• Home
  • مانی جباری

    List of Articles مانی جباری


  • Article

    1 - تکنیک‌های پرایمینگ بذر برای افزایش تولید سبزیجات
    Iranian Plant and Biotechnology , Issue 2 , Year , Winter 2024
    محصولات باغی به ویژه سبزیجات به دلیل حجم کم و ارزش بالا لازم است از فناوری آماده کردن بذر بهره ‌برند. کاشت زودهنگام سبزیجات در محیط‌های غیربهینه اغلب برای دریافت سود بهتر در بازار انجام می‌شود، اگرچه به طور همزمان کشاورزان را مجبور می‌کند تا از قوه نامیه بذر بالا برای ج More
    محصولات باغی به ویژه سبزیجات به دلیل حجم کم و ارزش بالا لازم است از فناوری آماده کردن بذر بهره ‌برند. کاشت زودهنگام سبزیجات در محیط‌های غیربهینه اغلب برای دریافت سود بهتر در بازار انجام می‌شود، اگرچه به طور همزمان کشاورزان را مجبور می‌کند تا از قوه نامیه بذر بالا برای جبران تولید نشاء استفاده کنند. برای مقابله با این مشکل، کشاورزان و شرکت‌های تولید بذر در سراسر جهان، تکنیک‌های پرایمینگ بذرها را انجام می‌دهند، زیرا همزمانی در گلدهی و باردهی را تسهیل می‌کند و در نتیجه عملکرد بهبود می‌یابد. استراتژی های مختلف آماده سازی مورد استفاده برای تیمار بذر به دو دسته معمولی/تهاجمی (هیدرو، اسمو، هورمونی، هاله، ماتریکس جامد، مواد مغذی، زیستی یا نانو پرایمینگ) و فیزیکی/غیرتهاجمی (مغناطیسی، اشعه ماوراء بنفش) طبقه‌بندی می‌شوند. مزایای آماده سازی بذر شامل: زمان سبز شدن گیاه، هزینه کاشت مجدد، آبیاری و کوددهی اضافی، مدیریت علف‌های هرز، رشد یکنواخت. بررسی جامع در مورد تکنیک‌های آماده سازی بذر اعمال شده در محصولات کم حجم مانند سبزیجات مورد توجه قرار نگرفته است. این بررسی مزایای تکنیک‌های مختلف آماده سازی بذر برای سبزیجات را بیان می‌کند. Manuscript profile

  • Article

    2 - سمیت و سم‌شناسی گیاهان دارویی
    Iranian Plant and Biotechnology , Issue 1 , Year , Spring 2024
    مواد سمی موجود در گیاهان اکثراً جزو آلکالوییدها، گلیکوزیدها، اسیدهای آلی، رزین‌ها، رزینویدها و ترکیبات معدنی می‌باشند گیاه سمی، گیاهی است که در صورت لمس یا خوردن به مقدار کافی می‌تواند برای انسان یا سایر حیوانات مضر یا کشنده باشد. در صورت استفاده به مقدار کم و به نسبت ص More
    مواد سمی موجود در گیاهان اکثراً جزو آلکالوییدها، گلیکوزیدها، اسیدهای آلی، رزین‌ها، رزینویدها و ترکیبات معدنی می‌باشند گیاه سمی، گیاهی است که در صورت لمس یا خوردن به مقدار کافی می‌تواند برای انسان یا سایر حیوانات مضر یا کشنده باشد. در صورت استفاده به مقدار کم و به نسبت صحیح، می‌توان از این گیاهان به عنوان داروهای گیاهی با خواص دارویی استفاده کرد. زیبایی این گیاهان، سمیت آنها را پنهان می‌کند. درک علمی از سموم گیاهی و اثرات آنها بسیار افزایش یافته است. گیاهان سمی که باعث مشکلات جدی و یا حتی مرگ می‌شوند به عنوان "سلاح‌های بیولوژیکی گیاهی" در نظر گرفته می‌شوند. دانش در مورد گیاهان سمی هنوز ناکافی است و شناسایی برخی از گونه‌هایی که باعث مسمومیت و کشندگی در انسان می‌شوند بسیار مهم است. هدف این مقاله ارائه اطلاعاتی در مورد گیاهان سمی، ترکیبات سمی موجود و علائم هنگام مصرف است و همچنین کاربردهای دارویی آنها می‌باشد کلمات کلیدی: ترکیبات فیتوشیمیایی، خواص دارویی، سلاح‌های بیولوژیکی، سم‌شناسی قانونی، مکانیسم‌های سمی. Manuscript profile

