• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - ارزیابی مقاومت ارقام گوجه فرنگی علیه بیماری‌زایی جدایه‌های قارچ Alternaria alternata f.sp. lycopersici عامل بیماری شانکر ساقه
        عادله ایوبی‌فر داریوش شهریاری مژده ملکی
        در ایـن بـررسـی واکـنـش 27 رقـم از ارقـام گـوجـه فـرنـگـی مـوجـود در کـشـور بـا جـدایـه هـایAlternaria alternata f.sp. lycopersici جمع آوری شده از مناطق مختلف ارزیابی شد. بدین منظور ابتدا اقدام به جمع آوری جدایه هایA. alternata از مناطـق مختـلـف و جهت اثـبـات بیمـاری زا چکیده کامل
        در ایـن بـررسـی واکـنـش 27 رقـم از ارقـام گـوجـه فـرنـگـی مـوجـود در کـشـور بـا جـدایـه هـایAlternaria alternata f.sp. lycopersici جمع آوری شده از مناطق مختلف ارزیابی شد. بدین منظور ابتدا اقدام به جمع آوری جدایه هایA. alternata از مناطـق مختـلـف و جهت اثـبـات بیمـاری زایـی از رقـم گـوجـه فرنـگـی Peto Early-CH (رقم حساس به بیماری شانکر ساقه) استفاده شد. برای شناسایی عامل بیماری اندازه گیری های لازم به دو صورت ماکروسکوپی و میکروسکوپی صورت گرفت. به این ترتیب که رنگ پرگنه قارچ و سایر ویژگی های ماکروسکوپی آن روی محیط کشت بررسی و اندام های قارچی نیز زیر میکروسکوپ بررسی شدند و برای هر جدایه میانگین قطر100 اسپور و کنیدیوفور محاسبه گردید. سایر مشخصات نظیر تعداد دیواره، اندازه طول و عرض و رنگ نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام آزمایش از بین نمونه های جمع آوری شده یک جدایه بر اساس شاخص شدت بیماری بر روی رقم حساس انتخاب گردید. گیاهچه های ارقام انتخاب شده پس از کاشت و انتقال به گلدان ها در شرایط گلخانه با سوسپانسیون جدایه قارچی عامل مزبور در آزمایشات جداگانه مایه زنی شدند. برای اندازه گیری درصد وقوع بیماری (Disease severity index) روی ساقه، پس از سپری شدن دوره کمون و ظهور علایم بیماری، وضعیت آلودگی گیاهچه ها و هر جدایه جهت محاسبه شاخص شدت بیماری درتیمار ها، بوته ها از نظر گسترش طولی و عمق لکه-های شانکر در قسمت-های طوقه و ساقه ارزیابی شد و بر اساس مقیاس نمره دهی از صفر تا 5 درجه آلودگی تعیین شد. نتایج ارزیابی-ها نسبت به شانکر ساقه نشان داد که سه رقم Ps 550 و Xamen و Super Set در ارزیابی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری در ساقه ارقام مورد بررسی، کم ترین سطح پیشرفت را نشان دادند و به عنـوان ارقـام مقاوم شناختـه شدند. به منظـور بررسـی تولیـد ترکیبـات خـارج سلولـی توسط قارچ و تعیین نقش آن در ایجـاد بیماری، جـدایـه های عامل بیماری در محیـط PDB (محیـط کشت سیب زمینی- دکستـروز مایع) Potato Dextrose Broth کشت شدند. گیاهچه ها و برگچه های گوجه فرنگی برای بررسی حساسیت به ترشحات برون سلولی (توکسین) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج زیست سنجی برگ و گیاهچه ها و واکنش برگ ها با نتایج حاصل از واکنش ارقام روی ساقه مشابه نبودند اما با توجه به اینکه این بیماری بیش ترین خسارت را روی ساقه گوجه فرنگی ایجاد می نماید سه رقم ذکر شده می تواند به عنوان رقم نسبتا مقاوم معرفی شوند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی تاثیر برخی از عصاره‌های گیاهی بر روی بیماری ساق زخم توتون
        سید افشین سجادی هدی عاصمی محمدرضا نجفی غلامرضا مرادی
        عامل بیماری ساق زخم توتون، Rhizoctonia solani از عوامل مهم بیماری ‌زای توتون است، که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و می تواند موجب خسارت محصول در کشور های تولید کننده توتون گردد. یکی از روش ‌های نوین کنتـرل بیماری‌ های گیاهـی استفاده از عصاره های گیـاهی است. این طرح با چکیده کامل
