مطالعه شاخص های رشد میکروسپوروم کنیس و تریکوفیتون منتاگروفیتس در چالش با عصاره های متانولی دارچین و زردچوبه
محورهای موضوعی : قارچ شناسی
ماکان رفاعت
1
,
مهدی منصوری
2
*
1 - دانشجو دکتری رشته دامپزشکی،واحد گرمسار، دانشگاه ازاد اسلامی ، گرمسار، ایران.
2 - استادیار بخش قارچ شناسی،گروه پاتوبیولوژی،واحد گرمسار،دانشگاه آزاد اسلامی،گرمسار،ایران.
کلید واژه: تریکوفیتون منتاگروفیتس, میکروسپوروم کنیس, روش میکرودایلوشن, حداقل غلظت کشندگی قارچ (MFC), دارچین, حداقل غلظت بازدارندگی (MIC), زردچوبه,
چکیده مقاله :
عصاره های گیاهی می توانند روی قارچ ها از جمله درماتوفیت ها اثر ضد قارچی داشته باشند. دارچین و زردچوبه به ترتیب با داشتن سینامیک آلدهید و کورکومین می توانند به عنوان گیاهان مهم ضد قارچی عمل کنند. دو سویه قارچی میکروسپوروم کنیس و تریکوفیتون منتاگروفیتس از جمله مهم ترین عوامل ایجاد کننده بیماری درماتوفیتوزیس هستند. درماتوفیتوزیس یک بیماری زئونوز و خطرناک علیه سلامت انسان و دام می باشد. در ابتدا دو سویه قارچی میکروسپوروم کنیس (۵۰۶۹:PTCC No) و تریکوفیتون منتاگروفیتس (۵۰۵۴:PTCC No) را از مرکز کلکسیون میکروارگانیسم های صنعتی ایران (PTCC) به صورت کشت زنده تهیه کردیم. سپس برای تهیه عصاره های متانولی دارچین و زردچوبه به روش ماسراسیون عمل کردیم و بعد از آن اقدام به تهیه سوسپانسیون قارچی استاندارد نمودیم. برای مواجهه این دو عصاره با این دو سویه قارچی از روش میکرودایلوشن با استفاده از رقیق سازی سریالی آگار در محیط کشت ۱۶۴۰RPMI و سپس یافتن حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MFC)، اقدام نمودیم. غلظت های اولیه عصاره های مورد استفاده برای انجام این آزمایش ۵۰۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰، ۲۰۰۰، ۳۰۰۰، ۵۰۰۰ PPM می باشند. بر اساس نتایج بدست آمده، اثر عصاره های دارچین و زردچوبه روی تریکوفیتون منتاگروفیتس در حداقل غلظت بازدارندگی(MIC) به ترتیب ۱۲۵۰ و ۷۵۰ PPM و روی میکروسپوروم کنیس به ترتیب ۱۲۵ و ۲۵۰ PPM می باشند. با همین ترتیب اثر عصاره های دارچین و زردچوبه در حداقل غلظت کشندگی(MFC) به ترتیب روی تریکوفیتون منتاگروفیتس ۲۵۰۰ و ۱۵۰۰ PPM و روی میکروسپوروم کنیس در هر دو غلظت، ۵۰۰ PPM می باشند. به دنبال نتیجه گیری، پی بردیم که دارچین و زردچوبه روی این دو سویه قارچی مؤثر می باشند به طوری که تاثیر این دو عصاره روی سویه قارچی میکروسپوروم کنیس بیشتر از سویه تریکوفیتون منتاگروفیتس است. اما تاثیر کشندگی و بازدارندگی آن ها نسبت به یک داروی شیمیایی ضد قارچی مانند ایتراکونازول به مراتب کمتر می باشد. چون غلظت مؤثر این دو عصاره هم در حداقل غلظت کشندگی و هم در حداقل غلظت بازدارندگی بسیار بیشتر از یک داروی شیمیایی مانند ایتراکونازول می باشد.
۱. آزاد احیایی، د.، امامی، م.، عدیمی، پ.، امین، غ. (۱۳۸۸). بررسی اثرات ضدقارچی عصاره برگ گیاه مورد رودبار بر روی برخی از قارچ های درماتوفیت و ساپروفیت در شرایط in vitro. فصلنامه دانش میکروب شناسی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال، دوره۲، شماره۵، صفحات ۲۷-۳۱.
۲. آلکسوپولوس، م.ب. (۱۳۹۰). اصول قارچ شناسی. ترجمه پژوهند، م.، پیغامی، ا.، صارمی، ح. چاپ پنجم، انتشارات جهاد دانشگاهی(دانشگاه فردوسی مشهد)، مشهد، صفحات 256-259.
