• Home
  • مجید عزیزی

    List of Articles مجید عزیزی


  • Article

    1 - خشک کردن گیاه دارویی نعنا فلفلی (Mentha piperita) با ترکیب تیمارهای سایه و مایکروویو قسمت اول: بررسی اثر تیمارها بر مدت زمان خشک شدن، میزان و اجزای اسانس
    Sustainable Agricultural Science Research , Issue 8 , Year , Winter 2023
    به منظور بررسی تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن بر مدت زمان خشک شدن، میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه دارویی نعنا فلفلی دو آزمایش بصورت مجزا بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد .نتایج حاکی از تاثیر معنی‌دار روش‌های مختلف خشک کردن بر صفات مورد بررسی بود (0/05 p More
    به منظور بررسی تأثیر روش‌های مختلف خشک کردن بر مدت زمان خشک شدن، میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه دارویی نعنا فلفلی دو آزمایش بصورت مجزا بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد .نتایج حاکی از تاثیر معنی‌دار روش‌های مختلف خشک کردن بر صفات مورد بررسی بود (0/05 p< ). در خشک کردن ساده طولانی‌ترین زمان خشک شدن (570 دقیقه) مربوط به نمونه‌های خشک شده در خشک‌کن کابینتی بود و کمترین زمان خشک شدن (5/03 دقیقه) مربوط به نمونه‌های خشک شده با مایکروویو 900 وات بود، در حالیکه در خشک کردن ترکیبی بیشترین زمان خشک شدن در تیمار سایه با 520 دقیقه و کمترین زمان با 5/94 دقیقه مربوط به تیمار مایکروویو 450 وات+ سایه بود. همچنین بیشترین درصد اسانس (2/6 درصد) در خشک کردن ساده در روش خشک کردن در خشک‌کن کابینتی به دست آمد، در صورتیکه در خشک کردن ترکیبی در روش سایه با 2/4 درصد و تیمار ترکیبی مایکروویو 100 وات+ سایه با 2/3 درصد بیشترین مقدار اسانس حاصل شد. از نظر میزان ترکیبات اسانس در روش خشک کردن ساده بیشترین مقدار منتول در روش خشک کردن با مایکروویو مشاهده شد، در حالیکه در این روش میزان منتون کاهش قابل توجهی یافت، در تیمارهای خشک کردن ترکیبی بیشترین مقدار منتول در روش سایه+ مایکروویو 300 وات بود، اما در این روش میزان منتون کاهش معنی داری داشت.بنابراین می توان نتیجه گرفت که در خشک کردن ساده روش خشک‌کن کابینتی و در خشک کردن ترکیبی روش سایه به دلیل حفظ اسانس نسبت به سایر روشها مطلوب تر می باشند. Manuscript profile

  • Article

    2 - خشک کردن گیاه دارویی نعنا فلفلی (Mentha piperita) با ترکیب تیمارهای سایه و مایکروویو قسمت دوم: بررسی اثر تیمارها بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی برگ خشک شده
    Sustainable Agricultural Science Research , Issue 8 , Year , Winter 2023
    خشک کردن رایج‌ترین روش نگهداری از گیاهان دارویی و حفاظت از ترکیبات بیوشیمیایی آنها می‌باشد. به منظور بررسی روش‌های مختلف خشک کردن بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی نعنا فلفلی شامل میزان ترکیبات فنلی کل، میزان فلاوونوئید کل، میزان فلاون و فلاونول، فعالیت ضد‌اکسایشی More
    خشک کردن رایج‌ترین روش نگهداری از گیاهان دارویی و حفاظت از ترکیبات بیوشیمیایی آنها می‌باشد. به منظور بررسی روش‌های مختلف خشک کردن بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی نعنا فلفلی شامل میزان ترکیبات فنلی کل، میزان فلاوونوئید کل، میزان فلاون و فلاونول، فعالیت ضد‌اکسایشی و کربوهیدرات کل دو آزمایش بصورت مجزا از هم بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج حاکی از تأثیر معنی‌دار روش‌های مختلف خشک کردن بر صفات مورد بررسی بود (0/05 p< ). در خشک کردن ساده بالاترین میزان فنل کل، فلاونوئید کل و فلاون و فلاونول در نمونه تازه بود در حالیکه کمترین میزان این ترکیبات در تیمار آون با دمای 70 درجه سانتی‌گراد به‌دست آمد، اما در روش خشک کردن ترکیبی بیشترین میزان فنل کل، فلاونوئید کل و فلاون و فلاونول در تیمار ترکیبی سایه+ مایکروویو 450 وات بود و کمترین مقدار آن در روش خشک کردن مایکروویو 100 وات+ سایه مشاده شد. همچنین در روش خشک کردن ساده، نمونه‌های خشک شده در سایه مصنوعی با مقدار 88/83 درصد و در خشک کردن ترکیبی تیمار سایه+ مایکروویو 450 وات با مقدار 0/48 درصد بیشترین فعالیت ضد‌اکسایشی را داشتند. بنابرای می‌توان نتیجه گرفت که در خشک کردن ساده نمونه تازه و روش خشک کردن سایه مصنوعی و توان 900 وات مایکروویو و در خشک کردن ترکیبی روش سایه+ مایکروویو 450 وات از این جهت که خصوصیات بیوشیمیایی را حفظ خواهند کرد بسیار مطلوب خواهند بود. Manuscript profile

