مصرف انرژی در مزارع (مورد مطالعه:دهستان دیره، استان کرمانشاه)
Subject Areas : Environmental policy and managementنشمیل افشارزاده 1 , عبدالحمید پاپ زدن 2 , سهراب دل انگیزان 3 , مهدی اشجعی 4
1 - سازمان جهاد کشاورزی، کرمانشاه، ایران
2 - سازمان ترویج، آموزش و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
3 - گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
4 - دانشکده مهندسی مکانیک. دانشگاه تهران، تهران، ایران
Keywords: کشاورزی پایدار, انرژی تجدیدپذیر, مصرف انرژی, مزارع گندم و ذرت, منابع انرژی,
Abstract :
این پژوهش بر میزان مصرف گازوئیل به عنوان یکی از انرژی های تجدیدناپذیر توسط ماشین آلات و پمپ آب کشاورزی در مزارع گندم و ذرت دهستان دیره دراستان کرمانشاه تمرکزکرده است. حجم نمونه در این مطالعه با استفاده از جدول بارتلت تعیین شد. برای انتخاب پاسخ دهندگان، ازروشهای نمونه گیری طبقه ای تصادفی و سرشماری استفاده شد. نمونهها مشتمل بر247 کشاورز گندمکار، 235 ذرتکار و 57 راننده تراکتور بودند که بر مبنای جدول بارتلت انتخاب شدند. رانندگان کمباین و صاحبان پمپهای دیزلی آبیاری سرشماری شدند (N = 15، N = 48). ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بود و تحلیل دادهها توسط نرم افزار SPSS انجام شد. این یافتهها نشان داد هم در مزارع گندم و هم مزارع ذرت، آمادهسازی خاک بالاترین مصرف گازوئیل را به ترتیب با 49٪ و 37٪ دارا بود. افزون بر این، مقدار گازوئیل مصرف شده در 3600 هکتار مزارع گندم و ذرت دهستان دیره معادل 6/403852 لیتر/سال معادل MJ 399،346،15 بود. سوزاندن این مقدار از گازوئیل سالانه حدود 094 ,058,1 کیلوگرم CO2 تولید میکند. به طور کلی، ماشین آلات کشاورزی، پمپاژ آب و آبیاری برای دو محصول عمدهی دهستان به نحو گسترده ای وابسته به سوختهای فسیلی و تجدید ناپذیر است که نتیجهی آن انتشار مقدار زیادی CO2 میباشد. این رو، به نظر میرسد یک سیاست تهاجمی و نوآورانه برای بازسازی و طراحی مجدد سیستم انرژی در بخش کشاورزی در سطح ملی و محلی مورد نیاز جدی کشوربوده و تغییر پارادایم به کشاورزی پایدار و توسعه انرژی پاک و تجدید پذیر در بخش کشاورزی ایران اجتناب ناپذیر است.
1- Agri-Food Country Profile, Statistical Overview - Iran. (2005). Canadian Embassy in Tehran
(CET): Tehran, Iran (2004). Available online: http://atn-raiae.agr.ca/africa/3860e.htm (accessed
on 15August 2005).
2-Asakereh, A., Shiekh Davoodi, M.J., & Akram, A. (2010). Investigation of energy consumption in agriculture sector of Iran and their effect on air pollution and social cost. Research Journal of Applied Sciences Engineering and Technology, 2(5), 401-406.
3- Bagherzadeh, A., & Amirtaimuri, S. (2009). Estimate the energy demand of the agricultural sector. Paper presented 7th National Conference on Energy. December 22 – 23, Tehran, Iran.
4- Banihashmi, S.A.R. (2009). Copenhagen Summit and its impact on agriculture. Environment and Sustainable Agricultural Development Department and Agricultural Research & Extension Organization. Climate Change and Agriculture tract, a review of the convention and meetings in climate change from Rio to Copenhagen. Agricultural Education publication. Tehran. February.
5- Barlett, J.E., Kotrlik, J.W., & Higgins, C.C. (2001). Organizational research: Determining appropriate sample size in survey research. Information Technology, Learning, and Performance Journal, 19(1), 43.
6- CAEEDAC (The Canadian Agricultural Energy End Use Data and Analysis Centre) (2000). Direct energy use in agriculture and the food sectors – Separation by Farm Type and Location. A Report to Natural Resources Canada (NRCan). Saskatoon, Saskatchewan, S7N 5A S7N 5A
7- Canakci, M., Topakci, M., Akinci, I., & Ozmerzi, A. (2005). Energy use pattern of some field crops and vegetable production: Case study for Antalya Region, Turkey. Energy Conversion and Management, 46, 655-666.
