• Home
  • علی نوبخت

    List of Articles علی نوبخت


  • Article

    1 - اثر منبع نشاسته با و بدون آنزیم بر عملکرد، خصوصیات دستگاه گوارش و ترکیب مدفوع در جوجه‌های گوشتی
    , Issue 1 , Year , Summer 2023
    زمینه و هدف: نشاسته از اجزا مهم تولید کننده انرژی در جیره‌های غذایی می‌باشد. نوع نشاسته موجود در دانه‌ها از لحاظ قابلیت هضم، تولید انرژی و ایجاد چسبندگی در روده با هم متفاوت هستند. از آنجایی که در جیره‌های غذایی مورد استفاده طیور، از منابع مختلف غذایی به منظور تأمین انر More
    زمینه و هدف: نشاسته از اجزا مهم تولید کننده انرژی در جیره‌های غذایی می‌باشد. نوع نشاسته موجود در دانه‌ها از لحاظ قابلیت هضم، تولید انرژی و ایجاد چسبندگی در روده با هم متفاوت هستند. از آنجایی که در جیره‌های غذایی مورد استفاده طیور، از منابع مختلف غذایی به منظور تأمین انرژی مورد نیاز استفاده می‌شود، لذا انرژی تأمین شده نیز می‌تواند متغیر باشد. در آزمایش حاضر اثرات استفاده از دانه‌های ذرت، گندم نرم و گندم سخت به عنوان منابع تأمین کننده انرژی و تأثیر آن بر عملکرد، خصوصیات دستگاه گوارش و ترکیب مدفوع جوجه‌های گوشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: به منظور بررسی اثرجیره‌های غذایی بر پایه ذرت، گندم نرم و گندم سخت (منابع نشاسته) با و بدون آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه، وزن دستگاه گوارش، پروتئین و رطوبت مدفوع جوجه‌های گوشتی، از تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308، در یک آزمایش فاکتوریل 2× 5 با 10 جیره شامل (جیره بر پایه ذرت، 15 و 30 درصد گندم نرم، 15 و 30 درصد گندم سخت) و دو سطح آنزیم (صفر و 05/0 درصد جیره) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 10 تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد نوع منبع نشاسته و آنزیم اثر ات معنی‌‌داری بر عملکرد جوجه‌‌‌‌‌‌ها در پایان دوره آزمایش نداشت (05/0<P). در خصوص تأثیر منبع نشاسته بر ترکیب لاشه جوجه‌ها، 30 درصد گندم سخت باعث افزایش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌‌‌درصد سینه جوجه‌ها شد (05/0 P<). تغذیه پرندگان با جیره حاوی آنزیم، باعث افزایش درصد لاشه و کاهش درصد سنگدان شد (05/0 P<). استفاده از آنزیم در جیره‌ها موجب کاهش مقدار پروتئین دفعی از طریق مدفوع شد و کمترین مقدار پروتئین مدفوع با جیره حاوی 30 درصد گندم نرم و آنزیم به دست آمد. رطوبت مدفوع و خصوصیات دستگاه گوارش تحت تأثیر نوع جیره و آنزیم استفاده شده قرار نگرفت (05/0<P). نتیجه‌گیری: استفاده از جیره‌های با منابع مختلف نشاسته، اثرات معنی‌داری بر عملکرد جوجه‌ها نداشت ولی استفاده از 30 درصد گندم سخت (به عنوان یکی از منابع نشاسته) و آنزیم می‌تواند اثرات مثبتی بر صفات لاشه داشته باشد. Manuscript profile

  • Article

    2 - اثرات اسانس معمول و کپسوله آویشن به‌همراه چربی‌ بر فراسنجه‌های خونی و ایمنی جوجه‌های گوشتی با جیره‌های فرموله‌شده با سطوح پروتئین خام معمول و پایین
    , Issue 2 , Year , Autumn 2022
    زمینه و هدف: ترکیبات فنولئیک موجود در آویشن به دلیل بروز خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی پراهمیت می‌‌باشند. آویشن از جمله مهم‌‌ترین گیاهان دارویی خانواده‌ نعناعیان است که دارای خواص مشابهی از قبیل ضدعفونی‌‌کنندگی، ضدانگلی و تقویت کنندۀ معده می‌باشد. در آزمایش حاضر اثرات اسان More
    زمینه و هدف: ترکیبات فنولئیک موجود در آویشن به دلیل بروز خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی پراهمیت می‌‌باشند. آویشن از جمله مهم‌‌ترین گیاهان دارویی خانواده‌ نعناعیان است که دارای خواص مشابهی از قبیل ضدعفونی‌‌کنندگی، ضدانگلی و تقویت کنندۀ معده می‌باشد. در آزمایش حاضر اثرات اسانس معمول و کپسوله شده آویشن به همراه چربی‌‌های اشباع و غیراشباع بر فراسنجه‌‌های خونی و ایمنی جوجه های گوشتی با جیره‌‌های معمول و کم پروتئین مورد ارزیابی قرارگرفت.مواد و روش ها : در این آزمایش تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×2×2 با 8 تیمار شامل (صفر و اسانس آویشن معمول و کپسوله شده)، (پیه گاوی و روغن کلزا) و پروتئین خام معمول و 5 درصد کمتر از توصیه سویه در 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار در 42 روز و در سه دوره آزمایشی آغازین (1 تا 10 روزگی)، رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی)، برای بررسی فراسنجه‌‌های خونی و ایمنی جوجه‌های گوشتی به ترتیب به روش الایزا و به وسیله‎ دستگاه اسپکتروفتومتر و استفاده از کیت‌های تجاری زیست شیمی، در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد آزمایش قرارگرفتندنتایج : دربارۀ اثرات تیمارهای آزمایشی بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌ها، استفاده از پیه گاوی، اسانس معمول آویشن و سطح پروتئین معمول و روغن کلزا به همراه اسانس آویشن و پروتئین پائین جیره‌ها، سطح LDL جوجه‌ها را کاهش داد (0.05>p). استفاده از اسانس کپسوله شدۀ آویشن و پیه موجب افزایش درصد لنفوسیت‌های خون شد (0.05>p).نتیجه گیری : نتایج این تحقیق نشان می‌دهد در جوجه‌های گوشتی سویۀ راس 308 استفاده از چربی غیراشباع، به همراه اسانس کپسوله شدۀ آویشن و سطح پروتئین خام توصیه شده برای سویه، موجب بهبود فراسنجه‌های خون در سطح LDL خون و ایمنی جوجه‌ها براساس درصد لنفوسیت‌ها می‌گردد. به نظرمی‌رسد ترکیب این مواد، دارای اثرات هم‌افزایی بوده و می‌توانند اثرات زیستی یکدیگر را تقویت کنند. Manuscript profile

