایی روندهای این حوزه است. در شکل (2)، شبکه ارجاعات 50 مجله برتر حوزه آیندهنگاری نشان داده شده است.
شکل 2. شبکه ارجاعات مقالات حوزه آیندهنگاری
این مجلات حداقل 5 مقاله تحقیقاتی را منتشر کرده اند و حداقل 100 ارجاع دریافت کرده اند. در این شبکه اندازه هر گره (مجله) نشان دهنده میزان تاثیر گذاری آن مجله (با در نظر گرفتن تعداد ارجاعات) است. به عنوان مثال مجلات Technological Forecasting and Social Change و Futures گره بزرگتری نسبت به دیگر مجلات دارند که نشان دهنده تاثیر بیشتر آن ها بر حوزه آیندهنگاری است. مجلات نزدیک به یکدیگر عضو یک خوشه بوده و یال های ارتباطی نشان دهنده ارجاعات بین مجلات است. خلاصه ای دقیق از شبکه ترسیم شده در شکل (2) در جدول (1) نشان داده شده است. در این جدول نشریات معتبر این حوزه با معیار تعداد ارجاعات از نشریه رتبه بندی شده اند و بر این اساس 20 نشریه برتر این حوزه در جدول ارایه شده است.
مجله | تعداد مقالات چاپ شده در موضوع آیندهنگاری | تعداد ارجاعات از مجله |
technological forecasting and social change | 295 | 6200 |
futures | 239 | 2852 |
journal of political economy | 6 | 1367 |
climatic change | 8 | 1117 |
technology analysis & strategic management | 65 | 945 |
behavioral and brain sciences | 13 | 855 |
philosophical transactions of the royal society b-biological sciences | 6 | 654 |
journal of public economics | 13 | 618 |
energy policy | 14 | 583 |
nature | 19 | 528 |
journal of human evolution | 6 | 519 |
journal of economic theory | 26 | 468 |
journal of economic dynamics & control | 39 | 443 |
scientometrics | 15 | 414 |
econometrica | 9 | 373 |
journal of forecasting | 12 | 340 |
international economic review | 12 | 299 |
journal of experimental psychology-learning memory and cognition | 6 | 271 |
long range planning | 14 | 267 |
science and public policy | 18 | 252 |
جدول 1. اطلاعات تکمیلی 20 مجله برتر
در شکل (2) مجلات تحقیقاتی به خوشه های رنگی گروه بندی شده اند. مجلات موجود در هر خوشه یا از نظر حوزه تحقیقاتی به یکدیگر شبیه هستند یا بطور متعدد بطور همزمان مورد ارجاع قرار گرفته اند. گره هایی که در خوشه به یکدیگر نزدیک هستند، از نظر ارجاعات پیوند قوی تری نسبت به گره های دورتر دارند. به عنوان مثال در خوشه سبز رنگ مجلات Technological Forecasting and Social Change و Futures با یکدیگر پیوند قویتری نسبت به مجله Energy Policy دارند.
شبکه هم رخدادی کلمات کلیدی
کلمات کلیدی برای نمایه سازی مقالات پژوهشی در پایگاه های داده ضروری هستند و اغلب منعکس کننده موضوع مقالات پژوهشی هستند. بنابراین، طبقه بندی کلی کلمات کلیدی می تواند یک نقشه ذهنی جامع از حوزه دانش یا زمینه های تحقیق اصلی محققان را نشان دهد. در شکل (3) شبکه هم رخدادی کلمات کلیدی در مجموعه 3883 مقاله در حوزه آیندهنگاری نشان داده شده است. به طور پیش فرض حداقل تعداد رخدادهای یک کلمه کلیدی برابر 5 عدد تنظیم شده است.
شکل3. شبکه هم رخدادی کلمات کلیدی
در شکل (3) اندازه هر گره نشان دهنده تعداد دفعاتی است که یک کلمه کلیدی در کل 3883 مقاله بکار برده شده است. همچنین نزدیکی کلمات در شبکه به یکدیگر نشان دهنده این است که این کلمات تعداد دفعات بیشتری بطور همزمان در مقالات بکار برده شده اند. براین اساس واژگان کلیدی در شکل(3) حوزه آیندهنگاری در 5 خوشه دستهبندی شدهاند که با رنگ از یکدیگر متمایز شدهاند. هر خوشه نشان دهنده کلماتی است که هم رخدادی بیشتری داشته اند. به عنوان مثال در خوشه قرمز کلمات کلیدی foresight، innovation، policy و governance به کرات بطور همزمان در مقالات به کار رفتهاند.
