تأثیر عصاره رزماری (Rosmarinus officinalis) در کاهش فساد فیله ماهی قزلآلای رنگین¬¬کمان (Onchorhynchus mykiss) طی¬ دوره نگهداری در شرایط سرد
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمهدی بابازاده 1 , مریم شاپوری 2
1 - استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد سوادکوه ، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
کلید واژه: رزماری, فساد, ماندگاری, قزلآلا,
چکیده مقاله :
رزماری، گیاهی است که بر روی بسیاری از عوامل بیماریزا و ارگانیسمهای مسبب فساد موادغذایی تأثیرگذار است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از عصاره گیاه رزماری در دو غلظت (1/0 و 3/0 درصد) به منظور افزایش مدتزمان ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در دمای یخچال بود. فاکتورهای مورد بررسی شامل پارامترهای شیمیایی (مجموع بازهای نیتروژنی فرار و عدد پر اکسید) و پارامترهای میکروبی (شمارش کلی باکتریها و شمارش باکتریهای سرماگرا) بوده که طی روزهای صفر، سوم، ششم، نهم، دوازدهم و پانزدهم نگهداری، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتايج نشان داد مقادير PV و TVN و پارامترهای میکروبی در تيمار با غلظت 3/0 درصد، بهطور معنیداری (05/0p<)، كمتر از ساير تيمارها بود. همچنین با افزایش دوره نگهداری، میزان فساد افزایش یافت با وجود این، در روزهای نهم تا دوازدهم، تمامی پارامترهای مورد بررسی خارج از دامنه استاندارد بودند. بر اساس یافتههای حاصله، استفاده از عصاری رزماری بهویژه در غلظت 3/0%، در کاهش ارگانیسمهای مسئول فساد و به تأخیر انداختن اکسیداسیون چربی و درنهایت افزایش عمر ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان، مؤثرتر است.
Rosemary is a natural antimicrobial that effective on many pathogens and food spoilage organisms. The purpose of this study was using of two levels of ethanolic extract of Rosemary (0.1% and 0.3%) in order to increase the shelf-life rainbow trout fillets in the cold condition. Factors considered include (Peroxide value and total volatile base nitrogen) and microbial parameters (Total count of bacteria and Psychotropic count) in periods of 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days. The changes in TVB-N and TV values during treatment with ethanolic extract of 0.3% significantly (p<0.05) was lower than the other treatments. Also, the results of microbial parameters referred that. However, on day 9-12, all parameters were outside the standard range. In conclusions, based on the results of this study, the use of Rosemary extract especially in concentration of 0.3%, is more effective in reducing the organisms responsible for spoilage and delaying fat oxidation and ultimately increasing shelf-life rainbow trout fillets.