  • Article

    3 - اثرات افزودن روغن‎های اسانسی (آویشن و پونه‎ ی کوهی) و فیتاز میکروبی بر میکروفلور روده و سطح ایمنی (ایمنی همورال (HI) و سلول‌های خونی) در جوجه ‎های گوشتی
    , Issue 61 , Year , Winter 2024
    زمینه و هدف: با اینکه در تغذیه‌ی طیور از جمله جوجه‌های گوشتی از گیاهان دارویی به طرق مختلف استفاده شده است، اما استفاده‌ی همزمان از اسانس‌ها و آنزیم‌ها، بخصوص آنزیم فیتاز میکروبی کمتر استفاده شده است. آویشن و پونه گیاهی هستند که بر سیستم ایمنی موثر می‌باشند. اثرات مثبت More
    زمینه و هدف: با اینکه در تغذیه‌ی طیور از جمله جوجه‌های گوشتی از گیاهان دارویی به طرق مختلف استفاده شده است، اما استفاده‌ی همزمان از اسانس‌ها و آنزیم‌ها، بخصوص آنزیم فیتاز میکروبی کمتر استفاده شده است. آویشن و پونه گیاهی هستند که بر سیستم ایمنی موثر می‌باشند. اثرات مثبت فیتاز در طیور مستند شده است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثرات متقابل روغن‌های اسانسی و آنزیم فیتاز بر میکروفلور روده و سطح ایمنی جوجه‌های گوشتی می‌باشد.مواد و روش ها: این آزمایش به بررسی میکروفلور روده و سطح ایمنی (ایمنی همورال (تست HI) و سلول‌های خونی) با استفاده از سه سطح اسانس آویشن، اسانس پونه و فیتاز میکروبی با 8 تیمار و 4 تکرار و مجموعاً با 32 واحد آزمایشی به مدت 42 روز، روی جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. برای بررسی میکروفلور روده و سطح ایمنی به ترتیب از روش‌های کشت ( MRS-Agar و EMB) و روش الایزا و استفاده از کیت‌های تجاری زیست شیمی استفاده شد.نتایج: بررسی اثرات اصلی، نشان داد تیمارهایی که اسانس آویشن مصرف کرده بودند، در مقایسه با سایر تیمار ها جمعیت کلی‌فرم و کل باکتری‎های هوازی TAB)) کمتری داشتند (05/0p<). سطح ایمنی همورال تفاوت معنی‌داری در بین گروه‌های مختلف آزمایشی نشان داد (05/0p<). تیمارهایی که اسانس‌های آویشن و پونه را دریافت نکرده بودند، کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت ها را داشتند (05/0p<).نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد استفاده از آنزیم فیتاز میکروبی و اسانس آویشن، جمعیت باکتری‌های کلی‌فرم روده را کاهش می‌دهد و استفاده از اسانس آویشن، باعث بهبود ایمنی همورال می‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    4 - ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی
    , Issue 63 , Year , Autumn 2024
    زمینه و هدف: افزودن ترکیبات مغذی طبیعی از جمله آغوز در جیره می‌تواند برای بلدرچین مفید باشد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی بود. مواد و روش‌ها: 120 قطعه بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملا" تصادفی با استفاده از جیره بدون More
    زمینه و هدف: افزودن ترکیبات مغذی طبیعی از جمله آغوز در جیره می‌تواند برای بلدرچین مفید باشد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر آغوز در جیره غذایی بر فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی بود. مواد و روش‌ها: 120 قطعه بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملا" تصادفی با استفاده از جیره بدون آغوز، جیره با آغوز 2 درصد گاو و 4 درصد گاو در 3 تیمار و 4 تکرار و 10 قطعه بلدرچین ژاپنی در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از طی دوره 42 روزه، دو قطعه بلدرچین از هر تکرار انتخاب شد. سپس قطعه‌ای از ایلئوم هر پرنده جهت شمارش جمعیت لاکتوباسیلوس و کلیفرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: بلدرچین‌های تغذیه شده با آغوز 4 درصد، بیشترین شمارش کلی لاکتوباسیلوس (05/0p<) و کمترین شمارش کلی باکتریهای کلیفرم را در بین گروه‌های آزمایشی به خود اختصاص دادند (05/0p>). همچنین گروه تیمار تغذیه شده با آغوز 2 درصد نیز بترتیب افزایش و کاهش کلی جمعیت لاکتوباسیلوس‌ها و باکتریهای کلیفرم را نسبت به گروه شاهد از خود نشان داد (05/0p>). نتیجه‌گیری: استفاده از آغوز پاستوریزه گاو به مقدار2 درصد و 4 درصد در جیره غذایی بلدرچین ژاپنی باعث افزایش شمارش کلی لاکتوباسیلوس‌ها و کاهش کلی جمعیت باکتریهای کلیفرم می‌شود که می‌تواند بعنوان ماده غذایی جدید برای بهبود فلور میکروبی روده در جیره غذایی طیور پرورشی مورد استفاده قرار گیرد. Manuscript profile

  • Article

    5 - ارزیابی تاثیر اسانس آویشن و کاکوتی بر فلور میکروبی روده در جوجه‌های گوشتی
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 5 , Year , Winter 2018
    اسانس ها به عنوان محرک های رشد، نقش مهمی در بهبود فلور میکروبی و خصوصیات مورفولوژیکی روده و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی دارند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تاثیر اسانس آویشن و کاکوتی بر فلور میکروبی روده در جوجه‌های گوشتی بود. بدین منظور 468 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس More
    اسانس ها به عنوان محرک های رشد، نقش مهمی در بهبود فلور میکروبی و خصوصیات مورفولوژیکی روده و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی دارند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تاثیر اسانس آویشن و کاکوتی بر فلور میکروبی روده در جوجه‌های گوشتی بود. بدین منظور 468 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس- 308، با سه ترکیب اسانسی آویشن، کاکوتی و مخلوط آویشن و کاکوتی، در دو شکل استفاده (در آب و در خوراک) و در دو سطح (15/0 و 3/0 درصد جیره) در 13 تیمار با 3 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار، از سن 10 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. در سن 42 روزگی دو قطعه جوجه از هر تکرار انتخاب و بعد از 12 ساعت گرسنگی دادن، کشتار شدند. سپس قطعه‌ای از ایلئوم هر پرنده جهت شمارش جمعیت میکروبی به آزمایشگاه ارسال شد. شمارش کلی باکتری‌های کلی فرم و لاکتوباسیلوس در مورد هر نمونه انجام شد و نتایج با نرم افزار SPSS تحلیل گردیدند. شمارش کلی باکتری‌های کلی فرم در گروه‌های تغذیه شده با 3/0 درصد مخلوط آویشن و کاکوتی کمترین مقدار بود، ولی با گروه شاهد اختلاف معنی‌داری را نشان ندادند. شمارش کلی لاکتوباسیلوس در گروه تغذیه شده با 3/0 درصد مخلوط آویشن و کاکوتی در دان، بیشترین تعداد را نشان داد که در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی‌داری داشت (05/0>p). به طورکلی، تفاوت معنی‌داری از نظر روش مصرف آویشن و کاکوتی در بین گروه‌های آزمایشی مشاهده نشد. نتایج مطالعه نشان داد افزودن اسانس 3/0 درصد مخلوط آویشن و کاکوتی به جیره غذایی جوجه‌های گوشتی می‌تواند در بهبود میکروفلور مفید (لاکتوباسیلوس) و کاهش باکتری‌های مضر (اشریشیاکولای) ایلئوم در این جوجه ها موثر باشد. Manuscript profile

  • Article

    6 - ارزیابی اثرات جیره‌های غذایی با سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 1 , Year , Summer 2009
    این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیره‌های با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه تجاری‌های- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخم‌گذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها ش More
    این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیره‌های با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه تجاری‌های- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخم‌گذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها شامل جیره (1) با سطح انرژی توصیه شده توسط NRC سال 1994 (شاهد)، جیره (2) با سطح انرژی قابل متابولیسم 10 درصد بیشتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994، جیره (3) با سطح انرژی 10 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 و جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 بود که به‌‌ مدت 10 هفته (از سن 41 تا 51 هفتگی) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که میزان خوراک مصرفی بین تیمارها اختلاف معنی‌داری داشته است (05/0>p). بیشترین میزان خوراک مصرفی (5/130 گرم) مربوط به جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از مقدار توصیه شده توسط NRC سال 1994 مشاهده گردید. بین تیمارها از لحاظ هزینه‌های غذایی نیز تفاوت معنی‌داری مشاهده گردید (05/0>p). کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی (5705 ریال) را از لحاظ عددی جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی توصیه شده توسط NRC به خود اختصاص داد. تفاوت معنی‌داری در خصوص صفات تخم‌مرغ در بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری می‌شود که استفاده از جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC در مرغ‌های تخم‌گذار بدون تأثیر بر روی صفات تخم‌مرغ، می‌تواند باعث کاهش هزینه‌های تغذیه‌ای گردد. Manuscript profile

