عملکرد و بررسی اقتصادی استفاده از روغن سویا، نخل و ماهی در جیره غذایی جوجههای گوشتی
Subject Areas : CamelG.B. Das 1 , M.E. Hossain 2 , M.A. Akbar 3
1 - Department of Animal Science and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong, Bangladesh
2 - Department of Animal Science and Nutrition, Faculty of Veterinary Medicine, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong, Bangladesh
3 - Department of Animal Nutrition, Faculty of Animal Husbandry, Bangladesh Agricultural University, Mymensingh, Bangladesh
Keywords: جوجه گوشتی, روغن ماهی, افزایش وزن, خوراک مصرفی, تبدیل غذایی, روغن سویا, روغن نخل,
Abstract :
600 جوجه گوشتی تعیین جنسیت نشده یک روزه در یک آزمایش 35 روزه برای مقایسه اثرات روغن سویا، روغن نخل و روغن ماهی بر عملکرد جوجههای گوشتی شامل مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی استفاده شد. جوجهها به طور تصادفی در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار گروه با سه تکرار در هر تیمار توزیع شدند. در هر تیمار 150 و در هر تکرار 50 پرنده قرار داده شدند. چهار جیره غذایی با استفاده از مواد خوراکی در دسترس فرموله شد که شامل جیره غذایی بدون روغن، جیره غذایی حاوی 3/0 درصد روغن سویا، 3/0 درصد روغن نخل و 3/0 درصد روغن ماهی بودند. نتایج نشان داد که افزودن انواع مختلف روغن بر مصرف خوراک جوجههای گوشتی تا هفته 2 تأثیر نمیگذارد (05/0P>) اما در 3، 4 و 5 هفته افزایش مییابد (05/0P<). افزایش وزن زنده جوجه در میان گروهها تا سن 3 هفته متفاوت نبود (05/0P>) البته در هفته 4 تفاوت داشت. بالاترین افزایش وزن زنده در هفته 4 در 3/0 درصد روغن ماهی گروه مشاهده شد. گروه روغن نخل حداقل تبدیل غذایی را نشان داد که فقط از گروه روغن ماهی متفاوت بود. هزینه خوراک در جوجههای گوشتی که روغن ماهی دریافت نمودند بیشتر از گروه بدون روغن، روغن نخل و روغن سویا بود. کل هزینه برای جوجههای گوشتی نیز در میان گروههای متفاوت بود (01/0P<). سود خالص بیان شده به دلار به ازای هر کیلوگرم وزن زنده جوجه بین تیمارها متفاوت نبود (05/0P>). حداکثر سود خالص از پرندگان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی روغن نخل و حداقل از جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره غذایی حاوی روغن سویا بدست آمد. نتیجهگیری میشود که افزودن روغن ماهی در سطح 3/0 درصد سبب افزایش کمی در وزن زنده و خوراک تبدیل بیش از گروهی که از همان سطح از روغن سویا و نخل دریافت نمودند، میشود. با این حال، سود خالص و همچنین قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ زنده در مکمل روغن نخل نسبتاً بالاتر از روغن سویا و روغن ماهی بود.
Abas I., Ozpinar H., Kahraman R., Kutay H.C., Eseceli H. and Grashorn M.A. (2004). Effect of dietary fat sources and their levels on performance of broilers.Arch. Geflugelk. 68, 145-152.
Al-Athari A.K. and Watkins B.A. (1988). Distribution of trans and cis 18:1 fatty acid isomers in chicks fed different fats. Poult. Sci. 67, 778-786.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed., Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Atteh J.D., Leeson S. and Julian R.J. (1983). Effect of dietary level and types of fat on performance and mineral metabolism of broiler chicks. Poult. Sci. 62, 2043-2411
Barbour G.W., Farran M.T., Usayran N.N., Darwish A.H., Uwayjan M.G. and Ashkarian V.M. (2006). Effect of soybean oil supplementation to low metabolizable energy diets on production parameters of broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 15, 190-197
Brue N.R. and Latshaw J.D. (1985). Energy utilization by the broiler chicken as affected by various fats and fats levels. Poult. Sci. 64, 2119-2130.
Carino C., Dellorto V. and Pedron O. (1980). Effects of acid compositon of fats and oils on the nutritive effieciency of broiler feeds. Rev. Zootech. Vet. 2, 94.
Chekani-Azar S., Hosseini-Mansoub N., Bahrami Y., Ahadi F. and Lotfi A. (2010). Dietary fish oil improves performance and carcass characterizes of broilers immunized with sheep Erythrocytes. Int. J. Aca. Res. 2, 94.
