The effect of combination of probiotic, lactase enzyme and special antibodies on humoral immunity and histomorphology of lymphoid organs in broiler chickens
Subject Areas : Journal of Comparative Pathobiology
1 - .
Keywords: Probiotics, Special immunoglobulins, Lymphoid organs, Humoral immunity, Broiler chickens,
Abstract :
The aim of this research has been to determine the effect compound of probiotics, lactase enzyme and antibodies on improving the histomorphology characters of lymphoid organs and improving growth humoral immunity of broiler chickens. For this purpose, 96 broilers (W- Ross 308) have been randomly divided into two groups of 48 with 4 replicates. For evaluation of humoral immunity, samples were selected from each replication randomly at 3rd, 23th and 42th day of production, and cc blood was got from wing vein and HI was tested. For evaluation of histomorphology of lymphoid organs at the end of period, randomly two slaughter samples were selected from each replication has been sent to the histology lab. The results of statistical analysis were shown that rate of antibodies was non significant at -day – old (p>0.05) and it was significant at days and days (p). Microscopic studies of lymphoid organs (Bursa of fabricius, spleen and thymus) were shown significant statistical difference (p<0.05) but non significant at other parameters. According to the results of using of the combination can improved humoral immune system and has no medicinal residue in poultry meat, it can be an appropriate substitute for growth stimulating antibiotics.
. جعفری آهنگری، ی.، پریزادیان کاوان، ب. و حسینی زاده، م. (1389): تاثیر پروبیوتیک بر عملکرد و فراسنجه های ایمنی جوجه های گوشتی، مجله ی پژوهش های تولیدات دامی، 8 (2): 8-3.
2. ذاکری، ا.، چرخکار، س. (1391): مقایسه ای اثر مانان الیگوساکارید و آویلامایسین بر عیارآنتی بادی واکسن نیوکاسل در جوجه های گوشتی، مجله علوم دامپزشکی ایران، 4 (4): 278- 271.
3. شفیعی، م.، رحیم، ش.، کریمی ترشیزی، م.، زهرایی صالحی، ت. (1393): تأثیر پادتن اختصاصی زرده تخم مرغ بر مورفولوژی مخاط روده و کاهش موضعی شدن باکتری اشریشیا کلی در جوجه های گوشتی، مجله تحقیقات دامپزشکی، 69 (4): 354 - 347.
4. شهیر، م. ح.، محمدی، م.، قاضی، ش.، افسریان، م.، مرادیان، س. (1391): تأثیر پروبیوتیک و بوتیرات کلسیم بر عملکرد تولید، کیفیت تخم مرغ، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی مرغ های تخم گذار، مجله تحقیقات دامپزشکی، 67 (4): 323 - 313.
5. شهیر، م. ح.، شریفی، م.، افسریان، م.، موسوی، س. (1393): مقایسه اثرات پری بیوتیکهای تجاری (ساف مانان، Bio- Mos و فرمکتو ) بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و تیترآنتی بادی آنفلوآنزا و نیوکاسل در مرغهای تخم گذار، مجله تحقیقات دامپزشکی، 69 (1): 84- 79.
6. صحرایی، م.، جانمحمدی، ح. (1393): اثرات مکمل سازی جیره با سین بیوتیک و منابع مختلف عنصر روی بر عملکرد، ایمنی و مورفولوژی روده در جوجه های گوشتی، مجله تحقیقات دامپزشکی، 69 (3): 282 -271.
7. ضیایی، ح.، نعیمی پور، ح.، زینلی، ا. (1388): تأثیر ترکیبات جایگزینی آنتی بیوتیک بر پاسخ ایمنی هومورال و برخی فراسنجه های سرم خون جوجه های گوشتی، مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 16 (2): 91-85.
