• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - بررسی فیتوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و بهینه‌سازی روش‌های مختلف عصاره‌گیری به‌منظور تعیین بهترین روش استخراج کورکومین از عصاره‌های اتانولی گیاهL. longa Curcuma
        سمانه نوری علیرضا کیاست مریم کلاهی رویا میرزاجانی سید منصور سیدنژاد
        زردچوبه با نام علمی L. longa Curcuma به سبب ویژگی‌های منحصر به فرد غذایی و دارویی در سراسر جهان از ارزش زیادی برخوردار است. در این پژوهش عصاره اتانولی ریزوم گیاه با استفاده از سه روش ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله استخراج گردید، میزان کورکومین و کورکومینوییدها به‌ترتیب چکیده کامل
        زردچوبه با نام علمی L. longa Curcuma به سبب ویژگی‌های منحصر به فرد غذایی و دارویی در سراسر جهان از ارزش زیادی برخوردار است. در این پژوهش عصاره اتانولی ریزوم گیاه با استفاده از سه روش ماسراسیون، اولتراسونیک و سوکسله استخراج گردید، میزان کورکومین و کورکومینوییدها به‌ترتیب با استفاده از روش‌های دستگاه HPLC و همچنین به منظور شناسایی کورکومینوییدها از کروماتوگرافی لایه نازکTLC استفاده گردید . محتوای فنلی عصاره‌ها با استفاده از معرف فولین سیوکالتو سنجیده شد و به‌منظور بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها از روشDPPH استفاده گردید. بیشترین راندمان وزنی عصاره مربوط به عصاره‌ مستخرج از روش سوکسله بود. بیشترین محتوای فنل و مقدار کورکومین جداسازی شده از ریزوم زردچوبه از عصاره حاصل از روش ماسراسیون به‌دست آمد. ولی حضور کورکومینوییدها در هر سه نوع روش عصاره‌گیری تایید شد. بیشترین خواص آنتی‌اکسیدانی مربوط به در عصاره‌های ماسراسیون و اولتراسونیک بود. لذا نتایج بدست آمده بیانگر توجه به اهمیت تعیین روش‌های عصاره‌گیری به منظور جداسازی کورکومین و سایر ترکیب‌های فعال زیستی پرکاربرد و مهم در درمان بسیاری بیماری‌ها و سنتز داروهای نوین می‌باشد و از لحاظ بیشترین مقدار کورکومینویید، خواص آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنلی، عصاره ماسراسیون در اولویت می‌باشد پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی کمیت و کیفیت مواد موثره اسانس شش گونه از جنس Thymus در مرحله گلدهی
        زهرا کریمی دستگردی سعداله هوشمند عبدالرحمن محمدخانی
        آویشن گیاهی معطر متعلق به تیره نعنا که به‌دلیل سنتز متابولیت‌های ثانویه تیمول و کارواکرول مصارف گسترده دارویی دارد. این تحقیق به‌منظور بررسی اجزای اسانس و عملکرد اسانس شش گونه از آویشن: T. daenensis، T. kotschyanus، T. migricus، T. vulgaris، T. transcaucasicusوT. trautv چکیده کامل
        آویشن گیاهی معطر متعلق به تیره نعنا که به‌دلیل سنتز متابولیت‌های ثانویه تیمول و کارواکرول مصارف گسترده دارویی دارد. این تحقیق به‌منظور بررسی اجزای اسانس و عملکرد اسانس شش گونه از آویشن: T. daenensis، T. kotschyanus، T. migricus، T. vulgaris، T. transcaucasicusوT. trautvetteriiدر قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در دانشگاه شهرکرد انجام گرفت. سر‌شاخه‌های گلدار گونه‌ها در مرحله گلدهی کامل از فاصله پنج سانتی‌متری سطح خاک برداشت و به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) اسانس‌گیری و ترکیب‌های تشکیل دهنده اسانس توسط دستگاه GC/MS شناسایی گردید. نتایج تجزیه واریانس تاثیر معنی‌دار (05/0p<) تیمار بر روی حجم و وزن اسانس نشان داد. آویشن باغی ازبیشترین مقدار حجم اسانس (28/0 میلی‌لیتر) و وزن (27/0 گرم) برخوردار است. مقایسه میانگین‌ها نشان داد که گونه T. trautvetterii دارای بیشترین بازده اسانس (1/1درصد)، بیشترین میزان درصد حجمی اسانس متعلق به گونه T. migricus و معادل 02/1 بود. با بررسی ترکیبات اسانس بیشترین مقدار پارا-سیمین (46/19 درصد) وگاما- ترپینن (17/14 درصد) متعلق به گونه T. vulgaris، بیشترین میزان تیمول (43/60 درصد) در گونه T. daenensis، کارواکرول (95/6 درصد) در گونه T. kotschyanus و ژرانیول (38/41 درصد) در گونه T. trautvetterii مشاهده گردید. در حالی‌ که بیشترین بازده تولید ترکیب‌های اسانس در گونه T. kotschyanus (52/98 درصد) مشاهده شد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - بررسی اثر تنش‌ خشکی و شوری برخصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی Satureja hortensis L.
