اثرات رنگدانههای استخراج شده از گل جعفری بر کیفیت تخم مرغ و پایداری اکسیداتیو زرده تخم مرغ در مرغان تخمگذار تجاری
Subject Areas : Camelم. رضایی 1 , س. زکیزاده 2 , ن. ایلا 3
1 - Department of Animal Nutrition, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
2 - Department of Animal Nutrition, Animal Science Research Institute of Iran (ASRI), Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
3 - Department of Animal Science, Islamic Azad University, Karaj Branch, Karaj, Iran
Keywords: رنگدانه, تولید تخم مرغ, کیفیت تخم مرغ, خواص آنتی اکسیدانی, عصاره گل جعفری,
Abstract :
هدف از این تحقیق بررسی اثرات استفاده از رنگدانههای استخراج شده از گل جعفری در مقایسه با رنگدانههای سینتتیک بر عملکرد تولیدی مرغان تخمگذار و کیفیت و خواص آنتیاکسیدانی تخم مرغ آنها بود. تعداد 64 قطعه مرغ تخمگذار در سن 75 هفتگی به صورت تصادفی به 4 گروه آزمایشی شامل: (1) کنترل، جیره پایه بدون رنگدانه، (2) جیره پایه + 25 ppm رنگدانه سینتتیک تجاری، (3) جیره پایه + 20 ppm کل کارتنوئیدهای استخراج شده از گل جعفری و (4) جیره پایه + 40 ppm کل کارتنوئیدهای استخراج شده از گل جعفری، در 16 قفس مجزا با ابعاد استاندارد تقسیم شدند. در طول 8 هفته دوره آزمایشی صفات عملکردی، کیفیت تخم مرغ، شاخص رنگ زرده و پایداری اکسیداتیو لیپیدهای زرده در مرغان اندازهگیری و به روش طرح کاملاً تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید و کیفیت تخم مرغ تفاوت معنیداری بین گروههای آزمایشی نسبت به گروه شاهد (بدون مصرف رنگدانه) نداشت ولی شاخص رنگ زرده در مرغانی که از رنگدانه طبیعی یا سینتتیک مصرف کرده بودند به صورت معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود (01/0>P). ثبات اکسیداتیو لیپیدهای زرده در مرغان تغذیه شده با رنگدانه جعفری بعد از 3 هفته به صورت معنیداری بهبود یافت (05/0>P). در مجموع استفاده از گل جعفری به عنوان رنگدانه و یا به عنوان آنتیاکسیدان در جیره مرغان تخمگذار باید ارزیابی اقتصادی شود.
Ariana M., Samie A., Edriss M.A. and Jahanian R. (2011). Effects of powder and extract form of green tea and marigold, and α-tocopheryl acetate on performance, egg quality and egg yolk cholesterol levels of laying hens in the late phase of production. J. Med. Plant Res. 5, 2710-2716.
Botsoglou N.A., Fletouris D.J., Papageorgiou G.E., Vassilopoulos V.N., Mantis A.J. and Trakatellis A.G. (1994). Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. J. Agric. Food Chem. 42, 1931-1937.
Bou R., Codony R., Tres A., Decker E.A. and Guardiola F. (2009). Dietary strategies to improve nutritional value, oxidative stability and sensory properties of poultry products. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 49, 800-822.
Breithaupt D.E. (2007). Modern application of xanthophyll in animal feeding: A review. Trends Food Sci. Technol. 18, 501-506.
Cadun A., Cakli S. and Kisla D. (2005). A study of marination of deep water pink shrimp (Parapenaeus longirostris, Lucas, 1846) and its shelf life. Food Chem. 90, 53-59.
Englmaierova M., Bubancova I. and Skrivan M. (2014). Carotenoids and egg quality. Acta Fytotech. Zootech. 17, 55-57.
Faitarone A.B.G., Garcia E.A., Roça R.O., Andrade E.N., Vercese F. and Pelícia K. (2016). Yolk color and lipid oxidation of the eggs of commercial white layers fed diets supplemented with vegetable oils. Brazilian J. Poult. Sci. 18, 9-16.
Galobart J., Sala R., Rinco´n-Carruyo X., Manzanilla E.G., Vila B. and Gasa J. (2004). Egg yolk color as affected by saponification of different natural pigmenting sources. J. Appl. Poult. Res. 13, 328-334.
Grashorn M.A. and Steinberg W. (2002). Deposition rates of canthaxanthin in egg yolks. Arch. Geflügelkd. 66, 258-262.
Hasin B.M., Ferdaus A.J.M., Islam M.A., Uddin M.J. and Islam M.S. (2006). Marigold and orange skin as egg yolk color promoting agents. Int. J. Poult. Sci. 5, 979-987.
