بررسی شیوع بیماری و تغییرات هیستوپاتولوژیک در آنتریتهای انگلی طیور گوشتی و اثر آن بر ضریب تبدیل غذایی در شهرستان مهاباد
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: هیستوپاتولوژی, مهاباد, کوکسیدیازیز, کوکسیدیوزیز, آنتریت,
چکیده مقاله :
آنتریتهای انگلی از عوامل اصلی کاهش وزن گله در مرغداریهای گوشتی بوده واکثر مرغداران شهرستان، در طول دوره پرورشی با بروز آنتریتها مواجه و در پایان دوره با مشکل کاهش تولید، دست به گریبان بودند. در این بررسی، تعداد 380 قطعه طیور گوشتی، در شهرستان مهاباد، در طی 11 ماه از نظرشیوع و تعیین انواع تغییرات هیستوپاتولوژیک آنتریتهای انگلی، مورد بررسی قرار گرفتند.در تمام موارد انگل جدا شده تک یاخته کوکسیدیا بوده و شیوع بیماری 9/6 در 100000 تعیین گردید. در بررسی پارازیتولوژیک فراوانی اووسیست در روش لام مرطوب 1/17 درصد و در روش شناوری3/36 درصد ، فراوانی آنتریت انگلی بصورت کوکسیدیازیز 3/26 درصد و بصورت کوکسیدیوزیز10 درصد و در مجموع فراوانی آنتریت انگلی3/36 درصد تعیین شد. در بررسی هیستوپاتولوژیک فراوانی ادم مخاطی 2/74 درصد، ادم زیر مخاطی 3/45 درصد، خونریزی 3/25 درصد- هیپرپلازی انتروسیتها 8/30 درصد، نکروز سلولی 1/27 درصد، وجود اووسیست در مخاط روده 4/3 درصد، وجود مراحل تکثیرجنسی و غیرجنسی10 درصد، انفیلتراسیون سلولهای التهابی 2/18 درصد تعیین شد. بیشترین درصد فراوانی کوکسیدیازیز، به میزان 21 درصد، در سن 4 هفتگی و بیشترین درصد کوکسیدیوزیز،به میزان 1/42درصد، در سن 7 هفتگی دیده میشود. همچنین، مشخص گردید که آنتریت انگلی باافزایش ضریب تبدیل غذایی (کاهش قابلیت تبدیل دان به گوشت) ارتباط مستقیم دارد.در یافتههای جانبی مشخص گردید بین آنتریت انگلی با نواحی درگیر روده (دوازدهه) براساس طبقه بندی جانسون- رد2 ارتباط معنیدار وجود دارد.
In this study, 380 broilers were investigated from the view point ofprevalence and histopathological changes of coccidiosis and coccidiasis inmahabad. The prevalence of coccidiosis and coccidiasis was determined 6.9in 100000. In parasitological investigation, frequency of oocystes in wetslide method and floatation were 17.1 % and 36.3 % and the frequency ofcoccidiasis, coccidiosis and total frequency of parasitic enteritis were 26.3 %, 10 % and 36.3 % respectively. In histopathological investigation thefrequency of mucosal edema, sub mucosal edema, hemorrhage, enterocytehyperplasia, necrosis, oocyste observance in mucus and inflammatory cellinfiltration were 74/2 %, 45/3 %, 25/3 %, 30/8 %, 27/1 %, 10 % and 18/2 %respectively. The high frequency of coccidiasis and coccidiosis after 4 and 7weeks were 21 % and 42/1 % respectively. It was also found that there is adirect relationship between parasitical enteritis and food convertion rate andtherefore meat production from food shows a bit decline. A meaningfulrelationship between different segment of intestine and parasitical enteritiswas found that one of the Eimeria species produced enteritis in theduodenum. The statistics methods of analysis in this study have been doneby SPSS soft ware.
1- نورث مک ، او. دونالد، دی. بل. مترجمان محسن فرخوی و همکاران (1377): راهنمای کامل طیور، چاپ دوم، واحد آموزش و پژوهش. معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر ص. 509-457.
2- Chauhan, R.S., (2005): Illustrated Veterinary Pathology (General & Systemic Pathology).University or Agriculture & Technology Uttaranchal India pp: 354-357.
3- Murray, J.Kennedy., Hanson, J.A.,(2006): poultry Disease. Animal Health Division. pp: 3-5.
4- Pastured Poultry Producers Association (APPPA) (2006): Dealing with Coccidiosis in Pastured Poultry. American stock and Poultry Sciences Institute, pp:1-5.
5- Cheodore, K.G.,(2006): Amprolium Shortage? Why Are You Worried? Coccidiosis. Poultry Health Articles. February,Vol. 5, No. 11.pp:1-2.
6- Sharon, W., (1997): protozoan Disease. College of Agriculture & life Science / Mississippi state university / pp: 4-7.
7- Georgi, Jag. R. ., Georgi, Marion, E., (1990): Parasitology for VeterinariansNorwegianSchool of Veterinary Science. Fifth edition, pp: 128-133.
8- Miller, Hatcheries.,(2005): poultry Coccidiosis. Department of primary Industries and Fishers.pp:2-3.
9- Haug, A., (2006): Coccidiosis in poultry.Eimeria species Identification and Evaluation of Pathomorphlogical lesion of Infected Birds. National veterinary Institute, Norway. Department of parasitology.pp:2-3.
_||_