سنتز نانوذرات اکسید مس به روش شیمیایی و بررسی خواص ضد میکروبی آنها
محورهای موضوعی : میکروبیولوژیمینا رمضانی 1 * , اسما شمسایی 2 , رامین محمدی آلوچه 3
1 - گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: نانوذرات اکسید مس, استرپتوکوکوس اینیایی , اشرشیا کلی, فوزاریوم سولانی,
چکیده مقاله :
مقدمه: اکسید مس، یکی از مهمترین اکسیدهای فلزی واسطه است که دارای خصوصیات منحصر به فردی در مصارف فناورانه مختلفی نظیر ابر رساناها، به عنوان یک عامل ضد میکروبی بر علیه گونه های باکتریایی متعددی استفاده شده است. در تحقیق حاضر نانوذرات اکسید مس ، با استفاده از روش های شیمیایی تولید و فعالیت ضد میکروبی آن مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: نانوذرات اکسید مس به روش مایکروویو سنتز شد و آنالیزهای XRD ، EDX ، SEM ، FTIR ، UV-vis جهت بررسی خصوصیات فیزیکی وشیمیایی انجام شد. ارزیابی تأثیرات ضدمیکروبی و ضدقارچی نانوذرات اکسید مس بر روی باکتری های پاتوژن گرم مثبت استرپتوکوکوس اینیایی و گرم منفی اشرشیا کلی و قارچ فوزاریوم سولانی با کمک آزمون-های MIC و MBC و چاهکگذاری بررسی گردید. نتایج: نتایج نشان داد در غلظت های 20میلی گرم در میلی لیتر از نانوذرات اکسید مس بر روی باکتری استرپتوکوکوس اینیایی ممانعت از رشد ثبت شد. همچنین این ممانعت از رشد برای اشرشیا کلی در غلظت 4 میلی گرم در میلی لیتر از نانوذرات مشاهده شد. همچنین قارچ فوزاریوم، در غلظتهای بالاتر از 50 میلی گرم بر میلی لیتر نانواکسید مس، حساسیت به نسبت بیشتری نشان میدهد به طوری که در غلظت 100 میلی گرم بر میلی لیتر، قطر هاله عدم رشد 18 میلی متر بود. بحث و نتیجه گیری: میتوان نانوذرات اکسید مس را به عنوان یک عامل قوی ضدمیکروبی معرفی نمود.
Introduction: Copper oxide is one of the most important metal oxides that has unique properties in various technological applications, such as superconductors, and has been used as an antimicrobial agent against numerous bacterial species. In the present study, CuO Nps was synthesized using chemical methods and its antimicrobial activity was investigated. Materials and Methods: Copper oxide nanoparticles were synthesized using the microwave method, and XRD, EDX, SEM, FTIR, and UV-vis analyses were performed to investigate the physical and chemical properties. The antimicrobial and antifungal effects of copper oxide nanoparticles on pathogenic bacteria including Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Fusarium solani were evaluated using MIC and MBC tests and well diffusion assay. Results: The results showed that at a concentration of 20 mg/mL, copper oxide nanoparticles inhibited the growth of Staphylococcus aureus. Similarly, growth inhibition of Escherichia coli was observed at a concentration of 4 mg/mL of nanoparticles. Furthermore, Fusarium solani exhibited increased sensitivity to copper oxide nanoparticles at concentrations higher than 50 mg/mL, with a growth inhibition zone diameter of 18 mm at a concentration of 100 mg/mL. Discussion and Conclusion: Copper oxide nanoparticles can be introduced as a strong antimicrobial agent.