شیوع یرسینیا انتروکولیتیکا و بررسی الگوی مقاومت آنتی¬بیوتیکی در گوشت مرغ و بوقلمون¬ عرضهشده در نجفآباد، اصفهان
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمحمد رضا جنتی 1 * , ابراهیم رحیمی 2
1 - دکتری عمومی دامپزشکی، گروه دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت موادغذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: گوشت مرغ, گوشت بوقلمون, یرسینیا انتروکولیتیکا, گاستروانتریت,
چکیده مقاله :
یرسینیا انتروکولیتیکا یک پاتوژن غذایی است که باعث بیماری گاستروانتریت در انسان میشود. این باکتری همراه با مصرف موادغذایی آلوده، وارد بدن شده و تأثیرات مخرب خود را اعمال میکند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین فراوانی یرسینیا انتروکولیتیکا و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها در گوشت مرغ و بوقلمون عرضهشده در شهرستان نجفآباد، اصفهان بود. تعداد 100 نمونه، شامل: 50 نمونه گوشت مرغ و 50 نمونه گوشت بوقلمون، بهصورت تصادفی از مراکز عرضه گوشت، جمعآوری و به آزمایشگاه بهداشت موادغذایی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد، منتقل شد. باکتریهای یرسینیا انتروکولیتیکا با کشت و انجام آزمونهای تشخیصی شناسایی و جداسازی شدند. الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی به روش انتشار دیسک تعیین شد. نتایج نشان داد که از مجموع 100 نمونه گوشت مرغ و گوشت بوقلمون، 22 درصد به یرسینیا انتروکولیتیکا آلودگی داشتند. بین شیوع آلودگی به یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت مرغ و گوشت بوقلمون، ارتباط معنیداری مشاهده گردید (05/0P<). بیشترین مقاومت به ترتیب نسبت به جدایههای آمپیسیلین، سفالوتین و آموکسیسیلین با مقاومت 20، 18 و 14 درصد و کمترین مقاومت مربوط به سیپروفلوکساسین، جنتامایسین و کلرامفنیکل بود. آنالیز آماری نشان داد که بین بیشترین و کمترین مقاومت ارتباط معنیداری وجود نداشت. با توجه به شیوع بالای مقاومت آنتیبیوتیکی، پیشنهاد میگردد استفاده از آنتیبیوتیکها، جهت درمان گاستروانتریت ناشی از یرسینیا انتروکولیتیکا محدود گردد.
Yersinia enterocolitica is a foodborne pathogen that causes gastroenteritis in humans. This bacterium enters the body through the consumption of contaminated food and exerts its harmful effects. The aim of the present study was to determine the prevalence of Yersinia enterocolitica and the determination of antibiotic resistance patterns of the isolates in chicken and turkey meat sold in Najafabad County, Isfahan. A total of 100 samples, including 50 chicken meat samples and 50 turkey meat samples, were randomly collected from meat supply centers and transferred to the Food Safety Laboratory of Islamic Azad University in Shahrekord. Yersinia enterocolitica isolates were identified and isolated through culturing and diagnostic tests. The antibiotic resistance pattern was determined using the disk diffusion method. The results showed that out of 100 samples of chicken and turkey meat, 22% were contaminated with Yersinia enterocolitica. A significant relationship was observed between the prevalence of Yersinia enterocolitica contamination in chicken and turkey meat (P<0.05). The highest resistance was observed against ampicillin, cephalothin, and amoxicillin, with resistance rates of 20%, 18%, and 14%, respectively, while the lowest resistance was related to ciprofloxacin, gentamicin, and chloramphenicol. Statistical analysis indicated that there was no significant relationship between the highest and lowest resistance. Given the high prevalence of antibiotic resistance, it is recommended that the use of antibiotics for the treatment of gastroenteritis caused by Yersinia enterocolitica be limited.