اثر روشهای مختلف خشککردن بر برخی ویژگیهای بیوشیمیایی گل گاوزبان ایرانی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)
آرش سعیدی
1
,
حسینعلی اسدی قارنه
2
1 -
2 -
Keywords:
Abstract :
مقدمه و هدف: گل گاوزبان ایرانی(Echiumamoenum Fisch. &Mey)از گیاهان دارویی اندمیک ایران و متعلق به خانواده براژیناسه است که گلبرگهای بنفش آن از زمانهای گذشته در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفته است. خشککردن از مهمترین فرآیندهای پس از برداشت گیاهان دارویی است که میتواند بر ویژگیهای کیفی آنها مؤثر باشد. روش تحقیق: این پژوهش در سال 1394 در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) انجام شد. روشهای مختلف خشککردن شامل خشککردن در سایه، آفتاب و استفاده از دماهای مختلف آون (45، 65 و 85 درجه سانتیگراد) و توانهای مختلف میکروویو (200، 300 و 400 وات) بودند. مدت زمان خشکشدن گلبرگهای گل گاوزبان ایرانی، کلروفیل کل، میزان کارتنوئیدها، آنتوسیانین کل و فلاونوئیدهای نمونههای مورد ارزیابی از مهمترین صفات اندازهگیری شده بودند. نتایج و بحث: نتایج نشان داد روشهای مختلف خشککردن تأثیر معنیداری بر زمان خشکشدن، میزان کلروفیل کل، محتوای کارتنوییدها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین کل دارد. بیشترین و کمترین زمان خشکشدن بهترتیب در روشهای سایه خشک و توان 400 وات مایکروویو مشاهده شد. میزان آنتوسیانین کل با افزایش دمای آون و توان مایکروویو کاهش یافت. همچنین بیشترین مقادیر کلروفیل کل و کارتنوئید در روش سایه- خشک اندازهگیری شدند. توصیه کاربردی/ صنعتی: بر اساس نتایج این پژوهش، جهت خشککردن گلبرگهای گاوزبان ایرانی، روش سایه- خشک به دلیل حفظ ویژگیهای کیفی آن پیشنهاد میشود.