        صدیقه فابریکی اورنگ ثریا مهرآباد پور بناب
        گزارش‌های زیادی مبنی بر افزایش متابولیت‌های ثانویه در گیاهان دارویی تحت تاثیر تنش‌های محیطی وجود دارد. به همین منظور، جهت بررسی اثر تنش‌های خشکی متوسط و شدید (70 و 40 درصد ظرفیت زراعی) و شوری (50 میلی‌مولار نمک NaCl) بر برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی مرزه ت چکیده کامل
        گزارش‌های زیادی مبنی بر افزایش متابولیت‌های ثانویه در گیاهان دارویی تحت تاثیر تنش‌های محیطی وجود دارد. به همین منظور، جهت بررسی اثر تنش‌های خشکی متوسط و شدید (70 و 40 درصد ظرفیت زراعی) و شوری (50 میلی‌مولار نمک NaCl) بر برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی مرزه تابستانه شامل وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، ارتفاع بوته، طول ریشه، نسبت ریشه به اندام هوایی، تعداد برگ و شاخه فرعی، میزان کلروفیل کل، a و b، آنتوسیانین، فلاونوئید و آلکالوئیدکل در برگ و ریشه، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی (CRD) با چهار تکرار و چهار تیمار در دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) در سال 1395 اجرا شد. ترکیبات بیوشیمیایی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری سنجش شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش خشکی و شوری، نوع بافت گیاهی و اثر متقابل آنها اختلاف آماری معنی‌داری (01/0P≤) از نظر تمام ترکیبات بیوشیمیایی بجز فلاونوئید داشتند. نتایج نشان داد که تنش شوری تاثیر منفی بر صفات مورفولوژیکی مرزه نداشته و در تنش شوری نسبت به عدم تنش، ارتفاع بوته (از 4/18 به 8/19 سانتی‌متر)، تعداد برگ (از 33 به 36) و وزن تر ریشه (از 05/0 به 08/0 گرم) افزایش معنی‌داری داشت و وزن تر اندام هوائی (به ترتیب با 5/0 و 52/0 گرم)، وزن خشک اندام هوائی (با 08/0 و 07/0 گرم)، وزن خشک ساقه (با 03/0 و 03/0 گرم)، وزن خشک ریشه (با 02/0 و 016/0 گرم) و وزن خشک برگ (با 04/0 و 04/0 گرم) بدون اختلاف معنی‌دار در یک کلاس آماری قرار گرفتند. اما تمام صفات در تنش خشکی نسبت به عدم تنش کاهش معنی‌داری یافتند و مشخص گردید که مرزه تابستانه نسبت به شوری مقاوم و در برابر خشکی حساس است. میزان آلکالوئید کل تحت تنش خشکی شدید (OD.g-1.DW 173/0) و تنش شوری (OD.g-1.DW 16/0) نسبت به عدم تنش (OD.g-1.DW 12/0) به‌ترتیب 44 و 33 درصد افزایش نشان داد. میزان کارتنوئید با افزایش شدت تنش خشکی کاهش یافت، در حالیکه تحت تنش شوری (133/0 میلی‌گرم درگرم بافت تر) نسبت به عدم تنش(12/0 میلی گرم در گرم بافت تر) افزایش داشت. محتوای فلاونوئید تحت تاثیر تیمارهای تنش قرار نگرفت در حالیکه میزان آنتوسیانین طی تنش‌های خشکی و شوری (به‌ترتیب با مقادیر 67/0 وOD.g-1.FW 62/0) کاهش معنی‌داری نسبت به شرایط عدم تنش (OD.g-1.FW23/1) نشان داد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - بررسی فیتوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و بهینه‌سازی استخراج مواد موثره میوه گیاه Capparis spinosa L. در منطقه سیستان
        صدیقه اسمعیل زاده بهابادی شهلا نجفی
