بررسی وجود افلاتوکسین B1 در غذای خشک سگ و گربه عرضهشده در استان اصفهان به روش الایزا
محورهای موضوعی :
قارچ شناسی
پیمان کیهانی
1
,
پرتو رییسی
2
,
ابراهیم رحیمی
3
1 - استادیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد ،شهرکرد،ایران
2 - دانش آموخته دکترای دامپزشکی ، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد ،شهرکرد،ایران
3 - استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، شهر کرد ، ایران
تاریخ دریافت : 1401/06/06
تاریخ پذیرش : 1402/02/07
تاریخ انتشار : 1401/12/01
کلید واژه:
الایزا,
آفلاتوکسین B1,
غذای سگ و گربه,
چکیده مقاله :
آفلاتوکسینها سموم طبیعی میباشند که انواع مختلفی از غذای انسان و حیوانات را آلوده میکنند و باعث تهدید سلامت انسان و دام میگردند. هدف از این مطالعه بررسی وجود افلاتوکسین B1 در غذای خشک سگ و گربه عرضهشده در استان اصفهان به روش الایزا بود. بدین منظور با مراجعه با پتشاپهای شهرستان اصفهان 48 نمونه خوراک سگ از 12 برند و 48 نمونه از 12 برند خوراک گربه جمعآوری گردید. از هر برند مقدار 200 گرم نمونه یکنواخت شده برداشته و به آزمایشگاه انتقال داده شد و مطابق دستورالعمل کیت آماده تجاری AFB1 شرکت سازنده (Euroclone, Italy) آزمون شد. نتایج مطالعهی حاضر نشان داد که در تمامی نمونههای بررسیشده حضور آفلاتوکسین B1 با دامنهی غلظت 24 تا 38 نانوگرم بر گرم قابلتشخیص بود و تمامی برندها مقدار بالاتری از حد مجاز آفلاتوکسین ( ng/g20) را از خود نشان دادند. در میان برندهای غذای سگ، اختلاف معناداری بین برندهای خارجی و داخلی در میزان افلاتوکسین مشاهده نگردید اما در مقایسه میزان آفلاتوکسین برندهای خارجی و داخلی گربه مشاهده گردید که میزان آن در برندهای داخلی بیشتر از برندهای خارجی میباشد. طبق نتایج بهدستآمده از این مطالعه، ازآنجاییکه این مایکوتوکسین سلامت حیوانات را متأثر میسازد و سبب بروز اختلالات جدی در آنها میگردد و با توجه به اینکه در تمامی برندهای بررسیشده در این مطالعه میزان آن از حد مجاز بالاتر بوده است، نظارت دائمی برای آفلاتوکسین B1 توسط صنایع تولیدکننده خوراک سگ و گربه و همچنین کنترل واردات خوراک ضروری به نظر میرسد.
منابع و مأخذ:
Abd-Elhakim Y.M. (2016). An investigation of selected chemical contaminants in commercial pet foods in Egypt. Journal of Veterinary Diagnostic 28: 70-75.
Akinrinmade, J.F. and Akinrinde, A. S. (2012). Aflatoxin status of some commercial dry dog foods in Ibadan, Nigeria. African Journal of Biotechnology. 11: 11463-11467.
Azizi, I. (2012). Determination of aflatoxin B1 levels of the feedstuffs in traditional and semi-industrial cattle farms in Amol, northern Iran. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 7: 528-534.
Bhat, R. V., Joint, F. and Vasanthi, S. (1999). Mycotoxin contamination of foods and feeds: Journal of Veterinary Advances. 9: 28-39.
Błajet-Kosicka, A. (2014). Determination of moulds and mycotoxins in dry dog and cat food using liquid chromatography with mass spectrometry and fluorescence detection. Food Additives & Contaminants: Part B. 7: 302-308.
Boermans, H.J. and Leung, M. C. (2007). Mycotoxins and the pet food industry: toxicological evidence and risk assessment. International journal of food microbiology. 119: 95-102.
Böhm, J. (2010). Survey and risk assessment of the mycotoxins deoxynivalenol, zearalenone, fumonisins, ochratoxin A, and aflatoxins in commercial dry dog food. Mycotoxin Research. 26: 147-153.
Campos, S. (2009). Aflatoxigenic fungi and aflatoxin B1 in commercial pet food in Brazil. World Mycotoxin Journal. 2: 85-90.
Cullen, J. M. and Hagler, W. M. 1994. Mycotoxins, Wood Decay, Plant Stress, Biocorrosion, and General Biodeterioration.First Edition. Springer. New York, NY. 3: 14-19
Ersali, A. (2009). Transmission of aflatoxins from animal feeds to raw and pasteurized milk in shiraz city and its suburbs. SSU_Journals. 17: 175-183.
Grandi, M. (2019). Occurrence of mycotoxins in extruded commercial cat food. ACS omega. 4: 14004-14012.
Klich, M.A. (2007). Aspergillus flavus: the major producer of aflatoxin. Molecular plant 8: 713-722.
Martins, H.M. (2007). Occurrence of aflatoxin B1 in dairy cow’s feed over 10 years in Portugal. Rev Iberoam Micol. 24: 69-71.
Messripour, and Gheisari, M. M. (2010). Occurrence of aflatoxin B in some feedstuffs in Isfahan. Journal of Research In Agricultural Science. 1: 47 - 53.
Pirestani, A., et al.) 2012(. Comparison of HPLC and Elisa for Determination of Aflatoxin Concentration in the Milk and Feeds of Dairy Cattle. Journal of Reseach on Crop 7: 71
Rahimi, E., Kargar, A. & Zamani, F. (2008). Assessment of aflatoxin B1 levels in animal feed of dairy farms in Chaharmahal & Bakhtiari. First Edition. Pajouhesh_Va_Sazandegi. 6: 14-25
Razaghi, M., Soltanahmadi, Y. and Alinejad, S. (2010). Aflatoxins and their importance in public health and agriculture.First Edition. Agricultural Education and Promotion Institute. Tehran. 7: 154-178. [In Persian]
Rushing, B.R. and Selim M.I. (2019). Aflatoxin B1: A review on metabolism, toxicity, occurrence in food, occupational exposure, and detoxification methods. Food and chemical toxicology. 124: 81-100.
Scudamore, K., et al.1997. Determination of mycotoxins in pet foods sold for domestic pets and wild birds using linked‐column immunoassay clean‐up and HPLC. Food Additives & Contaminants. 14: 175-186.
Sharma, M. and Márquez, C. (2001). Determination of aflatoxins in domestic pet foods (dog and cat) using immunoaffinity column and HPLC. Animal Feed Science and Technology. 93: 109-114.
Shakeri, Z., Rahimi, E. and Shakerian, A. (2019). Evaluation of aflatoxin content in pistachio, almond, hazelnut and walnut in Isfahan. Journal Of Food Hygiene. 9: 18-25. [In Persian]
Signos, S. Y. (2007). Aflatoxicosis: A problem to solve in veterinary medicine. Revista electrónica de Veterinaria. 18: 15-36
Valladares-Carranza, b., Felipe-Perez, y. E., Sánchez-Torres, j. E., Caballero-Reyna, m., Zaragozabastida, a., Rivero-Perez, n.et al. (2018). Aflatoxins Determination In Commercial Dog Food .Journal of Veterinary Medicine and Animal Sciences. 4: 54-98.