  • Article

    7 - اثرات استفاده از سطوح مختلف اوره و ملاس بر عملکرد، برخی صفات تخم‌مرغ و فراسنجه‌هایی بیوشیمیایی خون مرغ‌های تخم‌گذار در مرحله‌ آخر تخم‌گذاری
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 2 , Year , Autumn 2010
    چکیده این آزمایش جهت مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف اوره به همراه ملاس در جیره‌های غذایی مرغ‌های تخم‌گذار بر عملکرد و برخی از صفات تخم‌مرغ و فراسنجه‌های خونی در مرحله‌ آخر تخم‌گذاری انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 3 شامل سه سطح اوره (25/0، 5/0 و 75/0 در More
    چکیده این آزمایش جهت مطالعه اثر استفاده از سطوح مختلف اوره به همراه ملاس در جیره‌های غذایی مرغ‌های تخم‌گذار بر عملکرد و برخی از صفات تخم‌مرغ و فراسنجه‌های خونی در مرحله‌ آخر تخم‌گذاری انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 3 شامل سه سطح اوره (25/0، 5/0 و 75/0 درصد) و دو سطح ملاس (0 و 3 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 216 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه ‌های- لاین (W-36) از سن 62 تا 74 هفتگی در 6 تیمار و 3 تکرار (با 12 قطعه مرغ در هر تکرار) انجام گردید. جیره‌های آزمایشی شامل: جیره (1) 25/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره (2) حاوی 25/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (3) حاوی 5/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس، جیره‌ (4) حاوی 5/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس، جیره (5) حاوی 75/0 درصد اوره + 0 درصد ملاس و جیره (6) حاوی 75/0 درصد اوره + 3 درصد ملاس بودند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از اوره به مقدار 5/0 درصد و ملاس به مقدار 3 درصد در جیره‌های غذایی مرغ‌های تخم‌گذار سبب بروز اختلاف معنی‌دار در صفات عملکردی، خصوصیات کیفی تخم‌مرغ نشد و تنها باعث کاهش معنی‌دار گلوکز خون گردید (05/0>p). استفاده از اوره و ملاس در سطوح فوق الذکر باعث کاهش مقادیر قابل توجّهی از کنجاله‌ سویای مورد استفاده در جیره‌های غذایی‌ شده و موجب صرفه جویی در هزینه‌های تغذیه‌ای می‌شود. Manuscript profile

  • Article

    8 - ارزیابی اثرات استفاده از گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سلول‌های خون در جوجه‌های گوشتی
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 4 , Year , Winter 2010
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه‌های گوشتی انجام گردید. در این آزمایش تعداد 288 قطعه جوجه‌ گوشتی سویة‌ راس- 308 (مخلوط نر و ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 3 More
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون جوجه‌های گوشتی انجام گردید. در این آزمایش تعداد 288 قطعه جوجه‌ گوشتی سویة‌ راس- 308 (مخلوط نر و ماده) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه جوجه) از سن 1 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل: 1) شاهد (جیره بدون استفاده از گیاهان دارویی)، 2) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه، 3) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد پونه، 4) جیرة حاوی 5/1 درصد کاکوتی، 5) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه و پونه، 6) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه و کاکوتی، 7) جیرة حاوی 5/1 درصد پونه و کاکوتی و 8) جیرة‌ حاوی 5/1 درصد گزنه، پونه و کاکوتی بودند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از سطوح مختلف گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی دارای اثرات معنی‌داری بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون می‌باشد (05/0>p). بر این اساس، بالاترین مقدار خوراک مصرفی (15/89 گرم) در گروه شاهد و کمترین مقدار آن (11/80 گرم) در گروه آزمایشی 6، کمترین درصد چربی بطنی (03/3) در گروه آزمایشی 5، بالاترین درصد سینه (54/33) در گروه آزمایشی 7، کمترین میزان کلسترول خون (97/100 میلی گرم بر دسی‌لیتر) در گروه آزمایشی 3 و پایین‌ترین سطح تری‌گلیسرید خون (27/38 میلی گرم بر دسی‌لیتر) در گروه آزمایشی 8 مشاهده گردید. نتیجه گیری می‌شود که استفاده از گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی و مخلوط‌های آنها دارای اثرات مثبتی بر عملکرد، کیفیت لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون در جوجه‌های گوشتی می‌باشد. Manuscript profile

  • Article

    9 - اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 1 , Year , Summer 2011
    این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه‌ اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌ های- لاین (W More
    این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه‌ اثرات استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌ های- لاین (W36) از سن 37 تا 49 هفتگی در 4 تیمار و 4 تکرار و هر تکرار با 12 قطعه مرغ تخم‌گذار شامل تیمار شاهد (بدون استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی)، تیمار 2) حاوی 005/0 درصد پروبیوتیک پروتکسین، تیمار 3) حاوی 2/0 درصد اسید پروپیونیک و تیمار 4 حاوی 2 درصد (5/0 درصد از هر گیاه) از مخلوط گیاهان دارویی (آویشن، گزنه، پونه و کاکوتی) به مدت 12 هفته انجام گردید. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی دارای اثرات معنی‌داری بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ می‌باشد (05/0>p). بر این اساس، حداکثر مقدار تولید توده‌ای تخم مرغ (38/51 گرم) و بهترین ضریب تبدیل غذایی (04/2) در گروه آزمایشی 3 و بالاترین شاخص رنگ زرده (5/4) در گروه آزمایشی 4 با کاربرد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن، گزنه، پونه و کاکوتی) حاصل گردید. تفاوت معنی‌داری در بین گروه‌های مختلف آزمایشی در رابطه با فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مشاهده نشد. با توجّه به داده‌های حاصله استفاده از پروبیوتیک، اسید آلی و مخلوط چند گیاه دارویی باعث بهبود عملکرد و کیفیت تخم مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار می‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    10 - بررسی اثرات استفاده از مخلوط گیاهان دارویی نعناع، آویشن و مرزه بر عملکرد، کیفیّت تخم مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم گذار
    Veterinary Clinical Pathology The Quarterly Scientific Journal , Issue 2 , Year , Autumn 2012
    این آزمایش جهت ارزیابی اثرات مخلوط‌های مختلف گیاهان دارویی آویشن، نعناع و مرزه بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پارامترهای بیوشیمیایی و ایمنی خون در مرغ‌های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار، در 4 تیمار شامل تیمار شاهد که در آ More
    این آزمایش جهت ارزیابی اثرات مخلوط‌های مختلف گیاهان دارویی آویشن، نعناع و مرزه بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، پارامترهای بیوشیمیایی و ایمنی خون در مرغ‌های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار، در 4 تیمار شامل تیمار شاهد که در آن از گیاهان دارویی استفاده نشده بود، تیمار 2) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن 25%، نعناع50% و مرزه 25%)، تیمار 3) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن 50%، نعناع 25% و مرزه 25%) و تیمار 4) حاوی 2 درصد مخلوط گیاهان دارویی (آویشن 25%، نعناع 25% و مرزه 50%) با 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار در هر تکرار به مدت 12 هفته انجام گردید. نتایج نشان داد که استفاده از مخلوط‌های مختلف گیاهان دارویی دارای اثرهای معنی‌‌داری بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی و درصد و نسبت سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار می‌باشد (05/0>p). نتیجه‌گیری می‌شود که استفاده از مقدار 2 درصد مخلوط سه گیاه دارویی فوق الذکر مطابق گروه آزمایشی 3، موجب بهبود عملکرد و پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون و سطح ایمنی مرغ‌های تخم گذار می‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    11 - Effects of Different Levels of Dried Lemon (<i>Citrus aurantifulia</i>) Pulpon Performance, Carcass Traits, Blood Biochemical and Immunity Parameters of Broilers
    Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran , Issue 1 , Year , Winter 2013
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels ofdried lemon pulp (DLP) on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. In this experiment 240 of broilers (Ross-308) were used in a completely randomized d More
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels ofdried lemon pulp (DLP) on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. In this experiment 240 of broilers (Ross-308) were used in a completely randomized design with 4 treatments and 3 replicates (with 20 birds in each replicate) from 1 to 42 days. Experimental diets included: 1) control group with no DLP, in 2 until 4 treatments the levels of DLP were 0, 1.5, 3 and 4.5 percent. Inclusion different levels of dried lemon pulp on broilers diets had significant effects on their performance, carcass traits and blood biochemical parameters (P&gt;0.05). Adding DLP into broiler diets significantly increased the amount of feed intake in starter, grower and whole experiment periods. Also it significantly increased the amount of daily weight gain in starter and whole experiment periods; however they were not observed any significant difference between treatments in daily weight gain in grower period. As the rate of feed intake to daily weight gain was high, especially in grower period in treatments, which contained DLP, it had adverse effect on feed conversion and led to be increased, in contrast with control group. There were no significant differences between experimental groups regarding to feed conversion in starter period (P&gt;0.05). Using 3% DLP significantly decreased the abdominal fat and blood low density lipoprotein (LDL), whereas the lowest percent of gizzard was obtained by inclusion 1.5% DLP. Adding different levels of dried lemon pulp could not significantly affect the hematological parameters of broilers. According to these experimental results, using DLP up to 4.5% of broiler diets in starter period, would be possible without any adverse effects on their performance, however these levels in grower period increased significantly the ratio of daily feed intake to daily weight gain and had adverse effect on feed conversion. Moreover 1.5% DLP had desirable effects on reduce of abdominal fat and blood low density lipoproteins. Manuscript profile