8. علی اکبرپور، ح.، کریمی ترشیزی، م.، رضائیان، م.، کلاریکلایی، ک.، دوزوری، ر. (1394): تاثیر نوع پروبیوتیک در جیره جوجه های گوشتی روی رشد بدن، اندام های سیستم ایمنی و مورفولوژی روده کوچک در هفته اول پرورش، مجله تحقیقات دامپزشکی، 60 (3): 98-92.
9. علی اکبر پور، ح. ر.، رضائیان، م.، یوسفی، ک. ک. (1394): تأثیر نوع پروبیوتیک در جیره جوجه های گوشتی روی رشد بدن، اندامهای سیستم ایمنی و مورفولوژی روده کوچک در هفته اول دوره پرورش، نشریه دامپزشکی در پژوهش و سازندگی، 107 (4): 59- 52.
10. کریمی، ک.، رحیمی، ش. (1382): تاثیر سطوح مختلف پروبیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی، مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، 60 (2): 24-19.
11. مهدوی، س.، مهمان نواز، ی.، ذاکری، ا.، نوبخت، ع.، قیامی راد، م. (1389): بررسی مقایسه ای اثر پروبیوتیک، اسید فایرها، آنتی بیوتیک های محرک رشد و پری بیوتیک ها بر فعالیت ایمنی هومورال و پارامترهای رشد و فاکتورهای تولیدی در جوجه های گوشتی، چهارمین کنگره علوم دامی ایران، 45 (3): 945 - 939.
12. میر بابایی لنگرودی، ن.، محمدی، م.، روستائی علی مهر، م. (1391): تاثیر پروبیوتیک پروتکسین و اسید فرمیک بر عملکرد جوجه های گوشتی، مجله تحقیقات تولیدات دامی، 38 (4): 386-380.
13. Ahmadi, F. (2011): the effect of saccharomyces cervisiae (Thepax) on performance, blood parameters and relative weight of lymphoid organs of broiler chicks. Glo Vet, 6(5): 471-475.
14. Chichlowski, MJ., Croom, B.W., Mc Bride, L., Danile, GD. and Kaci, DC. ( 2007): Direct-Fed Microbial PrimaLac and Salinomycin Modulate Whole-Body and Intestinal Oxygen Consumption and Intestinal Mucosal Cytokine Production in the Broiler Chick. Poult Sci J, 86 (2): 1100-1106.
15. Hajati, H., Hassanabadi, A., Teimouri, A. (2014): The Effect of Dietary Supplementation of Prebitic and Probiotic on performance, Humoral Immunity Responses and Egg Hatchability in Broiler Breeders. Poult Sci J, 2 (1): 1-13.
16. Hassan Khan, S., Rehman, A., Sardar, R., Khawaja, T. (2013): the effect of proviotic supplementation on the growth performance, blood biochemistry and immune response of reciprocal F1 crossbred (Rhode Island Red * Fayoumi) cockerels. J App Anim Res, 41(4): 417-426.
17. Khaksefifi, A., Ghoorchi, T. (2006): Effect of probiotic on performance and immune competence in broiler chicks. Poult Sci J, 43 (3): 296 – 300.
18. Kabir, M.L., Rahman, MB., Rahman, MM., Ahmed, SU. (2004): The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Poult Sci J, 3 (4): 361-364.
19. Majedi, JP., Stefaniak, T., Bednarczyk, M. (2015): Effect of in ovo-delivered perbiotics and synbiotics on lymphoid-organs morphology in chickens. Poult Sci, 94(6): 1209-19.
20. Pourakbari, M., Seidavi, A., Asadpour, L., Martinez, A. (2016): probiotic level effects on growth performance, carcass traits, blood parametes, cecal microbiota and immune response of broilers. An Acad Bras Cienc, 24(1): 315-321.
21. Zakia, A., Mahmed, M., Zahraa, H., Ghamdi, EL. (2008): Multiple environmental stresses and broiler internal organs somatic indices under controlled environment. Int J Poult Sci J, 7 (4): 1089-1094.
_||_