8- Chel, K., & Kaushik, A. (2011). Renewable energy for sustainable agriculture. Agronomy for
Sustainable Development, 31 (1), 91-118.
9- Devi, R, SinghbVijender, R.P., & Dahiyaa Kumar, A. (2009). Energy consumption pattern of a decentralized community in northern Haryana. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 13, 194–200.
10- Gopal, C., Mohanraj, M., Chandramohan, P., & Chandrasekar, P. (2013). Renewable energy source water pumping systems-A literature review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 25, 351–370.
11- Gustav, R., Anne, H., Thomas, F., Christian, P., Felipe, T., & Reinhard, H. (2008). Potentials and prospects for renewable energies at global scale. Energy Policy, 36, 4048–4056.
12- IEA (International Energy Agency). (2010). World energy outlook. Paris: OECD/IEA.
13- Iran's Hydrocarbon balance sheet (2007). (Available in Persian) Published by; Iran’s Energy Ministry, Secretariat of Energy and Electricity.
14- Irena, M., Vick, X., & Vick, B. (2011). United States department of agriculture office of the chief economist, office of energy policy, and new user. Solar energy use in us agriculture, overview and policy issues. http://www.usda.gov/oce/reports/energy/ Web_SolarEnergy_combined.pdf.
15- Jadidi, M., Sabuni, S., Homayounifar, M., & Mohammadi., A. (2012). Assessment of energy use pattern for tomato production in Iran: A case study from the Marand region. Research in Agricultural Engeneering, 58 (2), 50–56.
16- Keane, J., Page, S., Kergna, A., & Kennan, J. (2009). Climate Change and Developing Country Agriculture: An Overview of Expected Impacts, Adaptation and Mitigation Challenges, and Funding Requirement. Published by International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD) and International Envrionment House.
17- Khoshnevisan, B. S., Rafiee, M., Mousazadeh, H., & Rajaeifar. M.A. (2014). Application of artificial neural networks for prediction of output energy and GHG emissions in potato production in Iran. Agricultural Systems, 123,120-127.
18- Kotrlik, J. W. K. J. W., & Higgins, C. C. H. C. C. (2001). Organizational research: Determining appropriate sample size in survey research appropriate sample size in survey research. Information Technology, Learning, and Performance Journal, 19(1), 43.
19- Lichtfouse, E., Navarrete, M., Debaeke, P., Souchere, V., Alberola, C., & Menassieu, J. (2009). Agronomy for Sustainable Development, 29(1), 1–11.
20- Moradi Tochaee, M., Azarpour, E., & Bozorgi, H. R. (2013). Investigation energy balance Indices by seed chemical compounds in corn production in north of Iran. Scholars Research Library Annals of Biological Research, 4 (5), 135-138.
21- Papzan, A.H., & Papzan, A. (2012). CO2 Emission Reduction by using Renewable Energy in
Iran: Towards Sustainable Development. Journal of American Science, 8(7), 427- 434.
22- Rajabi, M.H., Soltani, A., Vhidnia, B., Zeinali, E., & Soltani, E. (2012). Evaluation of fuel consumption in wheat fields in Gorgan. Environmental Sciences, 9 (2), 143-164.
23- ShabanaliFami, H., Ghasemi, J., Malekipoor, R., Rashidi, P., Nazari, S., & Mirzaee, A. (2010) Renewable energy use in Smallholders farming systems: A case study in Tafresh Township of Iran. Sustainability, 2, 702-716.
24- Soltanpanahi, S., Prakash Kammardi, T.N., & Ghaderzadeh, H. (2013). Analysis of input-output energy use in Sugar Beet production in Iran. World Applied Sciences Journal, 28 (9), 1252-1261.
25- SSNC (The Swedish Society for Nature Conservation). (1999). Policy for sustainable agriculture. Birger Gustafson AB: Stockholm, Sweden.
26- Valsecchi, C., Ten Brink, P., Bassi, S., Withana, S., & Lewis, M. (2009). Environmentally harmful subsidies: Identification and assessment. Final report for institute of European environmental policy.
27- Watch, G., & Action, C. (2013). Network Europe. Climate Change Performance Index.
28- Ziaabadi, M., Alavi, S.S., Zare Mehrjerdi, M.R., & Kermani, F. (2013). Forecast of energy consumption in agricultural sector of Iran using neural network. Inter Disciplinary Journal of Contemporary Research in Business. Institute of Interdisciplinary Business Research, January 4(9), 1042-1053.