  • Article

    12 - The Effects of Different Levels of Costmary (<i>Tanacetum balsamita</i>) Medicinal Plant onPerformance, Egg Traits and Blood Biochemical Parametersof Laying Hens
    Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran , Issue 2 , Year , Spring 2013
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of costmary(Tanacetum balsamita)medicinal plant on performance, egg traits, and blood biochemical parameters of laying hens. Hundred-eighty of Hi-line laying hens (W 36) from 46 until 58 weeks of More
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of costmary(Tanacetum balsamita)medicinal plant on performance, egg traits, and blood biochemical parameters of laying hens. Hundred-eighty of Hi-line laying hens (W 36) from 46 until 58 weeks of age were used in a completely randomized design in five treatments and three replicates (12 birds per replicate). The treatment groups consisted of a control group (1) with no costmarysupplementation, and 2, 3, 4 and 5 experimental groups with 0.5%, %1, 1.5% and 2% of costmary,respectively. Using different levels of costmarysignificantly affected the performance, egg traits and blood biochemical parameters of laying hens (P&lt;0.05). The highest and lowest change amounts of daily feed intake (113.47 g) and (99.10 g) were obtained in groups 3 and 1, respectively. The best yolk color index (5.5) was observed in group 3 by using 1% of costmaryand the highest Haugh unit (98.75), yolk weight (19.35 g) and albumin weight (36.91 g) were observed in group 5 by using 2% of costmary,whereas the highest percent of egg yolk index (44.66%) was observed in control group. The lowest amounts of blood triglyceride (82.05 mg/dL) and cholesterol (617.2 mg/dL) were observed in groups 5 by using 2% of costmary. The overall results showed that the use of 1.5% and 2% of costmary medicinal plant in the diets of laying hens had positive effects on their performance, egg traits, and bloodbiochemical parameters. Manuscript profile

  • Article

    13 - The Effects of Different Levels of Dried Aerial Parts Powder and Extract of Pennyroyal­ (<i>Mentha pulegium</i>) Medicinal Plant on Performance, Egg Quality, Blood Biochemical and Immunity Parameters of Laying Hens
    Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran , Issue 4 , Year , Summer 2013
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of dried aerial parts powderand extract of pennyroyal (Mentha pulegium) medicinal plant on performance, egg traits, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Two-hundred-fifty-two More
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of dried aerial parts powderand extract of pennyroyal (Mentha pulegium) medicinal plant on performance, egg traits, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Two-hundred-fifty-two Hi-line (W36 strain) laying hens from 46 until 58 weeks of age were used in a completely randomized design in 7 treatments and 3 replicates (12 birds per replicate). The treatment groups consisted of a control group (1) with no dried aerial parts powder or extract of pennyroyal supplementation, and experimental groups 2, 3 and 4 contained 0.5%, 1% and 1.5% of pennyroyal powder respectively, whereas experimental groups 5, 6 and 7 contained 0.1%, 0.2% and 0.3% of pennyroyal extract, respectively. Using different levels and forms of pennyroyal significantly affected the performance, egg traits, blood biochemical and immunity parameters of laying hens (P&lt;0.05). By increasing the level of pennyroyal extract to 0.2% and 0.3% of rations, the performance of laying hens significantly decreased, whereas pennyroyal powder improved the performance of laying hens, consequently the best feed conversion ratio (2.46) was achieved by using 1.5% pennyroyal powder. The highest specific gravity (1.092) and Haugh unit (89.22) were resulted in groups 5 and 6, respectively. The lowest amount of blood triglyceride (270.4 mg/dL) and the highest amounts of albumin (3.05 mg/dL), total protein (5.40 mg/dL) and uric acid (5.39 mg/dL) were observed in group 7. The lowest percent of hetrophil (9.67%) and the highest percent of lymphocyte (90%) were observed in group 2 and the highest amount of white blood cells (266601/mm3) was resulted in group 5. The overall results showed that the use until 1.5% of dried aerial parts powder and 0.1% of pennyroyal (Mentha pulegium) extractcompared with control group had positive effects on performance of laying hens. Using different levels of pennyroyal powder and extract could change the egg traits, blood biochemical parameters and immunity levels of laying hens. Manuscript profile

  • Article

    14 - The Effect of Colostrum Powder Supplementation on Performance, Intestinal Morphology, Blood Biochemical Parameters, Immunity and Antioxidant Status of Broilers
    Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran , Issue 5 , Year , Autumn 2021
    This experiment was conducted to investigate the effects of different levels of colostrum powder supplementation on performance, blood biochemical parameters, immunity, and antioxidant status of broilers. Colostrum powder is only added in the first ten days of the broil More
    This experiment was conducted to investigate the effects of different levels of colostrum powder supplementation on performance, blood biochemical parameters, immunity, and antioxidant status of broilers. Colostrum powder is only added in the first ten days of the broiler's breeding period in their diets. Colostrum powder had significant effects on performance, carcass traits, intestinal cell morphology, blood biochemical parameters, immunity, and antioxidant status of broilers (P&lt;0.05). The highest amount of weight gain in the starter period and the best feed conversion ratio were observed with 1.5 and 1% of colostrum powder. In the total period at 42 days, the lowest amount of feed intake was obtained with 1% of colostrum powder (P&lt;0.05). The highest percentages of carcass and spleen belonged to the group fed with 2% of colostrum powder (P&lt;0.05). The lowest level of blood total cholesterol, low-density lipoprotein (LDL), and the highest level of total protein of blood were obtained with 1% and 1.5% of colostrum powder (P&lt;0.05). Broilers had the best immunity reactions by adding 2% of colostrum powder to their diets (P&lt;0.05). The highest levels of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX) were resulted with adding 2% of colostrum powder in broilers diets (P&lt;0.05). Colostrum powder had no significant effects on the intestinal morphology of broilers (P&gt;0.05). The overall results showed that in broilers, using colostrum powder up to 1.5% of their diets in the starter period had beneficial effects on their performance, carcass traits, blood biochemical parameters, immunity, and antioxidant status. Manuscript profile






