Chemical and microbiological properties of bottled water in Hamedan province
Subject Areas :
Food Science and Technology
مهدی Riahi Khoram
1
,
مریم Khoshshoar
2
,
مهدی Hashemi
3
1 - Assistant Professor of the Environment Department, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran
2 - Msc Graduated of the Environment, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran.
3 - Assistant Professor of the Chemical Department, Faculty of Chemistry, Bouali sina University, Hamedan, Iran.
Received: 2013-11-06
Accepted : 2014-09-06
Published : 2014-05-22
Keywords:
Water Quality,
Hamedan,
drinking water,
Bottled water,
Abstract :
Nowadays, the demand for bottled water is spiked in most countries including in Iran. Monitoring the microbial and chemical quality of bottled water is essential to guarantee the consumers’ health. The present study was aimed to examine the microbial and chemical quality of bottled water distributed in Hamedan province. For this reason during winter and summer of 2012, a total of 56 samples was collected randomly across the province. Analysis were carried out based on standard methods on chemical parameters such as pH, alkalinity, nitrate, sodium, potassium, fluoride, sulfate, phosphate, total hardness, permanent hardness as well as microbial quality of fecal coliform and total coliform. The data was analyzed by SPSS software and compared with Standard Methods of Iran and WHO. No total and fecal coliforms were detected in all samples. pH, alkalinity, nitrate, sulfate, phosphate, sodium and potassium values in all samples were in the range of approved by the Iranian Standards. Among the 56 samples, fluoride concentration in 44 samples was lower than desired maximum standard level and in 40 samples total hardness was lower than approved maximum standard limit. Although in most of the samples the mean value of the parameters were in the approved limit adopted by the Iranian and WHO regulations; however, a significant difference was observed between the measured parameters and their labeling quantity provided by the manufacture. Results revealed no significant difference between the mean value of the measured parameters obtained during winter and summer.
References:
حسینی، علیرضا؛ بذرافشان، ادریس؛ معین، حسین؛ سراوانی، رویا؛ متانت، طیبه؛ میری، ندا و همکاران (1390) بررسی وضعیت میکروبی و شیمیایی آبهای معدنی و بطریشده عرضه شده در سطح استان سیستان و بلوچستان در سال 1389 و 5 ماهه اول سال 1390، چهاردهمین همایش ملی بهداشت محیط، آبان1390.
جاهد خانیکی، غلامرضا؛ زارعی، احمد؛ کامکار، ابوالفضل؛ فضلزاده، مهدی؛ قادرپوری، منصور و زارعی، اسماء (1389). ارزیابی باکترویولوژیکی آبهای بطری شده عرضه شده در بازارهای محلی تهران، مجله علوم کاربردی جهانی، دوره هشتم، شماره سوم، صفحات 274 الی 278.
خدادادی، مریم؛ عودی، قاسم؛ دری، حدیقه؛ عزیزی، محمود؛ طلائیان، زهرا؛ طاهری، زهرا و همکاران (1385). بررسی وضعیت میکروبی و شیمیایی آبهای معدنی و بطری شده عرضه شده در سطح شهر بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی همدان، زمستان 1385.
رضایی، سهیلا؛ رایگان شیرازی، علیرضا؛ فرارویی، محمد؛ جمشیدی، ارسلان و سادات، سیدعبدالمحمد (1387). ارزیابی کیفیت میکروبی و شیمیایی آبهای معدنی عرضه شده در سطح شهر یاسوج، 1387.
زرکامی، رحمت؛ حسن نیا، صادق (1383). شیمی آب، رشت، انتشارات دانشگاه گیلان.
زندوکیلی، فاطمه؛ دو چشمه، مهدی؛ دانشمند ایرانی، کوروش (1384). بررسی کیفیت میکروبیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی آب های معدنی و بسته بندی شده ایران، هشتمین همایش ملی بهداشت محیط، تهران، صفحه 158-153، سال 1384.