        گیاه کبر با نام علمی Capparis spinosa L. در طب سنتی منطقه سیستان برای درمان امراض مربوط به کبد، طحال، رفع کم خونی و ضعف بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و بهینه‌سازی استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی گیاه کبر می‌باشد. میوه گیاه کب چکیده کامل
        گیاه کبر با نام علمی Capparis spinosa L. در طب سنتی منطقه سیستان برای درمان امراض مربوط به کبد، طحال، رفع کم خونی و ضعف بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و بهینه‌سازی استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی گیاه کبر می‌باشد. میوه گیاه کبر در تابستان 1393 از روستای نیک‌ محمد شهرستان هیرمند (استان سیستان و بلوچستان) جمع آوری گردید. اسانس به روش تقطیر با آب استخراج گردید و با کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز اسانس نشان داد 33 ترکیب در اسانس شناسایی شد. ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس میوه شامل تیمول (1/24 درصد) و ایزوتیوسیانات (2/29 درصد) بودند. شرایط استخراج شامل حلال، زمان، دما و توان دستگاه بود. عصاره میوه گیاه کبر با استفاده از حلال‌های مختلف (اتانول، متانول و آب) و با روش مایکروویو استخراج و سپس ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه توسط روش DPPH بررسی شد. عصاره اتانولی با شرایط توان 300 وات، زمان 15 دقیقه و درجه حرارت 85 درجه سانتی‌گراد یک تیمار بهینه برای استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی عصاره بود. نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهد که عصاره میوه گیاه کبر به‌عنوان یک منبع بالقوه از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی در درمان بیماری‌ها مدنظر است پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی اثر تنظیم‌کننده‌های رشد بر کالوس‌زائی گیاه داروئی Momordica charantia L.
        رقیه اصغرزاده حسین مرادی قربانعلی نعمت زاده علی قنبری
        گیاه داروئی خربزه تلخ (Momordica charantia L.) متعلق یه تیره کدو، گیاهی گرمسیری، چند ساله و سرشار از آهن، فسفر و ویتامین Aو C است. با توجه به اهمیت اقتصادی و نیز محدود بودن این گونه گیاهی در ایران، روش کشت بافت علاوه بر زمینه پایه‌ریزی تحقیقات مولکولی، راه مناسبی برای ت چکیده کامل
        گیاه داروئی خربزه تلخ (Momordica charantia L.) متعلق یه تیره کدو، گیاهی گرمسیری، چند ساله و سرشار از آهن، فسفر و ویتامین Aو C است. با توجه به اهمیت اقتصادی و نیز محدود بودن این گونه گیاهی در ایران، روش کشت بافت علاوه بر زمینه پایه‌ریزی تحقیقات مولکولی، راه مناسبی برای تولید و تکثیر تجاری آن می‌باشد. در این تحقیق بذرهای گیاه از منطقه زابل در سال 1392 جمع‌آوری و آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه فاکتور شامل ریزنمونه (برگ، میانگره، گره با میانگره)، در سطوح مختلف توفوردی (2,4-D) با غلظت‌های صفر، 25/0 و 5/0 میلی‌گرم در لیتر و بنزیل آدنین (BA) با غلظت‌های 25/0، 5/0 و 1 میلی‌گرم در لیتر) با سه تکرار اجرا شد. پس از گذشت سه ماه به‌ترتیب : طول، عرض، ارتفاع، درصد کالوس‌زایی، رنگ کالوس، وزن‌تر و خشک آن اندازه‌گیری شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که در تمامی صفات اندازه‌گیری شده غلظت‌های مختلف هورمون‌های BA, 2, 4-D و نوع ریزنمونه و اثر متقابل آنها اختلاف معنی‌داری در سطح احتمال یک درصد داشتند. به‌طوری‌که بیشترین عرض، طول، وزن تر و خشک کالوس در ترکیب تیماری (mg/l 1) BA به همراه (mg/l 25/0) 2,4-D مشاهده گردید و برهمکنش هورمون (5/0 mg/l) BA و (۲۵/۰ mg/l) 2,4-D بر روی ریزنمونه برگ نسبت به سایر فاکتورها اثر بهتری بر ارتفاع کالوس داشته‌اند. همچنین تمامی غلظت‌های 2,4-D و BA در ریزنمونه‌های برگ، صد در صد کالوس‌زائی را به‌همراه داشته و بیشترین کالوس‌های تولید شده به رنگ سبز زرد بوده‌اند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی تولید آرتمیزینین در کالوس و گیاه Artemisia aucheri Boiss. در برابر محرک‌های نوری و اشعه UV در محیط آزمایشگاهی
        زهره بختیاری غلامرضا اصغری شکوفه انتشاری نگین مهدی نژاد محمدعلی شریعتی
        آرتمیزینین یکی از داروهای مهم برای درمان مالاریا می‌باشد که سنتز شیمیایی این ماده بسیار پیچیده و پر هزینه است.گیاه Artemisia aucheri Boiss. دارای ژن‌های تولید کننده آرتمیزینین می‌باشد ولی این ژن‌ها غیرفعال می‌باشند. هدف از این پژوهش بررسی احتمال فعال سازی ژن‌های تولید ک چکیده کامل
        آرتمیزینین یکی از داروهای مهم برای درمان مالاریا می‌باشد که سنتز شیمیایی این ماده بسیار پیچیده و پر هزینه است.گیاه Artemisia aucheri Boiss. دارای ژن‌های تولید کننده آرتمیزینین می‌باشد ولی این ژن‌ها غیرفعال می‌باشند. هدف از این پژوهش بررسی احتمال فعال سازی ژن‌های تولید کننده این ماده با استفاده از اعمال محرک‌های مختلف نوری می‌باشد. لذا برای کشت بافت از محیط کشت MS فاقد تنظیم کننده‌های رشد گیاهی استفاده شد. دانه رست‌ها و کالوس‌ها در شرایط سترون و دمای 25±ºC قرار گرفته و در معرض تیمارهای مختلف نوری و تابش UV-B قرار داده شدند. گروه شاهد نیز در شرایط نوری مشابه نور خورشید قرار گرفتند. کالوس‌ها به‌مدت 5 ماه، هر سه هفته یکبار واکشت شدند. برای تعیین وجود آرتمیزینین در عصارهای دی کلرومتانولی استخراج شده از نمونه‌ها از روش کروماتوگرافی لایه نازک استفاده شد. بررسی نتایج به دست آمده نشان داد که در دانه رست‌های قرار گرفته در معرض تابش نور با شدت 3000 لوکس، آرتمیزینین تولید شده است. همچنین تولید این ماده در کالوس‌ها و دانه رست‌های قرار گرفته در معرض تابش UV-B نیز مشاهده گردید. با توجه به اینکه در این پژوهش برای اولین بار تولید آرتمیزینین در گیاه Artemisia aucheri Boiss. براساس سنجش‌های کیفی TLC گزارش می‌شود، انجام آزمایش‌های دقیق تر و بیشتر در این زمینه جهت انجام سنجش‌های کمی ضروری می‌باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - بررسی فیتوشیمیایی اسانس گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) در مراحل مختلف رشد و رویشگاه‌های طبیعی و گلخانه‌ای
        میر مهدی هاشمی بهمن حسینی عباس حسنی رعنا قلی نژاد یوبرت قوستا علیرضا سیروس مهر
        گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) متعلق به تیره نعنا است و اغلب به‌عنوان آنتی‌اکسیدان، ضدباکتری و مسکن در درمان عفونت‌های دیابتی استفاده می‌شود. در این تحقیق به‌منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس، گیاه در مراحل مختلف رشد از زیستگاه طبیعی و سپس مقایسه آن با شرایط گلخانه چکیده کامل
        گیاه نوروزک (Salvia leriifolia Benth.) متعلق به تیره نعنا است و اغلب به‌عنوان آنتی‌اکسیدان، ضدباکتری و مسکن در درمان عفونت‌های دیابتی استفاده می‌شود. در این تحقیق به‌منظور بررسی فیتوشیمیایی اسانس، گیاه در مراحل مختلف رشد از زیستگاه طبیعی و سپس مقایسه آن با شرایط گلخانه ای، برگ‌های گیاه در مراحل مختلف رویشی، گلدهی و رسیدگی بذر در بهار 1391 از منطقه آبخوان سبزوار واقع در استان خراسان رضوی برداشت گردید و همزمان برگ‌های کشت شده همین گیاه در شرایط گلخانه‌ای جمع‌آوری و خشک گردید.اسانس نمونه‌ها به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و توسط دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد. نتایج نشان داد در فاز گلدهی، گیاه از بیشترین میزان اسانس (04/1 درصد) و به ترتیب کامفور (85/23 درصد)، بتا-پینن (8/9 درصد)، 1و8-سینئول (04/8 درصد) و آلفا-پینن (87/6 درصد) از بیشترین مقدار در فاز گلدهی برخوردار بودند و اینکه که در هر دو رویشگاه به‌ترتیب کامفور ، بتا-پینن و آلفا- پینن از بیشترین مقدار در اسانس برخوردار بودند و این در صورتی است که در فاز رسیدگی بذر کمترین میزان اسانس (65/0 درصد) رسیده و کامفور گزارش نشده است و میزان کامفور گزارش شده که در فاز گلدهی گیاه و مخصوصاً در رویشگاه طبیعی به بالاترین مقدار خود (85/23 درصد) رسیده است پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        8 - بهینه‌سازی و مقایسه اثر شرایط مختلف استخراج (فراصوت و خیساندن) بر ترکیبات شیمیایی عصاره میوه گیاه Elaeagnus angustifolia L.
        مریم سردرودیان معصومه مهربان سنگ آتش اکرم آریان فر
        سنجد با نام علمی Elaeagnus angustifolia L..، به‌دلیل ترکیبات فلاوونوئیدی، سیتوسترول‌ها، گلیکوزیدهای قلبی و ترپنوئیدها از مهمترین گیاهان دارویی و مغذی محسوب می‌شود. هدف از این پژوهش، بهینه سازی شرایط استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی از عصاره متانولی میوه کامل سنجد (پوس چکیده کامل
        سنجد با نام علمی Elaeagnus angustifolia L..، به‌دلیل ترکیبات فلاوونوئیدی، سیتوسترول‌ها، گلیکوزیدهای قلبی و ترپنوئیدها از مهمترین گیاهان دارویی و مغذی محسوب می‌شود. هدف از این پژوهش، بهینه سازی شرایط استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی از عصاره متانولی میوه کامل سنجد (پوست، گوشت و دانه) توسط روش فراصوت و مقایسه آن با روش خیساندن بود. روش سطح پاسخ جهت بهینه‌سازی شرایط استخراج با هدف بالاترین میزان استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی استفاده شد. آزمون‌ها بر مبنای طرح Box-Behnken با سه متغیر مستقل، شامل نسبت حلال به نمونه (50-20 میلی‌لیتر حلال بر گرم نمونه)،دما (60-30 