کلمه کلیدی | تعداد رخداد | قدرت پیوند کلی |
decision-making | 106 | 437 |
corporate foresight | 59 | 284 |
behavior | 51 | 137 |
climate-change | 37 | 133 |
brain | 35 | 153 |
business | 34 | 163 |
climate change | 34 | 85 |
autobiographical memory | 33 | 172 |
consumption | 31 | 67 |
challenges | 30 | 125 |
cognition | 28 | 137 |
construction | 26 | 141 |
complexity | 25 | 94 |
adaptation | 22 | 81 |
care | 22 | 34 |
competitive advantage | 22 | 118 |
cost | 22 | 73 |
anticipation | 21 | 61 |
جدول 2. رتبه بندی واژگان کلیدی بر اساس تعداد رخداد از سال 1979 تا ژوئن 2019
بر اساس تعداد رخداد و قدرت پیوند کلی کلمات کلیدی، 20 کلمه کلیدی فعال در جدول (2) نشان داده شده اند. رتبه بندی کلمات کلیدی بیانگر این امر است که واژگان؛ decision-making، corporate foresight، behavior، climate-change حایز بالاترین رتبه در تکرار بین مقالات حوزه آیندهنگاری بودهاند. همچنین شبکه هم رخدادی واژگان کلیدی در طول زمان در شکل (4) نشان داده است. گرههایی (کلماتی) که در این شکل با رنگ زرد مشخص شدهاند، در سالهای اخیر بیشتر مورد استفاده قرار گرفتهاند. به عنوان مثال کلمات scenarios، prospection، mind و governance از جمله این واژگان هستند. از این رو می توان گفت، کلماتی که در سال های اخیر بیشتر استفاده شده اند، حوزه های تحقیقاتی در حال رشد هستند.
شکل 4. شبکه هم رخدادی کلمات در طول زمان
تجزیه و تحلیل شبکه همکاری نویسنده ها
همکاری میان نویسندگان، سازمان ها و مراکز تحقیقاتی مختلف موجب تسهیل تبادل دانش، به اشتراکگذاری ایدهها و نوآوری می شود. همچنین این همکاری ها در پیش برد پروژههای سرمایه گذاری مشترک موثر هستند. بنابراین در این قسمت شبکه همکاری نویسندگان فعال در حوزه آیندهنگاری تجزیه و تحلیل میشود. در شکل (5) اندازه هر گره بیانگر تعداد مقالاتی است که یک نویسنده تولید کرده است و نزدیکی گرهها به یکدیگر نشان دهنده این است که این نویسندگان تعداد مقالات مشترک بیشتری داشتهاند. این نقشه بیانکننده تاثیرگذارترین نویسندگان در شبکه همکاری است. بر این اساس؛ سادنفورت20، ساریتاس21، سارپونگ22، کولز23، سالو24، اتنس25، روربک26 تاثیرگذارترین نویسندگان در حوزه آیندهنگاری بوده اند.
شکل5: شبکه همکاری میان نویسندگان
در شکل (6) گرهها خوشه بندی شدهاند که هر خوشه نشان دهنده ی نویسندگانی با علایق تحقیقاتی مشترک و یا با همکاری بیشتر است.
شکل 6. خوشهبندی همکاری میان نویسندگان
مبتنی بر شبکه تاثیرگذاری، رتبهبندی نویسندگان بر اساس تعداد مقالات منتشر شده در جدول (3) نشان داده شده است.