  • Article

    3 - (مقاله کوتاه علمی) اثر کودهای نانو کلات (آهن و روی) و کود نیتروژن (زیستی و شیمیایی) بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد اسانس دو توده محلی گیاه دارویی Ocimum basillicum L.
    Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants , Issue 1 , Year , Summer 2020
    گیاه ریحان (Ocimum basillicum L.) یکی از مهم‌ترین گیاهان متعلق به خانواده نعناء است، پیکر رویشی آن حاوی اسانس (5/0 تا 5/1 درصد) است و در صنایع غذایی و عطرسازی مورداستفاده قرارگرفته است. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراع More
    گیاه ریحان (Ocimum basillicum L.) یکی از مهم‌ترین گیاهان متعلق به خانواده نعناء است، پیکر رویشی آن حاوی اسانس (5/0 تا 5/1 درصد) است و در صنایع غذایی و عطرسازی مورداستفاده قرارگرفته است. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. فاکتورها شامل دو توده محلی ریحان (ورامین و قائن) و مقادیر مختلف عناصر کم‌مصرف و پرمصرف در 9 سطح انجام شد. صفات اندازه‌گیری شده شامل ارتفاع بوته، طول و عرض برگ، تعداد برگ، تعداد ساقه های جانبی، وزن خشک گیاه، محتوی کلروفیل و کاروتنوئید و میزان اسانس بود. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و توسط دستگاه کلونجر انجام شد. کلروفیل و کارتنوئید به‌صورت اسپکتروفتومتری آنالیز گردید. نتایج نشان داد که اکثر صفات مورد ارزیابی در این پژوهش تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار گرفت. بیشترین میزان وزن خشک (66/77 گرم در مترمربع) متعلق به توده ورامین به همراه مصرف نانو کلات روی به مقدار (5/1 کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین میزان کلروفیل a (5/6 میلی گرم در گرم وزن تر) به توده محلی قائن همراه با کاربرد 60 کیلوگرم در هکتار اوره بود. توده محلی ورامین با 93/0 درصد اسانس برتری قابل‌توجهی نسبت به توده محلی قائن داشت. بین تیمارها و غلظت های به‌کار رفته، در صفات مورد اندازه‌گیری مشاهده گردید. همچنین به نظر می رسد کاربرد کودهای نانو و کود زیستی نیتروکسین می تواند گام مؤثری در جهت بهبود عملکرد و کیفیت محصول و جایگزینی مناسب برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی باشند. Manuscript profile

  • Article

    4 - Flowering Features and Breeding Systems of Seven Native Salvia Species in Iran
    Journal of Rangeland Science , Issue 5 , Year , Autumn 2020
    Before starting any classical breeding program on plants, it is necessary to dominate the fertilization behavior of that plant. Despite a large number of Salvia species in the flora of Iran, there is little information about the breeding system of this genus. In the cur More
    Before starting any classical breeding program on plants, it is necessary to dominate the fertilization behavior of that plant. Despite a large number of Salvia species in the flora of Iran, there is little information about the breeding system of this genus. In the current study, the flower specifications and breeding system of seven Salvia species (Lamiaceae) have been described during 2017-2018. Plants phenology and some flower features were recorded as well as hand pollination used for fertility investigation. The results showed that all species had long flowering periods. The highest flowering period (41 days) was observed in S. virgata. The most frequent pollinators were bees and flies. Salvia virgata and S. nemorosa showed about 90% survival to the new habitat. Two species including S. atropatana and S. syriaca had heterostylous flowers (long-styled morph). The results of manual pollination indicated that open pollination provided the best treatment with the highest average of seed set (73.63%) in all species. The seed set in the xenogamy treatment of different species and accessions was in the range of 10.2 (S. syriaca) to 32.5% (S. frigida). It was observed that seed set among different species in geitonogamy andspontaneous autogamy varied widely from 2.60 - 17.30% and 2.98 - 12.18%, respectively. It was concluded that Salvia species in the present study were relatively self-incompatible (ISI) and out-cross. They need pollinators to adequate fertility. They did not observe any correlations between ISI and heteromorphy. Manuscript profile