• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تشخیص و اندازه‌گیری تعدادی از آفت‌کش‌های پایرتروئیدی در نمونه‌های سبزی با کروماتوگرافی‌گازی کوپل‌شده به اسپکترومترجرمی
        جلیل خندقی محمدرضا افشار مقدم
        اندازه‌گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت‌کش‌ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت‌های کشاورزی از آن‌ها استفاده می‌شوند و به‌رغم تأثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان‌ه چکیده کامل
        اندازه‌گیری ترکیبات مضری که امکان ورود به مواد غذایی را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آفت‌کش‌ها یکی از مواد مهمی هستند که در فعالیت‌های کشاورزی از آن‌ها استفاده می‌شوند و به‌رغم تأثیر مثبت این مواد در افزایش تولیدات کشاورزی، بسیاری از این مواد برای سلامتی انسان‌ها و محیط ‌زیست مضر می‌باشند. پایرتروید‌ها از حشره‌کش‌های رایج مورد استفاده در کشاورزی و سموم خانگی هستند و به‌دلیل توانایی بسیار خوب آن‌ها در مبارزه با انواع آفات، به‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این کار پژوهشی یک روش کارآمد و قابل‌اطمینان بر اساس میکرو استخراج مایع-مایع همگن القاشده با دما به‌منظور استخراج و پیش تغلیظ آفت‌کش‌های پایروتروئیدی دلتامترین، بی‌فنترین، پرمترین، سای‌هالوترین و سایپرمترین از نمونه‌های سبزیجات کرفس، سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، کاهو و پیاز و اندازه‌گیری آن‌ها به کمک کروماتوگرافی‌گازی مجهز به شناساگر اسپکترومتر جرمی توسعه داده ‌شده است. تحت شرایط بهینه، روش پیشنهادی اعتباربخشی شده و مقادیر بازده استخراج در محدوده 56 الی83 درصد به‌دست‌ آمد. هم‌چنین حدود تشخیص در بازه ۳/۴ تا ۴/۹ نانوگرم بر میلی‌لیتر حاصل شد که نشان از قابلیت بالای روش مورد استفاده در استخراج و آنالیز سموم پایرتیروئید دارد. از دیگر مزایای روش پیشنهادی می‌توان به ‌سادگی و ارزان بودن آن، مصرف کم حلال‌های آلی و زمان کوتاه آنالیز اشاره کرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان مراکز خدمات غذایی دانشگاه‌های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان به شاخص‌های ایمنی و بهداشتی مواد غذایی
        حدیثه ابدالی مسعود سامی اکبر حسن زاده باقر احمدی زهرا اسفندیاری
        ارایه مواد غذایی ایمن و بهداشتی در مراکز ارایه دهنده خدمات غذایی نقش مهمی در راستای پیشگیری از بروز بیماری‌های غذازاد دارد. این بررسی با هدف ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد با موضوع شاخص‌های ایمنی و بهداشتی مواد غذایی در پرسنل شاغل در مراکز خدمات غذایی انجام پذیرفت.این مطا چکیده کامل
        ارایه مواد غذایی ایمن و بهداشتی در مراکز ارایه دهنده خدمات غذایی نقش مهمی در راستای پیشگیری از بروز بیماری‌های غذازاد دارد. این بررسی با هدف ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد با موضوع شاخص‌های ایمنی و بهداشتی مواد غذایی در پرسنل شاغل در مراکز خدمات غذایی انجام پذیرفت.این مطالعه توصیفی-مقطعی با استفاده از پرسشنامه ساختار یافته آگاهی، نگرش و عملکرد توسط 110 نفر از پرسنل شاغل در بخش‌های مختلف مراکز خدمات غذایی در دانشگاه‌های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت.میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد پاسخ دهندگان به‌ترتیب مقادیر 9/19 ± 96/62، 8/9 ± 9/70 و 3/5 ± 6/88 بود. باتوجه به نتایج مشخص گردید پرسنل از آگاهی، نگرش و عملکرد خوبی برخوردار بودند. هم‌چنین همبستگی مثبت و معناداری بین آگاهی با نگرش و عملکرد مشاهده گردید. در حالی‌که همبستگی مثبت بین نگرش و عملکرد یافت نشد. این مطالعه حاکی از آن است که اگرچه سطح آگاهی، نگرش و عملکرد پرسنل مواد غذایی رضایت بخش است، اما در خصوص رعایت برخی از جنبه‌های بهداشتی مانند کنترل میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا و کنترل دماهای بحرانی در فرایند پخت، ضعف داشتند. به منظور پیشگیری از شیوع بیماری‌های غذازاد، آموزش‌های موثر عملیاتی با موضوع بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مراکز خدمات غذایی پیشنهاد می‌گردد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی میزان شیوع سارکوسیستیس در گوسفندان کشتاری شهرستان خوی به‌روش ماکروسکوپی و میکروسکوپی
        علی مندالی سهراب رسولی
        سارکوسیستیس تک‌یاخته انگلی درون‌سلولی اجباری است که می‌تواند موجب اختلالات گوارشی در گوسفندان و خسارات هنگفت مالی در صنعت دامداری گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت سارکوسیستیس در گوسفندان کشتاری در کشتارگاه شهرستان خوی انجام شد. برای این منظور لاشه 204 رأس چکیده کامل
        سارکوسیستیس تک‌یاخته انگلی درون‌سلولی اجباری است که می‌تواند موجب اختلالات گوارشی در گوسفندان و خسارات هنگفت مالی در صنعت دامداری گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت سارکوسیستیس در گوسفندان کشتاری در کشتارگاه شهرستان خوی انجام شد. برای این منظور لاشه 204 رأس از گوسفندان کشتاری از نظر وجود ماکروکیست با مشاهده چشمی و سپس به‌روش میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله 12 رأس (88/5 درصد) از لاشه‌ها به ماکروکیست آلوده بود. در بررسی میکروسکوپی 87 رأس (65/42 درصد) از گوسفندان آلوده تشخیص داده شدند. تحلیل داده‌ها بیانگر وجود اختلاف معنی‌دار آماری بین میزان آلودگی در رده‌های سنی مختلف بود و میزان آلودگی با افزایش سن بیشتر می‌شد (05/0p < )، در حالی‌که میزان آلودگی مستقل از جنس بود. همچنین اختلاف آماری معنی‌داری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف وجود داشت (05/0 p < ) و بیشترین میکروکیست در عضلات اسکلتی (80/90 درصد) و کمترین میکروسیست در عضلات قلب (88/29 درصد) مشاهده شد. این مطالعه اهمیت و ضرورت ارزیابی میکروسکوپی را در تشخیص آلودگی ساکوسیستیس در لاشه‌های گوسفندی نشان داد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی صحت ادعاهای‌تغذیه‏ای و سلامتی‏بخش برچسب‏ فرآورده‌های‌شیری عرضه شده در تهران
        محدثه آصفری پیمان مهستی حسن حامدی
        افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای تغذیه ای متعددی داشته و بدین منظور تولیدکنندگان باید محتویات و برچسب‎های اقلام غذایی را در کمال صحت و صداقت ارائه نمایند تا علاوه بر آگاهی دادن به مصرف‌کنندگان منجر به سردرگمی و یا به‎خطر انداختن سلامت آن‌ها نشود. چکیده کامل
        افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای تغذیه ای متعددی داشته و بدین منظور تولیدکنندگان باید محتویات و برچسب‎های اقلام غذایی را در کمال صحت و صداقت ارائه نمایند تا علاوه بر آگاهی دادن به مصرف‌کنندگان منجر به سردرگمی و یا به‎خطر انداختن سلامت آن‌ها نشود. هدف از این مطالعه بررسی صحت درج این اطلاعات و میزان تطابق آن‌ها با ضوابط تعیین‎شده و شناسایی اشتباهات و تقلبات می‎باشد. در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 272 نمونه از فرآورده‌های‌شیری انتخاب و از برچسب آن‎ها عکس‎برداری صورت گرفت، سپس اطلاعات موجود در عکس‎ها با مستندات موجود در سازمان غذا و دارو و ضابطه برچسب‎گذاری فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی انطباق داده شد و صحت آن‌ها موردبررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد 2/45 درصد نمونه‎ها حاوی اظهارات توصیفی بودند که 18/50 درصد این اظهارات غیرمجاز است. میزان عدم تطابق برچسب‎گذاری بر اساس ضوابط سازمان غذا و دارو در مورد اظهارات غنی‌شده، پروبیوتیک، ادعاهای سلامتی‎بخش و جدول حقایق ‌تغذیه‎ای به ترتیب 55/50، 6/95، 4/68،5/57 درصد بود. در ضمن 36/0 درصد اظهارات اخطاری ادعاشده ذاتاً بی‎اعتبار بودند. 2/3 درصد نمونه‎ها دارای ادعای ‌تغذیه‎ای و 14 درصد نمونه‎ها فاقد نشانگرهای رنگی بودند. برچسب‌های غذایی ابزاری برای سنجش سلامت محصولات است و نقش به‌سزایی در کاهش بیماری‎های‌ غیر واگیر ازجمله بیماری‌های متابولیک خواهند داشت. این مطالعه لزوم نظارت بیشتر و سخت‎گیرانه‎تر را در حیطه برچسب‌های غذایی آشکار می‎کند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بهینه‌سازی شرایط ازون‌دهی آب باهدف حذف هورمون‌های استرون و 17 بتا-استرادیول
        خداویردی عباس‌زاده معروفان حمید میرزایی امیرعباس متین افشین جوادی علیرضا امانی قدیم
        حضور مواد شیمیایی مختل‌کننده غدد درون‌ریز در محیط‌زیست و اثرات نامطلوب آن‌ها بر سلامت انسان و حیوانات توجه زیادی را در سال‌های اخیر به خود جلب کرده است. استروژن‌ها مهم‌ترین مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز بدن بوده و استرون (E1) و 17بتا- استرادیول (E2) قوی‌ترین آن‌ها می‌باشن چکیده کامل
        حضور مواد شیمیایی مختل‌کننده غدد درون‌ریز در محیط‌زیست و اثرات نامطلوب آن‌ها بر سلامت انسان و حیوانات توجه زیادی را در سال‌های اخیر به خود جلب کرده است. استروژن‌ها مهم‌ترین مختل‌کننده‌های غدد درون‌ریز بدن بوده و استرون (E1) و 17بتا- استرادیول (E2) قوی‌ترین آن‌ها می‌باشند. هدف از این تحقیق بهینه‌سازی شرایط حذف هورمون‌های E1 و E2 در آب با استفاده از ازون‌دهی است. برای ارزیابی مقدار E1و E2از روش کرواتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد و برای ارزیابی میزان تأثیر ازون‌دهی در حذف هورمون‌های مورد مطالعه، ابتدا شرایط بهینه ازون‌دهی ازنظر غلظت گاز ازون، مدت‌زمان ازون‌دهی، pH و غلظت هورمون‌های E1و E2محاسبه شد. طبق نتایج به‌دست‌آمده غلظت ازون برابر ۴ میلی‌گرم در لیتر، مدت‌زمان ۵ دقیقه، pH برابر ۶ و غلظت اولیه محلول هورمون‌های E1و E2تا ۱۰ میلی‌گرم در لیتر بیشترین تأثیر را داشت. درنهایت ازون‌دهی با شرایط بهینه باعث حذف ۹۰ درصد E1و 95 درصد E2شد. درمجموع نتایج این تحقیق نشان داد که ازون‌دهی در شرایط بهینه روش مناسبی برای حذف این هورمون‌ها از آب می‌باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - ردیابی باکتریوسین گروه IIa و IIb در سویه‌های بومی لاکتوباسیلوس جداسازی شده از محصولات لبنی سنتی