        عامل بیماری ساق زخم توتون، Rhizoctonia solani از عوامل مهم بیماری ‌زای توتون است، که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و می تواند موجب خسارت محصول در کشور های تولید کننده توتون گردد. یکی از روش ‌های نوین کنتـرل بیماری‌ های گیاهـی استفاده از عصاره های گیـاهی است. این طرح با هدف بررسی فعالیت ضد قارچی عصاره‌ های گیاهی بر روی قارچ‌ عامل ساق زخم توتون در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار و 4 تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1393 اجرا شد. تیمارها شامل عصاره های نعناع گربه ای، توتون ارقام بارلی21، کا326 و باسما 2-178 با غلظت دو در هزار، نیکوتین با غلظت یک در هزار، قارچ کش تیوفانات متیل با غلظت 25 گرم در 100 لیتر آب و شاهد محلول پاشی با آب بود. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر عصاره های گیاهی بر درصد کنترل قارچ‌ عامل ساق زخم توتون در سطح احتمال 1 بین تیمار های مورد استفاده اختلاف معنی داری داشته است. مقایسه میانگین تیمار ها نشان داد که قارچ کش تیوفانات متیل، عصاره های نعناع گربه ای و توتون رقم بارلی21 به ترتیب با 95/84، 32/78 و 3/73 درصد کنترل بیش ترین تأثیر را در کنترل بیماری داشتند. بنابراین، عصاره گیاهان نعناع گربه ‌ای و توتون می توانند به عنوان قارچ کش طبیعی جهت کنترل قارچ عامل بیماری‌ ساق زخم توتون مورد کاربرد قرار گیرند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - مطالعه کارایی برخی اسانس‌های گیاهی و کیتوزان در کنترل Rhizoctionia solani عامل بیماری سوختگی غلاف برنج
        صبا سوهانگر وحید زرین نیا سعید محمد‌زاده نمین
        امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهان برای کنترل بیماری ها، به دلیل مزایایی که بر ترکیبات شیمیایی دارند، مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است. استفاده از اسانس های گیاهی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی متـابولیت های ثانـویه در کنـترل عوامل چکیده کامل
        امروزه استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهان برای کنترل بیماری ها، به دلیل مزایایی که بر ترکیبات شیمیایی دارند، مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است. استفاده از اسانس های گیاهی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی متـابولیت های ثانـویه در کنـترل عوامل بـیماری زا رو به پیشرفت است. در این پژوهش تأثـیـر کارایـی سه اسـانس گیاهـی شامل اسـانس زیره سـبـز (Cuminum cyminum)، دارچـین (Cinnamomum zeylanicum) و نعناع (Mentha sp.) و محلول کیتوزان در پیشگیری و در مان بیماری سوختگی غلاف برنج ناشی از قارچRhizoctionia solaniدر آزمایشات درون شیشه و درون زیوه مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 500 تیمار و 3 تکرار انجام گرفت. تیمار های مورد بررسی در این پژوهش شامل سه فاکتور اسانس هر کدام در پنج سطح غلظت (100، 200، 400، 600، 800، 1000 میلی گرم در لیتر) و فاکتور کیتوزان در دو سطح غلظت 800 و 1000 میلی گرم در لیتر و همچنین دو شاهد شامل شاهد مثبت (محیط کشت PDA همراه با سم تیلت) و شاهد منفی (محیط کشت سیب زمینی-دکستروز- آگار فاقد اسانس)، هر تیمار دارای سه تکرار و هر تکرار نیز خود شامل سه ظرف پتری (برای تمام تیمار ها و کنترل های مثبت و منفی) بود. به منظور بررسی نحوه تاثیر تیمار های مختلف روی رشد قارچ R. solani پس از اختلاط اسانس ها با محیط کشت، قطر پرگنه رشد یافته بصورت روزانه تا زمان پر شدن کامل ظرف پتری شاهد مورد بررسی قرار گرفت. درصد بازدارندگی غلظت‌ های مختلف اسانس‌ ها با بهره‌ گیری از فرمول ابوت تعیین شد. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی کامل اسانس‌ ها (MIC)و حداقل غلظت قارچ کشی اسانس ها (MFC)نیز محاسبه شد. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد که در آن هر اسانس به عنوان یک فاکتور و غلظت های مختلف اسانس ها، سطوح مختلف هر فاکتور در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اسانس های دارچین و زیره بازدارندگی 100 درصدی از رشد قارچ R. solaniرادر غلظت های ppm 200 داشتند. همچنین اسانس نعناع و کیتوزان بازدارندگی 100 درصدی در غلظت های 600 و 1000 را از خودشان نشان دادند. علاوه بر این سه عصاره دارچین، زیره و نعناع با درصد بازدارندگی به ترتیب 67/81، 50/82 و 33/83 نتایج یکسانی را نشان دادند، کیتوزان نیز با 50 درصد بازدارندگی کم ترین میزان بازدارندگی از رشد قارچ بیماری زا را بر روی گیاه نشان داد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - تغییرات فصلی جمعیت زنبور‌های پارازیتوئید تخم سن گندم و تعیین گونه‌‌‌های غالب در منطقه‌ ورامین و حومه
        حسن قهاری
        تغییرات فصلی جمعیت زنبور های پارازیتوئید تخم سن گندم (شامل Scelionidae و Encyrtidae) در پنج منطقه مختلف ورامین شامل جواد آباد، ده‌ماسین، قرچک، عسگر آباد و پیشوا مطالعه گردید. هفت گونه‌ پارازیتـوئید شـامل Telenomus chloropus،Trissolcus basalis ،Tr. grandis ،Tr. rufiventr چکیده کامل
        تغییرات فصلی جمعیت زنبور های پارازیتوئید تخم سن گندم (شامل Scelionidae و Encyrtidae) در پنج منطقه مختلف ورامین شامل جواد آباد، ده‌ماسین، قرچک، عسگر آباد و پیشوا مطالعه گردید. هفت گونه‌ پارازیتـوئید شـامل Telenomus chloropus،Trissolcus basalis ،Tr. grandis ،Tr. rufiventris ، Tr. semistriatus، Tr. vassilieviوOoencyrtus telenomicida از ورامیـن و منـاطـق اطـراف جمع‌ آوری شـدنـد. بر اسـاس نمونـه ‌بـرداری‌ ها، در منطقـه قرچک چهـار گـونـه‌ T. semistriatus، T. grandis،T. vassilievi و T. rufiventris جمـع‌ آوری شـدنـد کـه دو گـونـه‌ T. semistriatus و T. grandis جـزو گـونـه ‌های غـالب منطقـه‌ بـودنـد. میانگیـن درصـد پـارازیتیـسـم T. semistriatus همواره بیش تر از سایر گونه ‌های رقیب بود و بالا ترین درصد پارازیتیسم آن (63/44%) در تاریخ 1/3/1393 حاصل گردید. در منطقه پیشوا پنج گونه پارازیتوئید شامل T. grandis،T. vassilievi،T. semistriatus، T. chloropus و T. basalis جمع‌ آوری شدند که T. grandisوT. vassilieviجزوگونه ‌های غالب بودند. پارازیتیسم زنبور های T. grandis و T. vassilievi از تاریخ 21/1/1393 آغاز و حداکثر درصد پارازیتیسم (89/27 درصد) برای T. grandis در تاریخ 1/3/1393 و برای گونه‌ T. vassilievi (39/22 درصد) در تاریخ 8/3/1393 به دست آمد. پارازیتوئید های منطقه جواد آباد شامل سه گـونه‌ T. rufiventris، T. grandisوTelenomus chloropusبودنـد کهT. rufiventris به عنوان گونه‌ غالب تعیین گردید. آغاز فعالیت پارازیتیسمی آن از تاریخ 28/1/1393 و حداکثر آن در تاریخ 17/2/1393 و به میزان 44/26 درصد به دست آمد. پارازیتوئید های جمع‌ آوری شده از منطقه ده‌ماسین چهار گونه‌ T. semistriatus، T. vassilievi، T. grandis و O. telenomicida بودند که دو گونه‌ T. semistriatus و O. telenomicida جزو گونه های غالب منطقه بودند. حداکثر پارازیتیسم برای گونه‌ T. semistriatus در ابتدای خرداد و برای گونه‌ رقیب آن (O. telenomicida) یک هفته بعد و در تاریخ 8/3/1393 به دست آمد. پارازیتوئید های فعـال در منطقـه عسگـرآبـاد شـامل شـش گـونـه‌ O. telenomicida، T. rufiventris، T. vassilievi، T. grandis، T. semistriatus و T. simoni بودند که سه گونه‌ اول جزو گونه‌ های غالب منطقه بودند. بالا ترین درصد پارازیتیسم برای گونه‌ T. vassilievi در تاریخ 8/3/1393 و 68/16%، برای گونه‌ T. rufiventrisدر تاریخ 8/3/1393 و 21/13% و برای گونه‌ T. grandisدر تاریخ 15/3/1393 و به میزان 72/23% تعیین گردید. در رابطه با نسبت جنسی پارازیتوئید های فوق، میانگین درصد ماده‌ های تولید شده در تمام مناطق نمونه ‌برداری بیش تر از نر ها بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی تنوع بیماری‌زایی Colletotricum lindemuthianum (Sacc. and Mgnus) Briosi and Cav. عامل آنتراکنوز لوبیا و ارزیابی مقاومت ارقام لوبیا نسبت به آن
