تأثیر مکملسازی نانو ذرات اکسید روی بر عملکرد رشد و تلفات ناشی از آسیت در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camel
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Payame Noor University, Tehran, Iran
Keywords: جوجههای گوشتی, فراسنجههای خونی, عملکرد رشد, آسیت, نانوذرات اکسید روی,
Abstract :
تعداد 600 قطعه جوجه گوشتی نر (راس 308) به چهار گروه آزمایشی ( 5 تکرار و 30 پرنده در هر تکرار) شامل 0، 10، 20 و 40 میلیگرم نانوذرات اکسید روی در کیلوگرم جیره پایه تقسیم شدند. برای القاء آسیت، همه پرندگان تحت برنامه دمایی سرد (15 تا 18 درجه سانتیگراد) قرار گرفتند. نمونه خونی شامل؛ فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، لاکتات دهیدروژناز، پروتئین، هموگلوبین، هماتوکریت، گلبول قرمز، گلبول سفید و سطح مالون دیآلدئید اندازهگیری شدند. تلفات نیز جهت تعیین دلیل مرگ آسیتی، بررسی شد. روز آخر آزمایش (روز 42) از هر تکرار 2 قطعه پرنده به طور تصادفی انتخاب شده و بعد از کشتار، شاخص آسیتی محاسبه گردید. میانگین افزایش وزن بدن، میانگین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک نیز ب طور هفتگی محاسبه گردید. نتایج نشان داد، سطح 40 میلیگرم نانو ذرات اکسید روی به طور معنیداری سبب کاهش سطح مالوندیآلدئید در پلاسما و کبد پرندگان شد. علاوه بر این، سطوح 20 و 40 میلیگرم سبب کاهش معنیدار شاخصی آسیتی و تلفات ناشی از آسیت شدند. همچنین، در حالیکه نانو ذرات اکسید روی در همه سطوح سبب افزایش وزن حاصله شد، سطح 40 میلیگرم سبب کاهش معنیدار ضریب تبدیل خوراک شد. نتیجه این تحقیق نشان داد که استفاده از نانو ذرات اکسید روی سبب بهبود عملکرد و کاهش تلفات آسیتی در جوجههای گوشتی شد و مناسبترین سطح آن در این 40 میلیگرم بود.
Ahmadi F., Ebrahimnezjad Y., Ghiasi ghalehkandi J. and Maheri Sis N. (2014). The effect of dietary zinc oxide nanoparticles on antioxidant status and serum enzymes activity in broiler chickens during stater stage. Pp. 68-72 in Proc. Int. Conf. Biol. Civil. Environ. Engin. Dubai, UAE.
Arab H.A., Jamshidi R., Rassouli A., Shams G. and Hassanzadeh M.H. (2006). Generation of hydroxyl radicals during ascites experimentally induced in broilers. Br. Poult. Sci. 47, 216-222.
Balog J.M., Kidd B.D., Huff W.E., Huff G.R., Rath N.C. and Anthony N.B. (2003). Effect of cold stress on broilers selected for resistance or susceptibility to ascites syndrome. Poult. Sci. 82, 1383-1387.
Botsoglou N.A., Fletouris D.J., Papageorgiou G.E., Vassilopoulos V.N., Mantis A.J. and Trakatellis A.G. (1994). Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food and feedstuff samples. J. Agric. Food Chem. 42, 1931-1937.
Brooks M.A., Grimes J.L., Lloyd K.E., Verissimo S. and Speers J.W. (2013). Bioavailability in chicks of zinc from zinc propionate. J. Appl. Poult. Res. 22(2), 153-159.
Cawthon D., Beers K. and Bottje W.G. (2001). Electron transport chain defect and inefficient respiration may underlie pulmonary hypertension syndrome (ascites)-associated mitochondrial dysfunction in broilers. Poult. Sci. 80, 474-484.
Cisar C.R., Balog J.M., Anthony N.B., Iqbal M., Bottje W.G. and Donoghue A.M. (2004). Differential expression of mitochondrial electron transport chain proteins in cardiac tissues of broilers from pulmonary hypertension syndrome resistant and susceptible lines. Poult. Sci. 83, 1420-1426.
Cunningham R.S., Bockman R.S., Lin A., Giardina P.V., Hilgartner M.W., Caldwell B.D. and Carter D.M. (1990). Physiological and pharmacological effects of zinc on immune response. Ann. New York Acad. Sci. 587, 113-122.
Daneshyar M., Kermanshahi H. and Golian A.G. (2009). Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold-induced ascites. Poult. Sci. 88, 106-110.
Fazilati M. (2013). Investigation toxicity properties of zinc oxide nanoparticles on liver enzymes in male rat. European J. Exp. Biol. 3(1), 97-103.
