تاثیر روشهای مختلف خشک کردن بر کمیت و کیفیت مواد موثره سرخارگل
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)طالب قبائی 1 , سمیه نظیرزاده 2 , حسن نورافکن 3
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران
2 - دانشگاه ازاد اسلامی واحد ساوه، ساوه، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه ازاد اسلامی، میانه، ایران
Keywords: سرخارگل, فنل کل, خشک کردن, آلکامیدها, کافتاریک اسید,
Abstract :
مقدمه و هدف: جنس اکیناسه که معمولا با نام سرخارگل بنفش شناخته می شود یک گیاه دارویی مهم است که قرن ها به طور معمول به عنوان درمان سرماخوردگی، سرفه، برونشیت، عفونت های تنفسی فوقانی و برخی التهابات مورد استفاده قرار میگیرد. این مطالعه به منظور بررسی اثر شش روش مختلف خشک کردن برای به دست آوردن بیشترین ماده موثره انجام شد.روش تحقیق: برای تعیین تاثیر روش های خشک شدن بر میزان و کیفیت مواد موثره، نمونه ها در شش روش خشک کردن (خورشید، سایه، گلخانه و خشک کردن صنعتی در دمای 50 درجه سلسیوس، 60 درجه سانتی گراد و 80 درجه سانتی گراد) خشک شدند. مواد مؤثره نمونه ها با روش اولترا سونیک با امواج مافوق صوت استخراج گردیده و مقادیر مشتقات کافئیک اسید ، آلکامیدها (8 و 9) با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و مقدار ترکیبات فنل کل گیاه با دستگاه اسپکتروفتومتری اندازه گیری شدند. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که نمونه های خشک شده در گلخانه با پوشش پلاستیکی دارای بیشترین مقادیر کلروژنیک اسید (3.180 میلیگرم بر گرم در ماده خشک)، اکیناکوزید ( 4.29 میلیگرم بر گرم در ماده خشک)، سیناریک اسید ( 1.55 میلیگرم بر گرم در ماده خشک) و محتوای فنل کل (363 میلیگرم بر گرم در ماده خشک) میباشند. همچنین نمونه های خشک شده در سایه دارای بالاترین مقادیر کافتاریک اسید (25.8 میلیگرم بر گرم در ماده خشک)، شیکوریک اسید (36.57 میلیگرم بر گرم در ماده خشک) و آلکامیدها (361.1 میکروگرم بر گرم در ماده خشک ) میباشند.توصیه کاربردی: به طور کلی با توجه به نتایج این تحقیق میتوان اظهار نمود که خشک کردن با استفاده از گلخانه با پوشش پلاستیکی و خشک کردن در سایه برای بدست آوردن بالاترین مقدار ترکیبات مواد مؤثره در سرخارگل مناسب می باشد.
Chen, C.L., Zhang, S.C. and Sung, J.M. 2008.Biomass and caffeoyl phenols production of Echinacea purpurea grown in Taiwan. Experimental Agriculture, 44:497-507.
Chung, L.C., Shih, C.Z. and Jih, M.S. 2009. Caffeoyl phenols and alkamides of cultivated Echinacea purpurea and Echinacea atrorubens var. paradoxa. Pharmaceutical Biology, 47(9):835-840.
Coksari, G., Gulpinar, A., Kan, Y. and Kartal, M. 2011.Effects of different drying methods on caffeic acid derivatives content of Echinacea purpurea cultivated in Turkey. Planta Medica, 12: 77-78.
Crivelli, G., Nani, Rand Di Cesare, L.F. 2002. Influence of processing on the quality of dried herbs (basil – oregano). Atti VI Giornatescientifiche SOI, 2: 463-464.
Ghasemi Pirbalouti, A., Mahdad, E. and Craker, L. 2013. Effects of drying methods on qualitative and quantitative properties of essential oil of two basil landraces. Food Chemistry, 141(3): 2440-2449.
Ghasemi Pirbalouti, A., Oraie, M., Pouriamehr, M. and Solaymani Babadi, E. 2013. Effects of drying methods on qualitative and quantitative of the essential oil of Bakhtiari savory (Satureja bachtiarica Bunge.). Industrial crops and products, 46:324-327.
Hevia, F., Melin, P., Berti, M., Fischer, S. and Pinochet, C. 2002.Effect of drying temperature and air speed on cichoricasid and alkylamide content of Echinacea purpurea. Acta Horticulturae, 576:321-325.
Hu, C., and Kitts, D.D. 2000. Studies on the antioxidant of Echinacea root extract. Journal of Agricultural and Food chemistry, 48:1466-1472.
Letchamo, W., Polydeonny, L.V.,Gladisheva, N.O, Arnason, T.J., Livesey, J. and Awang, D.V.C. 2002. Factors Affecting Echinacea Quality. American Society for Horticultural Science, 514–521.
Lin, S.D., Sung, J.M. and Chen, C.L. 2011. Effects of drying and storage conditions on caffeic acid derivatives and total phenolics of Echinacea Purpurea grown in Taiwan. Food Chemistry, 125:226-231.
McKeown, K.A. 1999. A review of the taxonomy of the genus Echinacea. American Society for Horticultural Science, 482–489.
Percival, S.S. 2000. Use of Echinacea in medicine. Biochemical Pharmacology, 60: 155–158.
Perry, N.B., Klink, J.W.V., Burgess, E.J. and Parmenter, G.A. 1997. Alkamide levels in Echinacea purpurea: a rapid analytical method revealing differences among roots, rhizomes, stems, leaves and flowers. Planta Medica, 63(1): 58–62.
Santana, A.M., Pereira, G.S., Boaventura, C.M., Uetenabaro, A.T., Costa, L.C. and Oliveria, R.A. 2014. Rupture of glandular trichomes in Ocimumgratissimum leaves influences the content of essential oil during the drying method. RevistaBrasileria de Farmacognosia, 24: 524-530
Soysal, Y. and oztekin, S. 2001. Technical and aromatic economic performance of a tray dryer for medicinal and aromatic plants. Journal of Agricultural Engineering Research, 79(1):73-79.
Taga, M.S., Miller, E.E. and Pratt, D.E. 1984. Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists' Society, 61:928-931.
Tanko, H., Carrier, D.J., Duan, L. and Clausen, E. 2005. Pre and post harvest processing of medicinal plants. Plant Genetic Resources, 3: 304-313.
Thygesen, L., Thulin, J., Mortensen, A., Skibsted, L.H. and Molgaard, P. 2007. Antioxidant activity of chicoric acid and alkamides from Echinacea purpurea, alone and in combination. Food Chemistry, 101: 74-81.
Wills, R.B.H. and Stuart, D.L. 1999. Alkylamides and cichoric acid levels in Echinacea purpurea grown in Australia. Food Chemistry, 67: 385–388.
Zolgharnein, J., Niazi, A., Afiunizadeh, S. and Zamani, K. 2010. Determination of cichoric acid as a biomarker in Echinacea purpurea cultivated in Iran using high performance liquid chromatography. Chinese Medical Journal, 1: 23-27.