  • Article

    20 - اثرات سطوح مختلف مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی بر عملکرد و متابولیت‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار با جیره‌های بر پایه‌ ذرت
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Winter 2017
    آزمایشی جهت بررسی اثرات استفاده از سطوح افزایشی مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار در مرحله‌ی آخر تخم‌گذاری با جیره‌های بر پایه‌ی ذرت- ‌ سویا انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصا More
    آزمایشی جهت بررسی اثرات استفاده از سطوح افزایشی مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار در مرحله‌ی آخر تخم‌گذاری با جیره‌های بر پایه‌ی ذرت- ‌ سویا انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 240 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌ های- لاین (W36) از سن 65 تا 76 هفتگی در 5 تیمار و 4 تکرار و 12 پرنده در هر تکرار شامل سطوح صفر، 25/0 (سطح پیشنهادی مکمل‌ها توسط کارخانه‌ سازنده)، 35/0، 45/0 و 55/0 درصد از مکمل‌های معدنی و ویتامینی و به مدت 12 هفته انجام گردید. استفاده از سطوح مختلف مکمل‌ها اثرات معنی‌داری بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ مرغ‌های تخم‌گذار داشت (05/0&gt;P). بیشترین مقادیر مربوط به وزن و تولید توده‌‌ای تخم‌مرغ، خوراک مصرفی، بالاترین درصد تولید، بهترین ضریب تبدیل غذایی، کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی و بالاترین واحد هاو با استفاده از 45/0 درصد از مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی در جیره‌ها مشاهده شد. بیشترین مقادیر مربوط به خوراک مصرفی،‌ وزن مخصوص تخم‌مرغ و درصد سفیده با استفاده از 55/0 درصد از مکمل‌ها به دست آمد. استفاده از سطوح مختلف مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی اثرات معنی‌داری بر فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌ها نداشت (05/0&gt; P). به طور کلی در مرغ‌های تخم‌گذار در مرحله‌ آخر تخم‌گذاری با جیره‌های بر پایه‌ ذرت، استفاده از سطوح 45/0 درصدی از مکمل‌های مواد معدنی و ویتامینی موجب بهبود عملکرد و کاهش هزینه‌ خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی می‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    21 - اثرات اوره و سطح انرژی جیره بر عملکرد، برخی صفات کیفی تخم‌مرغ و فراسنجه‌هایی خونی مرغ‌های تخم‌گذار
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Autumn 2016
    این آزمایش جهت مطالعه‌ اثر استفاده جیره‌‌ای از اوره با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد، برخی از صفات تخم‌‌مرغ و فراسنجه‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2&times; 3 شامل دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2800 و 2900 کیلوکالری بر کیلوگرم) و سه سطح اوره More
    این آزمایش جهت مطالعه‌ اثر استفاده جیره‌‌ای از اوره با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد، برخی از صفات تخم‌‌مرغ و فراسنجه‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 2&times; 3 شامل دو سطح انرژی قابل متابولیسم (2800 و 2900 کیلوکالری بر کیلوگرم) و سه سطح اوره (صفر، 25/0 و 5/0 درصد) و در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه های- لاین W36 از سن 35 تا 46 هفتگی در 6 تیمار آزمایشی و 4 تکرار (12 قطعه مرغ در هر تکرار) انجام گردید. در استفاده از جیره با 2900 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم، درصد تولید و توده‌‌ای تخم‌‌مرغ‌های تولیدی، ضریب تبدیل غذایی‌، وزن پوسته، وزن زرده، وزن سفیده و واحد هاو نسبت به جیره با 2800 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم بهبود یافت. مرغ‌ها بهترین عملکرد و صفات کیفی تخم‌مرغ را با استفاده از 25/0 درصد اوره در جیره داشتند. در اثرات متقابل سطوح انرژی و اوره در جیره، بهترین عملکرد و صفات کیفی تخم‌مرغ با استفاده از جیره‌های حاوی 2900 کیلوکالری انرژی و 25/0 درصد اوره مشاهده شد. استفاده از سطوح مختلف انرژی و اوره اثرات معنی‌‌داری بر فراسنجه‌های خونی مرغ‌ها نداشت، لیکن در اثرات متقابل سطوح انرژی و اوره در جیره، کمترین سطح کلسترول در جیره حاوی 2900 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی و بدون استفاده از اوره و کمترین سطح آلبومین خون با استفاده از جیره با 2900 کیلوکالری انرژی و 25/0 درصد اوره مشاهده شد. به طورکلی در مرغ‌های تخم‌گذار در سن 35 تا 46 هفتگی، استفاده از جیره با 2900 کیلوکالری انرژی قابل متابولیسم و 25/0 درصد اوره، موجب بهبود عملکرد، برخی صفات کیفی تخم‌مرغ و کاهش هزینه تولید می‌‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    22 - اثرات استفاده از کنجالة کلزا به همراه دو سطح روغن گیاهی بر عملکرد، کیفیّت تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون مرغ‌های تخم گذار در مرحلة آخر تخم‌گذاری
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Autumn 2019
    این آزمایش جهت بررسی اثرات استفاده از کنجالة کلزا به همراه دو سطح روغن گیاهی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون مرغ‌های تخم‌‌گذار در مرحلة آخر تخم‌‌گذاری انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 216 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة های- لاین (W36) از سن 62 تا 74 هفتگی د More
    این آزمایش جهت بررسی اثرات استفاده از کنجالة کلزا به همراه دو سطح روغن گیاهی بر عملکرد، کیفیت تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون مرغ‌های تخم‌‌گذار در مرحلة آخر تخم‌‌گذاری انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 216 قطعه مرغ تخم‌گذار سویة های- لاین (W36) از سن 62 تا 74 هفتگی در 6 گروه آزمایشی و 3 تکرار (با تعداد 12 قطعه مرغ در هر تکرار) در یک طرح فاکتوریل (2&times;3) شامل 3 سطح کنجالة کلزا (12/10، 18/15 و 24/20 درصد) و 2 سطح روغن گیاهی (2 و4 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل: 1) جیرة غذایی با 93/6 درصد کنجالة سویا، 12/10 درصد کنجالة کلزا و 2 درصد روغن گیاهی، 2) جیرة غذایی با 58/8 درصد کنجالة سویا، 12/10 درصد کنجالة کلزا و 4 درصد روغن گیاهی، 3) جیرة غذایی با 19/3 درصد کنجالة سویا، 18/15 درصد کنجالة کلزا و 2 درصد روغن گیاهی، 4) جیرة غذایی با 19/3 درصد کنجالة سویا، 18/15 درصد کنجالة کلزا و 4 درصد روغن گیاهی، 5) جیرة غذایی بدون کنجالة سویا، 24/20 درصد کنجالة کلزا و 2 درصد روغن گیاهی، 6) جیرة غذایی بدون کنجالة سویا، 24/20 درصد کنجالة کلزا و 4 درصد روغن گیاهی. نتایج حاصله نشان داد جایگزینی کنجالة سویا با کنجالة کلزا به همراه سطوح روغن گیاهی به استثنای وزن تخم‌‌مرغ، اثرات معنی‌داری بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون ندارد (05/0 Manuscript profile

