اثر روشهای مختلف خشککردن بر برخی ویژگیهای بیوشیمیایی گل گاوزبان ایرانی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)آرش سعیدی 1 , حسینعلی اسدی قارنه 2
1 - گروه علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
2 - گروه علوم باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
Keywords: روشهای خشککردن, گل گاوزبان ایرانی, محتوای رنگدانه, خشککردن سنتی,
Abstract :
مقدمه و هدف: گل گاوزبان ایرانی(Echiumamoenum Fisch. &Mey)از گیاهان دارویی اندمیک ایران و متعلق به خانواده براژیناسه است که گلبرگهای بنفش آن از زمانهای گذشته در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفته است. خشککردن از مهمترین فرآیندهای پس از برداشت گیاهان دارویی است که میتواند بر ویژگیهای کیفی آنها مؤثر باشد. روش تحقیق: این پژوهش در سال 1394 در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) انجام شد. روشهای مختلف خشککردن شامل خشککردن در سایه، آفتاب و استفاده از دماهای مختلف آون (45، 65 و 85 درجه سانتیگراد) و توانهای مختلف میکروویو (200، 300 و 400 وات) بودند. مدت زمان خشکشدن گلبرگهای گل گاوزبان ایرانی، کلروفیل کل، میزان کارتنوئیدها، آنتوسیانین کل و فلاونوئیدهای نمونههای مورد ارزیابی از مهمترین صفات اندازهگیری شده بودند. نتایج و بحث: نتایج نشان داد روشهای مختلف خشککردن تأثیر معنیداری بر زمان خشکشدن، میزان کلروفیل کل، محتوای کارتنوییدها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین کل دارد. بیشترین و کمترین زمان خشکشدن بهترتیب در روشهای سایه خشک و توان 400 وات مایکروویو مشاهده شد. میزان آنتوسیانین کل با افزایش دمای آون و توان مایکروویو کاهش یافت. همچنین بیشترین مقادیر کلروفیل کل و کارتنوئید در روش سایه- خشک اندازهگیری شدند. توصیه کاربردی/ صنعتی: بر اساس نتایج این پژوهش، جهت خشککردن گلبرگهای گاوزبان ایرانی، روش سایه- خشک به دلیل حفظ ویژگیهای کیفی آن پیشنهاد میشود.
Abed, A., Vaseghi, G., Jafari, E., Fattahian, E., Babhadiashar, N., Abed, M. (2014). Echium Amoenum Fisch. Et Mey: A Review on its Pharmacological and Medicinal Properties. Asian Journal of Medicinal Pharmaceutical Researches, 4(1): 21-23.
Amin, Gh.R. (1991). Popular Medicinal Plants of Iran. Iranian Research Institute of Medicinal Plants. Tehran, Iran. 230 pp.
Arnon, A. N. (1967). Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23:12-121.
Babakhanzadeh, E., Hadian, J., Abdosi, V., Larijani, K. (2014). Evaluation content of flavonoids and anthocyanin’s in Iranian borage subject in Eshkevari accessions affected by different habitats in North of Iran. Journal of Biodiversity and Environmental Science,4 (2): 364-368.
Ben Haj Said, L., Neffati, H.N.M., Bellagha, S. (2013). Color, Phenolic and antioxidant characteristic changes of Allium roseum leaves during drying. Journal of Food Quality, 36: 403-410.
Brandis, A. S., Y. Salomon, Scherz, A. (2006). Chlorophyll snsitizers in photodynamic therapy advances in photosynthesis and respiration, 25: 461– 483.
Cai, T., Chen, F. and Qi, J. (2004). Dehydrated oriental mushrooms, leafy vegetables, and food preparation herbs and condiments. p.373–393. In: Y.H. Hui, S. Ghazala, D.M. Graham, K.D. Murrell and W. Nip (eds.), Handbook of Vegetable Preservation and Processing, Marcel Dekker, New York.
Crivelli, G., Nani, R.C. Di Cesare, L.F. (2002). Influence of processing on the quality of dried herbs. Atti VI Giornatescientifiche SOI. Spoleto 23-25 April, 2002, vol. II, p. 463-464.
Dermelj, M., Bogenrieder, C., Hidvegi, M., Lasztitit, R. (1995). Effect of microwave vacuum drying on protein and chlorophyll contents of blind nettle (Urtica urens L.).Periodica Polytechnica Chemical Engineering, 39(1):77-84.