۳. آل محمد، م. (۱۳۶۵). میکروب شناسی عملی. چاپ اول، مرکز نشر دانشگاه شیراز، شیراز، صفحات ۲۱۷-۲۲۴.
۴. امیربیگی، د. (۱۳۷9). رهیافت تولیدی و فرآوری گیاهان دارویی. جلد سوم، چاپ دوم، انتشارات فکر روز، تهران، صفحات ۷۹-۸۰ و ۹۴-۹۸.
۵. امامی، م. (۱۳۷۴). قارچ شناسی پزشکی. چاپ چهارم، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، صفحات ۱۲۳، ۱۳۴، ۱۵۶.
۶. آیینه چی، ی. (۱۳۶۵). مفردات پزشکی و گیاهان دارویی ایران. چاپ اول، انتشارات دانشگاه تهران، تهران، صفحه ۴۵.
۷. ترور، آ.، کاتزونگ، ب. (۱۳۹۸). خلاصه و آزمون های فارماکولوژی کاتزونگ و ترور. ترجمه هادیپور جهرمی، م. چاپ اول، ویرایش ۱۲، انتشارات ابن سینا، تهران، صفحات ۵۵-۱۰۰.
۸. جعفرنیا، س.، خسروشاهی، س.، قاسمی، م. (۱۳۸۸). راهنمای جامع و مصور خواص و کاربرد گیاهان دارویی. چاپ چهارم، انتشارات سخن گستر، صفحات ۱۵و۱۶.
۹. حاجی شریفی، ا. (۱۳۸۳). اسرار گیاهان دارویی. چاپ دوم، انتشارات حافظ نوین، صفحات ۱۰۵-۱۱۰.
۱۰. خرم، ح.، مشهدی رفیعی، س.، بیات، م. (۱۳۸۹). مقایسه اثرات درمانی اسانس گیاه مرزنجوش با کرم کتوکونازول ۲٪ در درمان درماتوفیتوزیس تجربی ناشی از میکروسپوروم کنیس در گربه ها. پاتوبیولوژی مقایسه ای، علمی-پژوهشی دانشکده دامپزشکی دانشگاه واحد آزاد علوم و تحقیقات تهران، دوره۱۶، شماره۴، صفحات ۲۹۷۳-۲۹۸۰.
۱4. شادزی، ش. (۱۳۶۸). قارچ شناسی پزشکی، روشهای تشخیص آزمایشگاهی و درمان. چاپ چهارم، انتشارات جهاد دانشگاهی، تهران، صفحات ۱۷۵-۱۷۸.
۱5. صالحی سورمقی، م. (۱۳۸۷). گیاهان دارویی و گیاه درمانی. جلد دوم، چاپ دوم، انتشارات دانشگاه تهران، صفحات ۲۰-۳۰.
۱6. عبدالملکی، م.، سالاری، م.، بهرام نژاد، ص.، پنجه که، ن.، عباسی، س. (۱۳۸۷). اثرات ضد قارچی عصاره خام گیاه دارچین (Cinnamomum zeylanicum) روی برخی قارچ های بیماریزای گیاهی (مقاله کوتاه). بیماری های گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، دوره۴۴، شماره3، ۲۵۵-۲۶۱.
۱7. علی ملایی، م.، اختردانش، ب. (۱۳۹۱). دارونامه جامع دام های کوچک (سگ و گربه). چـاپ اول، دانشگاه شهید باهنر، انتشـارات دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، صفحات ۱۵۰، ۵۳۶، ۵۷۳، ۵۷۸، ۵۸۴.
۱8. فرهمند، س. (۱۳۹۳). بررسی اثر ضد درماتوفیتی عصاره متانولی جفت گیاه بلوط. دومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار، دانشکده شهید مفتح، همدان، صفحات۱-۹.
24. مؤمنی، ت. (۱۳۷۹). عصاره های گیاهی. چاپ اول، انتشارات شهید فرهاد رضا، تهران، صفحات ۱۰-۲۰.
25. واحدی نیا، ح. (۱۳۶۶). روش های علمی میکروبیولوژی عمومی و کاربرد آن در علم پزشکی. چاپ اول، انتشارات کلمه، تهران، صفحات ۱۴۰-۱۷۰.
48. Spanakis, E.K., Aperis, G., Mylonakis, E. (2006). New agents for the treatment 48. Spanakis, E.K., Aperis, G., Mylonakis, E. (2006). New agents for the treatment of fungal infection: clinical efficacy and gaps in coverage. Clinical Infections Diseases, 43: 1060-1068.
49. Weinstine R.A. (2001). Controlling antimicrobial resistance in hospitals: Infection control and use of antibiotics. Emergency Infections Diseases, 7: 188-192.