اثر رسوب روغن خام سویا به عنوان یک جایگزین برای روغن سویا تصفیه شده در جیره غذایی جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science and Animal Nutrition, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong-4225, Bangladesh
2 - Department of Animal Science and Animal Nutrition, Chittagong Veterinary and Animal Science University, Khulshi, Chittagong-4225, Bangladesh
Keywords: جوجه گوشتی, ضریب تبدیل غذایی, افزایش وزن, مصرف, رسوب روغن خام سویا,
Abstract :
450 قطعه جوجه گوشتی یکروزه تعیین جنسیت نشده در یک آزمایش 35 روزه در مزرعه دانشگاه دامپزشکی و علوم دامی چیتاگونگ برای بررسی اثر استفاده از رسوب روغن خام سویا (CSOS) به عنوان جایگزینی برای روغن سویا تصفیه شده (RSO) در جیره غذایی جوجههای گوشتی مورد استفاده قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. جوجه به صورت تصادفی در 3 گروه تیماری با 3 تکرار در هر تیمار توزیع شدند. هر تکرار دارای 50 پرنده بود. آشیانه توسط سیم توری به 9 بخش تقسیم شد تا تکرارهای مورد نظر به وجود آیند. پرندگان با 3 نوع جیره غذایی شامل جیره غذایی بدون CSOS و RSO (T0) تغذیه شده بودند، جیره غذایی حاوی RSO (T1) و جیره غذایی حاوی CSOS (T2) تغذیه شدند. تمام پرندگان به صورت آزادانه به خوراک دسترسی داشتند. نتایج نشان داد که هیچ تفاوت (05/0P<) در افزایش وزن پرندگان برای هفته 1 و 2 وجود نداشت به جز در هفته 3، 4 و 5 که مربوط به تیمارهای غذایی نبود. در هفته 5، حداکثر میانگین افزایش وزن در پرندگان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی RSO (T1) و حداقل (7/2±6/56 گرم/روز) در پرندگان تغذیه شده جیره غذایی بدون CSOS و RSO (T0) بود (1/2±7/37 گرم/روز) بود. مشابه افزایش وزن، متوسط مصرف خوراک تفاوت داشت (01/0P<) و مقادیر میانگین9/1 ± 5/50, 1/2 ± 3/55 و 0/2 ± 4/53 گرم در هفته 2، 1/3 ± 5/92، 3/2 ± 4/83 بود و 2/2 ± 4/84 گرم در هفته 3 و 4/116 ± 3/2، 9/1 ± 5/114 و 7/2 ± 4/120 گرم در هفته 4 برای تیمارهای T0، T1 و T2 بود. ضریب تبدیل غذایی (FCR) فقط در هفته 5 متفاوت بود (05/0P<) و مقادیر میانگین 11/0 ± 80/1، 12/0 ± 03/2 و 09/0 ± 90/1 به ترتیب برای گروه T0، T1 و تیمار T2 بودند. بهترین ضریب تبدیل غذا (11/0 ± 80/1) در پرندگان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی RSO (T1) بود و در پرندگان تغذیه شده جیره غذایی بدون CSOS و RSO (T0) FCR نسبتاً ضعیفی (03/2±12/0) مشاهده شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که RSO میتواند توسط CSOS در جیره غذایی جوجههای گوشتی جایگزین شود.
Abas I., Ozpinar H., Kahraman R., Kutay H.C., Eseceli H. and Grashorn M.A. (2004). Effect of dietary fat sources and their levels on performance of broilers. Arch. Geflügelk. 68, 145-152
Alao S.J. and Balnave D. (1984). Growth and carcass composition of broiler fed sunflower and olive oil. Br. Poult. Sci. 25, 209-219.
Alparslan G. and Ozdogan M. (2006). The Effects of diet containing fish oil on some blood parameters and the performance values of broilers and cost efficiency. Int. J. Poult. Sci. 5, 415-419.
Anigbogu N.M. (2001). Performance efficiency of broiler chicks fed diets with different levels of palm oil and tannia tuber meal. J. Appl. Chem. Agric. Res. 7, 1-16.
Atteh J.O., Leeson S. and Summers J.D. (1989). Effect of dietary sources and levels of fat on performance, nutrient retention and bone mineralization of broiler chicks fed two levels of calcium. Can. J. Anim. Sci. 69, 459-467.
Ayjuah A.O., Ahn D.U., Hardin R.T. and Sim J.S. (1993). Dietary antioxidants and storage affect chemical characteristics of w-3 fatty acid enriched broiler chicken meats. J. Food Sci. 58, 43-46.
Baiao N.C. and Lara L.I.C. (2005). Oil and fat in broiler nutrition. Brazilian J. Poult. Sci. 7, 129-141.
Bartov I. (1987). Combined effect of age and ambient temperature on the comparative growth of broiler chicks fed tallow and soybean oil. Poult. Sci. 66, 273-279.
