تاثیرترکیب پروبیوتیک، آنزیم لاکتاز و آنتیبادیهای اختصاصی بر سیستم ایمنی هومورال و هیستومورفولوژی ارگانهای لنفاوی در جوجههای گوشتی
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایحبیب مولاخواه، افشین ذاکری* . 1
1 - .
الکلمات المفتاحية: پروبیوتیک, آنتیبادیهای اختصاصی, ارگانهای لنفاوی, سیستم ایمنی هومورال, جوجههای گوشتی,
ملخص المقالة :
هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر ترکیبی پروبیوتیک، آنزیم لاکتاز و آنتیبادی اختصاصی بر بهبود هیستومورفولوژی ارگانهای لنفاوی و بهبود فاکتورهای سیستم ایمنی هومورال در جوجههای گوشتی بود. بدین منظور، 96 قطعه جوجهی گوشتی نژاد راس واریته 308، در قالب دو گروه 48 تایی شامل 4 تکرار 12 قطعهای در هر گروه در نظر گرفته شد. جهت ارزیابی ایمنی هومورال از هر تکرار 2 قطعه جوجه بطور تصادفی انتخاب و در روزهای 9، 23 و 42 پرورش از ورید بالی به میزان 2 سیسی خون اخذ گردید و تست HI بعمل آمد. برای بررسی هیستومورفولوژی ارگانهای لنفاوی در پایان دوره از هر تکرار دو قطعه بصورت تصادفی انتخاب و بعد از کشتار جهت بررسی به آزمایشگاه بافت شناسی ارجاع داده شد. بعد از بررسیهای بعمل آمده اختلاف معنیدار آماری از نظر میزان تیتر آنتیبادی تولیدی در روز 9 بدست نیامد (05/0 p >) ولی این اختلاف در روزهای 23 و 42 روزگی بسیار معنیدار بود (01/0p<). مطالعات هیستوموروفولوژیکی ارگانهای لنفاوی در بورس فابریسیوس، طحال و تیموس در مورد برخی از شاخص ها مثل ارتفاع چینهای بورس معنیدار بود (05/0 p<) ولی در اکثر فاکتورها اختلاف معنیداری نشان داده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیب مورد آزمایش میتواند بر سیستم ایمنی هومورال کاملا موثر باشد و از طرفی دیگر چون هیچ باقی مانده دارویی در گوشت طیور به جا نمیگذارد لذا میتوان به عنوان جایگزینی موثر برای آنتیبیوتیکهای محرک رشد استفاده گردد.
. جعفری آهنگری، ی.، پریزادیان کاوان، ب. و حسینی زاده، م. (1389): تاثیر پروبیوتیک بر عملکرد و فراسنجه های ایمنی جوجه های گوشتی، مجله ی پژوهش های تولیدات دامی، 8 (2): 8-3.
2. ذاکری، ا.، چرخکار، س. (1391): مقایسه ای اثر مانان الیگوساکارید و آویلامایسین بر عیارآنتی بادی واکسن نیوکاسل در جوجه های گوشتی، مجله علوم دامپزشکی ایران، 4 (4): 278- 271.
3. شفیعی، م.، رحیم، ش.، کریمی ترشیزی، م.، زهرایی صالحی، ت. (1393): تأثیر پادتن اختصاصی زرده تخم مرغ بر مورفولوژی مخاط روده و کاهش موضعی شدن باکتری اشریشیا کلی در جوجه های گوشتی، مجله تحقیقات دامپزشکی، 69 (4): 354 - 347.
4. شهیر، م. ح.، محمدی، م.، قاضی، ش.، افسریان، م.، مرادیان، س. (1391): تأثیر پروبیوتیک و بوتیرات کلسیم بر عملکرد تولید، کیفیت تخم مرغ، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی مرغ های تخم گذار، مجله تحقیقات دامپزشکی، 67 (4): 323 - 313.
5. شهیر، م. ح.، شریفی، م.، افسریان، م.، موسوی، س. (1393): مقایسه اثرات پری بیوتیکهای تجاری (ساف مانان، Bio- Mos و فرمکتو ) بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و تیترآنتی بادی آنفلوآنزا و نیوکاسل در مرغهای تخم گذار، مجله تحقیقات دامپزشکی، 69 (1): 84- 79.
6. صحرایی، م.، جانمحمدی، ح. (1393): اثرات مکمل سازی جیره با سین بیوتیک و منابع مختلف عنصر روی بر عملکرد، ایمنی و مورفولوژی روده در جوجه های گوشتی، مجله تحقیقات دامپزشکی، 69 (3): 282 -271.