نام نویسنده | تعداد مقالات | تعداد ارجاعات |
suddendorf, t | 37 | 1600 |
saritas, o | 20 | 250 |
sarpong, d | 17 | 118 |
cuhls, k | 15 | 450 |
salo, a | 15 | 458 |
atance, cm | 13 | 141 |
rohrbeck, r | 13 | 423 |
von der gracht, ha | 13 | 266 |
inayatullah, s | 11 | 113 |
meissner, d | 11 | 90 |
ahlqvist, t | 10 | 130 |
henry, jd | 10 | 52 |
kaivo-oja, j | 10 | 80 |
koennoelae, t | 10 | 127 |
amanatidou, e | 9 | 121 |
andersen, pd | 9 | 81 |
miles, i | 9 | 289 |
slaughter, r | 9 | 87 |
stahl, bc | 9 | 80 |
جدول 3: رتبه بندی نویسندگان موثر در حوزه آیندهنگاری راهبردی
تجزیه و تحلیل شبکه ارجاعات مقالات
تعداد ارجاعات به یک مقاله به طور معمول به عنوان یکی از ابزارهای اندازه گیری میزان اثرگذاری مقالات محسوب می شود. به همین علت، مقالات با ارجاعات بالاتر به طور معمول به عنوان مقالات برجسته در نظر گرفته می شوند، هرچند که در همه موارد این مسئله صادق نیست. با در نظر گرفتن حداقل تعداد 20 ارجاع برای هر مقاله، شبکه ارجاعات مقالات در شکل (7) ترسیم شده است. در این شکل اندازه هر گره بیان کننده تعداد ارجاعات به آن مقاله می باشد. بنابراین هرچه اندازه یک گره بزرگتر باشد، تعداد ارجاعات به آن مقاله بیشتر است و بالعکس. در جدول (4) 20 مقاله برتر در حوزه آیندهنگاری که در پایگاهWOS منتشر شده اند، نشان داده شده است. بر این اساس مقالات (Ade et al., 2016)، (Assadi, Gärtner, Stoltenhoff, & Kreye, 2003)، (Zak, Majid, Abrishami, & Yousefi, 2011)، (Fallah-Bagher-Shaidaei, Wannere, Corminboeuf, Puchta, & Schleyer, 2006) و (Akhavan, 2010) به عنوان پنج مقاله برجسته شناخته شدهاند.
شکل 7. شبکه ارجاعات مقالات
ردیف | عنوان | تعداد ارجاعات |
1 | suddendorf t, 2007, behav brain sci, v30, p299, doi 10.1017/s0140525x07001975 | 107 |
2 | suddendorf t, 1997, genet soc gen psych, v123, p133 | 81 |
3 | fischhoff b, 1975, j exp psychol human, v1, p288, doi 10.1037/0096-1523.1.3.288 | 75 |
4 | bradfield r, 2005, futures, v37, p795, doi 10.1016/j.futures.2005.01.003 | 69 |
5 | martin br, 1999, technol forecast soc, v60, p37, doi 10.1016/s0040-1625(98)00022-5 | 65 |
6 | cuhls k, 2003, j forecasting, v22, p93, doi 10.1002/for.848 | 63 |
7 | rohrbeck r, 2011, technol forecast soc, v78, p231, doi 10.1016/j.techfore.2010.06.019 | 63 |
8 | addis dr, 2007, neuropsychologia, v45, p1363, doi 10.1016/j.neuropsychologia.2006.10.016 | 56 |
9 | bishop p, 2007, foresight, v9, p5, doi 10.1108/14636680710727516 | 56 |
10 | buckner rl, 2007, trends cogn sci, v11, p49, doi 10.1016/j.tics.2006.11.004 | 55 |
11 | georghiou l, 2006, technol forecast soc, v73, p761, doi 10.1016/j.techfore.2005.08.003 | 55 |
12 | van der heijden k., 1996, scenarios art strate | 54 |
13 | popper r, 2008, foresight, v10, p62, doi 10.1108/14636680810918586 | 53 |
14 | vecchiato r, 2010, technol forecast soc, v77, p1527, doi 10.1016/j.techfore.2009.12.003 | 53 |
15 | suddendorf t, 2005, learn motiv, v36, p110, doi 10.1016/j.lmot.2005.02.010 | 52 |
16 | miles i, 2010, technol forecast soc, v77, p1448, doi 10.1016/j.techfore.2010.07.016 | 51 |
17 | schoemaker pjh, 1995, sloan manage rev, v36, p25 | 51 |
18 | atance cm, 2001, trends cogn sci, v5, p533, doi 10.1016/s1364-6613(00)01804-0 | 50 |
19 | georghiou l., 2008, hdb technology fores | 50 |
20 | hawkins sa, 1990, psychol bull, v107, p311, doi 10.1037/0033-2909.107.3.311 | 49 |
جدول 4: رتبهبندی ارجاعات مقالات
حوزه های پژوهشی برجسته در آیندهنگاری
