Phenotypic and Genotypic Evaluation of Antibiotic Resistance in Salmonella Strains Isolated from Turkey Meat in Isfahan Province
Subject Areas : ImmunologySeyedeh Omolbanin Ghasemian 1 , Majid Gholami Ahangaran 2 , Farhad Lajam Ourak 3 , Zahra Sadeghian 4
1 - Department of Veterinary Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Behbahan Branch, Behbahan, Iran
2 - Department of Veterinary Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, Shahrekord, Iran
3 - Doctor of Veterinary Medicine graduate, Shushtar Branch, Islamic Azad University, Shushtar, Iran
4 - Doctor of Veterinary Medicine student, Shushtar Branch, Islamic Azad University, Shushtar, Iran
Keywords: Salmonella, Antibiotic resistance, Turkey meat, PCR, Isfahan,
Abstract :
This study was conducted to identify and determine the antibiotic resistance patterns of Salmonella in the meat of slaughtered turkeys. Out of 200 swab samples collected from the back of the neck of turkeys, 16 samples (8%) were identified as Salmonella-positive. Initial identification was performed using microbiological and biochemical methods, and final confirmation was carried out by PCR, in which all isolates produced a 284 bp band corresponding to the invA gene. Additionally, 14 isolates carried the FliC gene related to S. Typhimurium, and 2 isolates carried the Prot6E gene associated with S. Enteritidis. The highest antibiotic resistance was observed against oxytetracycline (50%), while the highest sensitivity was recorded against gentamicin (100%). PCR results revealed that 3 isolates (18.75%) harbored the sul1 gene and 5 isolates (31.25%) carried the qnrA gene; none of the isolates contained the aac(3)-IV gene. All isolates carrying sul1 and qnrA were phenotypically resistant to sulfonamide/trimethoprim and enrofloxacin, respectively. These findings indicate the presence of antibiotic-resistant Salmonella strains in turkey meat distributed in Isfahan, which may pose a potential threat to public health.
1- اکبری مهر جعفر (1389). تعین گروه های سرمی سالمونلا های جدا شده از طیور و شناسایی ژن hila به روش PCR، مجله علمی پژوهشی زیست فناوری میکروبی دانشگاه ازاد اسلامی، دوره دوم، شماره ششم، صفحه 33-38
2- حسنی طباطبایی عبدالمحمد ، فیروزی، رویا.(1380). بیماری های باکتریایی دام. انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 508.
3- دادرس حبیب ا... ، اساسی کرامت و عالی مهر منوچهر(1383). راهنمای بیماری های پرندگان. انتشارات دانشگاه شیراز، صفحات 183-189.
4- زاهدی مهشید، رحیمی ابراهیم، زاهدی مریم، ممتاز حسن، شجاعی حسن. بررسی شیوع آلودگی سالمونلا اینترتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم در گوشت های عرضه شده در شهرکرد سال ۱۳۹۳ . مجله دانشگاه علوم پزشکی شهركرد. ۱۳۹۶; ۱۹ (۲) :۸۸-97.
5- عبدي ه, اميني ك, طباطبايي بفرويي ا. 1397. بررسي وجود ژنهاي مقاومت به کينولون در سويه هاي سالمونلا انتريتيديس جدا شده از نمونه هاي غذايي به روش Multiplex-PCR. دانشگاه علوم پزشكي سبزوار. 25، 2: 1-6.
6- نقی زاده س، مرادلی غ. تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی سویههای سالمونلا انتریتیدیس جداسازی شده از منابع غذایی و شناسایی ژنهای مقاومت به تتراسایکلین (tetA/B/C) . مجله میکروب شناسی پزشکی ایران. ۱۳۹۶; ۱۱ (۴) :۶۹-۶۴
7- ارجمند اصل م، امینی ک. شناسایی مولکولی ژن های ویرولانس در سویه های بالینی سالمونلا تیفی موریوم به روش Multiplex-PCR و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها . دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض. ۱۳۹۵; ۲۰ (۴) :۳۸۲-۳۷۶
8- زینتی زاده م، خیرخواه ب، رنجبر زیدآبادی ح، معصومعلی نژاد ز، قاسمی ه. شناسایی ژن های سالمونلا تیفیموریوم و مقاومت آنتی بیوتیکی آن در نمونه های بالینی. مجله پژوهش سلامت. ۱۳۹۸; ۵ (۱) :۷-۱.
9- Jahantigh, M., Jafari, S.M., Rashki, A. and Salari, S. (2015) Prevalence and Antibiotic Resistance of Salmonella spp. in Turkey. Open Journal of Medical Microbiology, 5, 113-117
10- Roshanmaram Kondori, P., Parvandar Asadollahi, K., Bozorgmehri Fard, M., Torabi, M., Mirzazadeh, S. (2021). Study of salmonella infection in broiler turkey carcasses in some provinces in Iran; molecular detection and antimicrobial susceptibility pattern. International Journal of Molecular and Clinical Microbiology, 11(1), 1423-1430.
11- Rahimi, E., Amiri, M., Kazemeini, H. and Elbagi, M. 2010. prevalence and antimicrobial resistance of salmonella isolated from retail raw turkey, ostrich, and partridge meat in iran. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine.13,1: 23.
12- Soltan Dallal MM, Taremi M, Modarressi Sh, Zolfagharian K, Zolfagharian K, Zali MR. Determining the Prevalence of Salmonella serotypes Obtained from Meat & Chicken Samples and Their Antibiotic Resistance Pattern in Tehran. Pajoohande. 2007; 12 (3) :245-252..
13- Taddele, Menghistu, H., Rathore, R., Dhama, K., and Kumar Agarwal, R.(2011)Isolation, Identification and Polymerase Chain Reaction (PCR) Detection of Salmonella Species from Field Materials of Poultry Origin. International Journal of Microbiology Research, 2: 135-142.
14- Miles, T; McLaughlin, W and Brown, P (2006). Antimicrobial resistance of Escherichia coli isolates from broiler chickens and humans. BMC Vet. Res., 2: 2-7. DOI: 10.1186/1746-6148-2-7.
15- Hooper, D.C., Jacoby, G.A. (2015). Mechanisms of drug resistance: quinolone resistance. Annals of the New York Academy of Sciences, 1354(1), 12.
16- Tran, J. H., Jacoby, G. A., & Hooper, D. C. (2005). Interaction of the plasmid-encoded quinolone resistance protein Qnr with Escherichia coli DNA gyrase. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 49(1), 118-125.
17- Cattoir V, Nordmann P. (2009). Plasmid mediated quinolone resistance in gram negative bacterial species: an update. Curr Med Chem. 16(8): 1028-46. doi: 10.2174/092986709787581879.