آنتراکنوز لوبیا توسط(Sacc. and Magnus) Briosi and Cav., Colletotrichum lindemuthianumایجاد می شود که یکی از مهم ترین بیماری ‎های لوبیا در مناطق نسبتاً سرد، مرطوب و معتدل است. خسارات وارده به محصول می تواند در صورت کاشت ارقام حساس لوبیا در شرایط مساعد شدید یا کلی
چکیده کامل
آنتراکنوز لوبیا توسط(Sacc. and Magnus) Briosi and Cav., Colletotrichum lindemuthianumایجاد می شود که یکی از مهم ترین بیماری ‎های لوبیا در مناطق نسبتاً سرد، مرطوب و معتدل است. خسارات وارده به محصول می تواند در صورت کاشت ارقام حساس لوبیا در شرایط مساعد شدید یا کلی باشند. در بررسی این بیماری ابتدا جدایه های مختلف قارچ از مناطق غرب و شمال کشور جمع آوری گردید، خالص سازی و اثبات بیماری زایی روی رقم تلاش حساس به بیماری با سوسپانسیـون اسپـورspore/ml 6+10× 2-1 روی برگ ها در گلخانه انجام شد. سپس اختلاف بیماری زایی جدایه ها، مانند روش اثبات بیماری زایی روی رقم تلاش تعیین گردید. شدت شاخص بیماری 15روز بعد از اسپورپاشی به روش ون شونوون و پاستور-کورااس صورت گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده از کل نمونه برداری ها از مناطق مختلف، جمعاً 11 جدایه خالصC. lindemuthianum به دست آمد که اکثراً دارای قدرت بیماری زایی بالا بودند ولی از نظر شاخص شدت بیماری متفاوت و در محدوده بین 98-2/22 درصد قرار گرفتند. در بررسی واکنش 40 رقم یا ژنوتیپ لوبیا به عامل بیماری در شرایط گلخانه در شش رقم ( تاز، پاچه باقلا-رگه قرمز، الماس، شکوفا، دانشکده، درسا) و چهار ژنوتیپ (21676، 940040، 920040 و 31167) با درجه آلودگی کم تر از 3 واکنش مقاومت ”R” (25% کل ارقام و ژنوتیپ ها) مشاهده شد، در حالی که هشت ژنوتیپ یا رقم واکنش نیمه مقاوم ”MR”را نشان دادند و سایرین در گروه حساس ”S” قرارگرفتند.
پرونده مقاله