چالشهای بالقوه در پرورش طیور ارگانیک در نیجریه: مقاله مروری
Subject Areas : Camelاو.اس. اددجی 1 , تی.کا. اوگانسینا 2 , آ.او. آکین وومی 3 , اس.آ. آمن 4 , او.او. اوجبییی 5 , ج.آ. آکیندالا 6
1 - Department of Animal Nutrition and Biotechnology, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomoso, Nigeria
2 - Department of Animal Production and Health, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomoso, Nigeria
3 - Department of Animal Nutrition and Biotechnology, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomoso, Nigeria
4 - Department of Animal Production and Health, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomoso, Nigeria
5 - Department of Animal Nutrition and Biotechnology, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomoso, Nigeria
6 - Department of Animal Production and Health, Ladoke Akintola University of Technology, Ogbomoso, Nigeria
Keywords: مدیریت بهداشت, تولید طیور ارگانیک, مدیریت مرتع,
Abstract :
این مقاله مشکلاتی را که ممکن است مانع اجرای پرورش طیور ارگانیک شوند بررسی میکند. عوامل مورد بررسی شامل ریسک ابتلا به بیماریهایی مانند کوکسیدیوز و نیوکاسل، پیشگیری از بیماریها و کنترل سلامت گله، آلودگی به بیماریها در زمان شیوع، خرید زمین (سیستم مالکیت زمین)، اقتصاد بازار و نسبت سود و زیان، مدیریت مرتع، تمایل یا عدم تمایل به تغییر، نبود اقلام اولیه ارگانیک، پرکنی، کمبود اسیدهای آمینه در جیرهها، قوانین و مقررات، وابستگی شدید کشاورزان به کود، نسبت پایین افراد دامپزشک به دامداران و ضعف خدمات توسعه دامپروری میباشند.
Abou-Hadid A.F. (2006). High value products for smallholder markets in west Asia and north Africa trends, opportunities and research priorities. Pp. 210-219 in Proc. High Value Agric. Prod. Workshop. Cali, Colombia.
Adedeji O.S., Ogunsina T.K., Akinwumi A.O., Ameen S.A., Ojebiyi O.O. and Akinlade J.A. (2013). Ethnoveterinary medicine in African organic poultry production. Int. Food Res. J. 20(2),527-532.
Adene D.F. and Oguntade A.E. (2006a).The Structure and Importance of the Commercial and Village Based Poultry Industry in Nigeria. FAO. Rome, Italy.
Adene D.F. and Oguntade A.E. (2006b).Poultry Sector Country Review: Nigeria. FAO. Rome, Italy.
Apantaku S.O. (2006). Analysis of participation of farmers in participatory poultry production research in Lagos state, Nigeria. Livest. Res. Rural. Dev. 18(7),102-107.
Bestman M.W.P. and Wajenaar J.P. (2003). Farm level factors associated with feather pecking in organic laying hens. Livest. Prod. Sci. 80, 133-140.
Branckaert R.D.S. and Guèye E.F. (2000).FAO’s programme for support to family poultry production. Pp. 244-256 in Proc. Workshop Poult. Tool Pover. Eradic. Promo. Gender Equal. Tune. Denmark.
Gracey J.F. and Collins D.S. (1992). Meat Hygiene. Balliere Tindall.
Guèye E.F.(2002a).Employment and income generation through family poultry in low-income food-deficit countries. World’s Poult. Sci. J. 58,541-557.
Guèye E.F.(2002b).Family poultry research and development in low-income food-deficit countries: approaches and prospects. Outlook. Agric. 31(1), 13-21.
Kolawole O.D. (2001). Local knowledge utilisation and sustainable rural development in the 21st century. Indig. Knowl. Devel. Mon. 1(3), 13-23.
National Bureau of Statistics (2006). Available on-line at: http://www.nigerianstat.gov.ng/about.
Zollitsch W. and Baumung R. (2004). Protein supply for organic poultry: options and shortcomings. Pp. 153-159in Proc. 2nd SAFO Workshop. Witzenhausen, Germany.