بررسی عوامل موثر بر بازاریابی محصولات کشاورزی ارگانیک(مطالعه موردی: شهرستان میاندوآب)
Subject Areas : Farm ManagementZohreh Jesarati 1 , Loghman Rshidpour 2 , Soleiman Rasouli Azar 3
1 - Department of Agricultural Management, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad, Iran
2 - Department of Agricultural Management, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad, Iran
3 - Department of Agricultural Management, Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad, Iran
Keywords: بازاریابی, شهرستان میاندوآب, کشاورزی, محصولات ارگانیک,
Abstract :
در موقعیت کنونی کشاورزی ارگانیک به سرعت در حال رشد و گسترش میباشد در حالیکه فقدان دانش و مهارت برای مدیریت یک مزرعه ارگانیک و فقدان فرصتهای بازاری برای محصولات ارگانیک مهمترین دلیل برای عدم کاربرد فعالیتهای کشاورزی ارگانیک بوده است. بنابراین هدف کلی این تحقیق تبیین عوامل موثر بر بازاریابی محصولات کشاورزی ارگانیک بود. این تحقیق از نوع تحقیقات پیمایشی- توصیفی و از نظر هدف کاربردی بود. ابزار پژوهش، پرسشنامهای محقق ساخته بود که به منظور تعیین روایی ابزار سنجش، با استفاده از روش اعتبار محتوایی و پایایی آن از آزمون آلفای کرنباخ استفاده شد که مقدار این ضریب 89 درصد بدست آمد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کشاورزانی بود که محصولات ارگانیک تولیدی خود را به میدان تره بار میاندوآب عرضه کرده اند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان- کرجیسی 148 نمونه تعیین شد و با استفاده از روش نمونه گیری طبقهای و تصادفی ساده انتخاب و در نهایت 150 پرسشنامه تکمیل و جمعآوری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ارتباط معنیداری بین بازاریابی محصولات کشاورزی ارگانیک با عوامل آموزشی، عوامل اقتصادی، عوامل اطلاعاتی، عوامل تولیدی و عوامل اجتماعی در سطح 05/0 وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی نشان داد که متغیرهای عوامل تولید، عوامل آموزشی و عوامل اقتصادی 53 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تعیین کردند.
Brennan, C. S., & Kuri, V. (2002). Relationship between sensory attributes, hidden attributes and price in influencing consumer perception of organic foods. Paper presented at UK Organic Research 2002 Conference, Aberystwyth, 26-28 March; Published in Powell, Jane and et al., Eds. Proceedings of the UK Organic Research 2002 Conference, (pp. 65-68). Organic Centre Wales, Institute of Rural Studies, University of Wales Aberystwyth, UK.
Fotopoulos, C., & Krystallis, A. (2002a). Purchasing motives and profile of the Greek organic consumer: a countrywide survey. British Food Journal, 104 (9), 730-764.
Fotopoulos, C., & Krystallis, A. (2002b). Organic product avoidance: Reasons for rejection and potential buyers’ identification in a countrywide survey. British Food Journal, 104, 233-260.
Ghorbani.M .Liyaghati, H., & Nemati, F. (2011). Factors affecting of potential demand for agricultural credit for the production of the converting to organic greenhouse cucumber in Khorasan Razavi Province. Journal of Environmental Sciences, 8(3), 35-45.
Hughner, R.S., McDonagh, P., Prothero, A., Shultz II, C.J., & Stanton, J. (2007). Who are organic food consumers? A compilation and review of why people purchase organic food. Journal of Consumer Behaviour, 6, 94-110.
Khalidi, M., Liyaghati, H., Mohammad Amini, M., & Wasen, S. (2010). Evaluation barriers to conversion to organic farming in Canada. Environmental Science, 2, 109 - 126.
Kocheki, A. Mansouri, H. Gorbani, M., & Rajabzadeh, M. (2013). Investigate the factors affecting propensity to consumption of organic products in the city of Mashhad. Journal of Economics and Agricultural Development, 27(3), 188-194.
Kortbech O.R. (2002). The United States market for organic food and beverages. International Trade Center. UNCTAD/WTO. Retrieved from http://www.intracen.org/mds/sectors/organic/
Lampkin, N.H. (2003). From conversion payments to integrated action plans in the European Union. In: OECD, Ed., Organic Agriculture: Sustainability, Markets and Policies, CABI Publishing, Wallingford, 313-328.
Larue, B., West, G., Gendron, C., & Lambert, R. (2004). Consumer response to functional foods produced by conventional, organic, or genetic manipulation. Agribusiness, 20 (2), 155-166.
Martin, S., & Jagadish A. (2006). Agricultural marketing and agribusiness supply chain issues in developing economies: The Case of Fresh Produce in Papua New Guinea. Retrieved from http://agecon.lib.umn.edu.pp 1-22.
Noe, E., & Alroe, H. (2007). Quality dimensions as an analytical tool to study food networks and development trajectories – A Pirsigian based framework illustrated by Danish organic food chains. Paper presented to the ESRS conference, 20-24 August: The different trajectories of European organics and their sustainability, Wageningen.
Padel, S., & Foster, C. (2005). Exploring the gap between attitudes and behaviour: Understanding why consumers buy or do not buy organic food. British Food Journal, 107 (8), 606-625.
Piramon, L. & Hayati, D. (2013). A new approach of promote in the marketing of agricultural products, Paper presented at the twenty-first National Congress of Science and Food Technology, Shiraz, Shiraz University,1-6. https://www.civilica.com/Paper-NCFOODI21-NCFOODI21_174.html
Raffaele, Z., & ikolina N. J. (2005). Marketing study on organic and other selected special quality products from Croatia. Final Publishable Report Polytechnic University of Marche, Produced under the obligations of LoA TCP/CRO/2902. FAO. PP,102.
Rahmati Ghofrani, Y, Taleghani, M., & Chirani, E. (2017). Organic agriculture: Food for future green consumers in Iran. International Journal of Agricultural Management and Development, 7(2), 179-189.URL: http://ijamad.iaurasht.ac.ir/article_527224_83e0042156462fb7363db2309a072798.pdf
Shafi'i, L. (1998). Survey marketing Rafsanjan city. Unpublished thesis, Agricultural Economics, University of Tarbiat Madras, Iran.
Verdurme, A., Gellynck, X., & Viaene, J. (2002). Are organic food consumers opposed To GM food consumers? British Food Journal, 104 (8), 610-623.
Yussefi, M., & Willer, H. (2002). Organic agriculture world wide 2002, statistics and future prospects. Stiftung Ökologie and Landbau, Bad Dürkheim, Germany.
Zepeda, L., & Deal, D. (2008). Think before you eat: Photographic food diaries as intervention tools to change dietary decision-making and attitudes. International Journal of Consumer Studies, 32, 692-698.