7. ضیایی، ح.، نعیمی پور، ح.، زینلی، ا. (1388): تأثیر ترکیبات جایگزینی آنتی بیوتیک بر پاسخ ایمنی هومورال و برخی فراسنجه های سرم خون جوجه های گوشتی، مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 16 (2): 91-85.
8. علی اکبرپور، ح.، کریمی ترشیزی، م.، رضائیان، م.، کلاریکلایی، ک.، دوزوری، ر. (1394): تاثیر نوع پروبیوتیک در جیره جوجه های گوشتی روی رشد بدن، اندام های سیستم ایمنی و مورفولوژی روده کوچک در هفته اول پرورش، مجله تحقیقات دامپزشکی، 60 (3): 98-92.
9. علی اکبر پور، ح. ر.، رضائیان، م.، یوسفی، ک. ک. (1394): تأثیر نوع پروبیوتیک در جیره جوجه های گوشتی روی رشد بدن، اندامهای سیستم ایمنی و مورفولوژی روده کوچک در هفته اول دوره پرورش، نشریه دامپزشکی در پژوهش و سازندگی، 107 (4): 59- 52.
10. کریمی، ک.، رحیمی، ش. (1382): تاثیر سطوح مختلف پروبیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی، مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، 60 (2): 24-19.
11. مهدوی، س.، مهمان نواز، ی.، ذاکری، ا.، نوبخت، ع.، قیامی راد، م. (1389): بررسی مقایسه ای اثر پروبیوتیک، اسید فایرها، آنتی بیوتیک های محرک رشد و پری بیوتیک ها بر فعالیت ایمنی هومورال و پارامترهای رشد و فاکتورهای تولیدی در جوجه های گوشتی، چهارمین کنگره علوم دامی ایران، 45 (3): 945 - 939.
12. میر بابایی لنگرودی، ن.، محمدی، م.، روستائی علی مهر، م. (1391): تاثیر پروبیوتیک پروتکسین و اسید فرمیک بر عملکرد جوجه های گوشتی، مجله تحقیقات تولیدات دامی، 38 (4): 386-380.
13. Ahmadi, F. (2011): the effect of saccharomyces cervisiae (Thepax) on performance, blood parameters and relative weight of lymphoid organs of broiler chicks. Glo Vet, 6(5): 471-475.
14. Chichlowski, MJ., Croom, B.W., Mc Bride, L., Danile, GD. and Kaci, DC. ( 2007): Direct-Fed Microbial PrimaLac and Salinomycin Modulate Whole-Body and Intestinal Oxygen Consumption and Intestinal Mucosal Cytokine Production in the Broiler Chick. Poult Sci J, 86 (2): 1100-1106.
15. Hajati, H., Hassanabadi, A., Teimouri, A. (2014): The Effect of Dietary Supplementation of Prebitic and Probiotic on performance, Humoral Immunity Responses and Egg Hatchability in Broiler Breeders. Poult Sci J, 2 (1): 1-13.
16. Hassan Khan, S., Rehman, A., Sardar, R., Khawaja, T. (2013): the effect of proviotic supplementation on the growth performance, blood biochemistry and immune response of reciprocal F1 crossbred (Rhode Island Red * Fayoumi) cockerels. J App Anim Res, 41(4): 417-426.
17. Khaksefifi, A., Ghoorchi, T. (2006): Effect of probiotic on performance and immune competence in broiler chicks. Poult Sci J, 43 (3): 296 – 300.
18. Kabir, M.L., Rahman, MB., Rahman, MM., Ahmed, SU. (2004): The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Poult Sci J, 3 (4): 361-364.
19. Majedi, JP., Stefaniak, T., Bednarczyk, M. (2015): Effect of in ovo-delivered perbiotics and synbiotics on lymphoid-organs morphology in chickens. Poult Sci, 94(6): 1209-19.
20. Pourakbari, M., Seidavi, A., Asadpour, L., Martinez, A. (2016): probiotic level effects on growth performance, carcass traits, blood parametes, cecal microbiota and immune response of broilers. An Acad Bras Cienc, 24(1): 315-321.
21. Zakia, A., Mahmed, M., Zahraa, H., Ghamdi, EL. (2008): Multiple environmental stresses and broiler internal organs somatic indices under controlled environment. Int J Poult Sci J, 7 (4): 1089-1094.
_||_