ارائه مدل آینده نگر کارآفرینی مبتنی بر بوم گردی در روستاهای هدف گردشگری مطالعه موردی: روستاهای گردشگری شهرستان خوروبیابانک
محورهای موضوعی :
فصلنامه علمی برنامه ریزی منطقه ای
رسول عسگری
1
,
علی شمس الدینی
2
,
پرویز کردوانی
3
1 - دانشآموخته دکتری جغرافیا و برنامهریزی روستایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،
ایران
2 - استادیار گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
3 - استاد گروه جغرافیا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
تاریخ دریافت : 1396/10/22
تاریخ پذیرش : 1397/05/15
تاریخ انتشار : 1397/07/01
کلید واژه:
کارآفرینی,
بوم گردی,
نرم افزار میک مک,
شهرستان خوروبیابانک,
چکیده مقاله :
امروزه در کشور ایران برای رفع چالشهای توسعه روستایی و ایجاد برخورداری روستائیان از شرایط مطلوب زندگی، استفاده از کارآفرینی در بوم گردی و گردشگری روستایی در نقش مکمل فعالیتهای کشاورزی در روستاهای هدف گردشگری مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش کاربردی با استفاده از روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه از 31 خبره دردسترس، مبتنی بر روش گلوله برفی و کاربست نرم افزار میک مک انجام شد. مدل کارآفرینی مبتنی بر بوم گردی در یک ساختار سهگانه شامل ارکان، زیرساخت و شاخص، واجد 15مولفه مشخص شد. مهمترین معرفها ازدیدگاه هیات خبرگان شامل مهاجرین به روستا، تامین نیاز و معیشت، صنایع دستی، صنایع فرهنگی، تنوع اجتماعی، سرمایه اجتماعی، تامین آینده، کاریزما، نوگرایی می باشد. پیشرانهای کلیدی کارآفرینی با کاربرد نرم افزار میک مک و تشکیل جدول اثرات متقابل در سه سطح و با تاثیرگذاری مستقیم و غیر مستقیم تحلیل شد. بیشترین خالص تاثیرگذاری در اثرهای مستقیم مربوط به آژانس داران و تورگردانان است. عوامل "آژانسداران و تورگردانان" با شدت نه، "خطرپذیری و سرمایه" با شدت شش، "بوم گردان" با شدت شش، "مشارکت" با شدت چهار و "محصولات و خدمات" با شدت دو، جز متغیرهای ورودی بوده و به عنوان پیشرانهای کلیدی در کارآفرینی مبتنی بر بوم گردی در روستاهای هدف گردشگری شهرستان خوروبیابانک دارای بیشترین شدت خالص اثرگذاری مستقیم هستند.
عوامل "آژانسداران و تورگردانان" با شدت نه، "خطرپذیری و سرمایه" با شدت شش، "بوم گردان" با شدت شش، "مشارکت" با شدت چهار و "محصولات و خدمات" با شدت دو، جز متغیرهای ورودی بوده و به عنوان پیشرانهای کلیدی در کارآفرینی مبتنی بر بوم گردی در روستاهای هدف گردشگری شهرستان خوروبیابانک دارای بیشترین شدت خالص اثرگذاری مستقیم هستند.
چکیده انگلیسی:
Nowadays, in order to meet the challenges of rural development and to improve the living conditions of villagers in the country of Iran, the use of entrepreneurship in rural tourism has been considered as complementary to agricultural activities in the tourism destination villages. This applied research was carried out using a field method and a questionnaire of 31 available experts, based on snowball method and application of Mick-Mac software. A community-based entrepreneurial model was identified in a three-dimensional structure including pillars, infrastructure and indicators, with 15 components. The most important reagents from the viewpoint of the expert board include villagers, need and livelihoods, handicrafts, cultural industries, social diversity, social capital, future supply, charisma, modernism. The key drivers of entrepreneurship were analyzed using Mick-mac software, and the creation of interactive table of the three levels with direct and indirect impact were studied. The net impact is directly related to agencies and tourists.
منابع و مأخذ:
Akbar Oghli, Farahnaz (2014): Rural Tourism, Payame Noor University Press, Tehran, Iran. (In Persian)
Alvani, Mehdi, Dehdashti Shahrokh, Zohreh (1994): The Principles of Tourism, Mostazafan and Janbazan Foundation Publications, First Edition, Tehran. (In Persian)
Behzadfar, Mustafa, Zamanian, Roozbeh (2008): Strategic planning of tourism development based on product sector Case study: Neyshabour city, International Journal of Industrial Engineering and Production Management, Vol. 19, No 6, Pp. 103- 89. (In Persian)
Bourdieu, Pierre (2000): The Genesis of Lean Aesthetics, translated by Morad Farhadpour, Arganon Quarterly Journal, No. 17, pp. 166-150. (In Persian).
Bourdieu, Pierre (2001): Theory of Action, Practical Reasons and Rational Selection, Translated by Morteza Mardiha, Role and Negar Publishing, Tehran. (In Persian).
Ebrahimi, Ghorbanali, Razaghi, Nader, Moslemi P., Roqayeh (2011): Leisure time and social factors affecting it: (Case study of 15-64 year old people in Joybar city), Applied sociology, Vol. 23, issue 44, No. 4, pp. 98-71.(In Persian).
Edrisi, Afsaneh, Rahmani Khalili, Ehsan, Hosseini Amin, Seyedeh Narges (2012): Family Cultural Capital and Students' Leisure Tastes with Bourdieu's Theoretical Approach (Case Study: Tehran University Students), Journal of Sociology of Youth Studies, Vol. 2, No. 5, pp. 27-50. (In Persian).