Diaz-Maroto M.C., Perez-Coello M.S., Cabezudo, M.D. (2002). Effect of different drying methods on the volatile components of parsley (Patroselinum crispum L.). European Food Research and Technology, 215: 227-230.
Doymaz, I. (2009). An experimental study on drying of green apples. Drying Technology, 27: 478–485.
Droštinová,L., Braniša, J., Bončíková,D., Jomová, K. (2015). Effect of Drying methods in content of some natural pigment in Urtica dioica L. and Mellissa officinalis L. Journal of Microbial Biotechnology and Food Science, 5 (2):182-185.
Ebadi, M.T., Rahmati, M., Azizi, M., Hassanzadeh Khayyat, M. (2011). Effects of different drying methods (natural method, oven and microwave) on drying time, essential oil content and composition of Savory (Satureja hortensis L.). Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 26 (4): 476-489.
GhasemiPirbalouti, A., Mahdad, E. and Craker, L. (2013). Effects of drying methods on qualitative and quantitative properties of essential oil of two basil landraces. Food Chemistry, 141(3): 2440-2449.
Handley S.A., Raja K.B., Sharpe C., Flanagan R.J. (2011). Measurement of serum lanthanum in patients treated with lanthanum carbonate by inductively coupled plasma-mass spectrometry. Annals of Clinical Biochemistry, 48(2): 178-182.
Kamel, M.S., Thabet, A.H., Algada, A. E. (2013). Influence of drying process on the functional properties of some plants. Chemistry and Materials Research, 3(7): 1-8.
Komes, D., Cvitanovic, A.B., Horzic, D., Markovic, K., Ganic, K.K. (2011). Characterization of pigments and antioxidant properties of three medicinal plants dried under different drying conditions. Proceedings of the 11th International Congress on Engineering and Food.
Kostaropoulos, A.E.; Saravacos, G.D. (1995). Microwave pre-treatment for sun-dried raisins. Journal of Food Science, 60: 344–347.
Krinsky, N. I. (1989). Antioxidant functions of carotenoids. Free Radical Biology and Medicine, 7(6): 617-635.
Mehrabani M., Ghassemi N., Sajjadi, E., Ghannadi, A., Shams-Ardakani, M. (2005). Main phenolic compound of petals of Echium amoenum Fisch and Meya famous medicinal plant of Iran. Daru, 13 (2): 65-69.
Morales-Delgado, D.Y.; Tellez-Medina, D.I.; Rivero-Ram´Irez, N.L.; Arellano- Maz´On, M. (2014). Effect of convective drying on total anthocyanin content, antioxidant activity and cell morphometric parameters of strawberry parenchymal tissue.Revista Mexicana De Ingeniería Química Journal, (13):179-187.
Mozaffarian, V. (1998). A dictionary of Iranian plants names. Tehran: Farhang Moaser Publishers. pp. 547-548.
Nadi, F. (2016). Bioactive compound retention in Echium amoenum Fisch. &C. A. Mey. Petals: Effect of fluidized bed drying conditions. International Journal of Food Properties, 1-12.
Pourmorad, F., Hosseinimehr, S.J., Shahabimajd, N. (2006). Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnology, 5 (11): 1142-1145.
Santana, A.M., Pereira, G.S., Boaventura, C.M., Uetenabaro, A.T., Costa, L.C., Oliveria, R.A. (2014). Rupture of glandular trichomes in Ocimum gratissimum leaves influences the content of essential oil during the drying method. Revista Brasileria de Farmacognosia, 24: 524-530.
Shafaghi, B., Naderi, N., Tahmasb, L., Kamalinejad, M. (2002). Anxiolytic effect of Echium amoenum L. in mice. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 1: 37-41.
Soltani , A . (2005). Encyclopedia of medicinal plants in traditional medicine, Arjmand Publications, Tehran. Iran.
Tanko, H., Carrier, D.J., Duan, L., Clausen E. (2005). Pre- and post-harvest processing of medicinal plants. Plant Genetic Resources, 3: 304-313.
Vadivambal, R., Jayas, D. (2007). Changes in quality of microwave-treated agricultural products—a review. Biosystematics Engineer, 98:1–16.
Wagner, G.J. (1979). Content and vacuole extra vacuoles distribution of neutral sugars, free amino acid, and anthocyanins in protoplast. Plant Physiology, 64: 88-93.
Zhang, M., Tang, J., Mujumdar, A. S., Wang, S. (2006). Trends in microwave-related drying of fruits and vegetables. Food Science and Technology, 17: 524–534.