        پریسا پورعبدی سرابی علیرضا تاری نژاد محمد امین حجازی محمد مجیدی
        باکتری های اسیدلاکتیک، مولکول های پروتئینی ضد باکتریایی باکتریوسین با منشأ ژنتیکی متنوع تولید می‌کنند. بنابراین، شناسایی رده باکتریوسینی این باکتری‌ها، می‌تواند منجر به درک درستی از عملکرد ضد باکتریایی این پپتیدها شود. هدف از این پژوهش غربالگری باکتری‌های اسیدلاکتیک بوم چکیده کامل
        باکتری های اسیدلاکتیک، مولکول های پروتئینی ضد باکتریایی باکتریوسین با منشأ ژنتیکی متنوع تولید می‌کنند. بنابراین، شناسایی رده باکتریوسینی این باکتری‌ها، می‌تواند منجر به درک درستی از عملکرد ضد باکتریایی این پپتیدها شود. هدف از این پژوهش غربالگری باکتری‌های اسیدلاکتیک بومی مولد باکتریوسین‌های زیرگروه IIa و IIb بود. ابتدا جدایه‌های با ویژگی ضد باکتریایی علیه دو باکتری شاخص لیستریا اﯾﻨﻮﮐﻮا (Listeria innocua)و اشریشیا کولای (Escherichia coli) با استفاده از آزمون انتشار از دیسک غربالگری شدند. وزن مولکولی پپتیدهای ترشح‌شده از باکتری های اسیدلاکتیک در محیط کشت با روش ترسیب سولفات آمونیوم تخمین زده شد. برای شناسایی جدایه های لاکتیکی مولد باکتریوسین از توالی های بالادستی و پایین‌دستی ژن ساختاری باکتریوسین در واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده گردید. پنج جدایه اسیدلاکتیک با بیشترین قطر هاله عدم رشدی علیه دو باکتری شاخص گزینش و وزن مولکولی پپتیدهای ترشح‌شده توسط این سویه‌ها کمتر از 10 کیلودالتون برآورد گردید. توالی‌یابی محصول واکنش زنجیره ای پلیمراز منجر به شناسایی مناطق ژنی plnN،plnJK وplnEF در جدایه N و مناطق ژنی plnJK وplnEF در جدایه M گردید. بنابراین، جدایه M و N دارای باکتریوسین گروه IIb بوده و از قابلیت خوبی برای استفاده در افزایش سطح کیفی فراورده های لبنی و غذای دام برخوردار می باشند. نتایج زیر هم‌چینی توالی های به‌دست‌آمده نشان داد که سویه‌های بومی موجود در ایران تشابه بسیار بالایی (99 درصد) با لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) سویه‌های FQ و ATCC BAA-793 دارد. در صورت انجام آزمایش‌های تکمیلی در ارتباط با جداسازی باکتریوسین‌های موجود در سویه‌های بومی M و N، می‌توان از اثر مهاری آن‌ها علیه باکتری‌های بیماری‌زای غذایی استفاده نمود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - بررسی آلودگی میکروبی در سبزی‌های بسته‌بندی‌شده آماده مصرف مشهد
        رضیه قدوسی عطااله اژدری
        سبزیجات از گروه‌های اصلی هرم ‌غذایی محسوب شده و مصرف آن‌ها نقش اساسی در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه دارد. از طرفی امروزه ابتلا به بیماری‌های میکروبی ناشی از مصرف انواع سبزی آلوده روند افزایشی پیدا کرده است. این مطالعه باهدف تعیین میزان آلودگی میکروبی‌ سبزی های بسته‌بند چکیده کامل