  • Article

    3 - معرفی گیاهان دارویی با منشاء طبیعی مواد روانگردان و اثربخشی آن‏ها
    Ecophysiology & Phytochemistry of Medicinal and Aromatic Plants , Issue 1 , Year , Summer 2023
    مصرف مواد روانگردان جدید رو به افزایش است و این مشکل، چندین کشور را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه مواد اعتیادآور سنتی مانند تریاک، حشیش و کوکائین توسط کنوانسیون‌های ضد مواد مخدر سازمان ملل کنترل شده‌اند، اما مصرف بسیاری از گیاهان طبیعی که دارای مواد روانگ More
    مصرف مواد روانگردان جدید رو به افزایش است و این مشکل، چندین کشور را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه مواد اعتیادآور سنتی مانند تریاک، حشیش و کوکائین توسط کنوانسیون‌های ضد مواد مخدر سازمان ملل کنترل شده‌اند، اما مصرف بسیاری از گیاهان طبیعی که دارای مواد روانگردان هستند، هنوز نگران کننده است. دسته ای از مواد روانگردان جدید دارای منشاء طبیعی و متشکل از گیاهان و قارچ ها دارای طیف وسیعی از ترکیبات آلکالوئیدی هستند که مسئول ایجاد اثرات آرامش بخش، تحریک کننده یا توهم زا می باشند. دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد نسبت به تهدیدهای نوظهور، از سوی مواد روانگردان جدید که عمدتاً از ترکیبات منشأ طبیعی مشتق و یا اصلاح شده اند، هشدار داده است. به عنوان مثال، کانابینوئیدها و کاتیونون های مصنوعی به ترتیب از گیاهان دارویی شاهدانه و خات (قاط) مشتق می شوند. در این مقاله، به طور خلاصه در مورد شیمی، فارماکولوژی و سم شناسی مواد روانگردان جدید معمولی با منشاء طبیعی موجود در گیاهان مختلف و همچنین برخی خواص درمانی و استفاده‌های سنتی بحث می شود. امید است متخصصان و عموم مردم بتوانند به مشکلات احتمالی ناشی از مواد روانگردان جدید طبیعی توجه بیشتری داشته باشند و اقدامات کنترلی مناسبی انجام شود. Manuscript profile

  • Article

    4 - علف¬کش¬های زیستی مبتنی بر پایه عصاره و اسانس گیاهان دارویی
    Iranian Plant and Biotechnology , Issue 1 , Year , Spring 2024

    علف¬کش¬های زیستی مبتنی بر پایه عصاره و اسانس گیاهان دارویی چکیده کاربرد علف‌کش از دیرباز به عنوان کارآمدترین روش کنترل علف‌های هرز در تولیدات کشاورزی در سراسر جهان می¬باشد. با این حال، استفاده طولانی مدت از مواد شیمیایی کشاورزی اثرات منفی متعددی More

    علف¬کش¬های زیستی مبتنی بر پایه عصاره و اسانس گیاهان دارویی چکیده کاربرد علف‌کش از دیرباز به عنوان کارآمدترین روش کنترل علف‌های هرز در تولیدات کشاورزی در سراسر جهان می¬باشد. با این حال، استفاده طولانی مدت از مواد شیمیایی کشاورزی اثرات منفی متعددی بر محصولات و محیط زیست دارد. در سال‌های اخیر، توسعه محصولات جدید مبتنی بر ترکیبات زیست فعال برای کنترل زیستی علف¬های هرز اهمیت پیدا کرده است زیرا به کاهش استفاده از ترکیبات و علف‌کش‌های مصنوعی در کشاورزی کمک می‌کند. علف‌کش‌های مصنوعی، می‌توانند منجر به اثرات نامطلوب مانند بیماری‌های انسانی و همچنین بدلیل جابجایی آنها در هوا و ماندگاری در محیط¬های مختلف، محیط زیست را مختل می‌کنند. به نظر می¬رسد استفاده از مولکول¬های طبیعی، جایگزین بسیار خوبی برای حفظ کشاورزی پایدار و بدون عوارض جانبی منفی علف¬کش¬های مصنوعی است. در این زمینه، عصاره و اسانس گیاهان دارویی و اجزای آنها به لطف فعالیت¬های زیست¬کشی شناخته شده¬اند. اسانس¬ها منبع مهمی از ترکیبات فعال بیولوژیکی هستند، ترپن¬های اکسیژن¬دار، و مونو و سسکوی¬ترپن¬ها، نقش اصلی را در سمیت گیاهی اسانس¬ها ایفا می¬کنند. اسانس¬ها و اجزای آنها، عمدتاً ترپنوئیدها، به عنوان ترکیبات طبیعی خالص یا مخلوط، بدلیل تنوع ساختاری و فعالیت سمیت گیاهی قوی، می¬توانند نامزدهای خوبی برای علف¬کش¬های زیستی جدید یا به عنوان مواد اولیه برای علف‌کش‌های مصنوعی جدید باشد. واژه¬های کلیدی: باغبانی، خواص بیولوژیکی، سمیت گیاهی، کشاورزی پایدار، متابولیت¬های ثانویه مقدمه علف¬های هرز یک محدودیت مهم برای تولید محصولات کشاورزی هستند (Jugulam. 2017). علف¬های هرز تقریباً 1/0 درصد از فلور جهان را تشکیل می¬دهند و با شیوه¬های کشاورزی تکامل می¬یابند. علف¬های هرز می¬توانند از طریق رقابت برای منابعی مانند نور، آب و مواد غذایی و با تولید ترکیبات شیمیایی موسوم به ترکیبات آللوپاتیک باعث کاهش عملکرد محصول شوند (Rice. 1984).

    Manuscript profile