محتوای مقالات پژوهشی بیشتر در کلمات کلیدی مورد استفاده در عناوین و خلاصه ها انعکاس می یابد. تجزیه و تحلیل کلمات کلیدی به طور کلی می تواند روند تحقیق در حوزه آیندهنگاری را نشان دهد. سو و لی (Su & Lee, 2010) خاطر نشان کردند که کلمات کلیدی را می توان برای شناسایی روند تحقیقات صورت گرفته در یک موضوع مشخص مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. این کلمات کلیدی در اکثر مواقع با محتوای مقاله و موضوع پژوهش سازگار هستند. اگر چه شبكه كليدواژه هاي مشترك در شکل (3) ترسیم شده است، اما این شبکه تنها با در نظر گرفتن کلمات کلیدی عنوان شده توسط نویسندگان ترسیم شده است. بنابراین در این بخش تمام کلمات کلیدی در 3883 مقاله پژوهشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به حوزه های تحقیقاتی مختلف گروه بندی می شوند. 20 حوزه تحقیقاتی برجسته در حوزه آیندهنگاری در جدول (5) ارایه شده اند. بر اساس جدول (5) حوزههای ECONOMICS، REGIONAL URBAN PLANNING، BUSINESS، MULTIDISCIPLINARY SCIENCES ،MANAGEMENT، به عنوان پنج حوزه تحقیقاتی با بیشترین تعداد مقالات شناخته شدند.
حوزه تحقیقاتی | تعداد مقالات منتشر شده |
اقتصاد27 | 789 |
طراحی شهری منطقهای28 | 673 |
کسب و کار29 | 414 |
مدیریت30 | 363 |
علوم بین رشتهای31 | 166 |
علوم محیطی32 | 153 |
مطالعات محیطی33 | 152 |
علوم اجتاعی بین رشتهای34 | 107 |
سوخت و انرژی35 | 96 |
فیزیولوژی آزمایشگاهی36 | 84 |
تحقیق در عملیات37 | 83 |
علم بینرشتهای موارد38 | 80 |
علوم اعصاب39 | 73 |
مهندسی متالورژی40 | 67 |
تامین مالی کسب و کار41 | 66 |
صنعت مهندسی42 | 63 |
مهندسی برق و الکترونیک43 | 61 |
حقوق44 | 59 |
علم و فناوری پایدار سبز45 | 58 |
مهندسی شیمی46 | 54 |
جدول 5. حوزه های تحقیقات برجسته مرتبط با آیندهنگاری
بحث و نتیجه گیری
آیندهنگاری به عنوان یک ابزار موثر برای سیستمهای پیچیده و پویا مورد توجه میباشد. غافلگیری و شکست در ییشبینی محیط کسب و کار می تواند برای سازمانها بسیار خطرناک باشد، آیندهنگاري یک فرصت ساختاریافته را براي نگاه به آینده فراهم میآورد و به سازمانها کمک میکند تا از بتوانند از غافلگیری اجتناب کنند لذا آیندهنگاری در محیط پیچیده و پویای کنونی نقشی حیاتی برای دولتها، سازمانها، شرکتها و کسب و کارها دارد به طوری که مطابق با روند تغییرات تولید مقالات در این حوزه در دهه گذشته تعداد مقالات نمایه نشده در پایگاههای معتبر علمی با رسیدن به عدد 380 به بیش از دو برابر افزایش یافته است و این امر بیانگر این حقیقت است که توجه پژوهشگران به پرداختن به آیندهنگاری به طور فزایندهای رو افزایش است و به عنوان نمونه تعداد کل مقالات منتشر شده در پایگاه WOS از سال 1979 تا ژوئن 2019 به عدد 3883 مقاله رسیده است. حال با توجه به اینکه آیندهنگاری به دلیل اتخاذ رویکردی کلگرا و بینرشتهای میباشد تحلیل محتوای مقالات میتواند تصویری از جهتگیری جامعه علمی در حوزههای مختلف علوم، پژوهشگران و نشریات فعال در این حوزه را ارایه دهد. لذا با توجه به اینکه مرور دستی پژوهش های منتشر شده محدودیت هایی از جمله عدم امکان مرور حجم زیاد پژوهش ها را دارد، در این پژوهش با استفاده از تکنیکهای علم سنجی 3883 مقاله منتشر شده در حوزه آیندهنگاری تجزیه و تحلیل گردید. بدین منظور با تحلیل شبکه ارجاعات مجلات، ارجاعات مقالات، هم رخدادی کلمات کلیدی و همکاری نویسندگان، مجلات، نویسندگان و حوزه های پژوهشی برجسته در حوزه آیندهنگاری شناسایی گردید. بر اساس نتایج به دست آمده نشریات futures ، technological forecasting and social change ، journal of political economy ، climatic change ، technology analysis & strategic management به عنوان تاثیرگذارترین مجلات در حوزه آیندهنگاری شناخته شدند. همچنین سادنفورت، ساریتاس، سارپونگ، کولز، سالو، اتنس، روربک به عنوان نویسندگانی با بیشترین سهم در تولید علم شناخته شدند. از میان کلمات کلیدی استفاده شده در کل مقالات بررسی شده نیز، کلمات decision-making، corporate foresight، behavior، climate-change حایز بالاترین رتبه در تکرار بین مقالات حوزه آیندهنگاری بودهاند. و economics، regional urban planning ، business، multidisciplinary science ،management ، به عنوان پنج حوزه تحقیقاتی با بیشترین تعداد مقالات شناخته شدند.