Hayat Z., Cherian G., Pasha T.N., Khattak F.M. and Jabbar M.A. (2010). Oxidative stability and lipid components of eggs from flax-fed hens: Effect of dietary antioxidants and storage. Poult. Sci. 89, 1285-1292.
Kiokias S. and Gordon M.H. (2004). Antioxidant properties of carotenoids in vitro and in vivo. Food Rev. Int. 20, 99-121.
Koreleski J. and Swiatkiewicz S. (2007). Dietary supplementation with plant extracts, xanthophylls and synthetic antioxidants: Effect on fatty acid profile and oxidative stability of frozen stored chicken breast meat. J. Anim. Feed Sci. 16, 463-471.
Lokaewmanee K., Yamauchi K., Komori T. and Saito K. (2011). Enhancement of yolk color in raw and boiled egg yolk with lutein from marigold flower meal and marigold flower extract. J. Poult. Sci. 48, 25-32.
Lokaewmanee K., Yamauchi K., Komori T. and Saito K. (2010). Effects on egg yolk color of paprika or paprika combined with marigold flower extracts. Italian J. Anim. Sci. 9, e67.
Moeini M.M., Ghazi S.H., Sadeghi S. and Malekizadeh M. (2013). The effect of red p-pepper (Capsicum annuum) and marigold flower (Tagetes erectus) powder on egg production, egg yolk color and some blood metabolites of laying hens. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 3, 301-305.
Mohiti-Asli M., Shariatmadari F., Lotfollahian H. and Taghi Mazuji M. (2008). Effects of supplementing layer hen diets with selenium and vitamin E on egg quality, lipid oxidation and fatty acid composition during storage. Canadian J. Anim. Sci. 88, 475-483.
Nys Y. (2000). Dietary carotenoids and egg yolk coloration: A review. Arch. Geflügelkd. 64, 45-54.
Oliveira M.C., Silva W.D., Oliveira H.C., Moreira E.Q.B., Ferreira L.O., Gomes Y.S. and Sousa Junior M.A.P. (2017). Paprika and / or marigold extracts in diets for laying hens. Rev. Bras. Saúde Prod. Anim., Salvador. 18, 293-302
Osawa C.C., Felício P.E. and Gonçalves L.A.G. (2005). Teste de TBA aplicado a carnes e derivados: Métodostradicionais, modificados e alternativos. Quím. Nova. 28, 655-663.
Pratheesh V.B., Nify B. and Sujatha C.H. (2009). Isolation, stabilization and characterization of xanthophyll from marigold flower (Tagetes erectus). Modern Appl. Sci. 3, 9-22.
Roche Vitamins and Fine Chemicals. (1988). Egg Yolk Pigmentation with Carophyll. Hoffmann-La Roche Ltd., Basel, Switzerland.
Rowghani E., Maddahian A. and Arab Abousadi M. (2006). Effects of addition of marigold flower, safflower petals, red pepper on egg-yolk color and egg production in laying hens. Pakistan J. Biol. Sci. 9, 1333-1337.
Santos-Bocanegra E., Ospina-Osorio X. and Oviedo-Rondon E.O. (2004). Evaluation of xanthophylls extracted from marigold flower (Tegates erectus) and Capsicum sp. (red pepper paprika) as a pigment for egg yolks compare with synthetic pigments. Int. J. Poult. Sci. 11, 685-689.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 8.2. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Skrivan M., Englmaierová M., Skřivanová E. and Bubancová I. (2015). Increase in lutein and zeaxanthin content in the eggs of hens fed marigold flower extract. Czech J. Anim. Sci. 60, 89-96.
Skrivan M., Marounek M., Englmaierova M. and Skrivanova E. (2016). Effect of increasing doses of marigold (Tagetes erecta) flower extract on eggs carotenoids content, color and oxidative stability. J. Anim. Feed Sci. 25, 58-64.
Spasevski N., Čolovic D., Rakita S., Ikonic P., Đuragic O., Banjac V. and Vukmirovic D. (2016). Fatty acid composition and β-carotene content in egg yolk of laying hens fed with linseed, paprika and marigold. Contemp. Agric. 65, 5-22.
Strickland J.D. and Parsons T.R. (1968). Spectrophotometric determination of chlorophylls and total carotenoids. Pp. 185-206 in A Practical Handbook of Seawater Analysis. Fisheries Research Board, Ottawa, Canada.
Vuilleumier J.P. (1969). The Roche yolk color fan an instrument for measuring yolk color. Poult. Sci. 48, 767-779.
Wang Q., Jin G., Wang N., Guo X., Jin Y. and Ma M. (2017). Lipolysis and oxidation of lipids during egg storage at different temperatures. Czech J. Food Sci. 35, 229-235.