اثر جایگزینی تفاله سیاه دانه (Guzoitia abyssinica) با سطوح متفاوتی از کنجاله برگ چای (Urtica simensis) رو تولید تخم مرغ و پارامترهای کیفیت تخم مرغ مرغهای تخمگذار تجاری
Subject Areas : Camelآ. ملسه 1 , جی. گانبو 2 , آ. آبب 3
1 - School of Animal and Range Science, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
2 - School of Animal and Range Science, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
3 - School of Animal and Range Science, Hawassa University, Hawassa, Ethiopia
Keywords: تولید تخم مرغ, کیفیت تخم مرغ, پولت تخمگذار Brown, کنجاله سیاه دانه, برگ چای,
Abstract :
اثر جایگزینی تفاله سیاه دانه (Guzoitia abyssinica) با کنجاله برگ چای (Urtica simensis) (SLM) روی تولید تخم مرغ و پارامترهای کیفیت تخم مرغ در مرغهای تخمگذار تجاری بررسی شد. پنج تیمار جیرهای (T) برای محتوی SLM در 0 درصد (T1)، 3 درصد (T2)، 6 درصد (T3)، 9 درصد (T4) و 12 درصد (T5) با جایگزینی تفاله سیاه دانه فرموله شدند. 155 پولت تخمگذار Brown به طور تصادفی به تیمارهای جیرهای اختصاص یافتند، با 3 تکرار هرکدام شامل 10 مرغ. نتایج نشان دادند که خوراک مصرفی در میان تیمارهای جیرهای متفاوت نبود. وزن بدن نهایی (g) فردی مرغها در T1، T2، T3، T4 و T5 به ترتیب 1786، 1804، 1804، 1819 و 1858 بود، با بالاترین مقدار (05/0P<) برای T5. میانگین وزن تخم مرغ (g) مرغها تغذیه شده با جیرههای T1، T2، T3، T4 و T5 به ترتیب 45، 2/47، 9/48، 5/53 و 5/55 بود، با تفاوت (05/0P<) برای T4 و T5. تولید تخم مرغ در لانه (درصد) برای مرغهای تغذیه شده با جیرههای T1، T2، T3، T4 و T5 به ترتیب 3/44، 5/49، 4/59، 9/70 و 5/80 درصد بودند و از یکدیگر تفاوت داشتند (05/0P<). میزان تولید تخم مرغ روزانه فرد مربوطه (g) در مرغهای تغذیه شده با جیرههای T1، T2، T3، T4 و T5 به ترتیب 20، 4/23، 1/29، 9/37 و 7/44 بود، با تفاوت در هر گروه (05/0P<). ضریب تبدیل خوراک (کیلوگرم خوراک/کیلوگرم توده تخم مرغ) به ترتیب 50/5، 18/4، 55/3، 83/2 و 40/2 برای مرغهای پرورش داده شده در T1، T2، T3، T4 و T5 بود و برای تیمارهای T4 و T5 پایینترین بود (05/0P<). مرغهای تغذیه شده با جیرههای T3، T4 و T5 ضخامت پوسته بالاتری (05/0P<) نسبت به T1 و T2 داشتند. شاخص زرده برای مرغهای پرورش در T5 نسبت به جیرههای T1 و T3 بالاتر بود (05/0P<). در نتیجهگیری، جایگزینی تفاله سیاه دانه با SLM تولید تخم مرغ و بیشتر پارامترهای کیفیت تخم مرغ را بهبود داد. ما تحقیقات بیشتری برای تأیید تأثیر برگ چای بر کلسترول تام و غلظت تری گلیسیرید زرده و گوشت توصیه میکنیم.
Adhikari B.M., Bajracharya A. and Shrestha A.K. (2016). Comparison of nutritional properties of stinging nettle (Urtica dioica) flour with wheat and barley flours. Food Sci. Nutr. 4, 119-124.
AOAC. (2005). Official Methods of Analysis. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Washington, DC., USA.
Dereje A., Tegene N. and Adugna T. (2016). Milk yield and composition of grazing arsi-bale does supplemented with dried stinging nettle (Urtica simensis) leaf meal and growth rate of their suckling kids. Adv. Biol. Res. 10(3), 191-199.
Eskedar G.A., Gulelat D.H. and Getachew A.D. (2013). Nutritional profiles of samma (Urtica simensis) leaves grown in Ethiopia. Int. J. Sci. Innov. Discov. 3(1), 153-160.
Hanczakowska E., Wiytkiewicz M. and Szewczy K.A. (2007). Effect of dietary nettle extract on pig meat quality. Med. Wet. 63, 525-527.
Hashemi S.M., Soleimanifar A., Sharifi S.D. and Vakili N. (2018). Growth promoting effects of dried nettle extracts and its impact on hematology and antibody titter in broiler chickens. Int. J. Anim. Sci. 2(1), 1016-1021.
Haugh R.R. (1937). A new method for determining the quality of an egg. US. Poult. Magazine. 39, 27-29.