        سبزیجات از گروه‌های اصلی هرم ‌غذایی محسوب شده و مصرف آن‌ها نقش اساسی در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه دارد. از طرفی امروزه ابتلا به بیماری‌های میکروبی ناشی از مصرف انواع سبزی آلوده روند افزایشی پیدا کرده است. این مطالعه باهدف تعیین میزان آلودگی میکروبی‌ سبزی های بسته‌بندی‌شده آماده مصرف در شهر مشهد انجام گرفت. در این پژوهش درمجموع تعداد200 نمونه سبزی ‌خوردن از مناطق مختلف شهر مشهد به صورت کاملاً تصادفی جمع‌آوری و هر یک از نمونه‌ها بر اساس روش‌های مرجع و استاندارد ازلحاظ شمارش‌ مزوفیل های هوازی، میزان آلودگی به کلی فرم ها، اشریشیاکولای، کپک و همچنین تخم‌ انگل مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد میزان آلودگی به مزوفیل های هوازی، کلی فرم ها، اشریشیاکولای،کپک و تخم ‌انگل به ترتیب در 19، 14، 8، 13 و 5/3 درصد نمونه‌ها بالاتر از حد مجاز بود. در مجموع 31 درصد نمونه‌های مورد آزمون به دلیل آلودگی میکروبی بیش‌ازحد غیرقابل‌مصرف گزارش شدند. در این زمینه ارائه آموزش های لازم به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سبزیجات جهت رعایت قوانین بهداشتی ضروری است، ضمن آن که اعمال نظارت‌های پیشگیرانه دقیق‌تر از جانب سازمان‌ها و ارگان‌های ذی‌ربط نیز توصیه می شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - مطالعه ویژگی‌های کیفی، آلودگی‌های میکروبی، فلزات سنگین و میزان سموم در انواع مختلف برنج‌های تولید داخل و وارداتی
        سارا ناجی طبسی اسماء وردیان حسین زمانی لعیا اصفری شفق شیرزایی
        برنج از مهم‌ترین اقلام غذایی است که نیمی از جمعیت جهان به برنج به‌عنوان یک غذای اصلی وابسته است. در ایران نیز برنج محصولی استراتژیک به شمار می‌رود و پس از نان، قوت اصلی مردم است. ازاین‌رو انتظار می‌رود این محصول باکیفیت مناسب عرضه و در سبد خانوار قرار گیرد. در این پژوهش چکیده کامل
        برنج از مهم‌ترین اقلام غذایی است که نیمی از جمعیت جهان به برنج به‌عنوان یک غذای اصلی وابسته است. در ایران نیز برنج محصولی استراتژیک به شمار می‌رود و پس از نان، قوت اصلی مردم است. ازاین‌رو انتظار می‌رود این محصول باکیفیت مناسب عرضه و در سبد خانوار قرار گیرد. در این پژوهش، ویژگی‌های کیفی، میزان ناخالصی، غلظت فلزات سنگین (کادمیوم، آرسنیک و سرب)، تعداد کپک و مخمر، میزان غلظت آفلاتوکسین و باقیمانده آفت‌کش‌ها در محصول برنج مناطق مختلف مازندران (گونه‌های طارم، شیرودی و ندا)، گیلان (گونه‌های طارم، علی کاظمی و هاشمی)، سه نمونه برنج ارگانیک (کشت اول، کشت دوم و قهوه‌ای) و برنج وارداتی از پاکستان (سه برند تجاری) و هندوستان (دو برند تجاری) قرار گرفت. بر اساس نتایج دامنه افزایش طولی معادل (26/7-68/6)، (62/7-60/7)، (62/7-68/6)، (00/7-50/6) و (20/6-80/5) میلی‌متر برای ارقام پاکستانی، هندی، مازندران، گیلان و ارگانیک مشاهده‌ گردید. ارقام هندیA و B و گیلان (هاشمی) دارای کمترین و رقم پاکستانی A دارای بیشترین ناخالصی بودند. بیشترین عطر به نمونه‌های گیلان (تالش)، مازندران (طارم) تعلق ‌داشت. بیشترین میزان ژلاتینه شدن نشاسته و کمترین میزان فلزات سنگین در نمونه‌های ایرانی مشاهده شد. بیشترین مقدار فلزات سنگین در برنج‌های پاکستانی، پس‌ازآن در برنج‌های هندی و سپس ایرانی به دست آمد. طبق نتایج، غلظت آﻓﻼﺗﻮﮐﺴﯿﻦ در کلیه نمونه‌ها، به‌جز نمونه‌های پاکستانی، کمتر از حد تشخیص ﺑﻮد. با‌توجه ‌به نتایج، نمونه برنج ارگانیک کشت اول با کمترین مصرف سموم، حداقل میزان آلودگی‌های فلزات سنگین، میکروبی و مایکوتوکسین ها جهت تأمین سلامت جامعه قابل توصیه است. پرونده مقاله