درجه سانتی‌گراد) و زمان استخراج (35-5 دقیقه) طراحی شدند. اندازه‌گیری محتوای فنل کل عصاره‌ها با استفاده از معرف فولین سیو-کالچو و اندازه‌گیری محتوای فلاونوئید کل عصاره‌ها بر اساس روش کلریمتری آلومینیوم کلراید انجام شد. ضرایب واریانس به‌دست آمده نشان داد اثر دمای فراصوت بر راندمان استخراج نسبت به دیگر عوامل موثرتر بود (05/0p<). شرایط بهینه استخراج به‌ترتیب: 79/31 (میلی‌لیتر حلال بر گرم نمونه)، 87/52 (درجه سانتی‌گراد) و 44/25 (دقیقه) بود. مقدار بازده استخراج، میزان ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدها در این شرایط به ترتیب 58/21 (میلی‌گرم عصاره به ازای گرم نمونه)، 31/106 (میلی‌گرم اسید گالیک بر گرم ماده خشک) و 98/32 (میلی‌گرم کوئرستین بر گرم ماده خشک) بود. مقایسه بین دو روش استخراج، نشان داد که بازده استخراج ترکیبات موثره گیاه در روش فراصوت نسبت به روش خیساندن بیشتر است. بنابراین استفاده از روش فراصوت جهت استخراج ترکیبات فنولیک از میوه سنجد پیشنهاد می‌شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        9 - بررسی اثر شرایط مختلف بسته بندی و انبارداری بر میزان جوانه‌زنی بذر گیاه دارویی Matricaria chamomilla L.
        فضل الله صفی خانی محمد حسن عصاره عباس ده شیری فرشید حسنی
        بابونه با نام علمیL. Matricaria chamomilla گیاهی علفی یکساله متعلق به تیره کاسنی و از مهمترین گیاهان دارویی پرمصرف جهانی با اثر آنتی‌اکسیدان و ضدالتهاب قوی است که در سطح وسیعی از مناطق مدیترانه ای جهان کشت می‌شود. این تحقیق در سال 1393 و به‌منظور تعیین تیمارهای بهینه رط چکیده کامل
        بابونه با نام علمیL. Matricaria chamomilla گیاهی علفی یکساله متعلق به تیره کاسنی و از مهمترین گیاهان دارویی پرمصرف جهانی با اثر آنتی‌اکسیدان و ضدالتهاب قوی است که در سطح وسیعی از مناطق مدیترانه ای جهان کشت می‌شود. این تحقیق در سال 1393 و به‌منظور تعیین تیمارهای بهینه رطوبت و دمای نگهداری و همچنین تاثیر پوشش‌های مختلف بسته‌بندی بذر در شرایط انبار در حفظ حداکثر قوه نامیه بذر، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. شرایط زمان نگهداری در شش سطح 30، 60، 90، 120، 150 و 180 روز، تغییرات رطوبت بذر در پنج سطح 5، 7، 9، 11 و 13 درصد و سپس تغیرات دمایی انبار در چهار سطح 10، 15، 20 و 25 درجه سانتی‌گراد در بسته‌بندی‌های با جنس آلومینیوم و نانو تعیین گردید. نتایج نشان داد که افزایش مدت زمان انبارداری، دما و رطوبت محل نگهداری بذرها در انبار مخصوصاً در بسته‌های آلومنیومی قوه نامیه بذرها کاهش می‌یابد، به‌طوری‌که در یکماهه اول انبار داری در پوشش نانو و رطوبت 5 تا 7 درصد در دمای 10 درجه از بیشترین میزان جوانه‌زنی (98 درصد) برخوردار بود و با افزایش زمان نگهداری 6 ماهه با پوشش آلومنیومی، رطوبت 13 درصد و دمای 25 درجه از کمترین میزان درصد جوانه‌زنی تا 30 درصد هم برخوردار بود. لذا پیشنهاد می‌گردد به‌منظور حفظ قوه نامیه، بذرهای بابونه در بسته‌بندی‌های با پوشش نانو و در شرایط رطوبت 5 تا 7 درصد ، دمای 10 درجه و زمان ماندگاری یک ماهه نگهداری شوند. پرونده مقاله