        سیده مطهره موسوی مژده ملکی داریوش شهریاری
        آنتراکنوز لوبیا توسط(Sacc. and Magnus) Briosi and Cav., Colletotrichum lindemuthianumایجاد می ‌شود که یکی از مهم ‌ترین بیماری ‎های لوبیا در مناطق نسبتاً سرد، مرطوب و معتدل است. خسارات وارده به محصول می ‌تواند در صورت کاشت ارقام حساس لوبیا در شرایط مساعد شدید یا کلی چکیده کامل
        آنتراکنوز لوبیا توسط(Sacc. and Magnus) Briosi and Cav., Colletotrichum lindemuthianumایجاد می ‌شود که یکی از مهم ‌ترین بیماری ‎های لوبیا در مناطق نسبتاً سرد، مرطوب و معتدل است. خسارات وارده به محصول می ‌تواند در صورت کاشت ارقام حساس لوبیا در شرایط مساعد شدید یا کلی باشند. در بررسی این بیماری ابتدا جدایه ‌های مختلف قارچ از مناطق غرب و شمال کشور جمع ‌آوری گردید، خالص‌ سازی و اثبات بیماری زایی روی رقم تلاش حساس به بیماری با سوسپانسیـون اسپـورspore/ml 6+10× 2-1 روی برگ‌ ها در گلخانه انجام شد. سپس اختلاف بیماری زایی جدایه‌ ها، مانند روش اثبات بیماری زایی روی رقم تلاش تعیین گردید. شدت شاخص بیماری 15روز بعد از اسپورپاشی به روش ون شونوون و پاستور-کورااس صورت گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده از کل نمونه ‌برداری ‌ها از مناطق مختلف، جمعاً 11 جدایه خالصC. lindemuthianum به دست آمد که اکثراً دارای قدرت بیماری زایی بالا بودند ولی از نظر شاخص شدت بیماری متفاوت و در محدوده بین 98-2/22 درصد قرار گرفتند. در بررسی واکنش 40 رقم یا ژنوتیپ لوبیا به عامل بیماری در شرایط گلخانه در شش رقم ( تاز، پاچه باقلا-رگه قرمز، الماس، شکوفا، دانشکده، درسا) و چهار ژنوتیپ (21676، 940040، 920040 و 31167) با درجه آلودگی کم تر از 3 واکنش مقاومت ”R” (25% کل ارقام و ژنوتیپ ‌ها) مشاهده شد، در حالی که هشت ژنوتیپ یا رقم واکنش نیمه مقاوم ”MR”را نشان دادند و سایرین در گروه حساس ”S” قرارگرفتند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - کاربرد پلاسمای سرد اتمسفری و تاثیر آن بر قارچ‌های بیماری‌زای گیاهی
        سپیده سادات آقازاده نایینی سمیه فراهانی عباس ناصحی
        بیمارگر های گیاهی سالانه مسئول بروز خسارات اقتصادی شدید در کشاورزی و محیط زیست در سراسر دنیا هستند. به کارگیـری روش های کنتـرلی منـاسب، مقـرون به صرفـه و عاری از آلودگـی های زیست محیطـی در بیماری های گیاهی به طور مداوم در حال توسعه است. در سال های اخیر استریل کردن عوامل چکیده کامل
        بیمارگر های گیاهی سالانه مسئول بروز خسارات اقتصادی شدید در کشاورزی و محیط زیست در سراسر دنیا هستند. به کارگیـری روش های کنتـرلی منـاسب، مقـرون به صرفـه و عاری از آلودگـی های زیست محیطـی در بیماری های گیاهی به طور مداوم در حال توسعه است. در سال های اخیر استریل کردن عوامل بیماری زای گیاهی توسط پلاسمای سرد یکی از مهم ترین موضوعات پژوهشی در دنیا محسوب می گردد. پلاسما به گاز یونیزه ‌شده‌ ای اطلاق می ‌شود که همه یا بخش قابل توجهی از اتم‌ های آن یک یا چند الکترون از دست داده و به یون ‌های مثبت تبدیل شده است، نظیر گونه های فعال اکسیژن، رادیکال های آزاد OH و ... ، که با نابود سازی اسید های چرب غیر اشباع و مولکول های پروتئین در غشای سلولی بیمارگر های قارچی منجر به مرگ قارچ و در نتیجه تیمار گیاهان آلوده می گردد. در این مقاله مروری، به تأثیرات پلاسمای سرد اتمسفری بر قارچ های بیماری زای گیاهی و چگونگی عملکرد آن به عنوان یک ابزار کنترلی موثر به منظور جلوگیری از گسترش آلودگی های ناشی از آن پرداخته می شود پرونده مقاله