شیروانی ناغانی, م., فضلی, ص., و کشاورزترک, ع. ا. (1397). ارائۀ یک مدل فرایندی برای آینده نگاری راهبردی در شرکت های ایرانی. فصلنامه علمی-پژوهشی مدیریت بازرگانی, 10(2), 349–370.
کشاورز ترک, ع. ا., و نیکویه, م. (1395). ارائه مدل يکپارچه ارزيابي و مديريت پروژه هاي آينده نگاري راهبردي در سطوح ملي و سازماني. قابل دسترس در http://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=320018
Adams, V. M., Douglas, M. M., Jackson, S. E., Scheepers, K., Kool, J. T., & Setterfield, S. A. (2018). Conserving biodiversity and Indigenous bush tucker: Practical application of the strategic foresight framework to invasive alien species management planning. Conservation Letters, 11(4), e12441. https://doi.org/10.1111/conl.12441
Ade, P. A. R., Aghanim, N., Arnaud, M., Ashdown, M., Aumont, J., Baccigalupi, C., … Bartolo, N. (2016). Planck 2015 results-xiii. cosmological parameters. Astronomy & Astrophysics, 594, A13.
Akhavan, O. (2010). Graphene nanomesh by ZnO nanorod photocatalysts. ACS Nano, 4(7), 4174–4180.
Assadi, H., Gärtner, F., Stoltenhoff, T., & Kreye, H. (2003). Bonding mechanism in cold gas spraying. Acta Materialia, 51(15), 4379–4394.
Bishop, P., Hines, A., & Collins, T. (2007). The current state of scenario development: an overview of techniques. Foresight, 9(1), 5–25. https://doi.org/10.1108/14636680710727516
Cobo, M. J., López‐Herrera, A. G., Herrera‐Viedma, E., & Herrera, F. (2011). Science mapping software tools: Review, analysis, and cooperative study among tools. Journal of the American Society for Information Science and Technology, 62(7), 1382–1402.
Coelho, G. M., Galvão, A. C. F., Guedes, A. C., Carneiro, I. A., Chauke, C. N., & Filho, L. F. (2012). Strategic foresight applied to the management plan of an innovation development agency. Technology Analysis & Strategic Management, 24(3), 267–283. https://doi.org/10.1080/09537325.2012.655412
Cook, C. N., Inayatullah, S., Burgman, M. A., Sutherland, W. J., & Wintle, B. A. (2014). Strategic foresight: how planning for the unpredictable can improve environmental decision-making. Trends in Ecology & Evolution, 29(9), 531–541. https://doi.org/10.1016/J.TREE.2014.07.005
de Alcantara, D. P., & Martens, M. L. (2019). Technology Roadmapping (TRM): a systematic review of the literature focusing on models. Technological Forecasting and Social Change, 138, 127–138. https://doi.org/10.1016/J.TECHFORE.2018.08.014
Fallah-Bagher-Shaidaei, H., Wannere, C. S., Corminboeuf, C., Puchta, R., & Schleyer, P. v R. (2006). Which NICS aromaticity index for planar π rings is best? Organic Letters, 8(5), 863–866.
