اثر افزودن ویتامین E به جیره مرغ مادر بر کیفیت تخم مرغ قابل جوجهکشی در زمان ذخیره
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: ویتامین E, کیفیت تخم مرغ, جیره مرغ مادر گوشتی, کیفیت داخلی تخممرغ,
چکیده مقاله :
در یک طرح کاملاً تصادفی، اثر ویتامین E اضافی در جیرة مرغ مادر گوشتی آرین بر کیفیت داخلی تخم مرغ (هاو) قابل جوجه کشی در زمان ذخیره مورد ارزیابی قرار گرفت. تعداد 280 قطعه مرغ مادر و 28 قطعه خروس به صورت تصادفی در 28 واحد آزمایشی توزیع شدند. هفت سطح ویتامین E (0، 20، 40، 60، 80، 100 و 120 واحد بین المللی در کیلوگرم جیرة) به عنوان هفت تیمار آزمایشی از هفته 27 تا 35 درنظر گرفته شد. معیارهای کیفیت تخم مرغ در هفته های 31 و 35 و تا 14 روز پس از ذخیره در آن هفته ها، اندازه گیری شدند. جیرههای آزمایشی تأثیر معنی داری (05/0≥P) بر شاخص های کیفیت تخم مرغ تازه و ذخیره شده در هفته 31 نداشتند. فقط در هفته 35، مرغ هایی که سطوح بالاتر از 40 واحد بین المللی ویتامین E در کیلوگرم جیره را دریافت کردند، تخم مرغهای تازه شان، واحد هاو بیشتری (05/0≥P) نسبت به گروه شاهد داشتند (به ترتیب 21/92، 89/93، 25/93، 61/94 و 09/93 در مقابل 06/87). یک هفته پس از ذخیره (هفته 35)، مرغ هایی که سطوح 60 و 120 واحد بین المللی ویتامین E در کیلوگرم جیره را دریافت کردند، تخم مرغ هایشان، واحد هاو بیشتری (05/0≥P) نسبت به گروه شاهد داشتند (به ترتیب 81/84، 23/85، در مقابل 39/75). دو هفته پس از ذخیره (هفته 35)، فقط مرغ هایی که سطح 60 واحد بین المللی ویتامین E در کیلوگرم جیره را دریافت کردند، تخم مرغهایشان، واحد هاو بیشتری (05/0≥P) نسبت به گروه شاهد داشت (به ترتیب 52/74 در مقابل 50/67). بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد که سطوح بالای ویتامین E در جیرهی مرغ های مادر گوشتی مسن تر می تواند موجب بهبود کیفیت درونی تخم مرغ های قابل جوجه کشی در زمان ذخیره شود.
In a completely randomized design, effect of supplemental vitamin E (VE) in Arian broiler breeder diet on hatching egg quality in the time of storing, were evaluated. Two hundred and eighty breeder hens and twenty eight males were allocated at random to one of seven experimental diets containing graded levels of supplementary VE (0, 20, 40, 60, 80, 100 and 120 IU/kg diet) from 26 to 35 weeks of age. Egg quality indices were measured in 31 and 35 weeks of age and until 14 days after storing at those weeks. Experimental diets had no significant effect (P≥0.05) on fresh and stored egg quality in 31 week. In week 35 only, hens receiving supplemental VE higher than 40 IU/kg diet, had greater (P≤0.05) Haugh unit of their fresh eggs than control group (92.21, 93.89, 93.25, 94.61 and 93.09 vs. 87.06 respectively). One week after storing (week 35), hens receiving 60 and 120 IU of VE/kg diet had greater (P≤0.05). Haugh unit of their eggs than control group (84.81 and 85.23 vs. 75.39 respectively). Two weeks after storing (week 35), hens receiving 60 IU of VE/kg diet had greater (P≤0.05). Haugh unit of their eggs than control group, only (74.52 vs. 67.50 respectively). Based on the results of this study, it seems that high levels of VE in older broiler breeder diet can improve hatching egg internal quality at the time of storing.
1- پوررضا، ج.(1374): اصول علمی و عملی پرورش طیور، چاپ دوم. انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان، شماره 59-2، صفحه: 140-122.
2- راهنمای مدیریت پرورش مرغ مادر آرین (1381): مرکز پشتیبانی طیور کشور (وزارت جهاد کشاورزی).
3- Eisen, E. J., Bohren, B. B., McKean, H. E., (1962): The haugh unit as a measure of egg albumen quality. Poultry Science 41:1461-1468.
4- Frigg, M., Whitehead, C. C., Weber, S., (1992): Absence of effects of dietary α-tocopherol on egg pigmentation. British. Poultry Science. 33:247-353.
5- Grobas, S., Mendez, J., De Blas, C., Mateos, G. G., (1997): Influence of dietary vitamins E and A on performance, egg quality and α-tocopherol content of yolks. Poultry Science 76 (Suppl. 1): 371 (abstract).
6- Hossain, S. M., Barreto, S. L., Bertechini, A. G., Rios, A. M., Silva, C. G., (1998): Influence of dietary vitamin E level on egg production of broiler breeders, and on the growth and immune response of progeny in comparison with the progeny from eggs injected with vitamin E. Animal Feed Science Technology 73:307-317.
7- Leeson, S., Summers, J. D., (2000): Broiler Breeder Production. 1th ed. Nottingham University Press.
8- National Research Council., (1994): Nutrient requirement of poultry. 9th rev. ed., National Academy Press, Washington, DC.
9- Pappas, A. C., Acamovic, T., Sparks, N. H. C., Surai, P. F., McDevitt, R. M., (2005): Effects of supplementing broiler breeder diets with organic selenium and polyunsaturated fatty acids on egg quality during storage. Poultry Sciense 84: 865-874.
10- Puthpongsiriporn, U., Scheideler, S. E., Sell, J. L., Beck, M. M., (2001): Effects of vitamin E and C supplementation on performance, in vitro lymphocyte proliferation, and antioxidant status of laying hens during heat stress. Poultry Science 80:1190-1200.
11- SAS Institute., (1996): The SAS system for windows, version 6.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
12- Scheideler, S. E., Froning, G. W., (1996): The combined influence of dietary flaxseed variety, level, form, and storage conditions on egg production and composition among vitamin E-supplemented hens. Poultry Science 75: 1221-1226.
13- Tengerdy, R. P., Nockels. C. F., (1973): The effect of vitamin E on egg production, hatchability and humoral immune response of chickens. Poultry Science 52:778-783.
_||_