Evaluation of chloramphenicol residues in poultry meat using ELISA method in Isfahan
Subject Areas :
Veterinary Clinical Pathology
ابراهیم Rahimi
1
,
محسن Jafarian
2
1 - Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahre-kord Branch, Shahre-kord, Iran
2 - Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahre-kord Branch, Shahre-kord, Iran
Received: 2008-10-29
Accepted : 2009-03-12
Published : 2008-11-21
Keywords:
meat,
poultry,
Elisa,
: Antibiotic,
chloramphenicol,
Abstract :
Chloramphenicol is classified as a broad spectrum veterinary drugs used to treat pulmonary infections in the poultry industry. Even relatively low levels of chloramphenicol residues may give rice to an irreversible type of bone marrow depression leading eventually to anaplastic anemia. This study was conducted with the aim of chicken meat. Chloramphenicol concentraction was measured by enzyme (ELISA) in 140 chicken meat samples (thigh muscles) presented to the consumption market of isfahan city. In 25 of the 140 evaluated samples (17.9%), presence of chloramephnicol residues was detected in concentrations rouging form 14 to 311 ng/kg with a mean ±standard deviation of 97.9 ±17.7 ng/kg. the results of chloramphenicol residues were low in the samples but this drug is still being used in the poultry industry and this can be a risk to public health.
References:
پرونده، ح. (1374): بررسی میزان آلودگی آنتیبیوتیکی لاشه طیور با استفاده از روش F.P.T در کشتارگاههای اطراف شیراز، پایاننامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه شیراز، صفحات: 26-17، 53-48.
ترکان، س. (1379): بررسی میزان آلودگی آنتیبیوتیکی لاشه طیور با استفاده از روش F.P.T در کشتارگاههای اصفهان، پایاننامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، صفحات: 75-70.
حاج هاشمی، و.، ادیب، ع. و قفقازی، ت. (1381): فارماکولوژی پزشکی، چاپ سوم، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، صفحات: 406-401.
کهبا، ح. (1376): بررسی تأثیرات حرارت جوش بر روی بقایای آنتیبیوتیکی لاشه طیور در کشتارگاههای طیور اطراف شیراز با استفاده از روش F.P.T، پایاننامه برای دریافت درجه دکترای دامپزشکی از دانشگاه شیراز.
گلیان، ا. (1374): تغذیه طیور (ترجمه)، تألیف: لیسون، اس. و سامرز، جی. دی.، چاپ اول، تهران، واحد آموزش و پرورش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کشور، انتشارات کوثر، صفحات: 7-5.
فقیهی، س.م. (1383): مبانی فارماکولوژی دامپزشکی، چاپ اول، انتشارات جنگل، صفحات : 296-292.
مطلبی، ع.ع. (1383): مطالعه و بررسی باقیمانده داروها، سموم و آلایندههای محیط زیست در میگوی پرورشی ایران، رساله دکترای تخصّصی بهداشت مواد غذایی، دانشکده تخصّصی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
Ansari, F.A. and Khaton, H. (1994): Multiplex antibiotic resistance among gram negative bacteria isolated from poultry. Indian Journal of Experimental Biology, 32(3): 211-212.
Bellomonte, G., Filesi, C., Macri, A., Mosca, M. and Sanzini, E. (1993): High performance liquid chromatographic determination of nitrofurans and free chloramphenicol in poultry muscle, liver and eggs. Italian Journal of Food Science, 5(3): 247-253.
Franco, D., Wabb, J. and Taylor, C.E. (1995): Antibiotic and sulphonamide residues in meat: Implication for human health. Journal of Food Protection, 53(2): 175-178.
Kessabi, M., Abdennebi, E., Laaje, R. and Alhafi, A. (1990): Contamination of eggs poultry, liver and kidney by chloramphenicol in Morocco. Sciences des Aliments, 19(1): 203-208.
Jafari, M.T., Khayamian, T., Shaer, V. and Zarei, N. (2007): Determination of veterinary drug residues in chicken meat using corona discharge ion mobility spectrometry. Analytical Chemical Acta. 581: 147-153.
Prscott, J.F. and Baggot, J.D. (1993): Antimicrobial in veterinary medicine. 2th ed., Iowa state university press/ Amos, pp: 10-63, 145-225.
Schwaiger, I. and Hortner, H. (1992): Thin-layer bioautographic assay for simulataneous detection of polyether antibiotics monensin, salinomycin, narasin and lasolacid in poultry meat. Wiener Tierarztliche Monatsschift, 79(12): 365.
Smithere, R., Lott, A.F., Dalziel, R.W. and Ostler, D.C. (1980): Antibiotic residues in meat in the United Kingdom. An assessment of specific tests to detect identify antibiotic residues. Journal of Hygiene, 85(3): 359-69.