Godet, M., & Durance, P. (2011). Strategic foresight for corporate and regional development. DUNOD–UNESCO–Fondation Prospective et Innovation, Paris.
Hong, Y., & WM Chan, D. (2014). Research trend of joint ventures in construction: a two-decade taxonomic review. Journal of Facilities Management, 12(2), 118–141.
Hood, W., & Wilson, C. (2001). The literature of bibliometrics, scientometrics, and informetrics. Scientometrics, 52(2), 291–314.
Horton, A. (1999). A simple guide to successful foresight. Foresight, 1(1), 5–9. https://doi.org/10.1108/14636689910802052
Hosseini, M. R., Martek, I., Zavadskas, E. K., Aibinu, A. A., Arashpour, M., & Chileshe, N. (2018). Critical evaluation of off-site construction research: A Scientometric analysis. Automation in Construction, 87, 235–247.
Kim, E., Beckman, S. L., & Agogino, A. (2018). Design Roadmapping in an Uncertain World: Implementing a Customer-Experience-Focused Strategy. California Management Review, 61(1), 43–70. https://doi.org/10.1177/0008125618796489
Loveridge, D., Cuhls, K., Keenan, M., & Nedeva, M. (2001). The practice of national foresight programs. A new analytical framework. Ideas in Progress, 23.
Martin, B. R. (1995). Foresight in science and technology. Technology Analysis & Strategic Management, 7(2), 139–168. https://doi.org/10.1080/09537329508524202
Miles, I., & Keenan, M. (2002). Practical guide to regional Foresight in the UK. European Communities, Luxembourg.
Nemeth, B., Dew, N., & Augier, M. (2018). Understanding some pitfalls in the strategic foresight processes: The case of the Hungarian Ministry of Defense. Futures, 101, 92–102. https://doi.org/10.1016/J.FUTURES.2018.06.014
Phaal, R., Farrukh, C., & Probert, D. (2011). Roadmapping for strategy and innovation. Aligning technology and markets in a dynamic world. University of Cambridge, Institute for Manufacturing.
Reger, G. (2001). Technology Foresight in Companies: From an Indicator to a Network and Process Perspective. Technology Analysis & Strategic Management, 13(4), 533–553. https://doi.org/10.1080/09537320127286
Rohrbeck, R., & Kum, M. E. (2018). Corporate foresight and its impact on firm performance: A longitudinal analysis. Technological Forecasting and Social Change, 129, 105–116. https://doi.org/10.1016/J.TECHFORE.2017.12.013
Saritas, O., Taymaz, E., & Tumer, T. (2007). Vision 2023: Turkey’s national Technology Foresight Program: A contextualist analysis and discussion. Technological Forecasting and Social Change, 74(8), 1374–1393. https://doi.org/10.1016/J.TECHFORE.2006.07.005
Sarpong, D., Maclean, M., & Alexander, E. (2013). Organizing strategic foresight: A contextual practice of “way finding.” Futures, 53, 33–41. https://doi.org/10.1016/j.futures.2013.09.001
Schwartz, M. W., Cook, C. N., Pressey, R. L., Pullin, A. S., Runge, M. C., Salafsky, N., … Williamson, M. A. (2017). Decision Support Frameworks and Tools for Conservation, 00(June), 1–12. https://doi.org/10.1111/conl.12385
Su, H.-N., & Lee, P.-C. (2010). Mapping knowledge structure by keyword co-occurrence: a first look at journal papers in Technology Foresight. Scientometrics, 85(1), 65–79.
Tolfree, D. (2000). Leading Into the Future: Foresight Perspectives from the Construction Industry Research and Information Association (CIRIA). University of Durham Business School.
Vishnevskiy, K, Karasev, O., and, D. M.-T. F., & 2015, undefined. (n.d.). Integrated roadmaps and corporate foresight as tools of innovation management: the case of Russian companies. Elsevier. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0040162514001322
Vishnevskiy, Konstantin, Karasev, O., & Meissner, D. (2015). Integrated roadmaps and corporate foresight as tools of innovation management: The case of Russian companies. Technological Forecasting and Social Change, 90, 433–443. https://doi.org/10.1016/J.TECHFORE.2014.04.011
Voros, J. (2003). A generic foresight process framework. Foresight, 5(3), 10–21. https://doi.org/10.1108/14636680310698379
Willyard, C. H., & McClees, C. W. (1987). Motorola’s Technology Roadmap Process. Research Management, 30(5), 13–19. https://doi.org/10.1080/00345334.1987.11757057
Zak, A. K., Majid, W. H. A., Abrishami, M. E., & Yousefi, R. (2011). X-ray analysis of ZnO nanoparticles by Williamson–Hall and size–strain plot methods. Solid State Sciences, 13(1), 251–256.
