اثرات سطوح مختلف ضایعات چمنزنی بر عملکرد و فراسنجههای خونی در مرغهای تخمگذار
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Maragheh Branch, Islamic Azad University, Maragheh, Iran
Keywords: عملکرد, مرغ تخمگذار, ضایعات چمنزنی, صفات کیفی تخم مرغ,
Abstract :
در این آزمایش تعداد 144 قطعه مرغ تخمگذار سویههای لاین W-36 از سن 65 تا 77 هفتگی در 4 تیمار، 3 تکرار (12 قطعه مرغ در هر تکرار) در یک طرح کاملاً تصادفی مورد استفاده قرار گرفتند. ضایعات چمنزنی به جیره کامل مرغها که بر پایه ذرت و کنجاله سویا بود، در سطوح 0، 5/1، 3 و 5/4 درصد در گروههای 1 تا 4 اضافه شد. نتایج نشان داد که استفاده از سطوح مختلف ضایعات چمنزنی به صورت معنیداری عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی و سلولهای ایمنی خون مرغها را تحت تأثیر قرار داد (05/0>P). بالاترین مقادیر مربوط به تولید تودهای تخم مرغ، خوراک مصرفی، درصد تولید تخم مرغ، بهترین ضریب تبدیل خوراک، کمترین قیمت خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم مرغ تولیدی و بیشترین رنگ زرده با استفاده از 3 درصد ضایعات چمنزنی به دست آمد. در مقابل این، بیشترین مقدار وزن و وزن مخصوص تخم مرغ، بیشترین مقدار سفیده و نیز گلبولهای قرمز خون در گروه حاوی 5/4 درصد ضایعات چمنزنی مشاهده گردید. بالاترین سطح HDLو لمفوسیت و نسبت هتروفیل به لمفوسیت با استفاده از 5/1 درصد ضایعات چمنزنی به دست آمد. نتایج نهایی نشان داد که در مرغهای تخمگذار استفاده از ضایعات چمنزنی تا 3 درصد جیره موجب بهبود معنیدار عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی و سلولهای ایمنی خون میشود. با این وجود، استفاده از 5/4 درصد ضایعات چمنزنی در مقایسه با گروه شاهد نه تنها اثرات سویی بر پارامترهای ذکر شده ندارد، بلکه باعث بهبود آنها نیز میشود.
Afraz F., Lotfollahian H., Tohidian MT., Mirabdolbaاi J. and Fazaeli H. (1983). Comparative studyon different levels of alfalfa and berseem clover meal in rations of broiler. Paj. Saz. 56, 99-103.
Al Haweizy A. and Al-Sardary S. (2007). Effect of dehydrated alfalfa and age on egg weight, eggmass, feed intake, and feed conversion efficiency in Hi-line W-98 layers. Slovak. J.Anim. Sci. 40(1), 19-23.
AOAC. (2002). Official Methods of Analysis. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Dermin A.V., Murusidza D.N., Stepanova N.A. and Krivickaja S. (1965). Preparation and use ofgrass meal as a source of protein and vitamins. Zivotonovad Stvo. 6, 4-11.
Donalson L.M., Kiui W.K., Woodward C.L., Herrera P., Kubena L.F., Nisbet D.J. and Ricke S.C. (2005). Utilizing different ratios of alfalfa in laying ration for melt induction and performance in commercial laying hens. Poult. Sci. 84, 362-369.
Farkhoy M., Sigharody F. and Niknafas F. (1994). Poultry Breeding. Coasar Publication.
Gross W.B. and Sigel P.S. (1983). Evaluation of heterophile to lymphocyte ratio asmeasure of stress in chickens. Avian Dis. 27, 972-979.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry9th Edn. NationalAcademyPress, Washington, DC.
Nazic A., Rezaei M.and Sayyahzadeh H. (2010). Effect of different levels of dried citruspulp on performance, egg quality and blood parameters of laying hens in early phase ofproduction. Trop.Anim.Health Prod. 2, 737-742.
Nazifi S. (1997). Hematology and Clinical Biochemistry of Birds. Shiraz University Publication.
Nobakht A. (2009). Investigation the effects of different levels of dried tomato pomace on performance of laying hens. Paj. Saz. 80, 55-60.
Nobakht A. and Mehmannavaz Y. (2010). Investigation the effects of using ofThymusvulgaris, Lamiaceae menthapiperita,Oreganum valgaremedicinal plantson performance, egg quality, blood and immunityparameters of layinghens. Iranian J. Anim. Sci. 41, 129-136.
Patzschke D. (1965). Potato flakes, beet pulp and Lucerne meal in broiler. Zivocvry. 10, 127-132.
SAS Institute. (2005). SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS InstituteInc., Cary, NC.
Sayiedpiran S.A., Nobakht A. and Khodaei S. (2011). The effects of using of probiotic, organic acid and blends of some medicinal herbs on performance, egg quality, blood biochemicaland immunity parameters of laying hens. Islamic Azad Univ. Tabriz J. 5, 1111-1122.
Sturkie P.D. (1995). Avian Physiology. Springer Verlag. New York.
ValizadehM. and Moghaddam M. (1994). Experimental Designs in Agriculture. Pishtaz Elem Pub.
Waugh A. and Grant A. (2001). Anatomy and Physiology in Health and Illness. Churchill Livingstone, an Imprint of Elsevier Science Limited.
Zafar F., Idrees M. and Ahmad Z. (2005). Use of apple byproducts in rations of broiler chicksinKarachi. Pakistan J. Physiol. 1, 13-18.
Zarei M., Ehsani M. and Torki M. (2011). Productive performance of laying hens fed wheat-based diets included olive pulp with or without a commercial enzyme product. African J. Biotech. 20, 4303-4312.
Zargari A. (1990). Herbal Medicines. Publication of Tehran University, Tehran.