کاظمیان، حسین (1387). گزارش امکانسنجی استفاده از روشهای آزمایشگاهی ارزان قیمت نوین در آزمایشگاههای آب و فاضلاب استان تهران به منظور افزایش دقت و کاهش زمان، پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران، شرکت آب منطقهای تهران، تابستان 1387.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 1053، ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی، ویرایش پنجم.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 6694، ویژگیهای آب آشامیدنی بسته بندی شده، تجدیدنظر اول.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 1011، ویژگیهای میکروبیولوژی آب آشامیدنی، تجدیدنظر ششم.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 6267، ویژگیهای میکروبیولوژی آب آشامیدنی بستهبندی شده، چاپ اول.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 2441، آب معدنی طبیعی، ویژگیها و روشهای آزمون، تجدیدنظر دوم.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 6305، آیین کار بهداشتی آب های آشامیدنی بسته بندی شده ، چاپ اول.
مؤسسه ملی استاندارد ایران، شماره 2606، آئین کار به منظور بهرهبرداری از آب های معدنی طبیعی آشامیدنی، چاپ دوم.
میرانزاده، محمدباقر؛ حسنی، امیرحسام؛ ایرانشاهی، لیلا؛ احسانیفر، مجتبی؛ حیدری، محسن (1389-1388) . بررسی کیفیت میکروبی و غلظت فلزات سنگین در 15 مارک آب بطری شده تولیدی در ایران، مجله سلامت و بهداشت اردبیل، دوره دوم، شماره اول، صفحات 40 الی 48، بهار 1390.
Bottled Water. (2009). FDA safety and consumer protections are often less stringent than comparable EPA protections for Tap Water, United States Government Accountability Office Washington, DC 20548.
Calderon, R.L. and Craun, G.F. (2004). Water hardness and cardiovascular disease: A review of the epidemiological studies 1957-79, Rolling Revision of the WHO Guidelines for Drinking-Water Quality.
Cochrane, N.J., Saranathan, S., Morgan, M.V. and Dashper, S.G. (2006). Fluoride content of still bottled water in Australia”, Australian Dental Journal, 51(3): 242-244.
J.Fawell, K. Bailey, J. Chilton, E. Dahi, L. Fewtrell and Y. Magara (2006). Fluoride in drinking-water: World Health Organization titles with IWA Publishing ,WHO Drinking-water Quality Series
Abdel-Rahman, F.H., Woodard, B.B., Clark, S., Wallace, C., Aboaba, A., Zhang, W. et al. (2008). Chemical, microbial and physical evaluation of commercial bottled waters in greater Houston area of Texas. Journal of environmental science and Health, 43(4): 335-47.
Gabrirl, B. (2005). Wastewater microbiology, 3rd ed, John Wiley & Sons Inc (2005): 258-9.
Greenberg, Arnold and et al. (2005). Standard method for the examination of water and wastewater, American Water Works Association, 21st Ed.
International Bottled Water Association, Bottled Water Code of Practice. (2009), Revised October, 2009 / Effective December 1, 2009.
Oyedeji, O., Olutiola, P.O. and Moninuola, M.A. (2010). Microbiological quality of packageddrinking water brands marketed in Ibadan metropolis and Ile-Ife city in South Western Nigeria, African Journal of Microbiology Research, 4(1): 096-102.
Salvato, J.A. (2009). Environmental engineering and sanitation, 6th Ed, John Wiley & Sons Inc, pp.152-3.
US FDA/CFSAN-Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria, 2008.
World Health Organization. (2011). Guidelines for drinking-water quality, Fourth Edition.
World Health Organization. (1984). Guidelines for Drinking Water Quality, VOL.2, Criteria and Other Supportion Information. Geneva.
World Health Organization. (2004). WHO Guidelines for drinking-water quality. Disponibile all’indirizzo: http://www who int/water sanitation_health/dwq X. 2005; 924156251.