Hossain M.A. and Becker K. (2001). Nutritive value and anti-nutritive factors in different varieties of Sesbania seeds and their morphological fractions. Food Chem. 73, 421-431.
Kukrić Z.Z., Topalić-Trivunovića L.N., Kukavicab B.M., Matoša S.B., Pavičića S.S., Borojab M.M. and Savića A.V. (2012). Characterization of antioxidant and antimicrobial activities of nettle leaves (Urtica dioica). Acta. Period. Technol. 43, 257-272.
Kwiecien M. and Mieczan W. (2009). Effect of addition of herbs on body weight and assessment of physical and chemical alterations in the tiba bones of broiler chickens. J. Elementol. 14, 705-715.
Loetscher Y., Kreuzer M. and Messikommer R. (2013). Utility of nettle (Urtica dioica) in layer diets as a natural yellow colorant for egg yolk. Anim. Feed Sci. Technol. 86, 158-168.
Mansoub N.H. (2011a). Comparison of effects of using nettle (Urtica dioica) and probiotic on performance and serum composition of broiler chickens. Glob. Vet. 6(3), 247-250.
Mansoub N.H. (2011b). Effect of Nettle (Urtica dioica) on performance, quality of eggs and blood parameters of laying hens. Adv. Environ. Biol. 5(9), 2718-2721.
Mavi A., Terzi Z., Ozgen U., Yildirim A. and Cookun M. (2004). Antioxidant properties of some medicinal plants. Prangos ferulacea (Apiaceae) Sedum sempervivoides (Crassulaceae), Malvan eglecta (Malvaceae), Cruciata taurica (Rubiaceae), Rosa pimpinellifolia (Rosaceae), Galium verum subsp. verum (Rubiaceae) Urtica dioica (Urticaceae). Biol. Pharm. Bull. 7, 702-705.
Melesse A., Steingass H., Boguhn J., Schollenberger M. and Rodehutscord M. (2018). Component composition, in vitro gas and methane production profiles of fruit by-products and leaves of root crops. J. Agric. Sci. Cambridge. 156(7), 949-958.
Modarresi-Chahardehi A., Ibrahim D., Fariza-Sulaiman S. and Mousavi L. (2012). Screening antimicrobial activity of various extracts of Urtica dioica. Rev Biol. Trop. 60, 1567-1576.
Nasiri S., Nobakht A. and Safamehr A. (2011). The effects of different levels of nettle Urtica dioica (Urticaceae) medicinal plant in starter and grower feeds on performance, carcass traits, blood biochemical and immunity parameters of broilers. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 1(3), 177-181.
Nassiri-Asl M., Zamansoltani F., Abbasi E., Daneshi M.M. and Zangivand A.A. (2009). Effect of Urtica dioica extract on lipid profile in hypercholesterolemic rats. J. Chinese Integr. Med. 7(5), 428-433.
Navicha W.B, Hua Y., Masamba K. and Zhang C. (2017). Effect of roasting temperatures and times on test parameters used in determination of adequacy of soybean processing. Adv. J. Food Sci. Technol. 13(1), 22-28.
Negesse T. and Tera A. (2010). Effects of feeding different levels of cooked and sun dried fish offal on carcass traits of growing Rhode Island Red chicks. Trop. Anim. Health Prod. 42, 45-54.
Ngugi C.C., Oyoo-Okoth E., Mugo-Bundi J., Orina P.S., Chemoiwa E.J. and Aloo P.A. (2015). Effects of dietary administration of stinging nettle (Urtica dioica) on the growth performance, biochemical, hematological and immunological parameters in juvenile and adult victoria labeo (Labeo victorianus) challenged with Aeromonas hydrophila. Fish Shellfish Immunol. 44, 533-541.
Omar A.J., Hejazi A. and Badran R. (2016). Performance of broilers supplemented with natural herb extract. Open J. Anim. Sci. 5, 68-74.
Poudel N. and Khanal D.R. (2011). Effect of stinging nettle feeding on productivity and immune status in laying hens. Nepalese Vet. J. 30, 51-58.
Rutto L.K., Xu Y., Ramirez E. and Brandt M. (2013). Mineral properties and dietary value of raw and processed stinging nettle (Urtica dioica). Int. J. Food Sci. 23, 1-9.
Safamehr A., Mirahmadi M. and Nobakht A. (2012). Effect of nettle (Urtica dioica) medicinal plant on growth performance, immune responses, and serum biochemical parameters of broiler chickens. Int. Res. J. Appl. Basic Sci. 3, 721-728.
Sandru C.D., Niculae M., Popescu S., Ioana P.A., Páll E. and Spînu M. (2016). Urtica dioica alcoholic extract increases the cell-mediated innate immune potential in chickens. Indust. Crop. Prod. 88,48-50.
SAS Institute. (2012). SAS®/STAT Software, Release 9.4. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Zhang C., Ning Z.H., Xu G.Y., Hou Z.C. and Yang N. (2005). Heritability, genetic and phenotypic correlations of egg quality traits in Brown-egg dwarf layers. Poult. Sci. 84, 1209-1213.