  • Article

    23 - اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله انار بر عملکرد و متابولیت‌های خونی مرغ‌های تخم‌گذار مسن
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Autumn 2018
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله انار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار مسن انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 144 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه های‌ لاین (W36) از سن 65 تا 77 هفتگی در قالب More
    این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف تفاله انار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار مسن انجام گرفت. در این آزمایش تعداد 144 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه های‌ لاین (W36) از سن 65 تا 77 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) مورد استفاده قرار گرفتند. جیره‌های آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد، 2) جیرۀ حاوی 5/1% تفاله انار، 3) جیره حاوی 3% تفالۀ انار، و 4) جیره حاوی 5/4% تفالۀ انار. استفاده از تفاله انار خشک در جیره‌های غذایی مرغ‌های تخم‌گذار دارای اثرات معنی‌دار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و فراسنجه‌های خونی مرغ‌ها ‌بود (05/0&gt;P). بیشترین مقادیر وزن و تولید توده‌‌ای تخم‌‌مرغ و خوراک مصرفی، بالاترین درصد تولید تخم‌مرغ، بهترین ضریب تبدیل غذایی و کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌‌مرغ تولیدی، بیشترین مقادیر وزن مخصوص و شاخص رنگ زرده، بالاترین سطح پروتئین کل، هماتوکریت و هموگلوبین خون با استفاده از 3 درصد تفاله انار به دست آمد. استفاده از 3 درصد تفاله انار در مقایسه با شاهد موجب کاهش درصد زردۀ تخم‌مرغ شد. به طور کلی با توجه به نتایج آزمایش می‌توان اظهار داشت که در مرغ‌های تخم‌گذار مسن، استفاده از 3 درصد تفاله انار خشک باعث بهبود عملکرد، صفات کیفی تخم‌‌مرغ و سطح فراسنجه‌های خونی و کاهش هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی می‌‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    24 - اثرات سطوح مختلف خارشتر عملآوری شده بر عملکرد و متابولیتهای خون در مرغهای تخمگذار
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Spring 2015
    این آزمایش به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر ). (Alhaji maurorum Lعملآوری شده با اوره بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ،فراسنجههای بیوشیمیایی و سطح سلولهای خون مرغهای تخمگذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 192قطعه مرغ تخمگذار سویه های- لاین W36ازسن 65تا More
    این آزمایش به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر ). (Alhaji maurorum Lعملآوری شده با اوره بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ،فراسنجههای بیوشیمیایی و سطح سلولهای خون مرغهای تخمگذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 192قطعه مرغ تخمگذار سویه های- لاین W36ازسن 65تا ً 76هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4تیمار و 4تکرار (هر تکرار دارای 12قطعه مرغ) اجراء گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: )1تیمار شاهد (بدون استفاده از خارشتر عملآوری شده) و گروههای آزمایشی 2تا 4که حاوی 3 ،1/5و 4/5درصد خارشتر عملآوری شده با 1درصد اوره.استفاده از خارشتر عملآوری شده در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار دارای اثرات معنیدار بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیاییو سطح سلولهای خون مرغها بود ( .)P&lt;0/05بیشترین مقادیر مربوط به وزن تخممرغ، درصد تولید، تولید تودهای تخممرغ، بهترین ضریب تبدیل غذایی،حداقل هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی، بیشترین شاخص رنگ زرده، بالاترین سطوح هماتوکریت، هموگلوبین و گلبولهای قرمز خونبا استفاده از 4/5درصد خارشتر عملآوری شده در جیره مرغها مشاهده شد. کمترین مقدار آلبومین و بیشترین مقدار HDLخون در تیمار حاوی 3درصدخارشتر عملآوری شده به دست آمد. به طور کلی در مرغهای تخمگذار استفاده از 4/5درصد خارشتر عملآوری شده با 1درصد اوره دارای اثرات مثبتی برعملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای خونی بود و موجب کاهش هزینه تولید شد. Manuscript profile

  • Article

    25 - اثر سطوح مختلف گیاه خارشتر.()Alhaji maurorum L بر عملکرد، کیفیت تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی و هماتولوژیکی خون مرغهای تخمگذار تجاری
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Autumn 2014
    تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر .( )Alhaji maurorum Lبر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای خونمرغهای تخمگذار تجاری انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 144قطعه مرغ تخمگذار سویةهای لاین ( )W36از سن 65تا ً 76هفتگی در قالب طرح کاملاتصادفی با More
    تحقیق حاضر به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر .( )Alhaji maurorum Lبر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای خونمرغهای تخمگذار تجاری انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 144قطعه مرغ تخمگذار سویةهای لاین ( )W36از سن 65تا ً 76هفتگی در قالب طرح کاملاتصادفی با 4تیمار و 3تکرار (هر تکرار دارای 12قطعه مرغ) اجراء گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: )1تیمار شاهد (بدون استفاده از خارشتر،) )2جیرۀ حاوی %1/5خارشتر، )3جیرۀ حاوی %3خارشتر، و )4جیرۀ حاوی %4/5خارشتر. استفاده از گیاه خارشتر در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذاردارای اثرات معنیدار بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و سطح سلولهای خون مرغها میباشد ( .)p&gt;0/05بیشترین مقادیر مربوط به درصد تولید، تولیدتودهای تخممرغ، خوراک مصرفی، بهترین ضریب تبدیل غذایی و حداقل هزینة خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی با استفاده از 3درصد خارشتر درجیرۀ مرغها مشاهده گردید. استفاده از 3درصد خارشتر باعث بهبود وزن مخصوص تخممرغ، شاخص رنگ زرده و وزن هر میلیگرم از سطح پوسته نسبتبه جیرۀ شاهد شد. کمترین درصد هتروفیل، بالاترین درصد لنفوسیت و کمترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت با استفاده از 3درصد خارشتر در جیرهها مشاهدهشد. استفاده از سطوح مختلف گیاه خارشتر اثرات معنیداری بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون مرغها نداشت ( .)p&lt;0/05نتیجهگیری نهایی اینکه استفاده از3درصد گیاه خارشتر در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار تجاری بدون اینکه اثرات سوئی بر فراسنجههای خون داشته باشد، باعث بهبود عملکرد، صفاتکیفی تخم مرغ و کاهش هزینة خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی میشود. Manuscript profile