Clustering and mapping the 40-year trend of foresight research
Mohammad Yousefi Khoraem47, Hakem Gasemi48, Farhad Dervishi Se Talani49, Einollah Keshavarz Turk50, Morteza Mousakhani51
Abstract
Background: Developing effective methods to reduce the complexity and uncertainties of the future and confronting rapid and discrete changes is a necessity in the present age. foresight are considered as an effective tool to reduce the complexity of complex and dynamic systems. Defeating the business environment can be very dangerous for organizations, prospecting provides a structured opportunity to look at the future. Therefore, due to the diversity and variety of issues related to futurism, organizations and researchers have conducted numerous research in this field.
purpose: Considering the large volume of researches as a challenge for identifying research trends and emerging areas, in this research, using scientific methods, the research process of researchers in the field of foresight analysis And analyzed.
Methods: In this research 3883 articles published between 1979 and June 2019 in the field of foresight in the WOS database were analyzed using VOSviewer software. The article's network of referrals, both the occurrence of keywords, the co-authorship of the authors And references to magazines analyzed and identified by leading authors, journals and fields of research.
Findings: According to the results, futures, technological forecasting and social change, journal of political economy, were recognized as the most influential magazines in the field of futures studies. Also, Suddendorf, T, Saritas, O, Sarpong, D, and Rohrbeck, r were recognized as authors with the highest share in science production. Among the keywords used in all reviewed articles, the words decision-making, corporate foresight, climate-change have been the highest rank among repetitions between articles in the field of foresight. And economics, regional urban planning, business, as the research area with the highest number of papers.
Key words: Foresight, trend analysis, Scientometric analysis, Clustering
[1] - Web Of Science
[2] - Voros
[3] - CIRIA
[4] - Loveridge
[5] - Saritas
[6] - Taymaz
[7] - Tumer
[8] - Miles
[9] - Keenan
[10] - Horton
[11] - Reger
[12] - Martin
[13] - Sarpong
[14] - Cook
[15] - Schwartz
[16] - Nemeth
[17] -Co- occurrence
[18] -Foresight
[19] - Web of Science
[20] - Suddendorf
[21] - Saritas, o
[22] - Sarpong, d
[23] - Cuhls, k
[24] - Salo, a
[25] - Atance, cm
[26] - Rohrbeck, r
[27] - ECONOMICS
[28] - REGIONAL URBAN PLANNING
[29] - BUSINESS
[30] - MANAGEMENT
[31] - MULTIDISCIPLINARY SCIENCES
[32] - ENVIRONMENTAL SCIENCES
[33] - ENVIRONMENTAL STUDIES
[34] - SOCIAL SCIENCES INTERDISCIPLINARY
[35] - ENERGY FUELS
[36] - PSYCHOLOGY EXPERIMENTAL
[37] - OPERATIONS RESEARCH MANAGEMENT SCIENCE
[38] - MATERIALS SCIENCE MULTIDISCIPLINARY
[39] - NEUROSCIENCES
[40] - METALLURGY METALLURGICAL ENGINEERING
[41] - BUSINESS FINANCE
[42] - ENGINEERING INDUSTRIAL
[43] - ENGINEERING ELECTRICAL ELECTRONIC
[44] - LAW
[45] - GREEN SUSTAINABLE SCIENCE TECHNOLOGY
[46] - ENGINEERING CHEMICAL
[47] - Corresponding Member, Ph.D. student, Imam Khomeini International University, musefi.kh@gmail.com
[48] - Associate Professor, Imam Khomeini International University, ghasemi@ikiu.ac.ir
[49] - Associate Professor, Imam Khomeini International University, F.darvishi@soc.ikiu.ac.ir
[50] - Assistant Professor, Imam Khomeini International University, e.keshavarz@soc.ikiu.ac.ir
[51] - Professor, Islamic Azad University of Qazvin, pres@qiau.ac.ir