Fazeli, Mohammad (2003): Consumption and Lifestyle, Sobh-e- Sadegh, Tehran. (In Persian).
Firoozjanian, Aliasghar, Gholamreza Zadeh, Fatemeh (2012): Sociological analysis of leisure time in Iranian society (a meta-analysis of existing research), Journal of Tourism Planning and Development, Vol. 1, No. 3: 209-189. (In Persian)
Firouzfar, Marzieh (2015): Evaluation of the Rate of Visitors and Visitors' Attention to Visiting Various Tourism Tours in Mashhad, 7th National Conference on Urban Planning and Management with emphasis on Urban Development Strategies, Mashhad, Islamic Council of Mashhad, Ferdowsi University Mashhad, Municipality of Mashhad. (In Persian)
Fouladi, Khormoji, Ali (2015): Investigating the inclination of the people of Khormoj city to tourism activities, the National Conference on New Ideas in Tourism, Geography and Indigenous Development, Bukan, Penam Khat-e Novin Co. (In Persian)
Higgins, James M. (2004): 101 Creative Problem Solving Techniques, Translated by Mahmoud Ahmadpour Dariani, Amir Kabir Press, Tehran. (In Persian)
Jamshidi, Masomeh, Alireza Jamshidi (2016): Analysis of thetaste leisure and Tourism Excitement of the Chardavol Villagers with an Emphasis on Bourdieu's Theory (Case: Rural workers in Chardavol Township), National Conference on New Approaches to Sustainable Regional Planning and Development, Marvdasht University Islamic Azad University of Marvdasht. (In Persian)
Jenkins, Richard (2006): Pierre Bourdieu, translation by Hassan Chavashian and Leyla Joe Afshani, Nayer Ney, Tehran. (In Persian)
Karami, Ezzatollah and Rezaei Moghaddam, Kourosh (1998): Poverty and Sustainable Agriculture: Qualitative Analysis, Quarterly Journal of Village and Development, Vol. 2, No. 3, pp. 29-1. (In Persian)
Lopez, Jose, Scott, John (2006): social structure, translated by Hussein judges, Ney Publishing, Tehran. (In Persian)
Maleki, Amir, Haji Mozaffari, Sara (2016): Social distribution of leisure tastes and tourism inclination (Case study: health and treatment workers), Journal of Tourism Planning and Development, Vol. 5, No. 17, pp. 48- 29. (In Persian)
Milner, Andrew, Bravit, Jeff (2006): An Introduction to Contemporary Cultural Theory, Translation by Jamal Mohammadi, Phoenix Publishing, Tehran. (In Persian)
Momtaz, Farideh (2004): Introducing the concept of class from the perspective of Bourdieu, Human Sciences Journal, Nos. 41 and 42, pp. 160-149. (In Persian)
Naghibzadeh, Ahmed (2001): Leisure Youth, Report of the research project approved by the Ministry of Culture and Islamic Guidance, Tehran. (In Persian)
Reuters, George (2001): Contemporary Sociology Theory, translated by Mohsen Sallathi, Scientific Publishing, Tehran. (In Persian)
Zakertolayi, Mohammad Hadi, Ajzashokohoi, Mohammad Kharazmi, Omid Ali (2016): The Relationship Between Arab Satisfaction of the Area with the Shelf Life and Their Retirement to Mashhad, International Conference on Civil Engineering, Architecture, Urban and Environmental Management in the Third Millennium, Rasht, the pioneer company of modern research. (In Persian)
Buckley, R (2009): Ecotourism: Principles and Practices. Wallingford: CABI Publishing.
Clark, A.C, (1956): The use of leisure and its relation to levels of occupational prestige, American Sociological Review, Vol. 21, pp:301-307.
Coghlan, A. and Buckley, R. C (2012): Nature-Based Tourism. In Holden, A. & Fennell, D. (2013), A Handbook of Tourism and the Environment. Routledge. London, UK.
27. Ettema, D, Schwanen, T. (2012): A relational approach to analysing leisure travel, Journal of Transport Geography, Volume 24, September 2012, Pp: 173-181.
G. Lee, Yoon and Bhargava, Vibha, (2004): Leisure Time, Do Married and Single Individuals Spend It Differently?, Family and Consumer Sciences Research Journal, Vol.32, pp:254-174.
Hall, C.M. & Boyd, S (2005): Nature-Based Tourism In Peripheral Areas: Development Or Disaster? Channel View Publications. Clevedon, UK.
Javie, Grant, Maguire, Joseph, (1994): Sport and Leisure in social thought, Voutledge.
Lincoln, Y. S, and Guba, E. G (1985): Naturalism inquiry, Sage, Newbury park.
Roygeti, Vigtaliano, Merlot, Luciano (1996): Tourism Sciences, Translation by Mahmoud Dabbagh, Saman Alameh Publications, Tehran. (In Persian)
Socio-cultural group of the Studies and Research Office, (2005): Leisure and Youth Lifestyles, National Youth Organization, Tehran. (In Persian)
Stodolska, M (2006): Transnationalism and Leisure: Mexican Temporary Migrants in the U.S, Journal of Leisure Research, Vol. 38, No. 2, pp: 143-167.
The International Ecotourism Society (TIES) (2006): Fact Sheet – Global Ecotourism. Available at http://mekongtourism.org/website/wp content/uploads/downloads/2011/02/Fact-Sheet- Global-Ecotourism-IETS.pdf (accessed 18 April 2013).
Wegner, Lisa, Alan J. Flisher, Martie Muller and Carl Lombard (2006): Leisure Boredom and Substance Use among High School Students in South Africa, Journal of Leisure Research, Vol. 38, No. 2, pp: 249-266.
_||_