  • Article

    26 - اثر استفاده از سطوح مختلف سیب درختی ضایعاتی بر ملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای خون مرغهای تخمگذار تجاری
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Autumn 2014
    این آزمایش با تعداد 144قطعه مرغ تخمگذار سویةهای لاین ( )W36از سن 65تا ً 76هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4تیمار و 3تکرار (هر تکرار دارای 12قطعه مرغ) اجراء گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: )1تیمار شاهد بدون استفاده از سیب ضایعاتی، )2جیرۀ حاوی 2/5درصد سیب ضایع More
    این آزمایش با تعداد 144قطعه مرغ تخمگذار سویةهای لاین ( )W36از سن 65تا ً 76هفتگی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4تیمار و 3تکرار (هر تکرار دارای 12قطعه مرغ) اجراء گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: )1تیمار شاهد بدون استفاده از سیب ضایعاتی، )2جیرۀ حاوی 2/5درصد سیب ضایعاتی، )3جیرۀ حاوی 5درصد سیب ضایعاتی و )4جیرۀ حاوی 7/5درصد سیب ضایعاتی. استفاده از سیب ضایعاتی در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار اثرات معنیدار بر عملکرد و فراسنجههای خون مرغها داشت ( .)P&gt;0/05بیشترین مقادیر وزن تخممرغ، وزن توده تخممرغ، بالاترین درصد تولید تخممرغ، بهترین ضریب تبدیل خوراک و کمترین هزینة خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی با استفاده از 5درصد سیب ضایعاتی مشاهده گردید. استفاده از 7/5درصد سیب ضایعاتی باعث کاهش معنیدار مقدار خوراک مصرفی مرغها شد. ضایعات سیب در مقدار بیشتر از 2/5درصد به صورت معنیداری باعث کاهش درصد پوسته، ضخامت پوسته، درصد زرده و واحد هاو شد. پایینترین سطح کلسترول خون با استفاده از 2/5درصد ضایعات سیب و بالاترین درصد لنفوسیت با جیرۀ حاوی 5درصد ضایعات سیب به دست آمد. به طوری کلی مرغها بهترین عملکرد و بالاترین سطح لنفوسیت را با استفاده از 5درصد ضایعات سیب داشتند. هر چند استفادۀ بیشتر از 2/5درصد ضایعات سیب، اثرات منفی بر صفات کیفی تخممرغها داشت. Manuscript profile

  • Article

    27 - اثر سطوح افزایشی پروبیوتیک تک سویه (بیوپلاس) بر عملکرد و فراسنجههای خون مرغهای تخمگذار
    journal of veterinary clinical research , Issue 1 , Year , Winter 2014
    در این آزمایش اثر سطوح افزایشی پروبیوتیک تک سویه (بیوپلاس) بر عملکرد و متابولیتهای خون مرغهای تخمگذار مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در ً قالب طرح کاملا تصادفی با تعداد 256قطعه مرغ تخمگذار سویهی تجاری هایلاین ( )Hy line-W36از سن 45تا 55هفتگی در 4تیمار و 4تکرار (با تعداد More
    در این آزمایش اثر سطوح افزایشی پروبیوتیک تک سویه (بیوپلاس) بر عملکرد و متابولیتهای خون مرغهای تخمگذار مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در ً قالب طرح کاملا تصادفی با تعداد 256قطعه مرغ تخمگذار سویهی تجاری هایلاین ( )Hy line-W36از سن 45تا 55هفتگی در 4تیمار و 4تکرار (با تعداد 16قطعه مرغ در هر تکرار) شامل جیرهی شاهد و جیرههای غذایی حاوی 0/4 ،0/2و 0/6گرم پروبیوتیک (بیوپلاس) در کیلوگرم جیره انجام گردید. استفاده از سطوح مختلف پروبیوتیک اثر معنیداری بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون مرغهای تخمگذار داشت ( .)P&gt;0/05به طوریکه حداکثر میزان خوراک مصرفی ( 129گرم/مرغ/روز،) بالاترین ضریب تبدیل غذایی ( ،)2/72بیشترین وزن مخصوص ( 1/089گرم بر میلیلیتر مکعب) در گروه آزمایشی حاوی 0/6گرم پروبیوتیک و کمترین هزینهی خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی ( 853/11تومان)، کمترین مقدار تری گلیسرید زرده ( 437/5میلیگرم بر گرم) و حداقل مقدار فسفر سرم خون ( 7/42گرم در دسیلیتر) در گروه آزمایشی دارای 0/2گرم پروبیوتیک و بالاخره کمترین مقدار کلسترول سرم خون ( 124/33میلیگرم بر دسیلیتر) در تیمار حاوی 0/4گرم پروبیوتیک مشاهده گردید. به طور خلاصه نتیجه این آزمایش نشان داد که، استفاده از سطوح بالای پروبیوتیک نه تنها مفید نیست، بلکه باعث کاهش عملکرد در مرغهای تخمگذار میشود و توصیه نمیگردد. Manuscript profile

  • Article

    28 - اثر پروبیوتیک (پروتکسین) روی عملکرد، فراسنجه‏های سرم و کیفیت تخم‏مرغ در مرغ‏های تخم‏گذار
    Agroecology Journal , Issue 5 , Year , Winter 2009
    آزمایشی برای مطالعه اثرات سطوح مختلف پروبیوتیک روی تولید، کیفیت تخم&rlm;مرغ، پارامترهای بیوشیمیایی خون و کلسترول و تری گلیسیرید زرده تخم&rlm;مرغ انجام گرفت. آزمایش با 256 قطعه مرغ تخم&rlm;گذار از سن 32-42 هفتگی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی که به چهار تیمار و تکرار و شان More
    آزمایشی برای مطالعه اثرات سطوح مختلف پروبیوتیک روی تولید، کیفیت تخم&rlm;مرغ، پارامترهای بیوشیمیایی خون و کلسترول و تری گلیسیرید زرده تخم&rlm;مرغ انجام گرفت. آزمایش با 256 قطعه مرغ تخم&rlm;گذار از سن 32-42 هفتگی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی که به چهار تیمار و تکرار و شانزده پرنده در هر تکرار تقسیم شده بود انجام گرفت. مرغ&rlm;ها جیره&rlm;های آزمایشی شامل سطوح صفر، 25، 50 و 75 میلی&rlm;گرم پروبیوتیک (پروتکسین) در هر کیلوگرم جیره دریافت کردند. پروبیوتیک مورد استفاده در این تحقیق پروتکسین تجاری با cfu g<sup>-1 </sup>&nbsp;10<sup>9</sup>&times;2 ارگانیسم در محصول بود. تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک و توده تخم مرغ با افزودن پروبیوتیک تحت تأثیر واقع نشد. به هر حال واحد هاو، وزن مخصوص، وزن پوسته تخم مرغ و ضخامت آن و نسبت وزن پوسته به سطح آن تحت تأثیر پروبیوتیک قرار نگرفت. داده&rlm;های مربوط به فراسنجه&rlm;های بیوشیمیایی نشان داد که بین گروه&rlm;های مختلف آزمایشی از نظر مقادیر گلوکز، آلبومین، پروتئین کل، فسفر، کلسیم، تری&rlm;گلیسرید، کلسترول سرم خون تفاوت معنی&rlm;داری وجود ندشت. هم&rlm;چنین اثر پروبیوتیک بر کلسترول و تری گلیسرید زرده تخم مرغ نیز معنی&rlm;دار نبود. با توجه به اطلاعات حاصله نتیجه&rlm;گیری شد که مکمل پروبیوتیک تا سطح 75 میلی&rlm;گرم در کیلوگرم جیره مرغان تخم&rlm;گذار اثرات مفیدی بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ ندارد. Manuscript profile

