خشک کردن گیاه دارویی نعنا فلفلی (Mentha piperita) با ترکیب تیمارهای سایه و مایکروویو قسمت دوم: بررسی اثر تیمارها بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی برگ خشک شده
محورهای موضوعی : افزایش عملکردفاطمه روزدار 1 , مجید عزیزی 2 , عسکر غنی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
2 - استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
3 - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، ایران
کلید واژه: نعنا فلفلی, ترکیبات فنلی, خشک کردن, فعالیت ضداکسایشی,
چکیده مقاله :
خشک کردن رایجترین روش نگهداری از گیاهان دارویی و حفاظت از ترکیبات بیوشیمیایی آنها میباشد. به منظور بررسی روشهای مختلف خشک کردن بر برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی نعنا فلفلی شامل میزان ترکیبات فنلی کل، میزان فلاوونوئید کل، میزان فلاون و فلاونول، فعالیت ضداکسایشی و کربوهیدرات کل دو آزمایش بصورت مجزا از هم بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج حاکی از تأثیر معنیدار روشهای مختلف خشک کردن بر صفات مورد بررسی بود (0/05 p< ). در خشک کردن ساده بالاترین میزان فنل کل، فلاونوئید کل و فلاون و فلاونول در نمونه تازه بود در حالیکه کمترین میزان این ترکیبات در تیمار آون با دمای 70 درجه سانتیگراد بهدست آمد، اما در روش خشک کردن ترکیبی بیشترین میزان فنل کل، فلاونوئید کل و فلاون و فلاونول در تیمار ترکیبی سایه+ مایکروویو 450 وات بود و کمترین مقدار آن در روش خشک کردن مایکروویو 100 وات+ سایه مشاده شد. همچنین در روش خشک کردن ساده، نمونههای خشک شده در سایه مصنوعی با مقدار 88/83 درصد و در خشک کردن ترکیبی تیمار سایه+ مایکروویو 450 وات با مقدار 0/48 درصد بیشترین فعالیت ضداکسایشی را داشتند. بنابرای میتوان نتیجه گرفت که در خشک کردن ساده نمونه تازه و روش خشک کردن سایه مصنوعی و توان 900 وات مایکروویو و در خشک کردن ترکیبی روش سایه+ مایکروویو 450 وات از این جهت که خصوصیات بیوشیمیایی را حفظ خواهند کرد بسیار مطلوب خواهند بود.
Drying is the most common way to preserve medicinal plants and protect their biochemical compounds. In order to investigate the effect of different drying methods on some phytochemical properties of Mentha piperitae, including the content of total phenolics, total flavonoids, flavon and flavonol, and also antioxidant activity and total carbohydrates, two experiments were conducted separately based on a completely randomized design with three repetitions. The results showed a significant effect of different drying methods on the studied traits (p<0.05). In simple drying, the maximum amount of total phenolics, total flavonoid, flavone and flavonols related to fresh sample, while the minimum amount of these compounds was obtained in oven treatment with a temperature of 70oC, but in the combined drying method, the maximum amount of total phenolics, total flavonoid and flavon and flavonol were found in the combination treatment of shade + microwave 450 W, and the minimum amount was observed in the microwave drying method of 100 W + shade. Also, in the simple drying method, samples dried in artificial shade with 88.83% and in combined drying with treatment shade + 450 W microwave with 0.48% had the maximum antioxidant activity. Therefore, it can be concluded that in the simple drying of the fresh sample and in the combined drying of the shade + 450 W microwave method, they will be very favorable because they will maintain the biochemical characteristics.
_||_