Feng J.W.Q.M., Niu H.H., Wu X.M., Wang Y. and Feng J. (2010). Effects of zinc glycine chelate on growth, hematological and immunological characteristics in broilers. Biol. Trace. Elem. Res. 133, 203-211.
Geng A.L., Guo Y. and Yuan J. (2004a). Effects of dietary l-carnitine and coenzyme Q10 supplementation on performance and ascites mortality of broilers. Arch. Anim. Nutr. 58, 473-482.
Geng A.L., Guo Y. and Yuan J. (2004b). Reduction of ascites mortality in broilers by coenzyme Q10. Poult. Sci. 83, 1587-1593.
Ghiasi J., Karamouz H., Zadeh Adam Nazhad H., Maheri Sis N. and Beheshti R. (2011). Effect of different levels of zinc oxide supplement on mucosal lucine aminopeptidase enzyme activity in small intestine of male broiler chicks. Int. J. Anim. Vet. Adv. 3(5), 313-315.
Iqbal M.D., Cawthon K., Beers R.F., Wideman J.R. and Bottje W.G. (2002). Antioxidant enzyme activities and mitochondrial fatty acids in pulmonary hypertension syndrome (PHS) in broilers. Poult. Sci. 81, 252-260.
Karamouz H., Ghiasi J., Zadeh Adam Nezhad H., Ebrahim Nazhad Y. and Maheri Sis N. (2011). Effect of different levels of zinc oxide supplement on mucosal lucine aminopeptidase enzyme activity in small intestine of male broiler chicks. Int. J. Anim. Vet. Adv. 3(2), 54-57.
Nakamura K., Noguchi K., Aoyama, T., Nakajlma T. and Tanimura N. (1996). Protective effect of ubiquinone (coenzyme Q9) on ascites in broiler chickens. Br. Poult. Sci. 37, 189-195.
Nielsen F., Mikkelsen B.B., Nielsen J.B., Andersen H.R. and Grandjean P. (1997). Plasma malondialdehyde as biomarker for oxidative stress: reference interval and effects of life-style factors. Clin. Chem. 43(7), 1209-1214.
Petrovic V., Nollet L. and Kovac G. (2010). Effect of dietary supplementation of trace elements on the growth performance and their distribution in the breast and thigh muscles depending on the age of broiler chickens. Acta Vet. Brno. 79(2), 203-209.
Powell S.R. (2000). The antioxidant properties of zinc. J. Nutr. 130(5), 1447-1454.
Prasad A.S. (2008). Clinical, immunological, anti-inflammatory and antioxidant roles of zinc. Exp. Gerontol. 43(5), 370-377.
Rajani J., Karimi Torshizi M.A. and Rahimi S.H. (2011). Control of ascites mortality and improved performance and meat shelf-life in broilers using feed adjuncts with presumed antioxidant activity. Anim. Feed Sci. Technol. 170, 239-245.
Roberson K.D. and Edwards H.M. (1994). Effects of 1, 25-dihydroxycholecalciferol and phytase on zinc utilization in broiler chicks. Poult. Sci. 73, 1312-1316.
Roch G.H., Boulianne M. and Roth L.D. (2000). Dietary antioxidant reduce ascites in broiler. World Poult. Sci. 16, 2-18.
Ruiz-FeriaC.A. (2009). Concurrent supplementation of arginine, vitamin E and vitamin C improvecardiopulmonary performance in broilers chickens. Poult. Sci. 88, 526-535.
Sahraei M., Janmmohamadi H. and Taghizadeh A . (2013). Estimation of the relative bioavailability of several zinc sources for broilers fed a conventional corn-soybean meal diet. J. Poult. Sci. 50(1), 53-59.
Sandoval M., Henry P.R., Luo X.G., Littell R.C., Miles R.D. and Ammerman C.B. (1998). Performance and tissue zinc and metallothionein accumulation in chicks fed a high dietary level of zinc. Poult. Sci. 77, 1354-1363.
SAS Institute. (2002). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sharma V., Shukla R.K., Saxena N., Parmar D., Das M. and Dhawan A. (2009). DNA damaging potential of zinc oxide nanoparticles in human epidermal cells. Toxicol. Lett. 185(3), 211-218.
Stinefelt M.S.C. (2003). Uric acid as an antioxidant and the effect of changes in plasma uric acid concentrations on broiler susceptibility to ascites. MS Thesis. West VirginiaUniv., Morgantown, USA.
Yagi K. (1984). Assay for blood plasma or serum. Met. Enzymol. 105, 328-331.
Zhao C.Y., Tan S.X., Xiao X.Y., Qiu X.S., Pan J.Q. and Tang Z.X. (2104). Effects of dietary zinc oxide nanoparticles on growth performance and antioxidative status in broilers. Biol. Trace. Elem. Res. 160, 361-367.