Dobrzanski Z., Jamroz D., Bykowski P. and Trziszka T. (2002). Effect of fish oil on broiler performance and meat quality. Elect. J. Polish Agric. Univ. 1, 43-51.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple ‘F’ test. Biometrics. 11, 1-42.
Farhoomand P. and Checaniazer S. (2009). Effects of graded levels of dietary fish oil on the yield and fatty acid composition of breast meat in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 18, 508-513.
Gomez A.K. and Gomez A.A. (1984).Statistical Procedures for Agricultural Research. Willy and Sons. New York.
Huang Z.B., Ackman R.G., Ratnayake W.M.N. and Proudfoot F.G. (1990). Effect of dietary fish oil on n-3 fatty acid levels in chicken eggs and thigh flesh. J. Agric. Food Chem. 38, 743-747.
Hulan H.W., Ackman R.G., Ratnayake W.M.N. and Proudfoot F.G. (1988). Omega-3 fatty acid levels and performance of broilers chickens fed redfish meal or redfish oil. Canadian J. Anim. Sci. 68, 533-547.
Leeson S. and Atteh J.O. (1995). Utilization of fats and fatty acids by turkey poults. Poult. Sci. 74, 2003-2010.
Liarn T.F. and Yang K.H. (1992). Effects of dietary fat sources on growth performance and immune response of chickens. J. Chinese Soc. Anim. Sci. 21, 247-254.
Lopez-Ferrer S., Baucells M.D., Barroeta A.C., Galobart J. and Grashorn M.A. (2001). N-3 Enrichment of chicken meat. 2. Use of precursors of long-chain polyunsaturated fatty acids: linseed oil. Poult. Sci. 80, 753-761.
Navidshad B. (2009). The effects of fish oil on growth performance and carcass characteristics of broiler chicks fed a low-protein diet. Int. J. Agric. Biol. 11, 635-638
Newman R.E., Downing J.A., Bryden W.L., Fleck E., Buttemer W.A. and Storlien L.H. (1998). Dietary polyunsaturated fatty acids of the n-3 and the n-6 series reduce abdominal fat in the chicken (Gallus domesticus). Proc. Nutr. Soc. Aust. 22, 54.
Oyedeji J.O. and Atteh J.O. (2003). Response of broilers to 3 week feed restriction initiated at different time periods. Nigerian J. Ani. Prod. 30, 157-162.
Pesti G.M., Bakali R.I., Qiao M. and Sterling K.G. (2002). A comparison of eight grades of fat as broiler feed ingredients. Poult. Sci. 81, 382-390.
Pike I.H. (1999). The role of long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids in animal feeding. Ifoma Tec. Bull. 3, 1-40.
Pinchasov Y. and Nir I. (1992). Effect of dietary polyunsaturated fatty acid concentration on performance, fat deposition and carcass fatty acid composition in broiler chickens. Poult. Sci. 71, 1504-1512.
Safamehr A., Aghaei N. and Mehmannavaz Y. (2008). The influence of different levels of dietary fish oil on the performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. Res. J. Biol. Sci. 10, 1202-1207.
Saleh H., Rahimi S.H. and Karimi Torshizi M.A. (2009). The effect of diet that contained fish oil on performance, serum parameters, the immune system and the fatty acid composition of meat in broilers. Int. J. Vet. Res. 3, 69-75.
Sanz M., Flores A. and Lopez-Bote C.J. (2000). The metabolic use of energy from dietary fat in broilers is affected by fatty acid saturation. Br. Poult. Sci. 41, 61-68.
Singh R.A. (1980). Poultry Production. Kalyani Publishers, Ramanath Mazumder Street, Ballygunj, Kolkata.
Sklan D. and Ayal A. (1989). Effect of saturated fatty acids on growth, body fat and carcass quality in chicks. Br. Poult. Sci. 30, 407-411.
Skrivan M., Skrivanova V., Marounek M., Tumova E. and Wolf J. (2000). Influence of dietary fat source and copper supplementation on broiler performance, fatty acid profile of meat and depot fat and on cholesterol content in meat. Br. Poult. Sci. 41, 608-614.
SPSS. (2007). SPSS for Windows, Version 16.0, SPSSInc, Chicago.
Stata. (2009). Stata Statistical Software, Version 11C, TX: Stata CorpLP., College Station, USA.
Tuncer S.D., Asti R., Coskun B., Tekes M.A. and Erer H. (1987). The effects of different energy sources on fattening performance and abdomen fat accumulation university of selcuk. J. Vet. Fact. 3, 25-40.
ZollitschW., Knaus W., Aichinger F. and Lettner F. (1997). Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broiler. Anim. Feed Sci. Technol. 66, 63-73.