بررسی کاربرد نانو ذرات نقره بیوسنتز شده با استفاده از عصاره گیاه دارویی زنیان (Trachyspermum ammi) در کنترل پوسیدگی باکتریایی پیاز
زینب فتوحیان
1
(
عضوهیات علمی
)
Keywords: پیاز, نانو ذرات نقره, پوسیدگی نرم, سنتز زیستی, عصاره آبی زنیان,
Abstract :
امروزه استفاده از نانوذرات فلزی به عنوان جایگزین مناسب برای سموم شیمیایی خطر آنها را کاهش میدهد. لذا هدف از مطالعه حاضر بیوسنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی دانه زنیان بومی منطقه و بررسی اثر آن بر علیه باکتری پوسیدگی پیاز میباشد. در این پژوهش ابتدا جداسازی و شناسایی باکتری عامل بیماری از مناطق مختلف شهرستان جیرفت انجام گردید. آنگاه بیوسنتز نانوذرات نقره توسط عصاره آبی دانه زنیان و اثر آنها علیه پکتوباکتریوم در شرایط آزمایشگاه و انبار بررسی شد. مجموعاً 12 ایزوله باکتری جداسازی و ایزوله N3از منطقه عنبرآباد دارای بیشترین شدت بیماریزایی بود. بیوسنتز نانوذرات نقره توسط عصاره با مشاهده رنگ خرمایی بعد از گذشت 15 دقیقه در شرایط تاریکی تایید گردید و بررسی طیف سنج ماورابنفش مشخص نمود که پلاسمون رزونانس سطحی در طول موج 420 نانومتر است. میزان بازدارندگی از رشد نانوذرات نقره بیوسنتز شده و سم مانکوزب هر کدام به تنهایی و ترکیب آنها علیه پکتوباکتریوم در شرایط آزمایشگاه به ترتیب 62.45، 100 و88.67 درصد بود. همچنین نانوذرات نقره و سم مانکوزب هر کدام به تنهایی طی سه ماه و تلفیق آنها با هم طی دو ماه به میزان100 درصد باعث ماندگاری پیاز در انبار شدند. اما تلفیق نانوذرات نقره و سم مانکوزب به همراه پکتوباکتریوم در ماه اول و دوم، 100 درصد و در ماه سوم، 85 درصد علیه بیماری پوسیدگی پیاز بازدارندگی داشتند. بنابراین نتایج نشان داد که نانوذرات نقره سنتز شده بر کنترل باکتری بیمارگر در شرایط آزمایشگاه و انبار موثر بودند و میتوانند جایگزین سموم کشاورزی شوند.