  • Article

    29 - اثرات توازن الکترولیت های جیره بر عملکرد و کیفیت پوسته ی تخم مرغ مرغ های تخم گذار در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله ی اول تخم گذاری
    Agroecology Journal , Issue 5 , Year , Winter 2008
    &nbsp; این آزمایش جهت ارزیابی اثرات سطوح مختلف توازن الکترولیت های جیره (سدیم+ پتاسیم ـ کلر) بر عملکرد و کیفیت پوسته تخم مرغ مرغ های تخم گذار در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله اول تخم گذاری در دو سالن جداگانه و در هر سالن با تعداد 256 قطعه مرغ تخم گذار سویه های More
    &nbsp; این آزمایش جهت ارزیابی اثرات سطوح مختلف توازن الکترولیت های جیره (سدیم+ پتاسیم ـ کلر) بر عملکرد و کیفیت پوسته تخم مرغ مرغ های تخم گذار در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله اول تخم گذاری در دو سالن جداگانه و در هر سالن با تعداد 256 قطعه مرغ تخم گذار سویه های- لاینW- 36 &nbsp;ازسن 24 تا 34 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. جیره های مورد استفاده دارای سطوح الکترولیتی 0، 120، 240 و 360 میلی اکی والان در کیلوگرم بودند که با استفاده از مقادیر مختلف نمک طعام، بی کربنات سدیم، بی کربنات پتاسیم و کلرید آمونیوم فرموله گردیدند. عملکرد مرغ ها در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی تحت تأثیر سطوح توازن الکترولیتی جیره های غذایی قرار نگرفت. در رابطه با کیفیت پوسته تخم مرغ در شرایط تنش گرمایی، وزن پوسته و وزن واحد سطح آن و در شرایط حرارتی خنثی، وزن مخصوص، وزن پوسته، ضخامت پوسته، درصد خاکستر پوسته و وزن واحد سطح به طور معنی داری تحت تأثیر سطوح مختلف توازن الکترولیتی جیره های غذایی قرار گرفتند (05/0&gt;P). با افزایش سطوح الکترولیتی جیره ها از 120 تا 360 میلی اکی والان در کیلوگرم، صفات مربوط به کیفیت پوسته در اغلب موارد بهبود یافتند. بنابراین افزایش توازن الکترولیتی جیره ها به 360 میلی اکی والان در کیلوگرم در شرایط تنش گرمایی و حرارتی خنثی در مرحله اول تخم گذاری می تواند باعث بهبود کیفیت پوسته تخم مرغ گردد. Manuscript profile

  • Article

    30 - بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف سبوس برنج بر عملکرد مرغ های تخم گذار
    Agroecology Journal , Issue 4 , Year , Autumn 2007
    این آزمایش جهت بررسی امکان استفاده از سطوح مختلف سبوس برنج روی عملکرد مرغ های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم گذار در 4 تیمار و 4&nbsp; تکرار و با سطوح صفر (شاهد)، 5، 5/7 و 10 درصد سبوس برنج به مدت 8 هفته انجام شد. میزان ت More
    این آزمایش جهت بررسی امکان استفاده از سطوح مختلف سبوس برنج روی عملکرد مرغ های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم گذار در 4 تیمار و 4&nbsp; تکرار و با سطوح صفر (شاهد)، 5، 5/7 و 10 درصد سبوس برنج به مدت 8 هفته انجام شد. میزان تولید تخم مرغ و نیز وزن متوسط تخم مرغ ها به طور روزانه از طریق توزین و تولید توده ی تخم مرغ و نیز خوراک مصرفی به صورت هفتگی اندازه گیری شد. ضخامت پوسته ی تخم مرغ ها با استفاده از میکرومتر با دقت 001/0 میلی متر در وسط تخم مرغ و در سه نقطه اندازه گیری شد و معدل آن ها به عنوان ضخامت نهایی پوسته در نظر گرفته شد. این کار برای 4 عدد تخم مرغ انجام شده و میانگین آن ها به عنوان ضخامت نهایی پوسته ی تخم مرغ برای هر یک از واحدهای آزمایشی در نظر گرفته شد. نتایج حاصله نشان داد که افزودن سبوس برنج تا 5/7 درصد به جیره های غذایی مرغ های تخم گذار، تأثیر معنی داری روی عملکرد آن ها ندارد، ولی افزودن10 درصدی آن موجب کاهش معنی دار درصد تولید تخم مرغ، تولید توده ای و نیز افزایش ضریب تبدیل مواد غذایی می گردد. لذا می توان از سبوس برنج تا سطح 5/7 درصد در جیره غذایی مرغ های تخم گذار بدون داشتن هیچ گونه اثر نامطلوبی در عملکرد استفاده کرد. Manuscript profile

  • Article

    31 - ارزیابی تأثیر سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد مرغ‏های تخم‏گذار
    Agroecology Journal , Issue 2 , Year , Autumn 2009
    &nbsp; این آزمایش جهت ارزیابی تأثیر سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد مرغ&rlm;های تخم&rlm;گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 320 قطعه مرغ تخم&rlm;گذار سویه تجاری &nbsp;های- لاین(W-36) &nbsp;&nbsp;از سن 32&nbsp; تا 42 هفتگی در 5 تیمار و 4 تکرار (با ت More
    &nbsp; این آزمایش جهت ارزیابی تأثیر سطوح مختلف مواد مغذی بر عملکرد مرغ&rlm;های تخم&rlm;گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 320 قطعه مرغ تخم&rlm;گذار سویه تجاری &nbsp;های- لاین(W-36) &nbsp;&nbsp;از سن 32&nbsp; تا 42 هفتگی در 5 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخم&rlm;گذار در هر تکرار) انجام گرفت. جیره&rlm;های غذایی شامل جیره براساس توصیه&rlm;های مواد مغذی راهنمای پرورش &rlm;های- لاین (W-36) (شاهد)، جیره دارای 10 درصد مواد مغذی کمتر از توصیه&rlm;های راهنمای پرورش های- لاین (W-36) ،&nbsp; جیره بر اساس توصیه&rlm;های مواد مغذی NRC&nbsp; سال 1994، جیره دارای 10 درصد مواد مغذی بیشتر از NRC &nbsp;سال 1994 و جیره حاوی میانگین مواد مغذی توصیه شده در راهنمای پرورش های- لاین (W-36) &nbsp;&nbsp;&nbsp;وNRC &nbsp;سال 1994 با انرژی یکسان مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که عملکرد و صفات تخم&rlm;مرغ تحت تأثیر معنی&rlm;دار جیره های غذایی آزمایشی قرار گرفته اند (05/0&gt;P). بر این اساس، وزن تخم&rlm;مرغ بین تیمارها اختلاف معنی&rlm;داری داشت (05/0&gt;P). بیشترین وزن تخم&rlm;مرغ (35/60 گرم) در تیمار شاهد مشاهده گردید. بین تیمارها از لحاظ تولید توده&rlm;ای تخم&rlm;مرغ نیز اختلاف معنی&rlm;داری مشاهده شد (05/0&gt;P) و بیشترین مقدار تولید توده&rlm; تخم&rlm;مرغ (72/53 گرم) در تیمار شاهد و کمترین آن (84/49 گرم) در تیمار دریافت&rlm;کننده جیره بر اساس توصیه&rlm;های مواد مغذی NRC سال 1994 مشاهده شد. هم&rlm;چنین تیمارهای آزمایشی در رابطه با ضریب تبدیل غذایی با هم اختلاف معنی&rlm;دار داشته (05/0&gt;P) و بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به تیمار شاهد (13/2) بود. اختلاف&nbsp; معنی&rlm;داری نیز در خصوص وزن و ضخامت پوسته تخم&rlm;مرغ در بین گروه&rlm;های آزمایشی مشاهده گردید (05/0&gt;P). بیشترین&nbsp; وزن پوسته (07/6 گرم) به تیمار شاهد اختصاص داشت. هم&rlm;چنین کمترین ضخامت پوسته (304/0 میلی متر) در تیمار استفاده کننده از جیره بر اساس توصیه&rlm;های &nbsp;مواد مغذی راهنمای پرورش های- لاین(W-36) &nbsp;&nbsp;(شاهد)&nbsp; مشاهده گردید. تفاوت معنی&rlm;داری در رابطه با سایر صفات از جمله قیمت خوراک&nbsp; مصرفی به ازای هر کیلوگرم تخم&rlm;مرغ تولیدی مشاهده نگردید. نتایج نشان داد که&nbsp; استفاده از توصیه&rlm;های مواد مغذی راهنمای پرورش سویه تجاری&nbsp; های- لاین(W-36) &nbsp;باعث بهبود عملکرد و کیفیت پوسته تخم&rlm;مرغ می&rlm;گردد. Manuscript profile