Study of application of Biosynthesis of silver nanoparticles using Trachyspermum ammi extract in controlling of Onion bacterial rot
زینب فتوحیان
1
(
عضوهیات علمی
)
کلید واژه: onion, biosynthesis, soft rot, Aqueous Extract of Ajowan and silver nanoparticles,
چکیده مقاله :
Today, the use of metal nanoparticles, as a suitable alternative to chemical poisons reduces their risk to the environment and consumers. Therefore, the aim of this study is the biosynthesis of silver nanoparticles using the aqueous extract of native Ajowan seeds and its effect against Onion bacterial rot. In this research, first, isolation and identification of pathogenic bacteria from different areas of Jiroft city was done. Then the biosynthesis of Ag NPs was carried out by aqueous extract of Ajowan seeds and the their effects against Pectobacterium were investigated in laboratory and warehouse conditions. A total of 12 bacterial isolates, N3 isolate from Anbarabad region had the highest pathogenicity. The biosynthesis of Ag NPs was confirmed by observing the date color after 15 minutes in the dark at room temperature and the ultraviolet spectrometer showed that the surface plasmon resonance is at 420 nm. The growth inhibition rate of biosynthesized Ag NPs and Mancozeb poison each alone and their combination against Pectobacterium in vitro were 62.45, 100 and 88.67%, respectively. Also, Ag NPs and Mancozeb each alone within three months and combining them together within two months caused 100% shelf life of onions in storage. However, the combination of biosynthesized Ag NPs and Mancozeb together with Pectobacterium had 100% inhibition in the first and second month and 85% in the third month against bacterial rot disease. Therefore, the results showed that biosynthesized Ag NPs were effective in controlling pathogenic bacteria and can replace agricultural toxins.
چکیده انگلیسی :
امروزه استفاده از نانوذرات فلزی به عنوان جایگزین مناسب برای سموم شیمیایی خطر آنها را کاهش میدهد. لذا هدف از مطالعه حاضر بیوسنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی دانه زنیان بومی منطقه و بررسی اثر آن بر علیه باکتری پوسیدگی پیاز میباشد. در این پژوهش ابتدا جداسازی و شناسایی باکتری عامل بیماری از مناطق مختلف شهرستان جیرفت انجام گردید. آنگاه بیوسنتز نانوذرات نقره توسط عصاره آبی دانه زنیان و اثر آنها علیه پکتوباکتریوم در شرایط آزمایشگاه و انبار بررسی شد. مجموعاً 12 ایزوله باکتری جداسازی و ایزوله N3از منطقه عنبرآباد دارای بیشترین شدت بیماریزایی بود. بیوسنتز نانوذرات نقره توسط عصاره با مشاهده رنگ خرمایی بعد از گذشت 15 دقیقه در شرایط تاریکی تایید گردید و بررسی طیف سنج ماورابنفش مشخص نمود که پلاسمون رزونانس سطحی در طول موج 420 نانومتر است. میزان بازدارندگی از رشد نانوذرات نقره بیوسنتز شده و سم مانکوزب هر کدام به تنهایی و ترکیب آنها علیه پکتوباکتریوم در شرایط آزمایشگاه به ترتیب 62.45، 100 و88.67 درصد بود. همچنین نانوذرات نقره و سم مانکوزب هر کدام به تنهایی طی سه ماه و تلفیق آنها با هم طی دو ماه به میزان100 درصد باعث ماندگاری پیاز در انبار شدند. اما تلفیق نانوذرات نقره و سم مانکوزب به همراه پکتوباکتریوم در ماه اول و دوم، 100 درصد و در ماه سوم، 85 درصد علیه بیماری پوسیدگی پیاز بازدارندگی داشتند. بنابراین نتایج نشان داد که نانوذرات نقره سنتز شده بر کنترل باکتری بیمارگر در شرایط آزمایشگاه و انبار موثر بودند و میتوانند جایگزین سموم کشاورزی شوند.