• Home
  • مهسا افشار

    List of Articles مهسا افشار


  • Article

    1 - ارائه مدل سواد سلامت برای بیماران فشارخون در بیمارستان قلب شهید رجایی
    Journal of healthcare management , Issue 39 , Year , Summer 2021
    مقدمه: پرفشاری خون سومین علت مرگ و میر در دنیاست. یکی از راهکارهای کنترل بیماری‌های مزمن بالابردن میزان آگاهی بیماران ‌می‌باشد که این امر مستلزم بهبود سواد سلامت آنان ‌می‌باشد. بدین منظور در این تحقیق به ارائه مدل سواد سلامت برای بیماران فشارخون در بیمارستان قلب شهید رج More
    مقدمه: پرفشاری خون سومین علت مرگ و میر در دنیاست. یکی از راهکارهای کنترل بیماری‌های مزمن بالابردن میزان آگاهی بیماران ‌می‌باشد که این امر مستلزم بهبود سواد سلامت آنان ‌می‌باشد. بدین منظور در این تحقیق به ارائه مدل سواد سلامت برای بیماران فشارخون در بیمارستان قلب شهید رجایی پرداخته می شود. روش پژوهش: این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش انجام پیمایشی و ترکیب روش‌های کیفی و کمی است. جامعه آماری بخش کیفی تمامی خبرگان حوزه بهداشت، درمان و سلامت و در بخش کمی کارکنان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر بیمارستان قلب شهید رجایی می باشند. در بخش کیفی بعد از انجام 23 مصاحبه اشباع نظری صورت گرفت و در بخش کمی تحقیق 122 نفر از کارکنان بیمارستان قلب شهید رجایی با روش تمام شماری انتخاب شد. علاوه بر مطالعات کتابخانه ای از روش میدانی و از طریق مصاحبه در بخش کیفی و پرسشنامه در بخش کمی استفاده شده است. روایی پرسشنامه با ضریب CVR و پایایی آن با ضریب آلفای کرنباخ مورد تایید قرار گرفته است. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش کدگذاری باز در بخش کیفی و معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده شده است. یافته‌ها:نتایج نشان داد که سواد پایه با ضریب 0.923، سواد شناختی با ضریب 0.648، سواد اجتماعی با ضریب 0.585 و سواد فرهنگی با ضریب 0.483 به ترتیب از اهمیت بالایی در سواد سلامت بیماران فشار خون در بیمارستان شهید رجایی دارند. نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که وجود 4 عامل سواد پایه با مولفه‌های خواندن و نوشتن و دانش، سواد فرهنگی با مولفه‌های نگرش، ارزش‌ها و هنجارها، سواد شناختی با مولفه‌های کاربرد، ارزیابی، درک و دسترسی، و سواد اجتماعی با مولفه‌های ارتباطات و تعاملات می توانند سواد سلامت بیماران فشارخون را تحت تاثیر قرار دهد. Manuscript profile

  • Article

    2 - Optimization of Pasta Formulation Containing Wheat, Quinoa Flour and Purslane Leaves Powder
    Journal of Food Biosciences and Technology , Issue 23 , Year , Autumn 2024
    Pasta is a product of wheat flour, which is one of the most important cereal products in the world. While pasta contains 11-15% protein, it is deficient in the amino acids lysine and threonine. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of enrichm More
    Pasta is a product of wheat flour, which is one of the most important cereal products in the world. While pasta contains 11-15% protein, it is deficient in the amino acids lysine and threonine. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of enrichment with Quinoa flour and Portulaca oleracea leaves powder on physicochemical, sensory and nutritional properties of pasta. The present study was undertaken to optimize the level of wheat, quinoa flour and purslane leaves powder for the development of pasta using response surface methodology. In order to enrich the pasta, different levels of quinoa flour and Portulaca oleracea leaves powder were substituted for semolina in the pasta formulation according to the RSM plan, and the moisture, protein, total ash, fiber, α-tocopherol (vitamin E) contents of all treatments, as well as the color indicators and sensory properties (shape, color, aroma and taste, texture, and overall acceptability) were evaluated. Pasta samples with a higher level of quinoa flour and purslane leaves powder showed higher protein, moisture, ash, crude fiber, total color difference with control sample (ΔE), tocopherol (vitamin E), as well as the cooking number. By increasing the level of quinoa flour and purslane leaves powder, L* index and b* index were decresed. The optimized pasta contained 5.89% quinoa flour and 0.74% Portulaca oleracea leaves powder. Sensory evaluation showed that there was no significant difference between the taste and smell score, color, shape, texture and overall evaluation of the control pasta sample and the produced pasta sample based on optimization formulation (P>0.05). Manuscript profile