Bobadoye A.O., Onibi G.E. and Fajemisin A.N. (2006). Performance characteristics and muscle fat contents of broiler chicken finishers fed diets containing palm oil sludge in partial replacement for maize. J. Agric. Forest. Soc. Sci. 4, 162-169
Cmiljanic R., Pavlovski Z., Hopic S. and Supic B. (1997). Effect of energy source in diet on body weight gain, feed conversion and slaughter yield in fattening chicken. Pp. 271-273 in Proc. 11th European Symp. Poult. Nutr., World’s Poult. Sci. Assoc., Faaborg, Denmark.
Cullision A.E. and Lowrey R.S. (1987). Feeds and Feeding. Prentice-hall, inc., New Jersey.
Danicke S., Jeroch H., Bottcher W. and Simon O. (2000). Interactions between dietary fat type and enzyme supplementation in broiler diets with high pentosan contents: effects on precaecal and total tract digestibility of fatty acids, metabolizability of gross energy, digesta viscosity and weights of small intestine. Anim. Feed Sci. Technol. 84, 279-294.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple ‘F’ test. Biometrics. 11, 1-42.
Gomez A.K. and Gomez A.A. (1984). Statistical Procedures for Agricultural Research. John Willy and Sons, New York.
Griffiths L., Lesson S. and Summers J.D. (1977). Influence of energy system and level of various fat sources on performance and carcass composition of broilers. Poult. Sci. 56, 1018-1026.
Hulan H.W., Proudfoot F.G. and Nash D.M. (1984). The effects of different dietary fat sources on general performance and carcass fatty acid composition of broiler chickens. Poult. Sci. 63, 324-332.
Ketels E. and De Groote G. (1989). Effects of ratio of unsaturated to saturated fatty acids of the dietary lipid fraction on utilization and metabolizable energy of added fats in young chicks. Poult. Sci. 68, 1506-1512.
Krasicka B., Kulasek G.W., Swierczewska E. and Orzechowski A. (2000). Body gains and fatty acid composition in carcasses of broilers fed diets enriched with full fat rapeseed and / or flaxseed. Arch. Geflugelk. 64, 61-69.
Larbier M. and Leclerco B. (1992). Nutrition and Feeding of Poultry. Nottingham University Press, Loughborough, Leicestershire, Nottingham.
Lodhi G.N., Singh D. and Ichhponani J.S. (1976). Variation in nutrient content of feeding stuffs rich in protein and reassessment of the chemical method for metabolizable energy estimation for poultry. J. Agric. Sci. 86, 293-303.
Lopez Ferrer S., Baucells M.D., Barroeta A.C. and Grashorn M.A. (1999). n-3 enrichment of chicken meat using fish oil: alternative substitution with rapeseed and linseed oils. Poult. Sci. 78, 356-365.
Lopez Ferrer S., Baucells M.D., Barroeta A.C., Galobart J. and Grashorn M.A. (2001). n-3 enrichment of chicken meat. 2. Use of precursors of long-chain polyunsaturated fatty acids: linseed oil. Poult. Sci. 80, 753-761.
Olomu J.M. and Baracos V.E. (1991). Influence of dietary flaxed oil on the performance, muscle protein deposition and fatty acid composition of broiler chicks. Poult. Sci. 70, 1403-1411.
Panja P. (1997). The effects of supplemented lard and corn oil combination in the diets on broilers. Pp. 34-45 in Proc. 11th European Symp. Poult. Nutr., World’s Poult. Sci. Assoc., Faaborg, Denmark.
Pinchasov Y. and Nir I. (1992). Effect of dietary polyunsaturated fatty acid concentration on performance, fat deposition and carcass fatty acid composition in broiler chickens. Poult. Sci. 71, 1504-1512.
Scaife J.R., Moyo J., Galbraith H., Michie W. and Campbell V. (1994). Effect of different dietary supplemental fats and oils on the tissue fatty acid composition and growth of female broilers. Br. Poult Sci. 35, 107-118.
Singh R.A. (1980). Poultry Production. Kalyani Publishers, RamanathMazumder Street, Ballygunj, Kolkata.
Sklan D. and Ayal A. (1989). Effect of saturated fat on growth, body fat composition and carcass quality in chickens. Br. Poult. Sci. 30, 407-411.
Skrivan M., Skrivanova V., Marounek M., Tumova E. and Wolf J. (2000). Influence of dietary fat source and copper supplementation on broiler performance, fatty acid profile of meat and depot fat and on cholesterol content in meat. Br. Poult. Sci. 41, 608-614.
SPSS. (2007). SPSS for Windows, Version 16.0, SPSS Inc, Chicago.
Stata. (2009). Stata Statistical Software, Version 11C, TX: Stata Corp LP.,College Station, USA.
Tabeidian A., Sadeghi G.H. and Pourreza J. (2005). Effect of dietary protein levels and soybean oil supplementation on broiler performance. Int. J. Poult. Sci. 4, 799-803.
Wiseman J. (1997). The influence of dietary factors on fat and fatty acid digestibility and utilisation. Pp. 34-45 in Proc. 11th European Symp. Poult. Nutr., World’s Poult. Sci. Assoc., Faaborg, Denmark.
Zollitsch W., Knaus W., Aichinger F. and Lettner F. (1997). Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broilers. Anim. Feed Sci. Technol. 66, 63-73.